Pátek 7. května 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Pikal)

342.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb.,
o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 911/ - třetí čtení

Otevírám tento bod. Místo u stolku zpravodajů již zaujala paní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová i zpravodaj garančního výboru, což je výbor pro sociální politiku, pan poslanec Marek Novák. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 911/4, který byl doručen dne 26. března 2021. Usnesení garančního výboru byla doručena jako sněmovní tisky 911/5 až 911/7. Nyní se táži navrhovatelky, má zájem vystoupit. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. Velmi stručně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, navrhujeme ve spolupráci se sociálním výborem, aby se zákon vrátil do druhého čtení, abychom zpřehlednili pozměňovací návrhy, kterých je skutečně mnoho. Hlasovací procedura je složitá. Důvodem návratu do druhého čtení je právě toto, abychom to zrekonstruovali, nebo zpřehlednili pozměňovací návrhy, a pak okamžitě přistoupili k dalšímu projednávání tohoto návrhu zákona. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tento návrh musí zaznít v rozpravě, kterou nyní otevírám. Pan zpravodaj se hlásí, takže mu dávám slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, paní ministryně, pane ministře, nyní vás seznámím s usnesením garančního výboru pro sociální politiku ze dne 28. dubna 2021. Máte ho jako sněmovní tisk 911/7. Usnesení zní: "Usnesení výboru pro sociální politiku ze 76. schůze z 28. dubna 2021 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, sněmovní tisk 911. Výbor pro sociální politiku jako garanční výbor po projednání návrhu zákona po druhém čtení

I. revokuje své usnesení č. 237 ze dne 8. 4. 2021.

II. Doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných v následujícím pořadí" - to pořadí máte v tom tisku, tak si dovolím jej teď nenačítat.

Následně "III. Zaujímá následující stanoviska k předloženým návrhům." Zde můžu konstatovat, že všechny návrhy mají stanovisko "bez stanoviska".

"IV. Doporučuje Poslanecké sněmovně, aby schválila opakování druhého čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, sněmovní tisk 911, podle § 95 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

V. Pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny ve třetím čtení návrhu zákona přednesl stanovisko výboru" - což se stalo - "a pověřuje předsedkyni výboru, aby předložila toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny" - což se stalo taktéž. (Gong.)

Toliko usnesení garančního výboru. Já i jako zpravodaj a poslanec vás tímto žádám o podporu návrhu na vrácení zákona do druhého čtení. Moc vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, takže návrh na opakování druhého čtení zazněl. Já jsem již svolal kolegy do sálu, nicméně se musím zeptat, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Nicméně nikoho nevidím, tedy rozpravu končím. Zaznamenal jsem žádost o odhlášení, všechny vás odhlásím. Prosím, přihlaste se znovu svými kartami. Ještě se musím zeptat, jestli má navrhovatelka nebo zpravodaj zájem o závěrečné slovo - není tomu tak. V tom případě bychom nyní měli hlasovat.

 

Jako první budeme tedy procedurálně hlasovat o opakování druhého čtení, ale až potom, co se nám přihlásí všichni a budeme mít dostatečné kvorum. Ještě budu muset chvilku počkat, jestli se nám počet ustálí, přece jenom, ať to nemusíme z nějakých technických důvodů opakovat. Vypadá, že je to všechno.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro opakování druhého čtení u tohoto tisku? Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování pořadové číslo 348 je přihlášeno 77 poslanců a poslankyň, pro 67, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Já dám děkuji. Tím pádem jsme se v tuto chvíli s tímto tiskem vyrovnali a nebudeme pokračovat v jeho projednávání. Můžeme se vrátit zpět do přerušené sloučené rozpravy k tiskům 10081009. S přednostním právem se hlásí pan poslanec Černohorský.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Já bych v tuto chvíli navrhl vyřazení všech bodů schůze a ukončení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: To je pravda, že toto je také věc, kterou dnes musíme odhlasovat. Návrh zazněl, takže pokud nikdo nemá nic proti, budu v souladu s tím, jaké jsou běžné zvyky, postupovat tak, že nyní budeme tedy hlasovat.

 

Je potřeba dát hlasovat o vyřazení zbývajících neprojednaných bodů pořadu 98. schůze Poslanecké sněmovny, tak zní návrh. Já se ptám, jestli má někdo něco proti? Pokud nikdo nic nemá, ještě jednou zagonguji a budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro vyřazení zbývajících neprojednaných bodů z pořadu schůze? Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování pořadové číslo 349 je přihlášeno 75 poslanců a poslankyň, pro 65, proti 5. I tak byl návrh přijat. Já vám děkuji.

 

Tím jsme tedy vyčerpali schválený program 98. schůze Poslanecké sněmovny, protože nám již nic jiného nezbývá, a já tímto tuto schůzi končím. Příště se sejdeme ve středu 12. května, to znamená příští týden, kdy v 9 hodin bude zahájena 102. schůze Poslanecké sněmovny a v 15 hodin potom 103. schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se o mimořádné schůze, pozvánky byste již měli obdržet. A to je v tuto chvíli vše. Příště se sejdeme na řádné schůzi, až bude svolána. Děkuji a přeji vám příjemný víkend.

 

(Schůze skončila ve 13.54 hodin.)

Aktualizováno 16. 6. 2021 v 15:27.




Přihlásit/registrovat se do ISP