(13.10 hodin)

 

Poslanec Marek Benda: Nyní se dostáváme k pozměňovacímu návrhu pod bodem 10, což je pozměňovací návrh H1, kde jsou tři varianty. Tak jak jsme se shodli na proceduře, nebudeme hlasovat orientačně, ale půjdeme prostě od nejvyšší k nejnižší variantě. Jedná se o to, jestli má být v jednacím řádu upraveno ustavování poslaneckých klubů vzniklých z koalic po volbách. Varianty jsou tři. První varianta říká, že takový poslanecký klub musí mít alespoň osm členů. Ústavně-právní výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan ministr? (Neutrální.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 13 přihlášen 101 poslanec, pro 15, proti 48. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Marek Benda: Druhá varianta téhož je, že poslanecký klub se může ustavit při sedmi členech. Ústavně-právní výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan ministr? (Neutrální.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 14 přihlášen 101 poslanec, pro 14, proti 47. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Marek Benda: Třetí varianta je též ustavování klubu, akorát s počtem hlasů tři. Ústavně-právní výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan ministr? (Neutrální.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 15 přihlášen 101 poslanec, pro 12, proti 63. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Marek Benda: Přecházíme k bodu 11, což je návrh pod písmenem I pana poslance Jakuba Michálka, který se týká regulace, respektive deregulace částí volební kampaně. Ústavně-právní výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan ministr? (Neutrální.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 16 přihlášen 101 poslanec, pro 21, proti 42. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Tím jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy, které směřovaly přímo k písmenu H, což bylo usnesení ústavně-právního výboru, které jsme vzali jako za základ jednání.

Takže přistoupíme k hlasování číslo dvanáct, které by bylo o pozměňovacím návrhu pod písmenem A, to jest onen komplexní návrh ústavně-právního výboru ve znění přesně toho jednoho schváleného pozměňovacího návrhu pod B1 pana kolegy Vondráčka. V okamžiku, kdy tento návrh bude schválen, ostatní návrhy se stávají nehlasovatelnými. Ústavně-právní výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan ministr? (Neutrální.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 17 přihlášen 101 poslanec, pro 92, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. V tom případě, pane předsedající, můžeme hlasovat už o návrhu zákona jako o celku, protože návrhy B2, H2 i obě varianty vládního návrhu zákona jsou nehlasovatelné. Jenom bych chtěl říci, že po hlasování bychom ještě měli hlasovat podle bodu 3 ústavně-právního výboru o případném doporučení, respektive pověření zpravodaje přednést toto stanovisko v Senátu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, děkuji. Hlásí se s přednostním právem pan předseda Marian Jurečka. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane předsedající. Pane ministře, kolegyně, kolegové, já jenom stručně, krátce. Byla tady o tom debata ještě v rozpravě před samotným hlasováním. Ale musím tedy říct, že když jsem si vzal tady programové prohlášení vlády České republiky z června 2018, nalistoval jsem si stranu 20 Vnitřní bezpečnost a veřejná správa, tak chci tady ujistit voliče a podporovatele této koalice, kterým i tato koalice slibovala ve svém programovém prohlášení, že zjednoduší volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám, včetně zavedení korespondenční volby, zrušení místní příslušnosti pro vydávání voličských průkazů, že se to po příštích volbách budeme určitě snažit maximálně naplnit, když tady ty sliby padají, padaly tady opakovaně, a až v momentě, kdy tady pan premiér a jeho nejužší tým zjistili, že by mu to nehrálo úplně do karet, tak to odmítl.

A musím říct, že ty pseudoargumenty, které tady zazněly, že se to nedá nachystat, tak poslanci, kteří nehlasovali ani pro tu variantu, že by to platilo pro budoucí volby, nikoliv pro tyto podzimní - korespondenční volba pro naše občany v zahraničí pro budoucí volby - tak potom nechápu, vážení poslanci a poslankyně, proč píšete vůbec tady tyto věci, proč věšíte bulíky na nos lidem, proč říkáte, že tyto věci podporujete, když v samotném hlasování i v situaci, kdy se rozbíjí argumenty o tom nestihnout toto nachystat, to nejste schopni podpořit.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Ještě s přednostním právem pan předseda Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já se vůbec nechci zastávat vlády, to v žádném případě. Ale na druhou stranu musím říct, že korespondenční hlasování nám ve Spojených státech amerických při volbě prezidenta ukázalo svou odvrácenou tvář. A já osobně - (ozývá se bouchání do lavice) - můžete bouchat, jak chcete, podle mě to byl regulérní podvod na voliče. A dokud se tyto věci nevysvětlí, dokud se prostě nezjistí, jak to skutečně bylo, tak já pro to nikdy nezvednu ruku a jsem rád, že pro to vládní poslanci také nezvedli ruku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. V tuto chvíli přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1170, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 18 přihlášen 101 poslanec, pro 96, proti 1. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Nyní se ještě budeme zabývat následujícím usnesením: "Poslanecká sněmovna v souladu s § 3 odst. 1 zákona č. 300/2017 Sb., o zásadách jednání a styku Poslanecké sněmovny a Senátu, pověřuje poslance Marka Bendu, aby v Senátu odůvodnil pozměňovací návrhy, které Poslanecká sněmovna přijala ke sněmovnímu tisku 1170."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 19 přihlášen 101 poslanec, pro 98, proti 1. Návrh jsme přijali.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji. Jednání Poslanecké sněmovny bude pokračovat ve 14.30 hodin po polední přestávce. Současně končím 97. schůzi Poslanecké sněmovny.

 

(Schůze skončila ve 13.19 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP