(19.10 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ale u těch dohodářů to je přesně naopak, to je přesně naopak. Vy jim to chcete vzít, když to uděláte více byrokratické, a ti lidi nebudou mít šanci si přivydělat. Já tomu vůbec nerozumím. Zase mluvíte o zneužívání, černé práci, pořád dokola. Vy jste ti, kteří furt všechny podezřívají, zaměstnavatele i zaměstnance, za nějakou černotu. Tak to přece není. A další byrokratická povinnost. Jak to mělo pomoct těm dohodářům, že se to bude všude hlásit? To mi vysvětlete. Jenom to ty firmy odradí, aby to vůbec podstupovaly, tu další byrokracii.

Většina podnikatelů a zaměstnavatelů jsou fakt slušní, žádné černé peníze nedávají. Tak už s tím skončete. Najednou vy z levice máte plná ústa zneužívání. U instrumentu, který normálně funguje pro ty, kteří třeba nemohou nebo nechtějí z rodinných důvodů chodit na plnou pracovní dobu, je to vítané, studenti si tak přivydělávají. Najednou je to všechno černota. Jenom to sešněrujete, dáte další a další povinnosti, tak to přestane. A vy je do té černoty totiž poženete. Efekt bude přesně opačný, než co vlastně chcete.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Nyní faktická poznámka pana poslance Válka. Eviduji ji jako faktickou, nikoliv jako s přednostním právem. Máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: To bude velmi stručné. Alespoň paní ministryně bude moci rozptýlit moje pochybnosti. My jsme teď debatovali s kolegy a jenom konstrukt. Chceme - já jsem samozřejmě teď vlídnost sama a budu se snažit maximálně hlasovat pro - chceme, aby co nejvíc lidí, kteří by měli být v karanténě, v té karanténě bylo, a jeden z nástrojů, který chceme využít, je jejich stimul, ten ekonomický.

Myslíme si, že řada lidí nejde kvůli ekonomickým důvodům do karantény. Do karantény lidi může poslat jenom hygiena a říkáme, že hygiena nestíhá trasovat a testovat. Praktický lékař taky může poslat ty - jenom bych chtěl, aby to zaznělo na mikrofon - praktický lékař může taky poslat lidi do karantény. To znamená, ty lidi pošle do karantény buď hygiena, nebo praktický lékař. Hygieny a praktičtí lékaři počítají s tím, že se teď na ně zvýší nápor žádostí o karanténu, a jenom doufám, že kvůli tomu nezkolabuje systém praktických lékařů, kteří teď začnou i očkovat, a hygieny. To je jediná moje drobná obava, ale předpokládám, že toto je promyšlené a prodiskutované i s ministrem zdravotnictví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Nyní tedy s přednostním právem paní ministryně Jana Maláčová. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. Ano, je to tak, je to promyšlené, a protože tady pan předseda Válek několikrát nebyl, když jsme to diskutovali, tak to asi neslyšel. Můžeme si to pak říct, ať nezdržujeme tu debatu. Ale teď bych chtěla reagovat ještě na pana předsedu Stanjuru. Není to pravda. Zaměstnavatelé už mají teď povinnost evidovat dohody, dělají to ale papírově, vedou si svoji evidenci, a my chceme, aby ta evidence byla elektronická. Jsou to dvě kliknutí. Protože pak budeme vědět, kolik ti lidé vydělávali a jak dlouho, tak při příští krizi jim budeme moci spravedlivě pomoci. Protože před rokem jsme tady slyšeli: Pomozte i nepojištěným dohodářům. Ale jak má stát vidět, kolik vydělávají, jak dlouho pracovali, v jakých částkách? Právě evidence dohod má vést k tomu, abychom při příští krizi mohli pomoci všem a bylo to spravedlivé, proporcionální vůči jejich předchozím výdělkům.

A co se týká vašeho předchozího vystoupení. Opravdu si myslíte, že 30 000 jsou vysokopříjmoví? Pane předsedo, opravdu si to myslíte? To je pro mě naprosté překvapení. Třicet tisíc mají být vysokopříjmoví?

Druhá věc je. Celé to kouzlo stoprocentní nemocenské - ty rozdíly jsou malé v těch částkách, to máte pravdu, proto jsem vám tu tabulku poslala - ale kouzlo té stoprocentní nemocenské je v tom, že to pro zaměstnavatele bude nejjednodušší, nebude se to administrovat, nebudete dvěma cestami žádat o refundaci. Protože 370 korun: část budete refundovat z Antiviru, část si budete odečítat ze sociálního pojištění.

Stoprocentní nemocenská v těch částkách nedělá u mediánové a průměrné mzdy téměř žádný rozdíl. Jediná věc, v čem je kouzlo, je srozumitelnost a administrativní nenáročnost pro zaměstnavatele. A takto jsem to říkala. Můžeme to diskutovat, já si za tím stojím.

Ještě poslední věc. Smyslem toho návrhu je dostat co největší množství lidí bez ohledu na jejich příjmy - vlastně vytvořit jim, jak řekl pan předseda Válek, ekonomický stimul pro to, aby byli ochotní se sebeizolovat. To je opravdu podstata toho návrhu. A u stoprocentní nemocenské jdeme ještě nad ty vyšší částky, ještě nad 35 000. Tam je to velmi, velmi výrazně motivující, tuším, že do 45 000 korun, pro tyto lidi, ti budou mít kompletně čistou mzdu.

Takže to je další výhoda toho návrhu, že ještě více lidí, v podstatě naprostá většina zaměstnanců, bude mít jasný impulz k tomu, aby se v případě nákazy, nebo dokonce pozitivity nebáli jít do izolace z ekonomických důvodů. To jsou ty základní rozdíly: administrativní nenáročnost, srozumitelnost, ekonomický stimul a co nejvíce lidí dostat do toho opatření. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla paní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a svého stranického kolegu ještě s faktickou poznámkou předběhne pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Paní ministryně, teď vážně. Nelžete tady. Já jsem neřekl, že 30 000 je vysokopříjmová skupina. Vy jste udělala nějakou konstrukci. Já nevím, jestli to děláte naschvál, já myslím, že ano. Nelžete a omluvte se mi. Nic takového jsem neřekl. Přečtete si stenozáznam. Tak mi nevkládejte do úst, co jsem neřekl, a pak s tím nepolemizujte. Na to jsem fakt alergický. Kdybych si to myslel, tak to řeknu. Já jsem řekl, že první, u koho to začíná být zajímavé, je 40 000. A to je vyšší příjmová skupina, že to je nad průměrnou mzdou. Kolik lidí bere 40 000 ze zaměstnanců, kolik procent, paní ministryně, kdybyste nám pak řekla na mikrofon. Já neříkám, že to jsou vysokopříjmoví. To za prvé.

Za druhé. Nevím, jestli paní ministryně ví: když mám dohodu, že se z toho platí daně. Paní ministryně, platí se z toho daně, představte si, srážková daň se z toho platí, jednou sazbou, každý měsíc. Paní ministryně financí nám potvrdí - a teď nevím, jestli nedala odklad, ale pokud ne, do konce února musí každý zaměstnavatel odevzdat vyúčtování daně fyzických osob ze závislé činnosti, i daně vybírané srážkou, to znamená srážkou daně. Každý měsíc se to platí.

A finanční úřad - jednou ročně se to vyúčtuje. Stát přesně ví, kolik v té firmě bylo vyplaceno na dohody, protože 15 % z toho - z toho není úniku - se platí daň z příjmu fyzických osob placená srážkou. Takže stát to dávno ví. Kdykoliv to berňák může přijít zkontrolovat, každý zaměstnavatel předloží: zaměstnanec A měl 8 000, z toho se zaplatilo 1 200 korun daň tento měsíc. Teď se to zrovna účtuje, teď to ti zaměstnavatelé dokládají, kolik mělo být sraženo, kolik bylo odvedeno, zda je tam doplatek nebo nedoplatek.

A neříkejte mi dvě kliknutí. Neříkejte, že něco funguje na dvě kliknutí. Zkuste někdy poslat například za své zaměstnance na Ministerstvu práce a sociálních věcí - jděte do účtárny a zkuste poslat měsíční přehled vyúčtování sociálního pojištění. (Předsedající: Pane předsedo, skončil čas k faktické poznámce.) Já rozumím. Paní ministryně, na dvě kliknutí nepošlete nic, nikam, nikdy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já jsem tolerance sama. Nyní pan poslanec Jan Bauer, připraví se Pavel Juříček, přihlášeni v rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, milé kolegyně, milí kolegové. Záměrně jsem před třemi hodinami nevyužil v době nepřítomnosti našeho pana předsedy Zbyňka Stanjury přednostní právo, přihlásil jsem se z místa a viděl jsem, že budu čekat tři hodiny. Ale to mi nevadí, protože jsem opravdu pozorně poslouchal. A musím tedy říci, že, paní ministryně práce a sociálních věcí, máte tedy mimořádný dar, nebo možná mimořádnou schopnost, možná mimořádnou neschopnost. Protože když to člověk poslouchá, tak ty vaše návrhy zákonů jsou v podstatě celé volební období úplně přes kopírák. Protože většinou to, co přichází, je buď špatně napsané, nebo ne úplně dobře napsané, vyvolává to tady velmi dlouhé diskuze a vyvolává to taky obrovskou kritiku, což u zákonů není nic mimořádného. Ale všimněte si toho, že tu kritiku v podstatě dostáváte úplně ze všech stran, tedy nejenom přirozeně od opozice, která tady je od toho, ale vaše návrhy zákonů tady většinou buď kritizují nebo minimálně nepodporují i vaši vládní kolegové, což si myslím, že je hodně divné. Kolikrát jsem se na sociálním výboru namluvil, abyste, děvčata, držely při sobě, protože jste prostě jedna koalice, že byste se neměly hádat a dávat si klacky pod nohy, protože od kritiky jsme tady my. Ale vás a ty vaše zákony dokonce kritizují i vaši vládní kolegové.

Z toho důvodu bych se chtěl zeptat, jakým způsobem vlastně chcete přesvědčit Poslaneckou sněmovnu pro tu vládní variantu, když jste - jestli jsem tedy správně viděl v médiích - nebyla schopna přesvědčit ani pět ministrů této vlády. Oni dokonce shodou okolností tady dva nebo tři sedí. Protože jestli jsem si správně všimnul, tak s tímto vládním návrhem nesouhlasila paní ministryně financí. To je klíčový hráč v té vládě, nebo každé vlády. Paní ministryně Alena Schillerová dokonce řekla, že se zdržela, protože se dlouhodobě bojí o ohrožení zaměstnanosti a výpadku zaměstnanců, hlavně v oblasti zdravotnictví. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP