(10.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Pokud jde o ty věci, které směřují k dohodě. Nebudu napadat nic, co povede k tomu, že dohoda bude uzavřena tady a že bude uzavřena i na úrovni Senátu. A jestli je podmínkou té dohody, že bude druhé skrutinium, které tady platilo do roku 2000, tak prostě budu pro druhé skrutinium v jakékoliv podobě. Jsem dokonce přesvědčen, že to ústavně odpovídá tomu, co Česká republika podle ústavy je, to znamená parlamentní demokracie, která staví své ústavní orgány na základě principu svobodné soutěže politických stran. Prosil bych všechny, abychom tento článek 5 respektovali, protože nechci náhradu svobodné soutěže politických stran ani mediokracií, ani velkými finančními prostředky velkých nadnárodních korporací, které si mohou koupit a vytvořit nejen své mediální domy, ale i své politické subjekty na jedno použití. Já jsem přesvědčen, že politické strany se nepřežily, a byť jsem svým založením dialektický materialista, respektuji historický materialismus a vím, že politické strany vznikly v určitém období historického vývoje, tak jsem přesvědčen, že nic takového nebylo přežito, že pořád platí, že to je jedna z nejlepších možností, jakým způsobem dlouhodobě plánovat vývoj společnosti, nacházet tedy určitý společný princip uvažování o tom, jak dál řídit společnost.

Stejně tak budu podporovat aditivní kvorum, na kterém jsme se shodli. Myslím si, že to tady kolega Marek Benda řekl přesně. Prostě jestliže nevyhovuje to násobení 5, 10, 15 a tak dále, tak nám to těch 8 a 11 bohatě stačí. Jestli tam bude 8 a 12, při hlasování není podstatné.

Podstatné je, že budeme schopni najít onen kompromis a u toho kompromisu potom prosím, opravdu prosím zástupce politických stran, které mají většinu v Senátu, aby respektovali dlouhou dobu, od roku 1996 se vyvíjející tradici, která není zatím významně narušena, že pokud jde o jednací řády, volební obvody Senátu, rozhoduje Senát a my respektujeme rozhodnutí té komory. Nechť tedy pokud jde o volební zákon týkající se voleb do Poslanecké sněmovny, našeho rozhodování, našeho jednacího řádu, respektují kolegové senátoři naši komoru a naše rozhodnutí. O to prosím.

Není to obyčejná žádost, je to prosba, abychom udrželi tuto tradici, protože tak jak říkal předseda Poslanecké sněmovny, určitá tradice vytváří právě pevnost ústavního systému, a já bych rád, abychom k tomu přispěli. A proto... (Místopředseda Filip si odkašlal.) ... pardon, znovu opakuji, že nebudu hlasovat, a dokonce ani diskutovat o zemském principu, o korespondenční volbě, a klidně se k tomu vrátím, nebo ti, kteří nastoupí po nás do Poslanecké sněmovny po volbách, když ten volební zákon přijmeme, že se jím budeme zabývat, že to bude první zákon, který si vezme stálá komise pro Ústavu jako zákon, o kterém by měla diskutovat dlouhou dobu, a za rok, za dva prostě dospět k nějakému kompromisu, který bude dlouhodobě udržitelný, nenapadnutelný u Ústavního soudu, respektive napadnutelný bude vždycky, ale neohrozitelný nálezem.

To si myslím, že je podstata našeho dnešního jednání. Takže dopředu - myslím si celkem srozumitelně - říkám, že narovnejme to, co od nás Ústavní soud chce, řekněme, že jsme více odpovědní vůči tomuto státu než ústavní soudci, a rozhodněme a požádejme naše kolegy v Senátu, aby naši dohodu schválili. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a než dám slovo v obecné rozpravě paní poslankyni Valachové, tak se přihlásil s přednostním právem ještě pan předseda Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážený pane místopředsedo, vážený pane vicepremiére, milé kolegyně, vážení kolegové, omlouvám se prostřednictvím pana místopředsedy kolegyni Kateřině Valachové, ale brzy ji sem pustím.

Já bych chtěl velmi stručně tady tlumočit stanovisko poslaneckého klubu KDU-ČSL. My jsme - a říkal jsem to tady i v rámci prvního čtení - pro nás je skutečně zásadní a klíčové to, abychom se v rozumném čase dobrali schváleného volebního zákona nebo novely volebního zákona, tak aby i veřejnost znala ta pravidla, podle kterých se volby v říjnu uskuteční. Proto od začátku říkáme a preferujeme to, aby došlo k dohodě obou dvou komor Parlamentu, ať můžeme mít různé tady postoje a názory.

Teď tady hovořil pan předseda Filip, existují nějaké dohody. Ale já myslím, že ve finále je potřeba vždycky vědět, že v okamžiku, kdy ta dohoda nebude existovat, tak se tady dostáváme do modelu, že si ten volební zákon tady budeme pinkat mezi horní a dolní komorou, a můžeme stokrát tady vystupovat a říkat: Je to naše věc, je to naše věc, koukejte, senátoři, se postavit na zadní a hlasovat pro to, co jsme si ve Sněmovně dohodli nějakou většinou. Takto to bohužel z našeho pohledu skutečně fungovat nemůže.

Já jsem minulý týden vedl jednání s těmi největšími senátorskými kluby, známe ta stanoviska a v tomto smyslu také vítáme, že na 80 nebo 90 % té novely, která by zazáplatovala volební zákon po těch "dírách", které tam učinil Ústavní soud svým nálezem - a má k tomu naprosté právo, já tady vůbec nehodnotím. Nakonec lidovecká novela předložená už v listopadu 2019 říkala to samé, co řekl dneska Ústavní soud, nebo 3. února.

Ale já jsem rád, že tedy je tady nějaká dohoda většinová ve Sněmovně, jak to vnímám, tak i v tuto chvíli většina v Senátu na nějakých 80 procentech, ať už je to to, že se bude jednat ve znění vládního tisku, tak jak ho předložil pan ministr Hamáček, v té variantě ovšem čtrnáctiobvodové, tedy nebudeme otevírat Pandořinu skříňku a nebudeme otevírat kapitolu otázky volebních obvodů. To by skutečně hrozilo tím, že to celé zhavaruje. Současně je tady už nějaká shoda na načítacím kódu pro koalice, za KDU-ČSL je to akceptovatelné, tak jak to ve svém návrhu má předseda ústavně-právního výboru Marek Benda, to znamená 8 a 11 %. Chceme, samozřejmě, chceme, abychom v rámci přepočtu hlasů na mandáty, v tom matematickém modelu, respektovali nález Ústavního soudu a šli skutečně tím maximálním poměrným systémem. Respektujeme ale také nějakou realitu politických jednání.

Kolegyně, kolegové, jsem přesvědčen, že tento zákon není o tom, že tady někdo odejde s praporem vítěze a zbylí odejdou s praporem poražených. To skutečně tento výsledek tady nebude. Tady musíme všichni udělat nějaké ústupky, abychom se dobrali k nějakému řešení, které ve finále bude respektovat nález Ústavního soudu, bude funkční a bude to vstřícný krok i k voličům, tak aby mohli reprezentativně vybrat své zástupce do dolní komory Parlamentu České republiky. Proto ten návrh, tak jak ho předložil Marek Benda v té první části, to znamená přepočet v rámci Imperialiho kvóty, a bylo to diskutováno v tomto případě i s horní komorou Parlamentu, tak my považujeme za možný a akceptovatelný. Nepovažujeme ho za žádné dramatické vychýlení směrem k většinovému systému. Ano, je tam jisté zvýhodnění pro úspěšné, nikoli pro vítěze, ale pro ty úspěšnější strany na úkor těch méně úspěšných, ale když si pečlivě a pozorně přečteme nález Ústavního soudu, tak jsem přesvědčen o tom, že to není v rozporu s tím, co Ústavní soud řekl, a my jako KDU-ČSL jsme připraveni tento model zde v Poslanecké sněmovně i na půdě Senátu podpořit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP