(15.10 hodin)

 

Poslanec Petr Třešňák: Jen zareaguji na pana kolegu Brázdila. V této souvislosti jsme přijali usnesení na podvýboru a já si dovolím říct, že je to úplně naopak, než to tvrdíte. My naopak chceme vidět, jestli ty peníze skutečně dotečou těm zdravotníkům, kteří si je zaslouží, a do zdravotnických zařízení, která si je zaslouží. Teď ve své podstatě schvalujeme bianko šek a důvěru vládě v tom smyslu, že ví, jak sestaví následně úhradovou vyhlášku v dohadovacím řízení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Faktická poznámka nyní, pan poslanec Lukáš Černohorský. Připraví se paní poslankyně Aulická. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl zeptat pana ministra: Ta vyhláška má nabýt účinnost ten samý den, kdy zákon - nebo tam je nějaký posun? Protože to mi z toho zákona přímo nevyplývá, tak jestli by to šlo zodpovědět. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka ještě, pan poslanec Milan Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Pane ministře, dámy a pánové, já moc nevystupuji, nebo vůbec ke zdravotní problematice. Ale debata o kompenzační vyhlášce, když jsem se podíval do textu zákona, ta přece vychází z toho, jaké budou reálné poklesy příjmů zdravotnických zařízení v roce 2021. Obávám se, že chtít dneska přesný výpočet není úplně reálné. Ale rozumím vašim snahám: Nepřijměme tento zákon, vnesme chaos do systému financování. To je to nejlepší, co můžete udělat pro boj s pandemií. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní paní poslankyně Aulická Jírovcová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, na mé předřečníky, na posledního, na kolegu Ferance, nezlobte se, nevystupujte ke zdravotnictví. Myslím si, že opravdu vaše argumenty byly úplně scestné. To je prostě holý fakt.

Jedna věc. Chtěla bych říci, že někteří kolegové tu mají pravdu. Pamatuji si, a možná mě opravíte, ale když ještě byl pan ministr Vojtěch Adam ministrem, tak si myslím, že jsme dokonce opravdu přerušovali to jednání ke kompenzační... k těm změnám právě z důvodu toho, že jsme neměli paragrafové znění kompenzační vyhlášky. To bych jenom chtěla říci, že v tomhle směru Sněmovna už to jednou udělala, protože chtěla vědět, jak to dohadovací řízení dopadlo a jak opravdu budou přerozděleny ty finance.

A za mě, chtěla bych se zeptat pana ministra, protože včera to na výboru z mé strany nepadlo, ptala jsem se jenom na odměny pro záchranáře. Výsledek tedy: 75 000. Budeme věřit Ministerstvu zdravotnictví, že to tak bude. Myslíme si ovšem, že Ministerstvo zdravotnictví tak trošku zapomíná na zdravotní sestry v terénu. A to vám řeknu otevřeně, jsou v první linii, starají se o lidi v domácnosti, ať už s covidem, nebo ne, protože odlehčují zároveň i lidem v nemocnicích. A i ta jarní pomoc, která byla i námi schválena tímto, byla mezi 12 až 25 000. Takže se chci zeptat, jestli Ministerstvo zdravotnictví v této kompenzační vyhlášce chce znovu dělat stejné parametry a jestli opravdu ty odměny budou opět jenom v této částce. Protože já si myslím, že nemůžeme dělat rozdíly mezi terénem a péčí v nemocnicích, protože zdravotní sestry fungují úplně stejně u stejných pacientů. Chápu pak samozřejmě i vyšší levely, jako je ARO, JIP a tak dále, to je úplně něco jiného. Ale myslím si, že by Ministerstvo zdravotnictví mělo opravdu myslet i na terénní zdravotní službu. A víme všichni, že prostě teď pomáhají v této situaci opravdu i nemocnicím, aby pacienti nemuseli často právě do nemocnice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní jedna faktická poznámka. Pan ministr si pak přeje vystoupit? (Ano.) Dobře. Nejdřív faktická, pan poslanec Radek Holomčík, a potom pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, rád bych zareagoval na to, co tady říkal kolega Feranec prostřednictvím pana předsedajícího. My si rozhodně nemyslíme, že chaos je dobrý pro řešení epidemické situace. Celý rok sledujeme, co ten váš premiér, kterého i vaším hlasem, tady sedí (ukazuje na místo, které je momentálně prázdné), teď ne, ale obvykle jo, co provádí za chaos, za šmelinu, za nesmysly. Kde berete tu drzost tady ukazovat na opozici, že do toho vnáší chaos? Vy jste se úplně zbláznil. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec David Kasal. Stále je připraven pan ministr Jan Blatný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, pane předsedající. Vaším prostřednictvím, panu kolegovi, mírnil bych emoce. Byl bych velice rád, byl bych velice rád, kdybyste mi řekl, co jste udělal vy. (Reakce z lavic Pirátů.) Ano, ano. Mohl bych citovat z léta představitele vaší strany, kteří tlačili na rozvolnění, ale nebudu. Toto jsem nechtěl říkat. (Bušení do lavic. Hluk v sále.)

Já jsem chtěl jenom reagovat věcně na kolegyni Aulickou. Ano, v předchozím jednání to bylo přerušeno, ale bylo to přerušeno z toho důvodu, že tehdy jsme o tom jednali úplně poprvé. Bylo to nastavení parametrů a já se nedomnívám, že v tomto případě to bude projednáváno jinak, po té zkušenosti, která byla předtím, tak to bude projednáváno stejně. Takže v tomhle tom já Ministerstvu zdravotnictví věřím a nevidím v tom žádný problém.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní mám tady jednu faktickou poznámku a je to pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Prosím, pane poslanče, máte slovo. A ještě se hlásí následně na faktickou pan předseda Zbyněk Stanjura. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Já bych chtěl požádat kolegu, aby buď citoval, nebo nepomlouval.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já nikomu neberu, že má v někoho nebo v nějakou instituci důvěru, ale zkusme si popsat situaci na Ministerstvu zdravotnictví. Máme tam během pandemie třetího ministra zdravotnictví a já je teď nechci hodnotit ani známkovat. Ale co čtu dnes a denně? Premiér nabízí tuto funkci jiným lidem. Premiér! Ne opozice. Nekritizuje. Tak jak má opozice věřit krokům ministra zdravotnictví a Ministerstva zdravotnictví, když jeho šéf hledá jiného ministra zdravotnictví? Zkuste si odpovědět na tu otázku. Zkuste odpovědět na tu otázku občanům. Jak mají věřit ministru zdravotnictví a Ministerstvu zdravotnictví jako instituci, když čtou každý druhý den, kdo tu nabídku dostal a odmítl ji a kdo o tom uvažuje, že by to vzal, kdyby ta nabídka přišla, a pořád dokola? Tak jestli někdo snižuje důvěru ministra zdravotnictví a Ministerstva zdravotnictví, tak je to premiér, vláda a vládní politici.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem vystoupí pan ministr Jan Blatný. Zatím nemám další přihlášky do obecné rozpravy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Pane předsedající, dámy a pánové, tak se nám ta debata posunula kousek jinam. Ale asi to tak má být. Poslanecká sněmovna je místem, kde se tříbí názory. Je to tak určitě v pořádku.

Vrátím se k té konkrétní, původní věci. Nabytí účinnosti tohoto zákona není spojeno s tím, že by a priori v tu dobu byla zrovna ta vyhláška, protože tímto zákonem si děláme právní rámec na to, abychom, jakmile budeme vědět vývoj nedostatečných kompenzací v roce 2021, na to mohli reagovat. To dohadovací řízení respektuje, připomínkové řízení je nyní zahájeno, vyhláška určitě vznikne a bude věřím dohodou, protože se na ní všichni dohodnout chtějí.

Jenom se ještě vrátím k tomu, ty otázky odměn: to je řešeno zpětně kompenzační vyhláškou, která se znovu otevřela v roce 2020, tak jenom ubezpečím sestřičky v periferii, lékaře, praktiky, ambulantní specialisty, záchranáře, že svoje peníze dostanou. Je to řešeno formou znovuotevření té kompenzační vyhlášky, nikoli zákona. Na tom se teď pracuje. A zopakuji znovu, že mým cílem je, aby nejpozději v květnových výplatách tady toto všichni dostali. Děláme pro to všichni všechno.

A snad, i když to sem nepatří, tak jenom zopakuju jenom to, co říkám každý den: Já sám sebe považuji za lékaře, za odborníka, a myslím si, že jsem docela imunní a rezistentní na politické tlaky. V podstatě je mi jedno, co o mně kdo takhle říká a kdo komu co nabízí. Ve chvíli, kdy jsem ministr zdravotnictví, tak pracuji pro Ministerstvo zdravotnictví a věřím a dělám to nejlepší, co umím, i pro zdraví občanů. A oni potom posoudí i vaším prostřednictvím, jestli jsem to dělal dobře, nebo ne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Mám tady dvě faktické poznámky - za prvé je to pan poslanec David Kasal a potom pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP