(12.10 hodin)
(pokračuje Fiala)

Pan premiér ve svém úvodním vystoupení mluvil o tom, ať k tomu přistupuje lidsky, a s tím souhlasím, to podepisuji a takhle nad tím přemýšlíme. A když se lidsky podíváme na tento zákaz, tak vidíme, jak je pro lidi škodlivý. Protože jak chcete vysvětlit občanům, jak chcete vysvětlit lidem, že jejich rodina má být o víkendu zavřena v panelákovém nebo jiném bytě, a nemůže stejná rodina, stejní členové té rodiny, si sednout do svého auta, odjet do jiného okresu na svou chatu, tam být na své zahradě a zase se vrátit? Proč? Ohrožují někoho, zhorší pandemickou situaci, stane se něco? Stane se něco, něco se skutečně stane. Ti lidé budou mít lepší pocit, budou to lépe zvládat. Jejich psychické zdraví se zlepší a možná se zlepší i fyzické zdraví, protože budou venku na zdravém vzduchu a nebudou se navzájem trápit zavřeni někde v panelákovém bytě nebo ve městě.

Nedá se vysvětlit to, proč toto lidé nemohou udělat. A není pravda, že lidé jsou nezodpovědní, nedodržují příkazy, je spousta lidí, která to prostě neudělá, i když by mohla, protože je to zakázáno. Ale tenhle zákaz, tenhle příkaz je nesmysl a nedá se to vysvětlit. Nedá. Stejně jako se nedá vysvětlit, proč člověk, když jde po ulici ve městě, kde nikdo není, má mít na sobě respirátor. To se prostě nedá vysvětlit, pro to není žádný důvod, zdravotní, racionální důvod, protože žádný důvod není. A to jsou ta opatření, která způsobují únavu lidí. Která nakonec vyvolávají hněv, která vyvolávají nepochopení pro nepřiměřené zákroky policie a další věci, o kterých tady mluvíme, protože trpělivost lidí je u konce a je drážděna úplně zbytečně takovými opatřeními, jako je zákaz pohybu mezi okresy, jako je tady to nošení respirátoru, když jsem sám na ulici, a tak dál a tak dál.

A proto potom padají v nemocnicích lékaři a sestry únavou, odvádějí obdivuhodnou práci, proto také už lidé nemají pochopení pro ta omezení a objevují se i radikální pokusy to překonat. A to jsou důvody, to jsou, dámy a pánové, důvody, proč je potřeba nouzový stav ukončit. My ho nepotřebujeme a já jsem přesvědčen, že skončení nouzového stavu by naopak přispělo ke zdraví společnosti.

Za druhé, ten druhý blok, co neprodloužení nouzového stavu určitě neznamená. Už jsme to tady slyšeli a bude to pokračovat. Vláda nás bude obviňovat z toho, že ukončení nouzového stavu znamená nějaké neodpovědné rozvolňování a že chceme otevřít, že to bude stejné jak na Vánoce, kdy to mimochodem otevřela vláda, ne opozice, a tak dál a tak dál.

Toto, tady tu argumentaci, vyřídím myslím velmi rychle. Pokud to vláda říká, tak lže, a pokud to bude říkat, tak bude lhát. Zrušení nouzového stavu neznamená žádné divoké rozvolňování, není to volání po tom, abychom se všichni začali chovat jako blázni a neodpovědně. Prostě tohle není žádná pravda. A já jsem tady, myslím, docela přesvědčivě, podle mě zcela přesvědčivě ukázal, co zrušení nouzového stavu by jedině přineslo. Ale nepřinese to žádné divoké rozvolňování a nic takového, čím nás tady vláda straší. Já nebudu dělat to samé, co tady slyším od vlády, nebudu vládu obviňovat. Mohl bych tady hodiny, hodiny mluvit o tom, že nás o prodloužení nouzového stavu žádá vláda, která uvalila na Českou republiku nejdelší nouzový stav v Evropě, která na třetí nejdelší čas z celé Evropy zavřela školy, která současně přivedla Českou republiku na první místo smutného, tragického žebříčku počtu zemřelých na počet obyvatel, která objednala méně vakcín, než mohla, a tak dál. O tom bych tu mohl mluvit celé hodiny, a já to nebudu dělat. A tak doufám, že ani vláda nebude obviňovat opozici z toho, že si sama není schopna sehnat dost hlasů - možná si je už sehnala - pro ten nesmysl, kterým je prodloužení nouzového stavu.

Raději se racionálně poslouchejme a zkuste nám opravdu vysvětlit, proč ty věci - a ta je jediná věc, a to je uzávěra mezi okresy, zákaz pohybu mezi okresy, což je jediná věc, pro kterou potřebujete nouzový stav - proč je to tak strašně důležité. Není. Všechno ostatní byste mohli dělat podle pandemického zákona. Řekli jste, že podle pandemického zákona budete postupovat. Pandemický zákon jsme vám připravili a vy řeknete: Ne, to nestačí. A ještě dalších 14 dní, a ještě další měsíc, a ještě dalších 14 dní, a ještě další měsíc, a ještě další. Je to pořád dokola. Vláda se může řídit pandemickým zákonem, může podle něj dělat všechna opatření plus za pomoci související legislativy, a ta jediná věc, na kterou se tady snad můžete odvolávat, zavřené okresy a nouzový stav (z) tohoto hlediska, to je prostě nesmysl.

Za třetí a poslední bod, a to je to, co by vláda měla dělat, urgentně dělat místo prodloužení nouzového stavu, a to já shrnu do sedmi kroků.

Za prvé, ukončete nouzový stav, otevřete okresy, pusťte lidi na chaty a chalupy a na vzduch.

Za druhé, připravujte školy, ale skutečně připravujte, ne že na základě nátlaku opozice o tom jenom mluvíte. Připravujte školy na bezpečné, postupné bezpečné otevírání od 12. dubna.

Za třetí, soustřeďte se na dostupnost kvalitních testů. Dohodněte se s podniky, dohodněte s nimi dostatek dodávek testů a zvyšte kompenzace.

Za čtvrté, soustřeďte se na dostupnost kvalitních respirátorů pro lidi.

Za páté, umožněte bezplatné testování protilátek po prodělaném covidu.

Za šesté, napravte chyby při špatném objednávání vakcín a odstraňte překážky rychlého očkování u nás doma. Není jedno, jestli je někdo očkován dnes nebo příští týden. Není to jedno. Každý týden nějaké improvizace, každý týden, kdy ta vakcína někde leží, každý den, kdy ta vakcína se nevyužije, může stát lidské životy.

A poslední bod - za sedmé, ukažte lidem směr, ukažte lidem naději, ukažte lidem plán. Mě opravdu těší, že nám pan ministr včera řekl, že si vzal náš plán návratu k normálnímu životu, že ten plán začne studovat a nějak ho využije. Ale to je málo, nestačí ho studovat. Pojďte se tím plánem také řídit a v tom vás, pane ministře, v tom vás, vážení členové vlády, určitě podpoříme. Pojďme se tímto plánem řídit.

V čem vás ale určitě naopak nepodpoříme, to je prodloužení nouzového stavu. Nouzový stav v tuto chvíli není potřeba, a když se ho konečně zbavíme, tak naše společnost bude zdravější. (Slabý potlesk z řad ODS.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí se stanoviskem poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Leo Luzar a potom se připraví se stanoviskem klubu KDU-ČSL předseda Marian Jurečka. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážená vládo, dámy a pánové, nevím, jak začít. Začnu od konce. To, co jsme zde slyšeli doposud, vlastně jinými slovy říká: Netřeba cokoliv dělat. Protože neslyšel jsem ani jeden argument, že by něco bylo dobře uděláno za poslední rok, ale slyšel jsem tisíc argumentů, že vše je děláno špatně. Čili mí předřečníci se hlásí k té politice vlastně nic nedělat, protože ono se to vyřeší samo.

Jak jsme tady minule projednávali pandemický zákon, KSČM byla tvrdě proti pandemickému zákonu, protože je špatný, protože vznikl na politickou objednávku pravice. Bezradnost vlády se ukázala v jasném slova smyslu, kdy pravici šlo jenom o její jednotlivé body v pandemickém zákonu a stal se z toho politický paskvil. U tohoto mikrofonu jsem říkal, že pro nás je přijatelnější nouzový stav než pandemický zákon a jeho nařízení. Mí předřečníci mi dokonce dávají za pravdu, že jediný rozdíl mezi nouzovým stavem a pandemickým zákonem je právě omezení pohybu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP