(15.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A mně jde o tohle: Podle všech teoretiků, ať si vezmu Friedmana, nebo Hayeka, tak u každého platí, že svoboda jednotlivce končí tam, kde vy ohrožujete toho druhého. Dokonce si vzpomínám, že Friedman někde mluví i o infekcích a nakažení. To znamená, ať si vezmu jakoukoliv teorii těch, kteří mluvili o svobodě, tak vždycky tam platilo to, že vy jste svobodní pouze za předpokladu, že neohrožujete svým konáním toho druhého. A připadá mi, že to, čeho jsme svědky v této Sněmovně, že tady někteří prostě nerespektují ono opatření nosit roušku, a to, že ohrožují ty ostatní, je porušení všech, dokonce principů i těch největších liberálů, které já znám v teorii liberalismu. Mně toto prostě strašně vadí, že to musím trpět a že se na to musím dívat, protože si myslím: ani ta nejtvrdší liberální pravice si nemůže dovolit hájit to, že někdo může svým chováním ohrožovat ty ostatní. A mně prostě nesmírně vadí to, že my potřebujeme jako stát vyžadovat, aby všichni respektovali opatření, která přijímáme, a vadí mi to, že v této Sněmovně si někdo dovoluje pro všechny občany ukazovat, že on na ta opatření kašle a že kašle na to, že ohrožuje ty, kteří se kolem něho pohybují. To je prostě něco, co mi nesmírně vadí, a já konečně si říkám, že to musím říci. Mně tohle připadá, že je absolutně špatný příklad. A kdyby to šlo, tak udělám všechno pro to, aby tento příklad ve Sněmovně nikdo nedával, protože tím se vlastně ruší i autorita státu, tím se vlastně zpochybňuje i autorita toho, co říká Sněmovna, co říká vláda.

A opakuji: Neexistuje žádná teorie, která by ospravedlňovala to, že vy svým chováním ohrožujete ty, kteří jsou kolem vás. To je porušení všech principů i liberální společnosti, demokratické společnosti! A já bych si přál, kdybychom tohle dokázali změnit. Mně vadí to, že se musím na něco takového dívat! A jsem přesvědčen, že to vadí i lidem, kteří se na tu Sněmovnu dívají. Tohle je špatně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl ministr kultury Lubomír Zaorálek, teď s přednostním právem předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Vystoupení k nouzovému stavu si nechám na konec debaty, ale musím zareagovat na své dva předřečníky.

Za prvé, s tím, co říkal pan ministr zahraničí, naprosto souhlasím. (Místopředseda Filip: Ministr zahraničí tedy nevystupoval, ale...) Bývalý ministr zahraničí - omlouvám se, mám to pořád v hlavě - a stávající ministr kultury. Doufám, že se stávající ministr zahraničí - jsou z jedné party - neurazí. Já s tím souhlasím a jenom mě tak napadlo, když citoval Friedmana, a já jsem rád, že ho citoval, tak připomenu jiný jeho výrok, který se týká daní. Když se ho ptali, jestli je pro snižování daní a za jakých okolností a podmínek, a Friedman říkal: Jsem pro snižování kdykoliv. Kdykoliv, kdy se naskytne šance, je to vždy dobře, bez žádných dalších podmínek. A když ho citujete a dáváte mu za pravdu v jedné věci, tak mu dejte za pravdu i v tom, a vzpomínám si, jak jste tady vyváděli, když jsme využili příležitosti a snížili jsme daně.

Ale k tomu slovíčkaření, které tady použil pan ministr vnitra. Prostě Ústavní soud zcela jasně řekl: za prvé, rozhodovat to nemohl a nemohl to zrušit, protože to už zrušila Poslanecká sněmovna, takže nemohl zasáhnout a zrušit ten neústavně vyhlášený nouzový stav. Myslím, že si to pamatujeme všichni, jak šly ty události za sebou. Za druhé Ústavní soud konstatoval, že podle ústavního zákona o bezpečnosti České republiky může vláda vyhlásit nouzový stav nejdéle na 30 dnů a lze jej prodloužit jen po předchozím souhlasu Sněmovny. Jiný postup při prodloužení nouzového stavu není možný. Jinými slovy, vláda jednala nezákonně, protiústavně, zvolila postup, který zákonný není. Můžeme si hrát se slovíčky, že tam není "protiústavní". Jiný postup není možný, řekl Ústavní soud, a vláda zvolila jiný postup. Ústavní soud se zabýval i tou žádostí hejtmanů a na jejich postupu neshledal nic závadného. Oni mohou požádat, mají na to kompetenci, nikdo jim v tom nemůže bránit, ale vláda jim vyhověla, a tím nevyhověla ústavnímu zákonu o bezpečnosti republiky. Není to poprvé. Vzpomeňme si na neústavní zákaz vycestování z České republiky. A vždycky oni řeknou, tak něco (nesroz.). Vzpomeňme si na nezákonné odložení voleb v senátním okrsku, obvodu Teplice. A takhle bych mohl pokračovat jeden příklad za druhým, jak vláda porušuje ústavu a zákony. A nemáme na to zapomenout.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní budeme pokračovat v rozpravě vystoupením pana poslance Jana Hrnčíře, připraví se Jakub Michálek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, přestaňte nás obelhávat. Vždyť vy se chováte jako v pohádce o Smolíčkovi. Jen dva prstíčky... jen dva týdny, jen pandemický zákon, a my se tady rok zmítáme v různých uzávěrách, nouzových stavech. Zadlužili jste nás o tisíc miliard. Pomoc podnikatelům téměř žádná. Náhrady za ubytování, kompenzace z jara loňského roku jste vypláceli letos v únoru. Lidi jsou zoufalí. Páchají sebevraždy, jsou v bezvýchodné situaci, jsou v exekucích, exekutoři - někteří - se chovají tak, že drancují v mobiliárních exekucích ty domácnosti v zoufalých stavech. Přijímáte opatření, která nedávají smysl, a pak se divíte, že je lidé nechtějí dodržovat. Nedodržují je, když jsou nesmyslná! Světlo na konci tunelu žádné! Přijímáte opatření, protože můžete. Nechte lidi dýchat, postarejte se o svůj národ a přestaňte mu škodit! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Jakub Michálek, ale toho tady nevidím, takže přeložím jeho přihlášku. Nyní paní poslankyně Tereza Hyťhová. Máte slovo, paní poslankyně. Je to vaše druhé vystoupení.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Ano, děkuji, pane předsedající. Mně k tomuto vystoupení bohužel donutil pan ministr vnitra Hamáček a byla bych ráda, kdyby mě na chvilku poslouchal, jinak bych tady samozřejmě už nevystupovala, protože to, co jsem chtěla říct, už jsem řekla ve svém předešlém vystoupení.

Pane ministře Hamáčku, prostřednictvím pana předsedajícího, vy jste tady zmiňoval kolegyni z Trikolóry. Nevím, jestli jste myslel konkrétně mě, nebo moji kolegyni paní Majerovou Zahradníkovou, to je jedno. Každopádně jsem vám chtěla říct, že je od vás opravdu nepřípustné, abyste takto mluvil, protože já mám stejně jako vy právo se tady vyjadřovat. Zastávám tady názor občanů, mám k tomu mandát, jsem tady zvolena stejně jako vy a nevím, proč tady o mě nebo o mé kolegyni mluvíte na mikrofon. My jsme se tady do vás v ničem nenavážely, řekly jsme tady svoje názory. Já jsem se podívala, i co říkala paní Majerová Zahradníková, a nerozumím tudíž vašemu projevu na kolegyni Majerovou nebo na mě, to je jedno.

Vůbec jsme tady nezmiňovaly například věci, které by občany jistě zajímaly, a to třeba vaši nedávnou - nebo ne vaši - kauzu, ale třeba, budu citovat Forum 24: "V polovině března dorazí do Česka poslední várka antigenních testů čínského výrobce atd. nakoupených v režii ministra vnitra Jana Hamáčka. Výběr netransparentního dodavatele nyní prověřuje policie a další státní orgány. Mezitím vyšlo najevo, že stejné testy v Rakousku selhaly." To je například věc, která si myslím, že by naše občany mohla zajímat, protože nevím, jestli to všichni ví, co vlastně znamená nouzový stav, proč se tady vlastně za něj bijete. Ano, vy tady říkáte, že to je tedy na pomoc a zdraví občanům, to samozřejmě chceme všichni, ale na druhou stranu nouzový stav také umožňuje zrychlené řízení neboli rychlejší mód výběrového řízení na zakázky, neprobíhá to v řádném řízení, tak jako obvykle. A tahle kauza, která se dá přečíst na internetu, je velmi zajímavá. Myslím si, že by bylo dobré, kdybyste se k tomu vyjádřil, a musím podotknout, že bych se tady k tomu vůbec nevyjadřovala, kdybyste mě tady svým vystoupením k tomu nepopudil, a nerozumím tomu, proč tohle děláte, a chtěla bych vás tímto požádat, abyste se příště zdržel podobných komentářů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Hyťhové. Nyní pan předseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji, a dokonce děkuji za to, že jste to tady otevřela, aspoň mám prostor se k tomu vyjádřit. A možná paradoxní je to, že jsem vůbec nemyslel vás, já jsem myslel kolegyni na druhé straně, ale to nevadí, vztáhla jste to na sebe. Já jsem se vás, doufám, ničím nedotkl, pouze jsem okomentoval obecně atmosféru a argumenty, které používáte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP