(11.50 hodin)
(pokračuje Gajdůšková)

A za druhé, nesouhlasím s tou ideologickou tezí, že to, co je soukromé, je vždycky nejlepší a nejlevnější. Já bych vzpomněla cenu vody u soukromých organizací, vzpomněla bych sociální služby a všechny další věci, které když převáží soukromý sektor, tak už to pravidlo, že je to nejlevnější, přestává platit. Proto tu musí být stát, který nastavuje jakési hranice, jakési normy a garantuje přístup každému člověku, zvláště v segmentu veřejných služeb. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezké dopoledne. Nyní na faktickou poznámku vystoupí pan poslanec Petr Dolínek. Prosím.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji. Jak se tady jakoby používají pojmy demagogie a tak, tak bych chtěl jenom ubezpečit, vaším prostřednictvím, paní kolegyni z Pirátů, že rozhodně nejsem proti dětským skupinám. Já jsem na začátku vystoupil s něčím trošičku jiným a chci to tady říct, aby zase nevznikly skupinové e-maily, aby mi někdo nepsal, že tady útočím na dětské skupiny.

Já jsem vystoupil s technickými parametry a na tom si malinko trvám. Jsem poslanec za Prahu, osobně žiji na Praze 6. Znám řadu dětských skupin na Praze 6. Využíval jsem služby dětských skupin, budu je využívat bezesporu ještě tuším tak rok a půl, dva roky, než uspějeme v mateřské školce, kde jsme nad míru spokojeni. Myslím, že pan učitel David je něco skvělého, úkaz v mateřském školství, neuvěřitelný člověk. A děkuji za něj, že ho máme, když se našemu dítěti tam náhodou podaří dostat.

Ale na druhou stranu znám řadu skupin, nejenom působících v Praze, ale různě, které opravdu braly takřka jakýkoli nájem nebo jakékoli prostory v uvozovkách, aby se tam o ty děti staraly. Pak se to samozřejmě snažily zevnitř naroubovat, aby vypadaly ty prostory hezky, co nejvíc přátelsky pro děti.

Ale já jsem směřoval tedy k těm technickým normám. Pojďme se starat o to, že když už někdo s tou skupinou přichází, aby to opravdu nebylo v těch..., teď už to není, ale takové ty přízemní a podobně. Takže na to jsem prosím upozorňoval.

Já se nemohu zcela ztotožnit s tím vším, co v tom zákoně je. Dneska už se hlasovat zjevně nebude, protože tam kolegové zařadili jiný bod, takže dneska nemůžeme hlasovat. Ale budu si ještě bedlivě pročítat ty pozměňovací návrhy, protože samozřejmě nechci zahodit úsilí stovky lidí, kteří to dělají rádi a dobrovolně v dobré víře. Ale prosím, nedělejme to paušálně buď jedním, nebo druhým směrem. Je potřeba to vážit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku pan poslanec Jan Čižinský, a zároveň jste v obecné rozpravě. Nechcete to už tedy spojit? To byste měl neomezený čas, víte? (Poslanec Čižinský: To se uvidí, kdo bude reagovat.) Dobře, tak s faktickou.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji. Chtěl bych zareagovat teď na kolegu Dolínka, prostřednictvím pana předsedajícího. Asi by bylo dobré, a vůbec vám nepodsunuji, že máte něco proti dětským skupinám, to v žádném případě, v žádném případě, ale doporučil bych vám zjistit, jestli ta konkrétní dětská skupina to bude splňovat. To není vůbec jisté. To znamená, když řeknete, že ještě rok a půl budete využívat služby dětské skupiny, tak vzhledem k ekonomické situaci, ve které ty skupiny teď jsou, a ministerstvo jim nedává možnost přežít, nedostávají ani 50 % toho, co musejí vydávat, je to skutečně krizová situace, a do toho si přečtou, kterou vyhlášku budou muset splnit, tak si nejsem úplně jistý, jestli některé z nich to nezabalí.

A přesto bych si dovolil, tady zaznělo, že všichni chceme pro děti to nejlepší. No samozřejmě, že chceme pro děti to nejlepší. Ale co je to nejlepší, je skutečně potřeba, aby řekli rodiče. A za mě musím říct, že mnohem důležitější je ta péče, jsou ti lidé, kteří tam jsou, jak se chovají, jak chodí s dětmi ven, kolik času tráví venku. A mám skutečně velké obavy, že touhle tou úpravou tomu vůbec nesloužíme.

A ještě bych zareagoval na pana poslance Juříčka, protože tady jsme vlastně v tomhle tom trochu na stejné lodi. V tuto chvíli spousta městských částí buduje dětské skupiny a ty projekty zmuchlají a vyhodí. To je prostě realita. Ty projekty zmuchlají a vyhodí. Jsou v tom statisíce, miliony korun, a tak to prostě je. U nás konkrétně se jedná o dvě dětské skupiny. Prostě to vyhodíme, roztrháme a budou pryč.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Teď tady naskočily dvě faktické poznámky. Samozřejmě budete mít příležitost reagovat. Jako první paní poslankyně Pastuchová, připraví se paní poslankyně Hana Aulická. (Ke zpravodajce:) Vy jste chtěla do obecné rozpravy? Dobře. Takže faktickou poznámku paní poslankyně Hana Aulická a potom se tedy připraví paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, dvě minuty, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Budu stručná, abych nechala nějaký prostor paní kolegyni.

Na pana kolegu Čižinského. To je právě to o té znalosti, jak by se mělo pečovat o tak malé děti. To bych jenom chtěla na dokreslení, že asi se o tom budeme bavit ještě v dalších oblastech zákonů, které projednáváme. Ale to jsou ty znalosti, které vám asi momentálně chybějí, protože to opravdu není jenom o personálu, ale i o dalších opatřeních a záležitostech, které jsou v souladu a dělají koncept o nejlepší péči o děti jako celek.

A možná bych jenom chtěla říci, že tady ten zákon se projednává, pokud vím, tak rok a půl nebo minimálně rok. To znamená, i vy v rámci přípravy samosprávy teď čekáte, a určitě jste čekali, a ty změny byly dány, jak to vlastně dopadne. To znamená trošku dělat projekty v této době, když vlastně nevíte, jakou bude mít podobu konečný zákon, to mi trošku přijde nezodpovědné.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní reaguje pan poslanec Čižinský na faktickou a připraví se paní poslankyně na faktickou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Vážená paní kolegyně, vaším prostřednictvím, bych vám vzkázal, já mám čtyři děti, tak si dovedu trošku představit, co obnáší péče o malé dítě. A jako starosta, který zřizuje několik dětských skupin, mateřské školy, tak si také dovedu představit, protože skutečně když jsme byli zvoleni, tak nebyla místa pro 60 % tříletých dětí. Teď jsou ve školkách i dvouleté děti. My jsme vybudovali stovky míst v mateřských školách, najali personál, funguje to skvěle, takže skutečně mám pocit, že vím, o čem hovořím. Myslím si, že poznámky, že nevím, co se děje v dětských skupinách nebo v mateřských školách a co znamená péče o děti, skutečně si myslím, že nejsou úplně pravda.

A kdy se objevily ty technické požadavky, paní poslankyně? Teď se ty projekty realizují. Jak si myslíte, omlouvám se, prostřednictvím pana předsedajícího, jak dlouho si myslíte, že se připravuje projekt na dětskou skupinu? Jestli se domníváte, omlouvám se, že to je prostě pár týdnů, a že když i Ministerstvo práce a sociálních věcí bylo zaskočeno těmi technickými požadavky, tak prosím nevyčítejte nikomu, kdo připravuje projekty, aby měl dost kapacit v dětských skupinách a mateřských školách, že ten projekt připravuje tři roky. Naopak, kdyby byla doba deset let, kdy ty technické požadavky začnou platit, tak se můžeme bavit o něčem jiném, nebo kdyby tam byl požadavek, že to nesmí být v nějakém podzemním podlaží, nebo kdyby tam byl požadavek na procenta oken, ale ne na osvětlení a oslunění. To je úplně absurdní.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka paní poslankyně Olga Richterová. Jenom upozorním, že ve 12 hodin máme pevně zařazený bod, takže vás možná budu muset přerušit.

 

Poslankyně Olga Richterová: Opravdu jenom velice stručně, ale tím, že už nestihneme hlasování, tak si jen dovolím upřesnit, že jde o to, že tady slyšíte ty konkrétní zkušenosti - jak dlouho se chystají technické projekty, jak dlouho to člověk připravuje. Slyšeli jste tady od pana poslance Juříčka, že i když si myslíte, že to máte perfektní, tak stejně vám to hygiena neschválí. A tyto podmínky se mají ještě zpřísnit a ještě k tomu bude obava, aby to nebyl nějaký nedejbože obrovský byznys.

Tak já chci jenom zdůraznit, že dětské skupiny jsou nezisková služba. To je to důležité. Tedy ano, může ji poskytovat někdo, kdo je zaměřený na zisk, ale sám z provozu dětských skupin žádný zisk mít nesmí. A to je přesně ta věc, co se velice důsledně hlídá a co si prosím uvědomte. Vlastně to naznačoval i pan poslanec Juříček, že z toho provozování by měl akorát náklady a žádný zisk. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP