(15.50 hodin)

 

Poslanec Radek Koten: Vážený pane premiére, děkuji za odpovědi. Já bych jenom doplnil, že vykonávám poslanecký mandát v tom regionu, kde tuto otázku lidé velice citlivě vnímají, protože na tom záleží jejich živobytí na dalších několik dekád a je to poměrně citlivá otázka. Takže samozřejmě naprosto legitimně se ptají, jestli to nemá nějaké širší souvislosti, a samozřejmě čekají na vyřešení této situace. Já si myslím, že je velmi důležité, aby se to skutečně došetřilo, a veškeré pochybnosti, které jsou s touto kauzou spojeny, aby opravdu byly objasněny do posledního detailu a aby ti pachatelé byli tedy odstíháni, protože v opačném případě je to bohužel jenom selhání na mezinárodní úrovni, které České republice opravdu neprospělo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím pana premiéra, jestli má zájem o doplňující odpověď na doplňující dotaz.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Ne, tak já tomu rozumím. Já jsem také frustrován a vůbec jsem nepochopil, proč jsme vůbec ty sklady v roce 2014 pronajali té firmě, té podivné firmě, která mě žaluje. Ani jsem nevěděl, že ten soud probíhá. A je to bordel - bordel státu. Nikdy to nemělo být pronajato, nikdy jsme neměli dovolit, aby se tam skladoval takový materiál, a bohužel přišli o život naši dva spoluobčané a chápu, že ti lidé tam byli strašně frustrováni. Já jsem s těmi starosty tehdy jednal a nás to stálo víc než miliardu jenom proto, že to byl šlendrián státu. Dokonce tehdy jsem i vytýkal, jak je možné, že hejtman tam organizoval rallye vevnitř areálu! Představte si, že by tam nějaké to auto vletělo do toho skladu a byli tam diváci. Nenormální. Šílené!

Takže tam je ta historie, ale to, co se stalo, my jsme přece... se stalo, ano, je tam to prodlení. Můžeme si klást různé otázky, my jsme si je také kladli, ale víceméně je to jasné. Takových skladů stejné de facto firmy, které patřil ten materiál, vybuchlo v Bulharsku sedm. U nás bohužel zahynuli dva lidé. To mě samozřejmě mrzí, ale je pravda, že stát to vůbec nikdy neměl pronajmout, a je to špatně. A já jsem vlastně po čase teď, jak se to znovu vrátilo na stůl, si nechal vytáhnout ty licence, co Ministerstvo průmyslu a vnitra a nevím kdo, zahraničních věcí, poskytuje. A také budu mít plno otázek na kolegy, jestli skutečně potřebujeme povolovat licence pro takový materiál, který (Předsedající: Čas!) je vyráběn v Čechách.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Čas! Děkuji. A nyní tedy pan poslanec Bojko bude interpelovat pana premiéra ve věci Isoprinosine. Napomenutí už obdržel, to bude předáno příslušným orgánům k řešení. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Bojko: Dobrý den, pane premiére. Pro účinný lék na covid hledíme většinou s nadějí do budoucnosti, přitom možná už dávno existuje. Řeč je o Isoprinosinu, 50 let starém léku. Zřejmě nejviditelnějším propagátorem Isoprinosinu je vakcinolog Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. Řada lékařů lék využívá a považuje ho za účinný. Měl jsem možnost si prohlédnout klienty Domova pro seniory v Litovli, kde se virus vyskytl, a projít si jejich záznamy. Ukázalo se tam, že člověk bez příznaků, avšak s pozitivním PCR testem by měl Isoprinosine dostat co nejdříve, nečekat s tím. V opačném případě to totiž často končilo hospitalizací, shrnul Beran svou zkušenost ze zařízení, kde se vloni v červnu nakazilo nejméně 12 klientů. Nabudit Isoprinosinem imunitu už zpočátku je prý důležité zejména u lidí starších 65 let. Lék Isoprinosine poté předepsala 20 lidem i lékařka nakažených z Domova seniorů v Litovli na Olomoucku a prý zabral.

Víte, kolik umírá v České republice nakažených nad 85 let? Ve věkové kohortě 85+ onemocnělo do konce minulého týdne 430 osob a 119 zemřelo. Umírá každý třetí člověk, řekl Beran. V případě litovelského domova seniorů se ale statistiky nepotvrdily. Z 20 seniorů, kterým ošetřující lékařka Isoprinosine hned po prvních příznacích předepsala, nepodlehl nemoci ani jeden. Ti lidé byli ve věku 87 až 94 let, byli to tedy lidé polymorbidní. Dalo se počítat s tím, že zemřou. Lék začali užívat a z těch dvaceti sice muselo být sedm hospitalizováno pro zápal plic, ale všichni se do domova důchodců vrátili živí a zdraví, popsal Beran, podle kterého je lék účinný na každou respirační virovou infekci.

Do veřejného prostoru unikly nedávno informace zaměstnanců ÚZIS a SÚKL o skutečné účinnosti Isoprinosinu s tím, že léčba Isoprinosinem zvyšuje třikrát až čtyřikrát šanci pacienta s covidem na přežití. To znamená, že v této zemi zemřelo zbytečně až 20 000 lidí. To jsou velmi závažné informace, které by ve finále mohly vést k obvinění mnoha lidí z podílu na smrti těchto zbytečných obětí. Jakým způsobem hodláte s těmito informacemi naložit?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Čas! Děkuji. A nyní požádám o úklid řečniště, než dám slovo panu premiérovi. (Probíhá dezinfekce řečiště.) Děkuji. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za dotaz. Pane poslanče, prosím vás, já jsem byl stejně nadšený jako vy Isoprinosinem. (Směje se.) Také jsem ho užíval měsíc, a když jsem se na něj ptal, všichni ho měli. A já říkám: Proč to neřeknete lidem? Profesor Beran seděl u mě na Úřadě vlády. Takto jsem si je posadil, tady byl Prymula (ukazuje), tady byl Beran. Dva epidemiologové, kteří seděli v kanceláři vedle sebe šest let, a každý má jiný názor na to. Každý! Když si uděláte analýzu, co všechno říkali ti epidemiologové, tak pochopíte, že tomu viru i tak ve finále nikdo nerozumí. A já jsem byl stejně nadšený jako vy.

My jsme měli Remdesivir, hurá! Plaquenil - také ho mám doma. Ivermectin už jsme řešili, ne, minule? Také se čeká, že pan Rezek ze Svaté Anny udělá klinickou studii. Tak já jsem byl stejně nadšený jako vy. V Polsku to stojí 350, u nás 1 300 a nebyl, protože na těch sítích lidé tomu věřili. A potom jsem se ptal jednoho velkého ředitele velké nemocnice a říkám: Vy tomu věříte? A on říká: Ne, to je placebo.

Nicméně předtím jsem byl tak nadšený, že jsem dal za stůl všechny největší experty, které znám, a říkám: Toto lidem pomůže, tak to musíme udělat. Tak jsme se domluvili na klinické studii, napsali jsme... Ještě jsem panu Beranovi dělal schůzku u paní Storové na SÚKLu, zeptejte se ho, on vám to řekne. A skončilo to tak, že zkrátka SÚKL nám vysvětlil, že to tak není, že to nefunguje, že zkrátka nejsou na to žádné průkazné odpovědi, že to posiluje imunitu, ale chápu, že lidé na to věří, ale bylo by fajn, kdyby se taková studie udělala, protože já vím, že pan profesor Beran, já to všechno znám, v Litovli a tak dále, ale není pravda to, co říkáte, že zkrátka proto, že není předepisován, by někdo přišel o život. To je nesmysl. Co funguje perfektně, jsou protilátkové koktejly, ten Bamlanivimab, který jsme dovezli napřímo, REGN-COV2, ten Trumpův koktejl, to funguje perfektně, a i když teď máme nízkou incidenci, ale kdyby náhodou lidé, kteří mají různé chronické choroby, mají nadváhu, mají vysoký tlak, cukrovku, tak když si to dají na třetí den pozitivity, tak to skutečně zachraňuje životy, a to vím na beton, protože s paní profesorkou Vašákovou jsem to řešil x-krát, x-krát jsem to propagoval.

Takže u toho Isoprinosinu já chápu vaše nadšení, máte půl roku zpoždění po mně. Já jsem potom vychladl. Snažil jsem se, ale zkrátka SÚKL to nechce, není na to ta studie a není to tak. Ale samozřejmě možná nějaké efekty to má. Pan profesor Beran za to bojoval všude, on to všude přednáší, ale bohužel, odborníci to odmítli a žádné klinické studie nebyly provedeny, takže nelze o jeho účinnosti dělat konečné závěry. Vím, že pan profesor to stále propaguje, ale zkrátka to není prokázáno. Kdyby bylo, věřte mi, že bych za to určitě bojoval ještě déle než předtím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP