(Schůze zahájena v 10.00 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane vicepremiére, než zahájíme 97. schůzi Poslanecké sněmovny, mám pro vás několik informací technického rázu k průběhu.

Podle rozhodnutí organizačního výboru bude deset minut po skončení této 97. schůze pokračovat přerušená 83. Tu formálně ukončíme, nemá už na pořadu žádný bod. A deset minut po této formálně ukončené schůzi bychom pokračovali v přerušené 91. schůzi a budeme se věnovat zbývajícím bodům jejího schváleného pořadu. Ve všech případech se jedná o schůze, které byly svolány na podpisy. Není možné měnit jejich pořad.

Teď abych zaznamenal vaši účast, tak jsem vás všechny odhlásil. Prosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi sdělili, kdo hlasuje s náhradní kartou.

Tato 97. schůze byla svolána podle § 51 odst. 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny na základě žádosti 41 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána ve středu 31. března elektronickou poštou.

Nyní bychom na úvod přistoupili k volbě ověřovatelů. Navrhuji, abychom určili poslance Jaroslava Holíka a poslance Františka Kopřivu. Ptám se, zda je návrh na jiné osoby ověřovatelů. Nikoho nevidím, přivolám kolegy z předsálí. Využiji chvilky, abych zrekapituloval, že na základě dohody předsedů všech poslaneckých klubů je každý poslanec, byť není písemně či jinak omluven, považován za omluveného, na základě dohody poslaneckých klubů zasedáme v polovičním počtu.

Z členů vlády se omlouvají: Marie Benešová - pracovní důvody, Jana Maláčová - zdravotní důvody, Lubomír Metnar - pracovní důvody, Robert Plaga - pracovní důvody, Alena Schillerová - pracovní důvody.

Již máme kvorum pro hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro navržené osoby ověřovatelů. Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, přihlášeno je nás 79 v tuto chvíli, pro 79, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 97. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Jaroslava Holíka a poslance Františka Kopřivu.

 

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 97. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54. odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro navržený pořad schůze? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno je 80 poslanců, pro 79, proti nikdo, návrh byl přijat. Pořad schůze byl schválen. Děkuji vám.

 

Než přistoupíme k jedinému bodu pořadu, mám zde žádost o vystoupení s přednostním právem pana předsedy Faltýnka. Prosím o klid a prosím, zaujměte svá místa. Děkuji.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Hezké dopoledne, kolegyně, kolegové, pane předsedo, pane vicepremiére. Včera jsem zaznamenal poptávku z vaší strany. Pan premiér mě vyzval, abych reagoval na články na Seznamu a na okolnosti ohledně mého diáře, nebo diářů, nebo poznámek mých osobních. Myslím, že i Pavel Kováčik nebo pan předseda Filip mě vyzývali, a další kolegyně, kolegové, a já bych chtěl této situace využít a říct pár slov a svých poznámek k celé této záležitosti. Omlouvám se dopředu, že to vkládám do jednání, do třetího čtení o volebním zákonu, ale věřím tomu, že v rámci té doby do 14.00 hodin to zvládneme i s mým vystoupením, eventuálně s reakcemi, které moje vystoupení vyvolá.

Pan novinář Janek Kroupa ze Seznamu má k dispozici, ale já to bohužel nedokážu posoudit, patrně ofocený můj diář nebo diáře z let 15, 16, možná 17 na nějaké osobní poznámky v tom diáři. Já jsem ze staré školy a používám takový velký černý diář asi dvacet let, kde si píšu všechny schůzky s lidmi, s kterými se potkávám, a dělám tam i nějaké poznámky, co ti lidé chtěli a co chtěli řešit. Jak se dostal ofocený diář k panu Kroupovi, já nevím, můžu pouze spekulovat, že to ukradl někdo velmi blízký z mého okolí, někdo, a teď říkám, je to spekulace, nechci, aby na mě někdo podával trestní oznámení. Ani já nebudu podávat žádné trestní oznámení, protože s novináři boj nikdy nelze vyhrát, a já nechci jako bojovat s novináři. Ale vzhledem k datu je to období někdy z let 15, 16, kdy někdo měl přístup k mým soukromým zápiskům, ty ofotil a pak je předal nebo zpeněžil. To já jenom spekuluji, nevím prostě. Ale bylo by dobře, aby orgány činné v trestním řízení to vyšetřily na všechny strany. Směrem ke mně, směrem k potenciálním pachatelům trestného činu, když vlastně mě někdo ukradl, ofotil moje diáře a pak je pustil do oběhu.

Když jsem slyšel výzvu pana premiéra, abych vysvětlil svoje poznámky v diářích starých 5, 6, 7 let, a ten apel, abych vlastně vysvětlil, s kým se potkávám a s kým jednám, tak já si kladu otázku, ale to je otázka na nás na všechny: S kým se my vlastně můžeme potkat jako poslanci? A k tomu setkání potřebujeme souhlas koho? Pana premiéra, nebo předsedy hnutí, nebo ministra vnitra, nebo předsedy Sněmovny? Já nevím. A vy to víte velmi dobře za tu dobu, co jsem ve Sněmovně, a bavili jsme se o tom několikrát, když bylo grilování dvakrát kvůli Čapímu hnízdu, když bylo grilování mé osoby kvůli mýtu před dvěma lety, je to zhruba dva roky, ale k tomu se ještě dostanu. Tak neustále jsem já obviňován, že se potkávám s lidmi, s kterými bych se neměl potkávat. A když vás někdo požádá prostřednictvím sekretariátu nebo napřímo o schůzku, i když to je člověk neznámý, tak já se s ním prostě potkám a zeptám se vlastně, co potřebuje, udělám si poznámku, a pak to buď řeším, anebo neřeším. Předám to dál, nebo nepředám. A takové poznámky jsem si dělal. Jestli všechny, které má k dispozici Seznam, jsou pravé, nebo ne, to já nedokážu posoudit, protože já jsem to neviděl a ty diáře staré už nemám, protože ty jsou vlastně vyhozeny nebo zničeny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP