(15.50 hodin)

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji, už jenom krátce. Nepochybuji o tom, pane premiére, že jste skvělý obchodník a že se se zprostředkovateli umíte vypořádat. To jsem si jistý, že tohle dokážete velmi dobře a umíte je obejít. Mně jde o to, že tady jsou tisíce lidí, kteří se zaregistrovali, a teď jim píší zpátky, že se mají přeregistrovat, protože vakcína není a že hledat vakcínu máme. Neznám konkrétní znění té smlouvy. Souhlasím s vámi v tom, že pochybní zprostředkovatelé mají jít pryč a že nemají být součástí procesu dodávky vakcín. To podepisuji. Nicméně si myslím, že premiér, potažmo i ministr zdravotnictví, by se měli snažit, je-li tady někde nějaká možnost, sehnat vakcínu, která je k dispozici. Tak bych se ptal AstraZenecy přímo, zdali je tedy možné v rámci toho, co vyrábí mimo Evropskou unii, a já nevím, jestli je to součástí té smlouvy, či nikoliv, jestli se na to vztahují ta evropská omezení, či nikoliv. Pokud ne, což by měl být váš hlavní zájem (upozornění na čas), tak jednat případně s tím licencovaným výrobcem o dodávkách.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Slovo má pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Ještě jednou to zkusím. AstraZeneca opakovaně všechny členské státy upozorňovala, že neexistuje, aby bylo možné koupit jejich vakcínu mimo přímo výrobce AstraZeneca, takže je to podvod. A jestli jsem dobrý obchodník, nebo ne, pane poslanče, já si myslím, že teď se mi celkem povedl dobrý nákup Ivermektinu, který primář Rezek chtěl nakoupit a nepovedlo se mu to. Mně se to povedlo za dva dny o třikrát nižší cenu. V sobotu jsme začali vyjednávat, v pondělí byl kontrakt a v úterý přišla dodávka. Takže ano, pokud je to výrobce a pokud je to napřímo a pokud je to výhodné pro Českou republiku, tak to děláme, ale toto byl jenom podvod.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Poprosím pana poslance Bojka, aby nám přednesl svou interpelaci, poté paní poslankyně Pekarová Adamová.

 

Poslanec Marian Bojko: Dobrý den, pane předsedo. Dobrý den, dámy a pánové. Dobrý den, pane premiére, v médiích jste se pochlubil, že jste zajistil lék Bamlanivimab. Mám na vás několik otázek. Kolik stojí jedna léčebná dávka? Kolik bude celková cena dodávky? Je součástí dohody, že Česká republika obdrží pouze lék, anebo je možné jako u Remdesiviru, že zaplatíme a obdržíme pouze placebo? Je vám známo, že tento lék je pouze experimentální, neověřený, určený pouze pro pacienty s lehkým stavem onemocnění COVID-19, nevyžadující hospitalizaci, nevyžadující podávání kyslíku a dobou klinických příznaků nepřesahujících sedm dnů, tedy lidem, kteří se doma léčí samoléčbou? Tyto údaje České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně vám nechávám na řečnickém pultíku.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Já poprosím o rychlou dezinfekci pultíku, protože pan poslanec nedodržuje vládní opatření v jednacím sále, a poté bude mít slovo pan předseda vlády. (Děje se. Pracovnice úklidu na žádost z pléna odnáší složku s údaji od poslance Bojka mimo řečnický pult na stolek zpravodajů.) Děkujeme. Slovo má pan premiér. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Jsem velice rád, že se nám podařilo zabezpečit Bamlanivimab a že se nám to podařilo přímo od americké společnosti, taky jsme velice rychle jednali, a skvělé bylo to, že ta společnost dává cenu jednotlivým státům podle HDP, takže je to spravedlivé.

Bamlanivimab je antibody koktejl, je to léčebná látka, která má umožnit pacientům v počátečním stadiu nákazy COVID-19, aby nekončili na jednotkách intenzivní péče. Tím se zabývala klinická skupina Ministerstva zdravotnictví, pracovní skupina 8. 2. 2021 zformulovala stanovisko k tomuto léku a SÚKL povolil užívání tohoto léku. Takže je to lék, který funguje ve světě stejně jako Regeneron, který dostal prezident Trump, a to se nám taky povedlo nakoupit přímo, jako druhým v Evropě po Německu.

Myslím si, že je důležité, že naši pacienti mají možnost tento lék dostat, tuto monoklonální protilátku, a jsou klinické důkazy o efektivitě léku. Thomayerova nemocnice nakoupila 500 dávek tohoto léku, dostalo to už 12 pacientů, první pacientka byla onkologicky nemocná a chválabohu se jí daří dobře. Dostalo to 28 dalších nemocnic, které o to projevily velký zájem. Takže já nevím, co vám na tom vadí, že díky tomuto léku můžeme zachraňovat životy našich spoluobčanů. Ten lék, pokud vím, stojí kolem 24 000 korun, což si myslím, že je určitě zanedbatelná částka za cenu jednoho života. Takže vůbec nechápu, proč se vám to nelíbí, když je o to velký zájem i v Evropě a všude na světě a nemocnice jsou rády, že vůbec tuto protilátku nebo tento antibody koktejl dostaly. Bylo rozdáno doposud 217 dávek z první dodávky, samozřejmě se to určitě průběžně vyhodnocuje a zatím je skvělá zpráva, že se pacientům daří velice dobře a že žádný neskončil v nemocnici po podání tohoto přípravku.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec má zájem o doplňující otázku.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji, pane premiére, ale na dvě zásadní otázky jste mi neodpověděl, a to je, kolik bude celková cena dodávky a jestli je součástí dohody, že Česká republika obdrží pouze lék, anebo je možné jako u Remdesiviru, že zaplatíme a obdržíme pouze placebo. Já bych k tomu ještě řekl, že všichni známe situaci v České republice ohledně korupce lékařů ze strany farmaceutických společností, kdy bylo obviněno 200 lidí, z toho 150 lékařů, z korupce farmaceutickými společnostmi, kdy tito lékaři svou vinu uznali a dohodli se se státem na pokutě ve výši 150 % přijatého úplatku. Sama společnost Eli Lilly, výrobce Bamlanivimabu, obdržela v USA pokutu 29 milionů dolarů za korupci ve východní Evropě. Jak zaručíte občanům této země, že při tomto vámi osobně domluveném obchodu nedošlo ke korupci? Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Poprosím opět o rychlou dezinfekci, když už jsme se rozhodli takto postupovat, tak dodržíme postup. (Děje se.) Pane premiére, chviličku. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já skutečně nemám slov. Váš kolega je posedlý Ivermektinem, to jsem nakoupil, za to jste mě nepochválil, a pan kolega o tom stále vykládal celý den, tak jsem to zařídil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP