(18.00 hodin)
(pokračuje Bojko)

V poslední době je vidět, že vláda je bezradná a je si vědoma odporu již nejen lidí, ale už i justice a médií, které dosud stály při ní. Pod tlakem kope čím dál víc, aby nás co nejdřív dostala na lopatky, aby nad námi měla neomezenou kontrolu, pandemický zákon, tedy zotročila nás. Proč? Na závěr podotknu, že s virem COVID-19 jsem se setkal. Měla jej manželka a jedno z dětí, v jiném čase než manželka možná i já sám, ač bezpříznakově, rodiče nad sedmdesát let, většina mých známých, někdo bezpříznakově, někdo lehký až střední průběh, minimum těžší průběh s horečkami. Jako každý rok, jen dřív to bývaly chřipky, angíny a rýmy. Necítím se jako rizikový pacient, přesto nemohu tvrdit, že covid nechytnu a že na něj nemohu zemřít. I kdybych byl rizikovým pacientem, myslíte, že bych chtěl, aby kvůli mě trpělo a bylo omezováno více než 99,5 % lidí?

Já v tom mám jasno. Vláda a lid by neměly být oddělenými skupinami, ale měly by spolupracovat a vážit si jeden druhého. Vláda se skládá z obyčejných lidí, kteří jsou dočasně placeni ostatními za to, aby v zájmu obyčejných, těch, kteří je platí, konali, a ne aby proti nim bojovali. Své konání musí zaměstnanci svým zaměstnavatelům dostatečně a průkazně vysvětlovat, nesmí činit nic, co by bylo protizákonné, protiústavní, co by bezdůvodně omezovalo svobody a práva kohokoliv. Pokud tomu tak není, nelze mluvit o demokracii, o svobodné zemi. Mandát každého zaměstnaného ve vládě jednou skončí a pak se i on ocitne na straně zaměstnavatelů a i on pak může nést neblahé následky svých rozhodnutí.

Na závěr jedna otázka: Kam až toto chcete stupňovat? Rok nás držíte na řetězu a v náhubcích. Vypnuli jste ekonomiku, zničili životy tisíců podnikatelů, živnostníků a jejich rodin a další a další jsou na řadě. Zničili jste dětem minimálně rok dětství, který nikým již nahrazen nebude. Psychicky jste zdeptali miliony lidí. Co dál? Kolik lidí chcete ještě přivést na mizinu? Rok nám nutíte roušky, abyste pak řekli, že jsou na nic, a nasadíte nám respirátory. Za rok to budou plynové masky a protichemické obleky? Samozřejmě pro pár vyvolených, kteří budou moci opustit své bydliště, ostatní budou sedět v řetězech doma nebo ve fabrice, kam budou pod přísným dohledem jednou týdně transportováni? Všichni budeme očipováni a sledováni, aby náhodou někdo neopustil byt bez povolení, viz sledovací aplikace v pandemickém zákoně? Opravdu takový život chcete předat svým dětem a následným generacím? Dovolávám se vašeho svědomí. Nedělejte z nás a z našich dětí otroky! Neschvalujte kroky, které by k tomu vedly. Netýrejte naše děti. Veškerá nařízení zvažujte pečlivě a pečlivě je zdůvodňujte. Čiňte svoji práci, za kterou jste placeni, veďte naši zemi k lepším zítřkům. Děkuji všem, kteří dočetli až sem, a seznámili se s názory, svobodný názor je snad v této zemi ještě povolen, jednoho z obyvatelů České republiky. S úctou Mgr. Michal Aur."

Já bych chtěl k tomu dodat, že pan premiér nedávno řekl, že chřipka už není, už je jenom covid, a kdo má teplotu, prostě musí do nemocnice. Za mě to je prostě úplná blbost, z biologického hlediska to je doslova nemožné. Neexistuje žádná domácí léčba. Když zavoláte lékaři, že máte teplotu. Tak se lečte acylpyrinem, a když nebudete moci dýchat, zavolejte si sanitku. Takže to je jediná léčba, kterou tady naši zdravotníci provozují.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se rozhlédnu po sále. Ještě pan poslanec Dominik Feri. Prosím. Tedy zřejmě přednostním právem.

 

Poslanec Dominik Feri: Prý se mám nechat ostříhat, rád bych tak učinil, ale až se otevřou kadeřnictví. Doufám, že to bude velmi brzo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pan premiér ve svém úvodním projevu říkal: Potřebujeme nouzový stav. To si ale má říkat vláda mezi sebou. Když nouzový stav potřebuje, tak ho má vyhlásit. To by bylo po právu, to by bylo v souladu s ústavním pořádkem. Po mém soudu, když se tady k tomu návrhu nějak vyjádříme, a že podle mě by bylo asi nejlepší vůbec o tom nehlasovat, tak to legitimizujeme.

Na dnešním dopoledním jednání jsem říkal panu ministrovi a přítomným členům vlády, že to, že vláda vyhlásí vlastní nový nouzový stav, jí dává možnost vyvléknout se z té obrovsky komplikované situace, do které se dostala tím, že obešla Sněmovnu a její kontrolní pravomoc. My jsme vládě vyšli jako celá Sněmovna velmi vstříc v tom smyslu, že jsme přijali usnesení, které je velmi důležité a které říká, že Sněmovna, když vyhlásí vláda dneska nový nouzový stav, tak je zachována její kontrolní pravomoc, zkrátka že nejsme obejiti, že jsme se k tomu takto vyjádřili. A poprosil bych, aby toho vláda využila. Solidní by bylo, kdybychom tento bod nehlasovali, protože o tomto nouzovém stavu běží řízení u Ústavního soudu, prodlužovat to je opravdu velký risk a odrazuji vás od toho, abyste pro to hlasovali. Je to špatně.

Dovolím si ještě zmínit jednu věc, která se děje v posledních pěti dnech. Už asi pět dnů se neustále hovoří o lockdownu a členové vlády to přiživují. Vždycky se objeví nějaký jeden návrh: okres, 20 kilometrů, jeden kilometr a ti lidi jsou čím dál tím ve větším stresu. Já jsem myslel, že tady ty časy už máme za sebou, časy chaosu, komunikace přes média a vytváření další paniky ve společnosti. Kdyby vláda tento bod stáhla, tak už mohla jednat a už mohla konečně postavit najisto, jaká opatření budou platit. Ale pět dnů neustále opakovat, že něco bude, ale nevíme, odkdy, nevíme, pro koho, nevíme, v jakém režimu budeme fungovat. To nás opravdu vrací o rok zpátky i v rámci té vládní komunikace, která jsem myslel, že se zlepšila, ale zdá se, že vůbec ne.

My tento návrh nemůžeme podpořit, protože bychom legitimizovali to, co pokládáme za silně protiústavní. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ještě se přihlásil pan poslanec Marek Výborný. Máte pět minut. Prosím, máte slovo. Je to zatím poslední přihláška.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Mně bude stačit minuta. Vážená vládo, nezlobte se na mě, já už toho mám fakt plné zuby. Jdu zítra na pohřeb jednoho známého, který zemřel tento týden na covid, teď mně přišla esemeska, že zemřel další člověk od nás - známý. A my tady tři hodiny úplně zbytečně řešíme něco, kdy už jste mohli sedět na vládě, dohodnout ta pravidla, srozumitelně, jak to říkal správně pan premiér, to vysvětlit veřejnosti, a ne se tady alibisticky schovávat za Sněmovnu, přesně tak, jak to říkal teď kolega Feri. Premiér, který bohužel je srab a chce se schovávat alibisticky za Sněmovnu prodlužováním nějakého nouzového stavu. To je celé. Dvě hodiny jsme tady vůbec nemuseli trávit tímhletím způsobem. Nezlobte se na mě.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Rozhlédnu se po sále, nevidím žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Končím tedy rozpravu. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova. Pan premiér, případně zpravodaj? Závěrečné slovo není, takže nyní přistoupíme k hlasování o navržených usneseních. Svolám poslance do jednacího sálu. Dám slovo zpravodaji, protože máme dva návrhy usnesení. Já nějakou představu mám, ale nechám to na vašem návrhu, případně se vyjádřím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já mám taky nějakou představu, tak uvidíme, jestli se sejdeme. Vlastně tady máme původní návrh usnesení, který byl rozeslán poslancům, ze kterého byla část tedy stažena, ta část o revokaci s tím...

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pane místopředsedo, já vás poprosím: mohl byste mluvit přímo do mikrofonu? Přes tu roušku vás totiž téměř tady nahoře neslyším.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pardon, dobře. Já budu víc nahlas. Zkusím mluvit vnějším hlasem.

Takže zde máme dva návrhy, jak již bylo řečeno. Ten první je původní vládní návrh, ze kterého byla první část o revokaci stažena, a chce se po Sněmovně, aby vyslovila souhlas s pokračováním nouzového stavu, u kterého ovšem již Sněmovna rozhodla, kdy ten nouzový stav skončí, a to vyšlo ve Sbírce.

Stejně tak je zde protinávrh pana poslance Volného, který navrhuje okamžité zrušení nouzového stavu, to znamená zrušení s okamžitou platností také toho stavu, o kterém již Sněmovna rozhodla, kdy ho zruší, a vyšlo ve Sbírce, kdy ho zruší. Já mám za to, že oba dva ty návrhy jsou nehlasovatelné, nicméně chápu, že na to budou různé názory. Já bych tedy navrhl nějakou proceduru - buď ať konstatujeme, že jsou ty návrhy nehlasovatelné, nebo navrhnu proceduru takovou, že budeme samozřejmě nejdříve hlasovat o protinávrhu, poté o návrhu původním, respektive upraveném, s tím, že nejdříve bych nechal schválit proceduru, požádal o schválení procedury, a myslím si, že by bylo nejlepší, kdybychom ji neschválili. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP