Pátek 23. dubna 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

341.
Vládní návrh zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem
vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 535/ - třetí čtení

Opakuji, že jsme ve třetím čtení, a požádám, aby u stolku zpravodajů zaujaly svá místa ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a zpravodajka garančního výboru, hospodářského výboru, poslankyně Zuzana Ožanová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 535/7, který vám byl doručen 24. března 2021. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 535/8.

Ptám se paní ministryně, jako zástupce navrhovatele, tedy vlády, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Ano, je tomu tak. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, s návrhem tohoto zákona jste byli již seznámeni. Jedná se o modernizaci tohoto velmi starého zákona. Změna se týká vymezení pojmů a druhů technických zařízení, dále požadavků na bezpečnost těchto zařízení, předpokladů pro odbornou způsobilost včetně způsobů jejich ověřování nebo také evidence lidí, kteří jsou k takové práci odborně způsobilí. Jedná se opravdu o velmi technickou záležitost. Co se týká pozměňovacích návrhů, tak zde jsou tři, jejichž přijetí je z pohledu MPSV problematické.

Konkrétně jde o pozměňovací návrh A3, který by významně rozšířil okruh zařízení, kterých by se ustanovení týkalo. Taková změna by zásadně zvýšila zatížení zaměstnavatelů.

Dále jde o pozměňovací návrh A9, který se týká doby platnosti odborné způsobilosti. Původní navrhovaná tříletá lhůta je dohodou všech zapojených stran včetně sociálních partnerů. S návrhem na prodloužení této doby na pět let proto MPSV nesouhlasí, protože by se jednalo o porušení dohody z tripartity.

Posledním problematickým bodem je bod A20, který navrhuje účinnost od července 2021. Zde však MPSV podporuje účinnost až od 1. července 2022, abychom všem zúčastněným dali prostor se přizpůsobit novele zákona, protože několik málo týdnů tak, jak předpokládáme průběh schvalování tohoto zákona, by bylo skutečně velmi málo. Během posledního roku a půl se nám projednání zdrželo.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím o podporu tohoto zákona, který uvádí do praxe nejnovější poznatky v oblasti bezpečnosti práce. Velmi děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám rozpravu, do ní se hlásí jako první zpravodajka. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji vám. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, hospodářský výbor doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, v jakém pořadí se má hlasovat o návrzích podaných ve třetím čtení. Zaujal k návrhům stanoviska, přičemž pověřil zpravodajku výboru k přednesení stanovisek. Dále pověřil zpravodajku, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny popřípadě navrhla i další nezbytné úpravy podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. V souladu s tímto pověřením navrhuji úpravu dle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. V části 4, § 28 se slova "1. ledna 2020" nahrazují slovy "1. července 2022". Myslím si, že 1. ledna 2020 opravdu nestihneme.

K tomu bych chtěla říct, že cílem pozměňovacího návrhu je prodloužení doby legisvakance tak, aby bylo možné v řádném legislativním procesu předložit a schválit prováděcí právní předpisy k vládnímu návrhu zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů. Je nezbytné, aby se tyto předpisy v účinnosti shodovaly z důvodu vzájemné provázanosti a také aby dotčené subjekty měly přiměřený čas na přípravu a implementaci nové právní úpravy. Návrhy provádění právních předpisů budou předloženy Evropské komisi k připomínkování v členských státech v době trvání asi tří měsíců.

Prováděcí právní předpisy jsou důležitou částí legislativy a je nutné, aby byly zpracovány dobře. Z tohoto důvodu navrhuji nabytí účinnosti zákona 1. července 2022. O tomto, že budu úpravu navrhovat, jsem informovala také hospodářský výbor na jednání dne 31. března 2021. O účinnosti hovoří, jak již zmínila paní ministryně, i pozměňovací návrh A20, v němž je navržena účinnost k 1. červenci 2021.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Nyní v rozpravě vystoupí poslanec Pavel Juříček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Juříček: Ano, děkuji. Dámy a pánové. Dovolte, abych řekl svůj názor, respektive názor nás podnikatelů k tomu, který nicméně docela vítá, aby tento tisk prošel Sněmovnou. Nicméně není to tak moderní, jak to vypadá, protože ta původní norma je 40 let stará a jsou tam desítky až stovky různých technických zařízení, která je potřeba z hlediska technických norem rozvolnit tak, aby podnikatelská sféra nebyla tak zatížená, jak je.

Je samozřejmé, to už jsem tady říkal i ve druhém čtení, že Hospodářská komora není příliš pro, protože bychom samozřejmě rozpouštěli rybník byznysu těm revizákům. Nicméně tak, jak jsme dělali analýzu i s řadou technických revizorů, tak pokud bychom skutečně trvali na tom, aby obsah byl splněn, obsah tohoto nového tisku, tak z dnešních zhruba 10 000 až 12 000 technických revizorů by jich bylo potřeba asi 22 000. Jinými slovy, už dneska se obchází ten zákon, a je nutné si říct, že za těch 40 let se ty technické záležitosti posunuly úplně někam jinam. Moderní firmy mají spousty a spousty právě těch drobných technických zařízení, která by stále podléhala technickým revizím.

Proto dovolte, abych následně načetl doprovodné usnesení, protože vlamovat se přímo do zákona a dělat opravdu desítky a možná stovky úprav těch jednotlivých technických zařízení by asi nebylo příliš produktivní. Proto doporučuji, abychom v doprovodném usnesení dali vládě čas na to, aby pozměnila všechny státní normy, ČSN, aby pozměnila vyhlášky a nařízení vlády tak, aby to odpovídalo roku 2021.

Jak jsem říkal, ano, tento sněmovní tisk je posun, ale ne dostatečný k tomu, aby podnikatelé mohli normálně fungovat a nebyli zbytečně zatíženi byrokracií, protože obsah právě těch technických revizí je jedno z největších břemen, které podnikatelé mají. A proto i já doporučuji, abychom přijali posunutí u pozměňovacího návrhu A9 na pět let. Ale to není vše. To můžeme udělat v tomto zákoně, ale pak bychom tady trávili pravděpodobně řadu hodin, kdy bych vám vysvětloval všechny elektrické, plynové, tlakové a řadu dalších elektronických prvků, kterých by se to týkalo, a nikdo z vás by, omlouvám se, těžko mohl do toho vniknout tak, abyste pochopili, co pro to je potřeba udělat.

Proto vítám i návrh kolegyně Zuzany Ožanové, prostřednictvím předsedajícího, že by se posunul termín k 1. 7. 2022, aby vláda měla možnost upravit všechny ty vyhlášky, nařízení a státní normy tak, aby skutečně podnikatelé nebyli příliš zatíženi touto byrokracií, která v mnoha směrech už neslouží k tomu, aby byla ochráněna bezpečnost práce, ale je to opravdu jenom a jenom byrokracie.

Jestliže si uvědomíme, že ekonomizér by měl být od pěti litrů, měl být například revidován, tak my technici víme, že to je úplná hloupost, protože maximálně vám tam může prasknout membrána - a teď nemyslím žádnou jinou membránu než membránu toho tlakového zařízení, abyste si z toho nevyvodili úplně některé jiné důsledky. Nicméně proto navrhuji, aby: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby zabezpečila aktualizaci klasických požadavků na revize a kontroly, které vyplývají z ČSN 33 1600, revize a kontroly elektrických zařízení, ostatních technických zařízení a dalších norem, kterých se návrh zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení, o změně souvisejících zákonů, týká, tak, aby odpovídaly potřebám současné praxe."

Toto je návrh mého usnesení, aby skutečně vláda měla čas všechny ty desítky norem, nařízení a vyhlášek upravit, aby to skutečně odpovídalo dnešnímu stavu, technické úrovni. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pavlu Juříčkovi. Kdo dál do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova? Paní ministryně ano, potom ještě jestli tady je kolega Novák a Růžička, kteří jsou zpravodajové a dalších... jenom se ptám. Máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. K doprovodnému usnesení pana poslance Juříčka: nařízení vlády budou projednávána standardně se všemi klíčovými partnery, je jich asi dvacet pět, tam budou potřeba vyjasnit detaily, a jenom připomínám panu poslanci, že ty normy má v gesci Ministerstvo průmyslu a obchodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan kolega poslanec Novák nemá zájem. Kolega Juříček ještě, ale už jsme v závěrečných slovech, už vám nemůžu dát slovo do rozpravy. (Poslanec Juříček mimo mikrofon: Mohu?) Ne, ne, ne... Paní poslankyně Ožanová se závěrečným slovem. Máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Nechtěla jsem, ale jenom musím opravit paní ministryni, že tam není, že pan Juříček dal návrh, že žádá vládu České republiky, a nespecifikoval, v které gesci to dané ministerstvo to má, a je tam obecně "vyplývající z ČSN" a jestli to má na starost Ministerstvo průmyslu a obchodu, tak samozřejmě se to týká tohoto ministerstva. Je tam dáno, že se žádá vláda.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. (Hluk v sále.) Pokud není zájem o jiná závěrečná slova od zpravodajů jiných výborů, výboru pro obranu a výboru pro bezpečnost, tak v tom případě přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, a prosím zpravodajku garančního výboru paní poslankyni Ožanovou, aby nás seznámila s procedurou hlasování, přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. O stanoviska požádám paní ministryni také. Prosím o klid a máte slovo, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Dobrý den, takže návrh procedury. Návrh legislativně technické úpravy, jelikož byla ve třetím čtení přednesena. Za druhé, prosím vás, dělám změnu oproti tomu, co bylo v usnesení hospodářského výboru tak, aby pozměňovací návrhy týkající se změn účinnosti byly u sebe. To znamená:

Za prvé, legislativně technické úpravy.

Za druhé, pozměňovací návrh A20, který se týká rovněž data, ovšem ten bude nehlasovatelný, přijmeme-li tu legislativně technickou úpravu.

Potom pozměňovací návrhy A1, A4 až A7, A10 až A19.

Pozměňovací návrh A2 - bude-li přijat, je pozměňovací návrh A3 nehlasovatelný. Nebude-li přijat pozměňovací návrh A2, budeme hlasovat.

Pozměňovací návrh A3.

Pozměňovací návrh A8. Bude-li přijat, je pozměňovací návrh A9 nehlasovatelný.

Pozměňovací návrh A9.

Pozměňovací návrh C.

Pozměňovací návrh B.

Pozměňovací návrh D.

A zákon jako celek.

Posléze budeme hlasovat navržené usnesení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Má někdo návrh na změnu procedury? Nikoho nevidím. O proceduře budeme hlasovat, není to tak jednoduché (jako) u předchozího zákona. A je to hlasování číslo 225. Ještě zagonguji. Posečkám, jestli se někdo ještě dostaví do sálu.

 

Budeme hlasovat o proceduře.

Zahájil jsem hlasování číslo 225. Kdo souhlasí s procedurou navrženou k hlasování? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 225, přítomno 97 poslanců, pro 94, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Můžeme začít.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Takže návrh legislativně technických úprav, byly-li předneseny, byl přednesen návrh legislativně technické úpravy, a to nabytí účinnosti zákona dne 1. července 2022. O tom to návrhu se hospodářský výbor nevyjadřoval.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 226 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 226, z přítomných 97 pro 94, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Další návrh?

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Tím se stává bod A20 nehlasovatelný. Nyní pozměňovací návrhy A1, A4 až A7, A10 až A19. Jsou to pozměňovací návrhy týkající se dopřesnění vládou předloženého návrhu. Jsou technického charakteru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Hospodářský výbor doporučuje.) Paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 227. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 227, z přítomných 97 pro 95, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Pozměňovací návrh A2. Ten, bude-li přijat, je nehlasovatelný A3. Jsou to opět úpravy původního návrhu vlády.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Výbor doporučuje.) Paní ministryně? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 228. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 228, z přítomných 97 pro 94, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Pozměňovací návrh A3 se tak stal nehlasovatelným. Nyní pozměňovací návrh A8. Opět, bude-li tento návrh přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh A9.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Výbor doporučuje.) Paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 229. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 229, z přítomných 97 pro 84, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Další návrh?

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Tím pádem A9 se stal nehlasovatelným a pokračujeme k pozměňovacímu návrhu C. Jedná se o precizaci právní úpravy obdobných zařízení v gesci Ministerstva obrany. Pozměňovací návrh má zpřesňující charakter k pozměňovacímu návrhu uplatněnému v rámci výboru pro obranu. Výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 230. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 230, přítomno 97, pro 92, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Další návrh?

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Pozměňovací návrh B, jedná se o precizaci právní úpravy obdobných zařízení v gesci Ministerstva obrany. Hospodářský výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 231. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 231, přítomno 98, pro 97, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Pozměňovací návrh D je legislativně technického charakteru a reaguje na změny ve znění zákona o inspekci práce, ke kterým došlo v době od předložení návrhu zákona v Poslanecké sněmovně. Výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 232. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 232, 98 přítomných, pro 97, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali pozměňovací návrhy, paní zpravodajko?

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Ano, nyní návrh zákona jako celek. Výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů podle sněmovního tisku 535, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 233 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 233, 98 přítomných, 96 pro, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji paní ministryni práce a sociálních věcí, děkuji paní zpravodajce. A teď budeme hlasovat, protože byl zákon přijat, o doprovodném usnesení, které bylo předneseno v rozpravě ve třetím čtení. Paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Já si dovolím, protože bylo předneseno až v rozpravě, ještě jednou ocitovat toto doprovodné usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby zabezpečila aktualizaci klasických požadavků na revize a kontroly, které vyplývají z ČSN 33 1600, revize a kontroly elektrických spotřebičů a ostatních technických zařízení, a dalších norem, kterých se návrh zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů týká, tak, aby odpovídaly potřebám současné praxe."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Všichni slyšeli návrh doprovodného usnesení.

Rozhodneme v hlasování číslo 234, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 234, z 98 přítomných pro 96, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že i doprovodné usnesení bylo přijato, a mohu ukončit bod číslo 341.

Předám řízení schůze.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Dobrý den. Budeme pokračovat bodem číslo

Aktualizováno 16. 6. 2021 v 15:27.




Přihlásit/registrovat se do ISP