(17.50 hodin)

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Když jsme zde stáli před 14 dny, tak jsme slyšeli úpěnlivou žádost, dejte nám 14 dní, za 14 dní všechno vyřešíme, za 14 dní bude dobře, za 14 dní bude všechno fungovat. Musím říci, že už tenkrát jsem se značnou skepsí předpokládal, že za 14 dní uslyšíme tak maximálně to samé, protože jsem nepředpokládal, že situace se zlepší. Ale fakt je, že se zhorší takovým způsobem, to jsem nečekal ani já.

A proto bych se teď velice rád zeptal - bohužel, pan premiér zde už není - bych se ho rád zeptal, jaký má plán po těch třech týdnech lockdownu, jaké budou kroky B, C, D, jak si představuje další vývoj, co bude následovat, protože lidi se nás ptají, co bude. Netuší, co mají dělat, na co se mají připravit, s čím mají počítat, a protože své rezervy většinou vyčerpali už na jaře, tak musím říct, že ta nervozita je značně vysoká. Takže to je můj první dotaz na pana premiéra.

A potom jsem velice rád, že je tady paní ministryně Schillerová, protože bych měl jednu prosbu také na ni. Otázka kompenzací, různých programů, různých anticovidů, antivirů, antinájmů a já nevím, jak se to všechno jmenuje, je natolik složitá, že drtivá většina lidí se v tom absolutně nevyzná, a tudíž má velmi velký problém se k tomu dostat, protože se nejedná o profesionální firmy, které se soustředí na to, aby právě vyluxovaly podobné programy. Takže jsem chtěl poprosit paní ministryni, kdyby byla tak laskavá a připravila jasný a velmi lapidární program nebo materiál o tom, jak se tyto programy vlastně používají, a především, jak se o ně žádá a kde. Tento program by potom cyklicky měla vysílat Česká televize, aby jednou za čas aspoň byla taky užitečná obyčejným lidem, protože jinak řada lidí skutečně se dostává až na dřeň a my musíme prostě něco udělat pro jejich pomoc. Ta první je vysvětlit jim, jak se k těmto kompenzacím vůbec můžou dostat, jaké existují, protože těch změn bylo tolik a byly natolik nepřehledné... Já bydlím na vesnici, tak vím, jak to lidi vidí a nemůžou se do toho dostat. Takže potřebujeme jasný, lapidární návod nebo návodný materiál, který by šel v televizi cyklicky, pravidelně by ho televize vysílala, aby se k němu dostali lidi, kteří chodí na noční směny, kteří chodí na odpolední směny, na ranní směny, aby měli možnost se s tím seznámit a o kompenzaci si požádat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní jako poslední vystoupí pan poslanec Jan Hrnčíř. Další přihlášku nemám. Prosím, pane poslanče, máte pět minut.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já tady činím takový zoufalý pokus. Vážený pane premiére, vážená vládo, chci apelovat na váš zdravý rozum. Je to bezmála rok, co tady máme různá omezení, lockdowny, opatření. Situace ve společnosti je taková, že to je jak sopka před výbuchem. Apeluji na vás, nedělejte další lockdowny, další uzávěry. Snažte se přemýšlet, snažte se hledat řešení, protože tohle nikam nepovede. Ty škody třeba i na duševním zdraví, které ve společnosti jsou... Já jsem z Blanenska, my tam máme propast Macochu. Za poslední tři týdny tři lidi skočili do té propasti. Jsou to krachy podnikatelů, je to frustrace lidí. Snažte se prosím raději zpřístupnit třeba ta léčiva, jak sem tady už dneska o nich mluvil, která jsou levná, vyzkoušená, v praxi prověřená, že pomáhají v léčbě s covidem a snižují mortalitu. Tak je zpřístupněte, ať prostě lidi můžou fungovat, ať se můžou chránit, ať nejsou proti covidu naprosto bezbranní. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem místopředseda Sněmovny a následně paní poslankyně Vostrá se hlásí. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Nepředbíhal bych, kdybych neměl za šest minut řídit, takže si dovolím zneužít svého oprávnění.

Chtěl bych zareagovat jenom na jednu věc, která tady zazněla. Nejde o to, že bychom se nezajímali o nějaké střety zájmů, které tady existují. Samozřejmě se o to zajímáme. Nejde přece jenom ani v případě premiéra jenom o těch 50 milionů.

Takže náš pan poslanec Lukáš Bartoň vyzval ministerstvo, aby zveřejnilo, kdo je skutečným dodavatelem antigenních testů do škol, a poslal žádost o informace minulý týden. Dneska dostal odpověď, máme k tomu vydanou tiskovou zprávu. Finančně-analytický útvar Ministerstva financí potvrdil médiím, že vítěz tendru na dodávku téměř 4 milionů antigenních testů do škol nezaplatil čínskému výrobci testů zálohu, a případ začal vyšetřovat. Přitom majitelka vybrané společnosti i členové vlády potvrdili, že společnost platbu provedla. Současně tato společnost na základě podnětu rejstříkového soudu, který podali Piráti, zveřejnila účetní uzávěrku za rok 2019. Ukázalo se, že se jedná o velmi malou a současně velmi zadluženou firmu. Ministr Hamáček by měl okamžitě vysvětlit nezaplacení zálohy a ze strany dodavatele garantovat, že testy vůbec dorazí do České republiky. Zároveň by měl sdělit, kdo skutečně organizuje dodávku testů od čínského výrobce, jestliže je plátcem neznámá osoba. Takto to okomentoval náš pirátský poslanec Lukáš Bartoň.

Ministerstvo uvedlo, že za každý den prodlení dodavatel zaplatí sankci 1 milion. To není mnoho, vezmeme-li v úvahu, že pouze o den později mohl testy dodat jiný uchazeč a stát tak mohl ušetřit přes 50 milionů korun. Já tedy věřím, že se té věci věnujeme. A tím bych v tuto chvíli asi skončil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jako poslední je přihlášená paní poslankyně Miloslava Vostrá. Paní poslankyně, máte pět minut. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jenom mi dovolte, abych tady řekla postoj našeho poslaneckého klubu. Je velmi jednoduchý, velmi lapidární. My jsme pro prodloužení stavu nouze nehlasovali. My jsme nehlasovali ani pro usnesení, které jsme na minulé schůzi projednávali, neboli ukončení jakéhosi nouzového stavu vyhlášeného vládou na popud hejtmanů, který měl končit 27. Ani toto náš poslanecký klub, stejně tak jako klub SPD, nepodpořil, takže vlastně nemáme o čem hlasovat. Z našeho pohledu vlastně žádný nouzový stav legitimně vyhlášen není, a proto není, proč bychom měli něco takového prodlužovat. Takže chci říci, že poslanci za klub KSČM nebudou podporovat a budou proti prodloužení nouzového stavu, který z našeho pohledu žádný není, neb byl podle nás vyhlášen ne v souladu s ústavním pořádkem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní nemám další přihlášku. Podívám se. Ano, hlásí se ještě s druhým vystoupením pan poslanec Marian Bojko. Máte pět minut. Prosím. Já vám ten čas dám, ale hlásí se tady někdo na faktickou poznámku. Nejsou faktické poznámky, upozorňuji na to, takže vás odmáznu. Prosím, máte pět minut.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych jenom rád dokončil dopis toho občana, Mgr. Aura, který jste dostali určitě všichni. Nevím, jestli jste ho četli, ale mě to velmi zaujalo a rád bych ho tedy dočetl: "Další věcí, která mě děsí, je takzvaný pandemický zákon. Dle vyjádření různých odborníků existuje dostatečné množství předpisů umožňujících vyhlašovat přiměřená hygienická opatření již nyní. Chápu tedy, že pandemický zákon je pouze k tomu, aby opatření mohla být nepřiměřená. Když jsem jej četl, nestačil jsem se divit. Prakticky jedno ministerstvo by mohlo i v případě pouhého podezření na možnou epidemii, tedy teoreticky na dobu neomezenou, upírat lidem základní práva a svobody, zakazovat a přikazovat, co bude chtít, pod hrozbou drastických a likvidačních pokut. Samostatnou kapitolou je i sledovací aplikace. Takovýto zákon omezující lidská práva a svobody tu nebyl ani v dobách největší totality. V důsledku je pandemický zákon, co se týká omezování svobody, mnohem horší než nouzový stav, který jsme dosud měli po nějakou dobu protiústavně. Opravdu je mi smutno a jsem zděšen nad kroky vlády, které byla schopna páchat a které připravuje. Z těchto nepodložených kroků je patrno jedno: vládě již nejde o ochranu té malé ohrožené skupiny lidí, staří a nemocní lidé, ti jsou ohroženi nejen covidem, ale jakýmkoli jiným chřipkovým onemocněním. Jsou ničeny životy milionů lidí. Nepočítám ty, kteří na té celé covid-hysterii profitují. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP