(19.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Roman Onderka bude reagovat s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji. Podruhé a naposledy dneska, prostřednictvím vás, pane předsedající, ke kolegovi Válkovi. Je to strašně jednoduché. I dnes uvádí, že zdrojem je Ministerstvo zdravotnictví, a já Ministerstvu zdravotnictví ještě stále věřím. Takže čtěme dobře. Na zprávy, co se týče počasí, nedám, protože se většinou spletou, takže každý máme k tomu jiný přístup.

Shodneme se na jedné věci: každý stát, který vyrobí vakcínu, si s ní bude dělat PR. Je to logické. Jestli se budeme bavit o Johnson & Johnson, mohl bych teď říct: Ano, je to jednorázovka, ale dle materiálu, který máme ze Spojených států, maximálně 66% účinnost. Mohl bych říkat Sputnik V: Ano, je to dvoufázové očkování, ale maximální účinnost je až 82 %, a mohl bych tady dělat PR. Já to nechci dělat. Já pouze říkám: Nechme to na doktorech, nechme to na SÚKLu, na ověření, a prosím co nejrychleji, ať naočkujeme co největší množství občanů České republiky. Strach se šíří a já se bojím, že to může přerůst do opravdu velkých problémů, které Česká republika a občané budou mít. Bavím se o psychických záležitostech a dalších navazujících věcech z toho zdravotnického hlediska. Prosím, nedělejme z toho politikum. Pojďme pomoct spíš naopak vládě a Ministerstvu zdravotnictví, ať sežene v co nejkratší době co nejvíc vakcín. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Zdeněk Ondráček, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Já si vám dovolím říci, že kolem půl osmé dám procedurální návrh na přerušení tohoto bodu, nebo se můžeme domluvit dokdy, ale necháme to zatím obecně, kolem půl osmé takový procedurální návrh podám. Slíbili jsme, pokud si to pamatujete, že budeme taky trošku šetřit ty zaměstnance tady a já si práce zaměstnanců Poslanecké sněmovny velmi vážím, takže kolem půl osmé přednesu tento procedurální návrh. Zajistěte si kolegy, abychom mohli hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. V tuto chvíli návrh nezazněl, takže nebudeme hlasovat. Na řadě jsou ti, kteří mají přednostní právo. Je zde několik kolegů a kolegyň, kteří jsou přihlášeni: pan předseda Jurečka, paní poslankyně Černochová, pan ministr Blatný a pan předseda Válek. V tomto pořadí jsou přihlášeni podle předcházejícího řídícího schůze do rozpravy. Já se jenom zeptám, jestli to ještě platí. Pan předseda Jurečka má zájem vystoupit v rozpravě? Nemá. Paní poslankyně Černochová v tuto chvíli není přítomna. Pan ministr Blatný má zájem vystoupit v rozpravě? Ano, prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já se pokusím v čase, který teď máme, znovu posunout o kousek informaci, kvůli které jsme se zde dnes sešli. Už jsem část těch věcí říkal, ale budu je aktualizovat

Chtěl bych vám říct, že v současné době do České republiky bylo dodáno 1 274 250 dávek a z toho během včerejšího dne to bylo 222 300. Z tohoto pohledu, když bychom ten včerejší závoz nepočítali, protože ten jaksi nemohl být vyočkován, tak je pacientům, lidem, občanům podáno 90 % všech vakcín, které do České republiky dorazily, ve chvíli, kdy započítám tento včerejší závoz, potom je to 71 %.

Počet očkovaných lidí nadále roste, za včerejšek bylo proočkováno téměř 35 000, konkrétně 34 973. K minulému týdnu, to je to maximum předchozího pondělí, bylo 25 000, takže je evidentní, že dochází k výraznému zrychlování. Dochází i k očkování během víkendů a myslíme si, že tím pádem je v podstatě naplněn, a věřím, že to tak bude pokračovat, záměr 35 000 podaných dávek denně, což potřebujeme během března. Následně během dubna bychom ten počet měli zdvoj- až zdvojapůlnásobit.

Mimochodem, je potřeba říct, že téměř 80 % všech lidí, kteří se zaregistrovali ve věku nad 80 let, bylo proočkovaných minimálně první dávkou a dalších zhruba 100 000 mimo registraci. To znamená, z celkové populace je vyočkováno více než 50 % a z těch, kteří se chtěli naočkovat, v podstatě zhruba 80 %. Kolem 70 % je také proočkováno všech zaměstnanců lůžkové péče a záchranných složek, myslím tím záchrannou zdravotnickou službu.

Znovu opakuji svůj apel a i tento pokyn šel všem očkujícím - neschovávat si vakcíny k podávání druhé dávky, bude jich dostatek. Já se k tomu ještě vrátím. A snahou je, a tak se to i děje, protože jsem mluvil o těch 90 % podaných vakcín, vyočkovat maximálně všechny ty dostupné dávky mezi jednotlivými dodávkami. Už jsem tady zmiňoval ta čísla, že zhruba pro 6 milionů lidí zde budou dávky ke konci června a do konce srpna to bude 16 milionů dávek pro asi 8,5 milionu osob, to znamená do konce srpna bude možno naočkovat vlastně veškerou dospělou populaci.

Koneckonců tady byly i dotazy, jaké budou dodávky v následujících měsících. V březnu přijde více než 1 100 000 dávek. Je to zhruba o 200 000 více, než přišlo za první měsíce od začátku do začátku března. Duben - přes 2 miliony dávek. Potom více než 2,5 milionu dávek v květnu, přes 3 miliony dávek v červnu.

Celkové objednávky, bylo to tady zmíněno: Pfizer původně 4 miliony, poté přiobjednáno dalších 8 milionů, nyní jsme přiobjednali dalšího 2,5 milionu dávek, to znamená do konce roku do České republiky jenom od společnosti Pfizer přijde 14,5 milionu dávek. Moderna v celkovém počtu 3,9 milionu, AstraZeneca 3 miliony, CureVac 1 milion, což bylo maximální objednatelné množství. Novavax: je předobjednáno 2,3 milionu - rovněž maximální množství. Řadu těch vakcín tak, jak tady kolegové zmínili, a děkuji jim za to, jsem objednával nebo doobjednával se svými kolegy já.

Další vakcíny a jejich schválení: vakcína Johnson & Johnson, schválení EMA se předpokládá ještě v průběhu března. Jak jsem řekl, máme už pro ni vysoutěženého i distributora. Tato společnost má primární závazky ve Spojených státech, takže se předpokládá, že do České republiky nebo do Evropské unie bude dodáváno počátkem dubna. CureVac prochází schválením EMA. Očekávané dodávky jsou od 1. června. Novavax prochází schválením EMA - očekávané dávky jsou v létě, není blíže specifikováno. K vakcínám, které nejsou zatím registrovány, jsme tady už měli dlouhou diskuzi. K tomu se nyní vracet nebudu.

Registrace skupiny 70+ byla zahájena 1. 3. Od té doby bylo zaregistrováno asi 330 000 lidí a asi třetina z nich už má stanovený svůj termín. Nyní je proočkováno více než 10 %, to znamená za týden se proočkovalo více než 10 % všech osob ve věku 70 až 79 let. Je to asi 12 % ze všech zaregistrovaných. Potěšitelné je, že tudíž téměř všichni lidé v tomto věku mají zájem se očkovat. Dalších ale 42 000 osob v tomto věku bylo mimo jiné očkováno už před spuštěním registrace, protože se jednalo například o pacienty, kteří byli léčeni někde jinde a jsou někde dispenzarizováni.

Pokud se týká pedagogických a nepedagogických pracovníků, dětské skupiny, jesle, školy a podobně, registrace spuštěna 27. února. Do tohoto okamžiku je registrováno 170 375. Jenom včera bylo zaregistrováno dalších 11 000. Svůj termín už má téměř 73 000, to znamená z pedagogů už svůj termín má více než 40 % všech, kteří se chtějí očkovat. Očkování probíhá v očkovacích místech systémem, který byl dohodnut s MŠMT, kde je vždy zaslán kód na vedení všech zařízení a následně dochází k postupnému očkování. Nejdříve začali být očkováni starší kolegové pedagogové, nepedagogové, postupně se dochází k těm mladším. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP