(15.10 hodin)

 

Poslanec Jan Lipavský: To je mrzuté, že nerozumíte dotazu, který byl poměrně jednoduchý. Ten dotaz se ptal, proč máte ve vládě a celkově na dalších pozicích lidi, kteří nemají principiální a pevné postoje v otázkách vůči Ruské federaci. Dal jsem vám celou sadu příkladů a vlastně ten příklad s vicepremiérem Hamáčkem, který v době, dneska už tu časovou osu máme poměrně jasně zrekonstruovanou, věděl, nebo mu minimálně nějakým způsobem bylo naznačeno, že se tady blíží poměrně velká věc, tak on prostě plnou parou vpřed stále plánoval cestu do Moskvy. Objednal si letadlo, dal instrukce velvyslancům a tak dále a tak dále. A ta otázka zní, jestli byste neměl být na ty lidi okolo vás trošku přísnější a případně z toho vyvozovat důsledky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím pana premiéra o odpověď na doplňující dotaz.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já bych chtěl jenom reagovat, že my máme koaliční vládu, menšinovou vládu, a děkuji, že jste mi při vašich životních zkušenostech poradil. (Smích a potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a posuneme se dál. Nyní bude paní poslankyně Richterová interpelovat pana premiéra ve věci testování, zejména PCR, ve školách a přípravě do budoucna. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Olga Richterová: Dobrý den, vážený pane premiére. Já mám otázku na tu přípravu na další roky, protože se může stát, že budeme potřebovat nějakým způsobem zvládat, třeba v menším rozsahu, ale přece jen, testování a trasování i v dalších letech. Vy jste před chvílí teď při interpelacích řekl, že aktualizovat pandemický plán, připravit ho na koronavirus není možné, protože nejsou definitivní poznatky o tomto onemocnění. Ale přitom se ukazuje, že právě země, které plán měly, plán aktualizovaly, chovaly se podle připravených kroků, které zahrnují ne úplně konkrétní detaily, ale obecné zásady koordinace, komunikace a zlepšování postupů, tak ty země na tom... dopadly mnohem lépe. Nejsou téměř nejhorší v počtu úmrtí na světě jako my. A protože řeším přípravu na to, co může přijít v dalších měsících a letech, tak se chci zeptat, jakým způsobem připravujete právě ty kapacity a strategie pro chytré testování tak, aby se využila již existující národní testovací strategie, ale skutečně do detailů. Zajímá mě: Dochází k průběžnému vyhodnocování toho, jak byla ta strategie navržena? Je revidována? A inspirujete se skutečně tím, co dělají v zahraničí, kde využívají chytrá řešení? Dám příklad vídeňský, kde je projekt Alles gurgelt - Všichni kloktají - a kloktací PCR testy právě updatují, nově využívají předchozí testovací přístupy.

Když to shrnu: Testování se týká škol, toho, že tam potřebujeme mít co nejkvalitnější testy. Týká se firem, i tam jde velmi o kvalitu, a potom se týká kapacit laboratoří. Ani tu neznáme. K tomu jsme prosadili usnesení, aby se alespoň zjistilo, jaká je celková kapacita laboratoří a jak se dá škálovat. (Předsedající: Čas, paní poslankyně!) Čili pracujete s Národní testovací strategií?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a prosím pana premiéra o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za dotaz. Ano, my pracujeme. Já tady mám úplně čerstvý materiál, 4. května, to bylo v úterý, a jmenuje se Životní situace s využitím testování. Je to velice podrobný materiál, který analyzuje a jasně říká, jaký je plán. (Ukazuje písemné materiály.) Síť odběrových míst. A samozřejmě dávno víme, jakou máme kapacitu i antigenu, i PCR. Docent Hajdúch tu testovací strategii vypracoval už v červenci minulého roku a potom ji aktualizoval. Tady je, ten materiál samozřejmě je o trasování: jak zvýšit motivaci nakažených, hlásit svoje rizikové kontakty, síť odběrových míst, síť garantovaných laboratoří, trasování - potřebné kroky. A tady je potom, jak chceme testovat školství, období květen až červen 2021, zaměstnání květen až červen 2021. A potom tady máme další sektory a to jsou služby, kde je projekt květen až prosinec 2021, a kultura, květen až prosinec 2021. A tady je materiál cestování, květen až prosinec 2021. Takže toto všechno máme na stole, na tom se pracuje, cíl je samozřejmě snížit cenu PCR testů a tyto testy poskytnout občanům zdarma, protože dneska samoplátci musejí platit za PCR. Takže chceme, aby naši občané... a hlavně je motivujeme samozřejmě na očkování. Ale pro ty, kteří nebudou naočkovaní a budou se muset ještě testovat, tak chceme, aby ty testy byly zdarma.

A to taky souvisí s návratem dětí do škol, kde chceme zkrátka udělat a uspíšit ten návrat, aby byl bez rotací a kde bychom i poskytli možnost, aby si školy například nakoupily PCR testy s příspěvkem státu. Takže to se všechno připravuje. A to, že vy nejste informováni, tak to mě mrzí, ale jsou informováni samozřejmě ti, kteří to mají na starosti. Tenhle materiál bude předložen na Radu pro zdravotní rizika v pondělí v 8 hodin. Je tam zástupce krajů pan hejtman Kuba a ten to projedná s kraji. Samozřejmě společně ten materiál budeme připomínkovat, potom určitě ho předložíme i tady do jednotlivých výborů Poslanecké sněmovny k diskuzi a budete mít možnost se k tomu vyjádřit. Takže samozřejmě se na tom pracuje velice intenzivně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, paní poslankyně má zájem o doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslankyně Olga Richterová: Bezvadné. K tomuhle jsou interpelace, abychom se dozvídali odpovědi na aktuální palčivé otázky. Mě by tedy zajímalo, jenom pro upřesnění, kdo vypracoval ten materiál, to jistě můžete říct, kdo je za to odpovědný, jestli v jeho rámci dochází právě i k aktualizaci té již zastarávající Národní testovací strategie. A potom poslední otázka, jestli tedy můžeme dostat obratem v horizontu dnů právě tu kapacitu laboratoří, protože tam nejde jenom o to, jaká je aktuální kapacita, ale je to možnost navyšování, jak se pracuje s tím škálováním, když bude potřeba ty kapacity navýšit. Z našich informací zatím jsme to na zdravotním výboru nedostali a laboratoře nebyly poptány, aby právě řekly, kdyby bylo třeba, jak by byly schopny navyšovat. Takže moje otázka je kdo a jestli můžete poslat kapacity. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a prosím pana premiéra o odpověď na doplňující dotazy.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Tak samozřejmě, my na tom pracujeme. Nechápu, proč bych to dřív, než to není vyjasněné v rámci resortu, bychom to měli dávat někomu jinému. Jsou tady samozřejmě laboratoře, které známe dlouho, jsou nové laboratoře, které mají kapacitu 50 000 PCR testů denně. Tenhle materiál vypracoval centrální řídící tým Chytrá karanténa. Dneska byla k tomu videodebata za mé přítomnosti. Byl tam ministr a celé vedení, de facto nové vedení Ministerstva zdravotnictví. Je tam paní profesorka Vašáková, která je náměstkyní pro zdravotní péči, která má za úkol samozřejmě postavit expertní tým na očkování, vakcinology. Má samozřejmě i všechny ty antibody koktejly, které předcházející vedení zapomnělo propagovat, když to přišlo koncem února. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP