Středa 10. března 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Tomáš Hanzel)

485.
Informace vlády ke strategii očkování, dostupných vakcínách a jejich dostatečnosti

Projednání tohoto bodu jsme přerušili ve středu 3. března na 87. schůzi v 18 hodin, kdy byl pevně zařazen jiný bod. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů za vládu zaujal ministr zdravotnictví Jan Blatný a zpravodaj tohoto bodu pan poslanec Zdeněk Ondráček.

Budeme tedy pokračovat v přerušené všeobecné rozpravě, do které se přihlásili... Bylo přerušeno vystoupení paní poslankyně Hany Aulické Jírovcové, která vystupovala se stanoviskem klubu KSČM, a dále byli s přednostním právem přihlášeni pan poslanec Marian Jurečka a paní poslankyně Jana Černochová. Prosím paní poslankyni Aulickou Jírovcovou, aby se ujala slova ve všeobecné rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, protože byla přerušena rozprava, dovolím si trošku začít od začátku. Nebudu určitě dlouhá, protože jsme nestihli víceméně nějak debatovat nebo přečíst to, co jsme si připravili za příspěvky.

Chtěla bych podotknout, že opravdu za KSČM jsme iniciovali projednání tohoto bodu, abychom zde otevřeně prodiskutovali současný stav a dostali odpovědi na naše otázky, které se nám prostě nedostávají. Já jsem dneska z dalších pracovních důvodů nemohla být přítomna na mimořádném jednání zdravotního výboru, které se konalo v obědové přestávce, každopádně si myslím, že i ty informace, které tam byly uvedeny a které dostali mí kolegové, zazní ještě z úst pana ministra zdravotnictví. Nemyslím si však, že tam bylo odpovězeno na ty otázky, které chceme slyšet třeba i my, a proto budeme rádi, když se o nich budeme bavit.

Nechceme se možná bavit jen o současných zavedených opatřeních. Jsme sami zvědavi, jaké bude vyhodnocení v příštím týdnu, i když jak jsem sledovala pana Duška, tak i on hovoří o tom, že jsme vlastně v bodě zlomu a mohlo by se blýskat na lepší časy s tím, že zavedená opatření nějak zapůsobila. Jsem sama zvědava, jak po těch třech týdnech, respektive příští týden, nám bude naše vláda říkat, jestli tedy ukončíme takzvaný lockdown, anebo jestli budeme nebo jestli bude vláda dál chtít pokračovat v tom uzavření, v kterém dneska Česká republika je. My všichni vnímáme, jaká opravdu situace je. Je velmi těžká, je to těžké období pro všechny občany České republiky, a především je to těžké období pro naše zdravotníky. Myslím si, že samozřejmě jsou zde i další oblasti, které bych měla jmenovat, ale já se chci zaměřit dnes opravdu na ty zdravotníky, na zdravotní personál.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Paní poslankyně, já vás přeruším a poprosím o klid v jednacím sále, protože je tady neúměrný šum. Děkuji vám mnohokrát. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Máme zde ve Sněmovně mnoho lékařů, lékařek, abych tedy, pardon, genderově byla vyvážená, ale samozřejmě i mnoho zdravotních sester, a myslím si, že bychom možná měli nechat mluvit především je, protože oni znají tu situaci nejlépe, a myslím si, že - ať se nám to líbí, nebo ne - úplně si zcela nejsem jista, jestli vůbec dokážeme a jestli to děláme, nebo Ministerstvo zdravotnictví, jestli dokáže prezentovat tu aktuální situaci a ten stav.

Já se zástupci zdravotníků v našem Ústeckém kraji mluvím. Snažíme se jim vnést trošku nějakého elánu, protože oni ho nemají. Sestry, lékařky, lékaři doslova padají, měla bych říct na ústa, ale oni doslova padají na hubu. A i to, že vláda teď řekla, že budeme dávat našim zdravotníkům nějaké finance - myslím, že to je 75 000 korun tam, kde slouží u covidových pacientů - nemyslím si, že je to to hlavní, co chtějí slyšet. Měla by tam třeba být i změna úhradové vyhlášky, protože nemocnice opravdu volají po tom, že mají nedostatek peněz, a to já jsem třeba od ministra zdravotnictví za celou dobu neslyšela. Na výboru pro zdravotnictví jsme se o tom bavili několikrát a myslím, že i kolegové z ANO se i pana ministra na to ptali, ale víceméně mám pocit, že tuto část ministr, i když bylo přislíbeno, že se bude řešit, nějak výrazně neprezentuje.

Říkám to proto, že už nějaká zatěžující situace, myslím si, že dopadla opravdu téměř na každého občana. Lidé nám tady umírají ve velkém počtu. Ráno jsou ještě na tom docela dobře a v poledne už prostě nejsou. Jsou to tragické záležitosti a věci. My se dnes máme bavit o očkování, o testování a já se ptám - už to nejsou jenom lidé vysokého věku nebo vyššího, už jsou to bohužel i lidé mého věku nebo i starší, ale ovlivňuje to životy všech lidí - proč v České republice pan ministr Blatný neumožňuje a nechce a stále mediálně prezentuje, že opravdu nechce umožnit, aby i jinde po světě využívané vakcíny nebyly v České republice používány? Je mi to velice líto, ale musím říci, že takzvaně - a já se panu ministrovi možná omluvím rovnou - že takzvaně žába na prameni, to tak vnímám.

Víte, já jsem teď dostala informaci, že v některých očkovacích centrech našeho kraje - neříkám, že to je pravidlo všude - ale že dokonce někde musí být i policisté, protože naši občané se prostě doslova perou o to, aby tu vakcínu dostali. Tohle jsme opravdu chtěli? Ten strach a zároveň říkat: My vám ty vakcíny dodáme, ale my je nemáme. Máme slíbené dodávky, ale oni nás zase vypekli a zase nám posílají jenom polovičku?! To opravdu chceme? My vám otevřeme systém, ale ten systém vlastně neumožní, nebo se můžete registrovat a zároveň čekáme další týdny, měsíc, než vůbec je povolán ten člověk na to, aby se šel očkovat, protože zrovna nemáme tu očkovací dávku, tu vakcínu? Anebo si radí lidé mezi sebou ve stylu: Vakcína v jedné nemocnici není, dodávka je v druhém městě. Zrušte registraci zde, běžte tam. Co děláme z těch lidí? Aby seděli u počítačů, aby celé rodiny se bály jenom proto, že naše vláda nedokáže zajistit to, co slibovala? A zároveň tam stojí a říká: Ano, ona sice je vakcína jinde ve světě jiná, ale my to neumožníme, protože nechceme, abychom obcházeli EMA, a zároveň nejsme schopni, aby SÚKL tohle všechno obhospodařil a řekl: Ano, ta vakcína samozřejmě je v souladu s těmi podmínkami, které jsou, je bezpečná pro naše občany a můžeme nakupovat ve velkých dávkách tak, abychom zabezpečili co nejdříve proočkovanost našich lidí. Myslím si, že to je nezodpovědnost a pan ministr Blatný by měl z toho vyvodit nějaké důsledky. Myslím tím osobní.

Proto se ptám, kolik dávek uvedených tří vakcín, to znamená AstraZeneca, Moderna a Pfizer, bude odesláno do České republiky v dubnu, v květnu a červnu. Ptám se schválně, protože já už ani těmto číslům nevěřím, a myslím si, že jak tady všichni sedíme, tak jim nevěříme nikdo.

Proč požádal Úřad vlády o posouzení vakcíny Sputnik, a Ministerstvo zdravotnictví ne? Udělit výjimku může opět jenom Ministerstvo zdravotnictví. Proč stále pan ministr Blatný odmítá tuto vakcínu posoudit České republice, pokud nebude schválena EMA? Ano, minule tu říkal, že jsou zde další legislativní záležitosti, to znamená úhrada této vakcíny a tak dále. Ale copak mi tady neděláme v legislativní nouzi úpravy, které platí okamžitě? Proč se to prostě neudělá?

A také bych se chtěla i zeptat, jaký je současný stav proočkovanosti našich zaměstnanců ve školství. Myslím, že lockdown a uzavření mateřských školek a škol dal vlastně prostor na to, aby se proočkovali tito zaměstnanci, a v příštích týdnech - a myslím, že my máme zítra bod návratu dětí do škol a chceme se o tom i zítra bavit, jak vláda chce připravit, aby se děti vracely do škol, protože to si myslím, že už je za hranicí všeho, ale my si k tomu samozřejmě budeme mluvit zítra.

Další věci: oblast testování. Víme od listopadu loňského roku a žádáme, aby se testovalo ve velkém, a především ve firmách. Ale co dělá vláda? Slibuje, že to udělá, zařídí, a nyní máme do 15. 3., což vlastně máme za chvíli, povinnost, aby se všichni protestovali (se smíchem) ve firmách nad 50 zaměstnanců. Víte, já jsem třeba teď se setkala s takovou jednou myšlenkou - ne myšlenkou, situací, kdy jedna společnost, která dělá služby, nebudu jmenovat jaké, tu povinnost nemá, protože ona oficiálně těch 50 zaměstnanců nemá. Ale když se podíváte na stránky, tak má zhruba 850 lidí. A víte, jak to dělá? Protože má dohodáře. Musím říci, že tyto lidi, nebo vůbec tuto oblast, nedokážete pojmout, ale tito lidé dělají služby po firmách, po společnostech, a pokud ta společnost, kde dělají určité záležitosti, služby, práci, nebude po nich vyžadovat, aby byli testovaní, tak prostě tato firma nemá tu povinnost, nebo bude mít až později.

Zároveň dáváte 60 korun na jeden test, a které tedy jsou čtyři za měsíc. Super. Zároveň ale říká Ministerstvo zdravotnictví, že antigenní test by se měl provádět jednou za tři dny. Takže firma má test jeden týdně místo toho, aby to byl dvojnásobek, to znamená, aby se opravdu testovalo aspoň jednou tolik. Máte na svých stránkách uvedený seznam - který ale nelze otevřít, zřejmě se něco rozbilo - dodavatelů těchto testů, a zároveň víme, že během toho, co se vyhlásilo toto samotestování a tyto možnosti, tak antigenní testy vzrostly z nějakých 120, 130 korun na daleko vyšší částky. A vy, pane ministře, moc dobře víte - a bavili jsme se o tom několikrát - že nouzový stav vám umožňuje regulaci určitých cen, určitých výrobků. Já si myslím, že kdybyste udělali to, že respirátory, roušky pro malé děti - mimochodem, u roušek pro malé děti není odpuštěno DPH - a ceny testů nebo samotestů antigenních byste zregulovali, tak komu tím pomůžete? Především občanům České republiky. A do této doby - a už vám to bude vlastně trvat jenom 14 dní - jste neudělali nic.

Mě velice mrzí, že vláda této republiky zastavila téměř celou ekonomiku a zároveň umožňuje jenom určité oblasti, aby vydělávala na občanech České republiky. Za KSČM toto odmítáme a požadujeme opravdu, aby se konečně vláda postavila k tomu, že chce pomoci lidem, a nejenom jim říkat příkazy a restrikce, ale aby jim umožnila trošku tu situaci, která je. Lidé tady prostě jedou na dřeň, nemají finance, mají toho plné zuby, a vláda jede ve výrazných restrikcích. Nikdo po vás nechce, abychom rozvolňovali a dělali další věci ve velkém. Na druhou stranu si musíte uvědomit, že občané jsou rok vlastně jenom v nehorázných restrikcích, jsou všichni unaveni a ve větší míře to jenom bojkotují, a já už se jim nedivím, protože i toto uzavření ve výrazném počtu ty dopady má na policisty, na vojáky, kteří pomáhají, a především na zdravotní personál.

Mě by třeba zajímalo i to, jestli pan Hamáček ví, jak ti kluci, když tam stojí - musí tam být opravdu desítky hodin - jestli se někdo o ně postará, jestli jim někdo dá něco k jídlu a další záležitosti, které tomu patří. Myslím si, že kdyby mohli, tak se na to svým způsobem někteří opravdu vykašlou, protože v takovém zápřahu, a na druhou stranu, jak se k nim chová jejich vlastní ministr a samotná vláda, není se čemu divit.

Takže, pane ministře, budeme rádi, když dokážete na některé otázky odpovědět, a samozřejmě určitě budeme diskutovat ještě dál. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám také děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jan Lipavský, připraví se pan poslanec Tomáš Martínek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl důrazně varovat před tím voláním, které se jednou ozývá tamhle od pana poslance Volného, nyní to tady slyšíme od komunistické strany, a to je před snahou podávat zdravotnický materiál, léky, které neprošly náležitou certifikací, které nemají všechny ty razítka, štemply, a z principu nevíme, co v těch ampulkách je, kdo to vyrobil, jak to vyrobil.

Evropská unie, Česká republika, má svůj právní řád. My bychom měli především dbát o dodržování tohoto právního řádu a samozřejmě součástí tohoto právního řádu je i odpovědnost za to, jaké látky jsou pacientům podávány, a od toho právě slouží ta certifikace, od toho máme SÚKL, od toho máme na evropské úrovni organizaci EMA. Jakékoliv snahy o obcházení těchto institucí jsou velice nebezpečné a já bych před nimi chtěl varovat. Samozřejmě, dvě tyto látky mají velice silný lobbing ze států, ze kterých pocházejí, ale úplně stejným metrem měříme i látkám ze Spojených států amerických a stejným metrem bylo měřeno evropským, domácím výrobcům, kteří samozřejmě museli celou tou procedurou projít, nyní prošli, a proto je můžeme podávat.

Takže zde bych opravdu chtěl ještě jednou důrazně varovat před látkou, o které někdo prohlásí, že funguje, ale není to schopen doložit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Další vystoupí pan poslanec Tomáš Martínek, připraví se pan poslanec Ondřej Benešík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Vážené dámy, vážení pánové, děkuji. Já bych se chtěl zeptat prostřednictvím pana předsedajícího předřečnice právě na tu obsesi Sputnikem V, který si většinově nechtějí aplikovat ani ruští občané, proč by měl být zvýhodněn pouze a právě ruský výrobce, který vzhledem ke svým výrobním kapacitám není schopen dodat nějaké relevantní počty této vakcíny v současné době? Proč stejně netlačíte třeba i na vakcínu společnosti Novavax, která má být od dubna ve výrobě v České republice ve velkých objemech? Ta je již o 30 dní déle ve schvalovacím procesu EMA. Tak proč není ten tlak z vaší strany třeba na to, urychlit spíše schvalování této vakcíny, která bude vyráběna v Česku, bude zaměstnávat české občany a podporovat českou ekonomiku? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Další vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Ondřej Benešík, připraví se pan poslanec Zdeněk Ondráček. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl říct, že certifikace, kontrola a testování medikamentů, těch vakcín, tady není proto, aby někoho šikanovala nebo vylučovala. Tady se prostě jedná o bezpečnost, zdraví a možná životy občanů. To znamená, testovaná, prověřená vakcína standardní cestou ať je použitá, ať se jmenuje jakkoliv, a to platí pro ruského výrobce nebo ruskou vakcínu stejně jako pro americkou nebo indickou. Tady to má chránit naše občany a jejich zdraví. O nic jiného nejde.

Já si jenom kladu dvě otázky, proč ruská strana už dávno nepožádala o prověření a certifikaci. Já jsem zaznamenal zprávu, že snad dnes k tomu konečně došlo po těch dlouhých týdnech a možná měsících, kdy se o tom mluví, ale na rozdíl od ostatních výrobců to neudělala a protahovala to. To je první otázka, proč to tedy trvalo tak strašně dlouho, než se uvolili k tomu procesu, kterým museli projít jak evropští, tak američtí nebo jiní výrobci podobných vakcín.

Druhá věc je, proč ruská strana to nabízí všude možně v situaci, kdy nemá zdaleka proočkované vlastní obyvatelstvo a je na tom, co se týče proočkovanosti, velmi, ale velmi špatně.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Zdeněk Ondráček, připraví se pan poslanec Zdeněk Podal. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Vážení páni kolegové z Pirátské strany, kteří jste vystupovali teď přede mnou v reakci na paní kolegyni Aulickou Jírovcovou, já chápu vaši rusofobii a že vám činí špunty v uších, ale zkuste si znovu přečíst, co paní kolegyně řekla. Ona neřekla, že tady chceme ruskou vakcínu Sputnik V bez nějaké certifikace, ale ptáme se, proč pan ministr a popřípadě SÚKL nedělá nic takového, aby mohl SÚKL plnit to, co plnit má. A vy stále čekáte a stále se vymlouváte na EMA. To je krásné, vy se vymlouváte, vy se vymlouváte, vy se vymlouváte, ale je tady prostě část společnosti - a to nezapřete - která prostě tu ruskou vakcínu Sputnik chce, nechala by se očkovat. A je to napříč - to není jenom o tom, že to jsou voliči KSČM, SPD nebo kohokoliv jiného. Je to prostě určitá generace lidí a určitá skupina lidí, kteří říkají: My bychom si ten Sputnik vzali a nechali se očkovat, protože tomu důvěřujeme.

Jestli čtete některá média, která mluví o proočkovanosti v Rusku 2 až 3 % a že nejsou schopni ani vyrábět, tak mi vysvětlete, jak je možné, že už mají - a teď já nevím, tady pan kolega Kobza nějakou informaci dával - já nevím, možná 20, možná 30 států, se kterými mají smlouvy a objem dodávek v číslech přesahujících miliardy. Tak jestli to je tak špatná vakcína, tak proč se tím ti lidé nechávají očkovat? My jenom říkáme a myslím, že to kolegyně řekla, a jestli tomu nevěříte, tak si to znovu přečtěte, že chceme, aby konečně tahle vláda začala něco dělat, včetně pana ministra, a pokud ne, tak ať prostě odejdou, ať prostě odejdou a nechají tam někoho jiného, kdo pro tu vládu bude chtít dělat. Včetně pana ministra, včetně ředitelky SÚKL, a myslím, že to řekl pan prezident dostatečně jasně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Mám tady čtyři faktické poznámky. Jako první vystoupí pan poslanec Zdeněk Podal, připraví se pan poslanec Svoboda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Podal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já možná budu velice zjednodušovat, ale každých osm minut umírá u nás jeden člověk. Poznali jsme to už i ve Sněmovně. Ani my se tady tomu nevyhneme, takže se začněme tady bavit o tom, kdy konečně bude dostatek vakcín pro všechny, kteří se chtějí dobrovolně očkovat.

Já nejsem lékař a nemíním se touhle otázkou zabývat. Mně je jedno, jaká vakcína, ale hlavně, aby mně pomohla. A takhle uvažuje drtivá většina lidí dnes, přes 60 %, a jediným úkolem vlády je - to za ni nikdo nevyřeší - ať už tady je dostatek vakcín, jak slíbili, ať se očkuje, protože skutečně každých osm minut - to se opakuji - nám jeden člověk zemře. A to si nemůžeme dovolit, tolik nás zase není. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Svoboda, připraví se pan poslanec Martínek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji. Mně se skoro nechce mluvit, když tady slyším ty nesmysly. Živím se medicínou celý život a pravidla pro to, co podáváme pacientům, jsou velmi přísná pro to, aby ti lidé neumírali, pro to, aby se ti lidé vyléčili, a když se vyléčí, aby byli zdraví, a ne aby si poškodili některé jiné orgány. To je naprosto zásadní věc, od té není žádná výjimka.

Jen tak mimochodem, SÚKL tu výjimku nemůže udělat, na to právo nemá. Mohl by udělat generální pardon pan ministr, ale já pevně věřím, že to neudělá, protože každý, kdo je lékař a ví, o co jde, tak nemůže dělat takovouto výjimku.

Jsem přesvědčen o tom, že třeba je ta vakcína dobrá, ale když to nevíme a nemáme to potvrzené, nesmíme tu výjimku udělat. To je prostě zákon, který platí. Platí v medicíně a já jako lékař bych nikomu nepodal lék, který by byl na takovouto výjimku puštěn ven. Děláme to ve výjimečných případech, když se jedná o řešení konkrétního nádoru, konkrétního onemocnění, kdy už ten lék je v nějaké fázi zkoušení, že přistoupíme na to, že s ním pracujeme jako s experimentálním lékem. To je možné zúčastnit se takové akce, která představuje součást nějakého výzkumného úkolu.

Ale v tuto chvíli řešíme epidemii. Vážení, při epidemii musíme podávat ten lék obrovskému množství lidí. V okamžiku, kdy jeden z lidí, který zahyne po podání neregistrované vakcíny, ten lékař, který ji podal, se soudů do smrti nezbaví a nakonec bude potrestán proto, že podal něco, co nemělo schválení, které to mít má. Nechci o tom víc mluvit prostě proto, že vám garantuji, že tato věc je špatně.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Martínek, připraví se pan poslanec Jurečka a pan poslanec Lipavský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Já jen doplním, že doufám, že i Sputnik V získá certifikaci EMA, podle Evropské komise požádal před šesti dny o zahájení certifikace. Stejně tak doufám, že ji získá i Novavax, který požádal před 35 dny o zahájení certifikace, který se bude vyrábět v České republice, a bude tak jasné, když získají certifikaci, že ta vakcína je bezpečná a účinná.

Jen pro zajímavost řeknu, že Phizer/BioNTech trvalo získat certifikaci 76 dní, Moderně 51 dní, AstraZeneca 120 dní, Johnson & Johnson je již v tuto chvíli v procesu 99 dní, CureVac 26 dní. To jen tak pro zajímavost.

A to, co možná tady nepadá a co bude také důležité pro mnoho občanů: pokud by potom třeba certifikaci EMA ta vakcína nezískala, tak by hrozilo riziko - protože z toho, co se doslýcháme, je možné, že plno zemí bude požadovat pro svůj vstup do země následně i očkování nebo aktuální test, a to očkování znamená, že bude požadovat pouze očkování vakcínou, která získala certifikaci od EMA, takže pokud by pak následně Sputnik nezískal tu certifikaci, protože by třeba nesplnil bezpečnostní kritéria nebo účinnost, tak by občané museli dokládat aktuální test a nemohli by jednoduše cestovat do jiných zemí EU, jak to některé země plánují. Takže i z tohoto hlediska je jistější samozřejmě i pro občany, aby nepřišli o tuto výhodu, kterou jim potom můžou nabízet právě ty certifikované vakcíny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Marian Jurečka. Připraví se pan poslanec Jan Lipavský, všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Když to tady poslouchám, tak musím říci - odborné věci, prosím pěkně, kolegyně, kolegové, nechejme odborníkům. Je tady několik našich kolegů, kteří jsou lékaři, vystoupil třeba před chvilkou pan kolega Svoboda a jeho vystoupení jasně mělo odbornou kvalitu. Já se ptám tady předřečníků, prostřednictvím pana předsedajícího, například kolegyně Aulické, když tady máte takovéto silné apely na pana ministra, vy ponesete tu zodpovědnost? Vy ponesete nějakou zodpovědnost vůči těm lidem, kterým to případně přinese nějaké další komplikace?

Mohu mít spoustu výhrad vůči postupu této vlády k pandemii, spoustu výhrad vůči postupu v rámci resortu Ministerstva zdravotnictví, ale v této věci prostě ministr tady má tu nejvyšší zodpovědnost, a nemá tady ani prezident, ani premiér se snažit naléhat na ministra, že má nějakým způsobem mimo veškeré standardní mechanismy uhnout a vyhovět jenom proto, že je tady nějaký zájem z Ruska nebo z Číny. Kdyby to pan prezident myslel vážně, tak tady pléduje úplně stejně za výjimku pro vakcínu Johnson. Proč to nedělá? Není to zvláštní?

Takže prosím pěkně, nechejme ty lidi, kteří nesou plnou zodpovědnost, dělat kvalitně svoji práci, protože oni tu zodpovědnost ponesou, i když v úřadě nebudou. Ale vy, kteří tady dneska útočíte na pana ministra - je paradoxní, že se ho jdu tady v tento okamžik zastat já - tak vy tu zodpovědnost neponesete.

A myslím, že to, co dneska předvedl prezident, který naprosto mimo kompetence ústavy žádá o nějakou personální změnu ve vládě premiéra, je naprosto mimo normální reálie fungující demokratické zodpovědné země, kde každý člen vlády nese plnou zodpovědnost za své ministerstvo, nikoliv předseda vlády ani prezident.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Jan Lipavský, připraví se pan poslanec Ondřej Benešík s faktickými poznámkami. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Sluší se poznamenat k mému předřečníkovi, že prezident Zeman se vyjadřoval i na adresu ředitelky SÚKLu, což je úplně mimo kompetenci prezidentského úřadu. To je čistě záležitost vlády, respektive Ministerstva zdravotnictví.

A ty informace samozřejmě máme. Jsou informace, že ruští a čínští hackeři zaútočili na EMA, podařilo se jim i opatřit nějaké informace, které se pak v pozměněné podobě dostaly na veřejnost. Je to přesně příklad toho hybridního působení, rozeštvávání společnosti a opět útoků na právní stát a na právní postupy, které my bychom si zde v Evropě a v České republice měli pokud možno co nejvíce hýčkat, a ne je nabourávat tím, že nějaká skupina obyvatel by si ráda tu vakcínu dala, protože se asi na nějakém dezinformačním serveru dozvěděla, jak je skvělá a úžasná.

My se budeme chtít tímto tématem zabývat dále ve Sněmovně, ale to už asi není otázka zde na plénu. Každopádně je to ta otázka, kolik lidí vlastně věří vakcínám, kolik lidí je ochotno se nechat očkovat a jaké mýty se ve společnosti ohledně těchto záležitostí šíří. Zde by stát měl sehrát pozitivní roli skrze nějakou informační kampaň. Není úplně příjemné slyšet, že se neustále zpožďuje, ale o tom můžeme povídat jindy.

Klíčové je, aby stát a jeho příslušné orgány dokázaly garantovat občanům České republiky, co dostanou za tu látku, a ne, že o tom někdo prohlásí, že to je skvělé a že to funguje. Takhle nemůže fungovat stát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Ondřej Benešík. Připraví se pan místopředseda Vojtěch Filip a pan poslanec Zdeněk Ondráček. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Zopakoval bych to, co jsem tady říkal, prostě jedná se o bezpečnost našich lidí, to je celé. Každý má stejné možnosti a já se jenom ptám, proč Sputnik nepožádal? A pokud tedy se ta informace potvrdí a už požádal o certifikaci, proč tak neudělal dříve?

Johnson & Johnson zřejmě dostane povolení tento týden, možná už zítra. Výhoda této vakcíny je taková, že stačí jedna dávka. Takže mně to přijde trošku jako závod s časem, aby se sem nějaký Sputnik dostal, ale to je chyba ruské strany, že se nepodřídila těm samým kritériím a postupům, ke kterým jsou nuceni legislativou tak, aby ochránili zdraví těch uživatelů, což jsou i naši občané, ti ostatní. Takže znovu opakuji, Johnson & Johnson jako další možnost bude k dispozici zřejmě už tento týden, respektive dostane povolení. A pokud vím, tak výrobní kapacity těch schválených vakcín byly navýšeny natolik, že je velmi reálné, že od dubna budou státy Evropské unie získávat až 100 milionů vakcín měsíčně, počínaje dubnem. Taková je informace z Evropské komise.

Čili pokud k tomu skutečně dojde, tak si to spočítejte. Populace Evropské unie je 450 milionů lidí. Pokud by k tomu došlo, tak my tady budeme mít opět problém s tím, jak to vyočkovat rychle, a ne tolik s dodávkami vakcín. Ale i tak těch vakcín tady máme taktéž poměrně zajímavé množství na skladě. Takže to není otázka politická, je to otázka bezpečnosti našich lidí.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec, místopředseda Vojtěch Filip, připraví se pan poslanec Zdeněk Ondráček a pan poslanec David Kasal. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní a pánové, budu stručný. Cituji pravděpodobně z nějakého podivného serveru - tedy podle pana kolegy Lipavského: z české Wikipedie. Možná evropská registrace. Dne 20. ledna 2021 bylo informováno, že 16. ledna byla u Evropské lékové agentury - EMA - podána žádost o registraci vakcíny Sputnik V v Evropské unii. Tak jestli tohle je nějaký podivný server, tak si to vyřiďte s Wikipedií.

Prosím vás, nelžete tady, nelžete tady, nebo řekněte, která farmaceutická firma vás platí. Mně je úplně jedno, jestli to bude Sputnik, jestli to bude AstraZeneca nebo Moderna, mně to je opravdu jedno.

Mně vadí jedna věc a ptám se na to pana ministra zdravotnictví. Kde je usnesení vlády, že se změnil termín pro očkování české společnosti? Pan ministr, když jsme začínali tento bod, řekl, že to bude v září. Ale v usnesení vlády, které nám bylo doručeno, je, že se to skončí do 30. 6. To chci vědět. Kdo se tedy o to stará, jestli tady mluvíme o bezpečnosti? Ano, mluvíme o životech lidí, mluvíme o životech lidí. A prosím vás, nechme těch lží. Mě to opravdu nebaví, mě to opravdu nebaví. Tohle si přečte každý člověk. Prosím vás, víte, jak vypadáte před občany České republiky, když tady takhle žvaníte?

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Další vystoupí pan poslanec Zdeněk Ondráček, připraví se pan poslanec David Kasal, pan poslanec Tomáš Martínek a pan poslanec Jan Lipavský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji. On tady pan kolega Benešík teď není, ale musím říct, mě to baví. Zprávy z Evropské komise říkají, že dostaneme. Ano, ta samá Evropská komise také říkala, že už v tuhle dobu tady budeme mít několik milionů očkovacích látek. No a kde jsme skončili? Samozřejmě nemáme nic, protože každý týden slyšíme, jak nás krátí, krátí, krátí.

Pan docent Svoboda, kterého si velmi vážím a párkrát jsme spolu hovořili, tady mluví o nějaké možnosti experimentální medicíny. Tak se pojďme bavit i o té možnosti experimentální medicíny, o experimentálním očkování. Já vám jenom říkám, že je tady určitá skupina obyvatel, která prostě má zájem, a vy to tady hrajete na to, že nemůže do té doby. Já se tedy zeptám, kolik lidí už dneska zemřelo po podání nebo po očkování Pfizeru a těch ostatních dalších látek.

Když se podívám z mého kraje, z mého konkrétního okresu, tak se bohužel mluví o tom, že ve Vrchlabí, v tom jednom - bohužel - domově důchodců, zemřelo velké množství lidí právě po očkování, po první dávce. Tak se ptám, jestli to je pravda, nebo to není pravda. Takže se ptáme, kolik už lidí zemřelo po těch suprových vyzkoušených mezinárodních vakcínách, které tady jsou a které tady dáváme. Jaké je to číslo? My jsme se ptali, tak ať nám řeknou. Tak nám řekněte, v České republice zemřelo 5 lidí, 10 lidí, 50 lidí. Řekněte nám to číslo.

Samozřejmě, vy tady nás strašíte, že tady zemřou stovky a tisíce lidí, když se nechají očkovat ruskou nebo čínskou vakcínou. Tak vy nás radši necháte vymřít jenom proto, abychom se nemohli očkovat. Super. Pan kolega vám říká, kolik lidí zemře nebo jak často umírají lidé. Stále to vidíte, že umírají. Ale vy prostě ve své nadutosti budete říkat - nedovolíme, nedovolíme, nedovolíme, radši umřete. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí pan ministr zdravotnictví. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Děkuji, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, já jenom odpovím, už jsem to tady říkal, odpovím to jenom znovu. V České republice zemřelo 8 lidí, kteří zemřeli v nějaké době po podání vakcíny, a nebylo prokázáno, že to bylo v přímé souvislosti. Takže jenom chci naprosto jasně říct, že by nebylo správné ani pravdivé, říkat, že tady někdo zemřel kvůli podání vakcín, které jsou schválené v Evropské unii. I těch 8 úmrtí se velmi pečlivě sleduje a vyšetřuje a nebyl tam prokázán žádný takový efekt.

A opravdu, i když je to psáno na Wikipedii, oficiální požadavek na Evropskou lékovou agenturu Ruská federace podala minulý týden. To je informace nikoliv z Wikipedie, ale z vnitřku EMA.

Já si taky přeji, aby tato vakcína dostala schválení EMA. Ale jenom abychom to všechno dali do stejného ranku. Nemáme vůbec nikde zajištěno a nikdo neumí dokázat, že by zrovna vakcína Sputnik najednou dodala miliony dávek všem. Ten rozdíl není takový, že by nás měla ruská vakcína zachránit. Ruská vakcína nám nezachrání žádné životy, které by nám nezachránily jiné vakcíny. To prosím není pravda. To prosím není pravda.

A z tohoto pohledu já jenom pořád trvám, a to není vůbec nic proti Ruské federaci nebo proti jakékoli zemi, že musí být postupováno stejně. Budu na tom trvat, dokud budu ministr, budu to opakovat, dokud budu ministr, a myslím si, že to je správné, protože je mou povinností chovat se stejně ke všemu a dodržovat takzvanou dobrou klinickou praxi a nařízení, která jsou v oblasti medicíny platná v České republice a v Evropské unii. Nemám k tomu moc co dodat a není to, prosím, žádná zlomyslnost, je to snaha chovat se solidně ke všem občanům této země.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji a další vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec David Kasal, připraví se pan poslanec Tomáš Martínek, poslanec Jan Lipavský a paní poslankyně Pekarová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, pane předsedající. Já bych rád zareagoval na kolegu pana Benešíka, prostřednictvím pana předsedajícího, ale i obecně. Na jednu stranu jsme tady kritizovaní, když to vezmu za koalici, jakým způsobem se řešilo očkování. Jenom chci říct, že očkování nebo vůbec objednání látek se plánovalo v dubnu, od koho se vezme, v jakém množství, kdy ty látky ještě nebyly schválené. Samozřejmě každý ten výzkum a každý ten proces se nějakým způsobem zkomplikoval. Tady byly řečeny ty doby, jak které firmě trvalo schvalování. Ale mě zneklidňuje to, když slyším, i když už jsou to schválené vakcíny, že AstraZeneca sníží dodávky o 90 milionů, Johnson & Johnson, ano, jedna dávka, ale má snížit dávky o 50 milionů. To bylo ve veřejných datech.

Tak za mě, pokud mám být úplný realista, já jako lékař potřebuji nějakou vakcínu. V řadě případů po nás ty farmaceutické firmy chtějí, a je to v doporučení, off-label. Některé věci musíme dávat jako lékaři off-label, to znamená dejte to, i když to není schválené. Musíme rozhodovat my sami. To samozřejmě neplatí pro vakcíny, ty musejí projít schvalovacím řízením, ale na druhou stranu, proč se tedy to schvalovací řízení neudělalo samostatně a řeklo se: Ano, není dokumentace a bude to vyřešené. Tady nikdo nechce neschválenou vakcínu, ale máme odpovědnost ty vakcíny sehnat a lidi oočkovat. Původně mělo přijít milion dávek v únoru, 200 000 v lednu. Nepřišly, protože je to krácené, a je předpoklad, že to může být i tak dál. Tak musíme hledat zdroje.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Tomáš Martínek, připraví se pan poslanec Jan Lipavský.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Já musím jenom krátce reagovat na pana místopředsedu Filipa. Chápu, že jeho digitální gramotnost není moc vysoká, ale pro vysvětlení. Wikipedie je webová stránka, kam může napsat každý, kdo co chce. Ano, jsou tam potom nějaké kontroly, že někdo to může odmazat a podobně, ale je to jenom souhrn převzatých zdrojů, tam není žádný původní zdroj přímo na té stránce.

Dnes zveřejnila oficiálně vyjádření Evropská komise, které říká, že proces Sputniku V byl zahájen u EMA před šesti dny, a to u té EMA, která doopravdy schvaluje ty vakcíny, ne pouze u nějaké EMA, která má podobný název, ale nejedná se o tu agenturu, která to má schvalovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Další v pořadí vystoupí pan poslanec Jan Lipavský a připraví se paní poslankyně Pekarová.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Byl jsem jmenován jedním z předřečníků, rád bych tedy, aby zaznělo na stenozáznam, že nejsem placen žádnou farmaceutickou společností, nejsem placen vůbec žádnou společností, a kladu si řečnickou otázku, zdali by toto mohl můj předřečník, pan první místopředseda Sněmovny, také s čistým svědomím pronést na mikrofon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Paní poslankyně Pekarová, připraví se pan poslanec Třešňák. Poprosím, abyste se oslovovali mým prostřednictvím a abyste zbytečně nezajížděli do osobních rovin. Děkuji.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Chystám se tak učinit vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, k předřečníkům soudruhům Ondráčkovi a Filipovi, protože se musím vymezit vůči tomu, aby ti, kteří tady nejvíce říkají, že tady druzí lžou, tak jsou těmi, kteří tady nejvíc ty lži vypouštějí z úst. Tady nikdy nezaznělo od nikoho z nás - a to se chci zastat i kolegů z ostatních stran - že bychom snad varovali před tím, že pokud tady nebude vakcína z jakékoli země, která má vakcínu, ale je ještě neschválená, tak budou po ní umírat další lidé. To tady nikdo neřekl, že na to, že budou očkováni tou vakcínou, budou umírat. Takže se, prosím vás, nedopouštějte těchto ani ne snad zkratek, ale demagogií a lží, které tady používáte.

A k panu místopředsedovi Filipovi, prostřednictvím předsedajícího. Já mám pocit, že to je trošku "podle sebe soudím tebe", pokud tady osočujete někoho z toho, že je někým placen, že je snad někým finančně motivován k tomu, aby tady hájil nějaký princip. Pokud tak činíte vy na základě toho, že rubly nesmrdí nebo nevím, jak to funguje u vás, tak si tak čiňte, ale neosočujte z toho bez důkazů kohokoli jiného, prosím.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Petr Třešňák, připraví se pan poslanec Zdeněk Ondráček. Prosím.

 

Poslanec Petr Třešňák: Hezký večer. Já bych chtěl také zareagovat na pana místopředsedu Filipa, prostřednictvím vás, pane místopředsedo, a trošku mi paní předsedkyně Pekarová vzala slova z úst, protože já jsem chtěl říct úplně totéž. Zameťte si prosím před vlastním prahem, protože u vás, komunistické strany, obzvlášť platí "podle sebe soudím tebe". A já bych vám mohl připomenout některé pozměňováky ve zdravotnickém výboru, aniž bych kohokoli obviňoval, které toto skoro naznačují, například při zrušení tržních podílů farmaceutických firem. Anebo bych mohl jít i zpátky jedenáct let do minulosti, kdy existovali provokatéři z (nesrozumitelné) průmyslu, kteří nachytali právě vaše poslance.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Zdeněk Ondráček, připraví se pan místopředseda Vojtěch Filip. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Já si dovolím reagovat na všechny. Pan Martínek: pane Martínku, prostřednictvím pana předsedajícího, pan místopředseda Sněmovny je možná digitálně negramotný, vy jste pouze negramotný.

Pan kolega Lipavský: ano, jestli to děláte zadarmo, to, co předvádíte, nebo jenom to, jak chodíte na různá školení anebo jezdíte nebo létáte na různá školení, to je vaše věc. Dělejte si to. Jestli to je vaše vnitřní přesvědčení, tak samozřejmě ano.

Paní kolegyně Pekarová: vás nebudu komentovat, protože o ženě bych se nerad vyjadřoval na mikrofon nějakým nehezkým způsobem. Prostě jestli tady někdo lže, tak to jste možná vy tady kolem, kteří tady uvádíte...

Já jsem nemluvil o tom, že když bude někdo očkován, že budou umírat. Já jsem říkal, že tady je určitá skupina lidí, která žádá vakcinaci. Ten stát, tato vláda, neschopná vláda je není schopna dodat, bohužel, v tom objemu. Ale to není pouze tou vládou, je to prostě tím, že nám Evropská komise vakcíny krátí, a ta Evropa. Takže je to tady tento problém a je tady určitá část populace, která říká: My se chceme nechat oočkovat, máme důvěru v jiné vakcíny než pouze ty, které tady jsou.

A my říkáme: udělejte všechno pro to na úrovni národního státu, ať je to SÚKL, samozřejmě i za přispění pana ministra, a pojďme říct: Ano, jsme si schopni poradit sami, jako to dokázalo Maďarsko, jako to možná dokáže Rakousko, jako to dokážou jiné státy.

A říkám, jestli to řešit nechcete, tak rovnou řekněte: Ano, my vás očkovat nebudeme a radši vás necháme umírat. To je to, co jsem řekl. Takže nepřekrucujte to, co tady bylo řečeno, nebo budu muset říci něco, co bych nerad na mikrofon říkal.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: V tuto chvíli vystoupí s faktickou poznámkou pan místopředseda Vojtěch Filip, připraví se pan poslanec Vyzula, pan předseda Marian Jurečka a pan ministr a pak další v pořadí pan poslanec Válek. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní a pánové, mně je jedno, co si kdo myslí o mé digitální vzdělanosti. Já si myslím, že vím, co je Wikipedie, a podotýkám, že i já jsem si ověřoval tu informaci a vím, že EMA, Evropská léková agentura, sídlí v Amsterodamu. Možná, že ne všichni víte, kde sídlí. Není to v Bruselu, ale v Amsterodamu. A toho 29. ledna jsem si nevymyslel, ne že jsem to přečetl pouze na Wikipedii, ale je to sděleno oficiálně. To, že EMA to začala řešit před šesti dny, to je otázka obchodní praktiky Evropy. Prostě když to víme, tak to přece tady nebudu smlčovat. Mohu místopřísežně prohlásit, že nejsem v žádném konfliktu zájmů, že s žádnou farmaceutickou firmou nespolupracuji ani bych nespolupracoval, protože to není můj obor.

A tak, jako jsem řekl, že jsem rybář od osmi let, když jsme tady projednávali Bečvu, a ohlásil jsem, že jsem rybář, tak snad ten, kdo mě zná, ví, že v těchto věcech vždycky říkám pravdu. To se někomu nelíbí, tak prostě na mě bude útočit trapnými připomínkami. Ale to je každého věc. Protože já jsem četl ve Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Lancet, jako britské noviny, že je tam více než 90procentní účinnost toho Sputniku. 48 států světa registrovalo Sputnik. Ale mně nejde o Sputnik, mně jde znovu o to jenom, že chci, aby tady byl dostatek vakcín, aby se splnil aspoň ten červen. A ten nesplníte, pane ministře.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za přesné dodržení času. Pan poslanec Vyzula, připraví se pan ministr Blatný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Rostislav Vyzula: Děkuji, pane předsedající. Dobrý večer, dámy a pánové. Nedělejme z toho, prosím vás, politikum. Situace je taková: celý problém je v tom, že lidé jsou hladoví a chleba je málo. Ale to nebudeme přece dělat chleba z hlíny, abychom je nakrmili, to je pochopitelné. Nechme to na orgánech, které tomu rozumí. SÚKL má své lidi a pokusí se o to, aby udělal to, co může. Nejde totiž jenom o bezpečnost, o které tady byla řeč. Jde taky o účinnost. Víme, že v té lahvičce opravdu je vakcína? Něco přijde ze zahraničí a my tomu máme jenom tak věřit? My prostě musíme prokázat, že v tom opravdu ta vakcína je! Představte si, že bych si vytvořil nějaký koktejl, nazval bych to Vyzulův koktejl a řekl bych vám, je to účinná látka na covid, užívejte to! A vy tomu budete věřit? Pravděpodobně ne. Takže prosím vás, nechme to opravdu na těch strukturách, které tomu rozumějí. SÚKL ovšem má jeden problém a to je ten, že k tomu, aby dokázal ohodnotit takovou záležitost, potřebuje poměrně náročný, sofistikovaný tým lidí, kteří to mohou zvládnout, a on je sice má, ale ne v takové míře, aby to mohl udělat rychle. Takže tím pádem možná to všechno tak dlouho trvá. Jinak opravdu ať se každému měří stejným metrem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan ministr Blatný s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Válek. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Děkuji, pane předsedající. Jenom proto, že to tady bylo zmíněno, uvedu, že jsem o této problematice opakovaně mluvil i se všemi evropskými velvyslanci v České republice i s ministry zdravotnictví evropských zemí. Mohu říct, že kromě Maďarska, které si vakcínu nakoupilo, a Slovenska, kde se do země dostala naprosto nestandardní cestou a vedla téměř k vládní krizi - a to jistě tady nechceme - žádná jiná země prosím nemá oficiálně zájem nakupovat tuto vakcínu. Takže to je jenom tady citované třeba Rakousko a podobně, nikdo z těchto zemí tento zájem nevyjevil.

A potom jenom ještě upozorním na to, že podle platné legislativy se vakcína v rámci Evropské unie může schválit jedině Evropskou lékovou agenturou. To, co můžou udělat národní agentury, je, že k tomu vydají nějaké stanovisko. Je to opravdu tak, že by SÚKL musel vydat nějaké stanovisko, ale není schválením, které je nějakým stanoviskem, na základě kterého by ministr zdravotnictví musel udělit dočasnou výjimku. A tu já neudělím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Válek. Připraví se pan poslanec Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Radost z toho vzácného okamžiku, kdy se opozice shodne s koalicí, a to jak ministry, tak poslanci, ta mě vždycky těší. Teď takový okamžik nastal, to znamená pokračuji v tom, co řekl, prostřednictvím pana předsedajícího, pan profesor Vyzula a co řekl, prostřednictvím pana předsedajícího, pan ministr, respektive pan docent Blatný.

Pak bych chtěl upozornit u té vakcíny ještě na jednu věc. My jsme tady přijali jakýsi zákon a ten zákon říká, které vakcíny mohou být hrazené. Tedy pokud je vážně myšleno to, že budeme používat nějakou další vakcínu, čemuž já se vůbec nebráním, tak pak musíme ten zákon novelizovat, musíme ho schválit, aby ta vakcína byla hrazená, aby se na ni vztahovalo to, co na ostatní vakcíny. Pak to bude muset schválit zřejmě Senát, podepsat pan prezident, což jistě udělá rád a rychle. A určitě bude dobře, když tady bude další vakcína, která bude standardně schválena EMU, prostě z toho důvodu, že zatím mě nenapadá žádný trik, jak to udělat, abychom se v příštím roce nemuseli znovu očkovat a v přespříštím zase znovu očkovat. To znamená, čím víc bude kvalitních vakcín na trhu, tím lépe.

Co se týče nějakého rychlého řešení v následujících týdnech nebo dvou týdnech, tak to si vůbec nedokážu představit, i kdybychom se posadili do nějakého tupolevu, doletěli do Ruska, tam to naložili a dovezli sem, tak zase si to ti lidi budou muset platit. Nevím, jak přesvědčíte ty doktory, aby to očkovali, protože budou mít velký problém, že používají něco, co není schválené.

Pojďme se bavit o faktech! Máme objednaných a máme potvrzeno, že budou dodané, přes 20 milionů dávek ve druhém čtvrtletí a ve třetím čtvrtletí. Nemám problém s tím, že by byl nedostatek vakcín, ale bojím se, aby je měl kdo naočkovat a aby bylo dost zájemců o očkování. V tom mám já problém, to pojďme řešit! Ne, jestli je málo vakcín.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Marian Jurečka, připraví se pan poslanec Hrnčíř a následně bude vystupovat pan ministr Blatný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já už nevím, jak to říct, ať se posuneme v debatě dál k praktickým aspektům průběhu očkování. Soudruzi, neblbněte! Soudruzi, slyšíte tady od kapacit, které tady jsou ve Sněmovně, ať už jsou z řad opozice, i koalice, že prostě - to se mi hrozně líbilo díky panu profesorovi, ten příměr - fakt, z hlíny chleba neuděláte! Nechte ty věci odborníkům, nemíchejte se jim do toho!

Mě by daleko více zajímaly praktické věci na pana ministra. Jakým způsobem se bude postupovat z hlediska očkovací strategie v případě studentů medicíny a sociálních oborů, kteří dneska slouží? Když jsme dostali podnět, že oni také čekají na to, aby mohli být případně zahrnuti do očkování. To mě třeba zajímá.

Zajímá mě postup z hlediska soutěžení pro případnou distribuci dalších dodavatelů možných vakcín - už to tady bylo dneska debatováno - které jsou na hranici spadnutí toho, že dopadne registrace. Řeší se to včas, nebo se zase bude čekat 14 dní? To jsou věci, které mě zajímají prakticky.

Zajímá mě: už bude nějaká systematická informační kampaň pro občany v této zemi z hlediska očkování? Nebo to skončilo tím pokusem několika youtuberů na Úřadu vlády?

To jsou podstatné věci, které bych chtěl slyšet, abychom se dostali k číslu 70% proočkovanosti populace, pokud to stále platí, že tohle číslo je nějaký ideál, ke kterému bychom se chtěli přiblížit. Pojďme se bavit o těchto věcech!

Já si myslím, že pan ministr řekl jasně své stanovisko, a já mu za to děkuji, v tomto případě ho opravdu oceňuji za to, že si umí za tímhle stát, a umí to říct i vůči panu premiérovi. Protože bohužel bychom byli dávno někde jinde a daleko lépe na tom, kdyby premiér za posledních pět měsíců nekecal ze své pozice do odborné kompetence a práce svých ministrů.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Jan Hrnčíř, připraví se pan ministr Blatný. Všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, pane předsedající. Když tu debatu poslouchám, tak je naprosto absurdní! My jsme Parlament České republiky a máme tady vládu a ministra, který říká, že je bezmocný! Musíme počkat na povolení nějakého orgánu z Bruselu a my se nemůžeme postarat o vlastní občany. Já bych chtěl připomenout, že začátkem prosince jsme to byli my, kdo jsme upozorňovali, když se řešil zákon o distribuci očkovací látky, že se bez Evropské unie neobejdeme, že ten zákon je napsán tak, že když ho schválíme, tak budeme muset čekat, až co zbyde, až jaké drobky odpadnou z Bruselu, abychom tady mohli něčím očkovat. Jedině klub SPD jako jediný byl proti. Všichni si to odhlasovali. A teď tady řešíme, že jsme bezmocní, a čekáme, jestli z Evropské unie nám nějakou tu očkovací látku seženou, zajistí, a zatím se díváme, jak nám tady umírají lidi. Lidi by se chtěli očkovat, nemůžou. Školy máme zavřené, protože nemůžeme naočkovat učitele, nemáme čím. To je katastrofa. To není parlament suverénního státu, tohle.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Zdeněk Ondráček, připraví se pan poslanec Válek s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Bratři lidovci, neblázněte. To přece nemůžete myslet vážně, že budete nechávat jenom proto, že nejsme schopni - nebo že Evropská unie není schopna - dodávat očkovací látky do České republiky, tak že necháte umírat lidi. Opravdu, bratři lidovci, neblázněte.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Válek. Připraví se pan ministr Blatný a dále pan poslanec Marian Jurečka. Všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já se, prostřednictvím pana předsedajícího, domnívám, že i lhát by se mělo inteligentně. To je k oběma předchozím předřečníkům. To znamená, pokud někdo říká, že nám něco poručí Evropská unie, jasně, můžeme to, pokud to SPD prosadí, když budeme chtít letět letadlem z Brna do Paříže, vykašlat se na koridory, nenechat si nic povolat a poletíme, hotovo, po bolševicku. Tomu rozumím. Solitéři, kteří nepotřebují se na ničem domlouvat, chápu to. Já se chci domlouvat. Já chci dodržovat pravidla. Pokud někdo nechce, je to jeho problém.

A jak vy, prosím vás, víte, prostřednictvím pana předsedajícího, vážení kolegové poslanci, že nám Evropská unie něco nedodala? To jsou řeči "jedna baba povídala, druhá tiše poslouchala". Jak toto víte? Vy jste viděli ty smlouvy? Vy víte, co jsme si objednali? Vy víte, o kolik jsme dostali vakcín míň, než je ve smlouvách? Pokud ano, tak to prosím řekněte na mikrofon, objednali jsme si tolik a tolik vakcín od té a té firmy a Evropská unie nám dodala o tolik a tolik míň. Pokud neznáte ty smlouvy a nevíte, co v nich je, tak jak můžete vědět, že nám jich dodala míň?

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan ministr Blatný s faktickou poznámkou, poté pan předseda Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Vážený pane předsedající, jenom velmi krátce ke konkrétním věcem, protože se o tom tady diskutovalo. Do konce června bude do České republiky dodáno tolik dávek, že budeme moci naočkovat oběma dávkami 6 milionů lidí. To znamená, když dospělá populace je někde kolem 8 milionů lidí, tak těch 6 milionů lidí je více než požadovaných 60 až 70 %, respektive to tomu odpovídá, od toho se odvíjí ty odhady, o kterých jsem mluvil.

A byl tady taky vznesen konkrétní dotaz na distribuci další vakcíny, kterou bude Johnson & Johnson. Ten distributor je vypsán, čeká se jenom na zřeknutí se odvolání těch ostatních, takže je vypsán a na tom se pracuje, stejně tak jako na těch dalších, které postupně budou získávat EMA. Ve chvíli, kdy ji třeba získá ruská vakcína, budeme postupovat stejně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní pan předseda Marian Jurečka, připraví se pan poslanec Ondřej Benešík, faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Jako ministr jsem čtyři roky prožíval spoustu každodenních věcí, kdy jsem s některými věcmi v rámci Evropské unie, evropské agendy nesouhlasil, řešil jsem je, vystupoval jsem proti nim na radách ministrů zemědělství EU. Ale prosím vás pěkně, v případě vakcín - a to říkám především pro veřejnost, která nás tady bude sledovat, protože některým kolegům to nevysvětlíme nikdy - je potřeba si uvědomit, že tady Evropská unie zafungovala naprosto dobře a solidárně, protože kdyby tady byla volná soutěž 27 států, které by si u výrobců kupovaly vakcínu, tak si každý soudný člověk odpoví, kdy by přišlo asi tak na Českou republiku. Jaká by byla cena těch vakcín? A tady se 27 států domluvilo, že už před rokem daly dohromady peníze, oslovily firmy, zaplatily u nich nebo předplatily u nich výzkum těch vakcín, dohodly se na těch dodávkách a začaly se ty dodávky realizovat. To, že některé firmy měly potom v případě výroby problémy a musely nějakou část dodávek omezit nebo pokrátit, to se stalo, ale kdybychom šli sami za sebe, za Českou republiku, tak by tady dneska kromě čínské a možná ruské vakcíny v tento okamžik nebylo vůbec nic. Tak si to prosím vás uvědomte a už neříkejte tyhlety nesmysly, které se hodí, protože to působí na první pohled hrozně dobře.

A to, že tady je EMA, to je stejný příběh, jako je v mnoha jiných důležitých orgánech, které nám certifikují a hlídají kvalitu v jiných případech, u potravin, u jiných typů zboží, protože jsme se na tom společně dohodli. To není žádný diktát. Já bych poprosil, aby tady třeba i některý příčetný poslanec, třeba i za hnutí ANO, který je členem evropského výboru, byl schopen taky vystoupit a třeba tyhle věci uměl říct taky. Protože mně vadí, když se tady vládní koalice, kterou já počítám dohromady s komunisty, vyjadřuje takovýmhle způsobem, protože to nejsou objektivní fakta.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Ondřej Benešík. Připraví se pan poslanec Roman Onderka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji, pane místopředsedo. Zazněla tady velmi silná slova. Já se prostě ptám, opravdu se ptám, jakým způsobem KDU-ČSL nebo lidovci způsobují, že tady umírají lidé na covid? Já bych to opravdu chtěl slyšet. Chápu, že tady občas použijeme nadsázky, ale obvinit někoho ze smrti druhého je opravdu silné kafe. Já si tady to vyprošuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Roman Onderka s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, prostřednictvím vás, pane předsedající, ke kolegovi Válkovi. On mě možná teď nebude slyšet, protože tam má velmi důležitou diskuzi s kolegou z SPD. Ale my se známe hodně dlouho. Já si ho velice vážím i jako doktora, i jako člověka. Ale, kolego, na to, abychom mohli kritizovat dodávky vakcín, na to nepotřebuji vidět smlouvy. Na to stačí číst veřejné zdroje, pokud jsou aspoň trochu seriózní. Mezi ty já počítám například iDnes. (Reakce v sále.) A je mi úplně jedno, kdo je vlastníkem, mimochodem. Mezi jinými, který uvádí na svých stránkách Českem objednané vakcíny.

Takže pro vaši informaci: Pfizer - počet dávek 4 miliony, což je 2 miliony očkovaných - konec prosince 2020 mělo být dodáno. První čtvrtletí 2021 - Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson a ještě cosi - a bylo to 1,9 milionu vakcín, 3 miliony vakcín, 2 miliony a 1 milion vakcín. To znamená, z tohoto pohledu bychom měli mít dneska naočkovaných v České republice přes 2 miliony osob. To nevyčítám panu ministrovi, protože bezesporu se zpozdila výroba, zpozdily se tyto dodávky. Ale byl bych velice rád, abychom užívali i tyto zdroje a říkali si věci.

Souhlasím se svými předřečníky, nechme to doktorům, nechme to těm vědcům, nechme to lidem, kteří jsou vzdělaní, kteří se tím zabývají skoro celý život, a vložme se do jejich rukou. Já českým doktorům věřím, věřím evropským doktorům a doufám, že to dobře dopadne.

Jenom panu ministrovi chci říct, že logicky, že státy, které vyrobí vakcínu, se snaží na tom dělat PR, od Ameriky počínaje, Johnson & Johnson... (Předsedající: Omlouvám se, čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Válek s faktickou poznámkou bude reagovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já, prostřednictvím pana předsedajícího k panu poslanci Onderkovi, téměř příbuznému, děkuji, jestli to říkám dobře, Romane. Rozdíl mezi námi je v tom, že on jako zdroj informací používá iDnes, já jako zdroj informací používám to, co řekla koordinátorka očkování a osoba, která ty smlouvy má v ruce, na zdravotním podvýboru, co řekla do mikrofonu, co je nahrané. To považuji za validní zdroj informací. Každý z poslanců má možnost si to poslechnout. Zjistí přesně, kolik jsme si objednali vakcín od které firmy, v kterém čtvrtletí, kolik nám jich mají dodat, můžou to porovnat s tím, co dodáno bylo, protože paní doktorka - já jí za to velmi děkuji, paní ředitelce - to tam velmi přesně rozebrala, řekla, vysvětlila. Dokonce řekla, kdo kterou smlouvu kdy podepsal. Je potřeba panu ministrovi poděkovat. Já se za to nestydím, že mu poděkuji, i jako opoziční poslanec, že doobjednal některé ty vakcíny. A zase to tam zaznělo. Myslím, že to tam zaznělo velmi přesně, precizně.

Nevím, kde vzali informace novináři iDnes nebo jakéhokoli jiného periodika. Já se taky v novinách orientuji podle toho třeba, jaké bude počasí, protože některé informace tam považuji za velmi solidní. Nicméně v tomto případě spíš za zdroj považuji informace, které padly od pracovníků ministerstva na podvýboru, a doporučuji to všem.

Co se vakcíny Sputnik týče - a to bych chtěl, abych řekl na mikrofon, ať mně pak nadá z mých kolegů kdokoli - to není nekvalitní vakcína, nikdy tady nikdo na tu vakcínu jako látku neplival a klobouk dolů před panem profesorem, který objevil tu vakcínu. My se pouze bavíme o tom, že existuje nějaký standardní postup, který chceme, aby byl v zájmu našich pacientů zachován, ne u této vakcíny, ale obecně u jakéhokoli léku. A tak, jak bojuji u této vakcíny, budu u každého léku bojovat úplně stejně, a vždy kvůli pacientům. Primo non nocere.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Roman Onderka bude reagovat s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji. Podruhé a naposledy dneska, prostřednictvím vás, pane předsedající, ke kolegovi Válkovi. Je to strašně jednoduché. I dnes uvádí, že zdrojem je Ministerstvo zdravotnictví, a já Ministerstvu zdravotnictví ještě stále věřím. Takže čtěme dobře. Na zprávy, co se týče počasí, nedám, protože se většinou spletou, takže každý máme k tomu jiný přístup.

Shodneme se na jedné věci: každý stát, který vyrobí vakcínu, si s ní bude dělat PR. Je to logické. Jestli se budeme bavit o Johnson & Johnson, mohl bych teď říct: Ano, je to jednorázovka, ale dle materiálu, který máme ze Spojených států, maximálně 66% účinnost. Mohl bych říkat Sputnik V: Ano, je to dvoufázové očkování, ale maximální účinnost je až 82 %, a mohl bych tady dělat PR. Já to nechci dělat. Já pouze říkám: Nechme to na doktorech, nechme to na SÚKLu, na ověření, a prosím co nejrychleji, ať naočkujeme co největší množství občanů České republiky. Strach se šíří a já se bojím, že to může přerůst do opravdu velkých problémů, které Česká republika a občané budou mít. Bavím se o psychických záležitostech a dalších navazujících věcech z toho zdravotnického hlediska. Prosím, nedělejme z toho politikum. Pojďme pomoct spíš naopak vládě a Ministerstvu zdravotnictví, ať sežene v co nejkratší době co nejvíc vakcín. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Zdeněk Ondráček, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Já si vám dovolím říci, že kolem půl osmé dám procedurální návrh na přerušení tohoto bodu, nebo se můžeme domluvit dokdy, ale necháme to zatím obecně, kolem půl osmé takový procedurální návrh podám. Slíbili jsme, pokud si to pamatujete, že budeme taky trošku šetřit ty zaměstnance tady a já si práce zaměstnanců Poslanecké sněmovny velmi vážím, takže kolem půl osmé přednesu tento procedurální návrh. Zajistěte si kolegy, abychom mohli hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. V tuto chvíli návrh nezazněl, takže nebudeme hlasovat. Na řadě jsou ti, kteří mají přednostní právo. Je zde několik kolegů a kolegyň, kteří jsou přihlášeni: pan předseda Jurečka, paní poslankyně Černochová, pan ministr Blatný a pan předseda Válek. V tomto pořadí jsou přihlášeni podle předcházejícího řídícího schůze do rozpravy. Já se jenom zeptám, jestli to ještě platí. Pan předseda Jurečka má zájem vystoupit v rozpravě? Nemá. Paní poslankyně Černochová v tuto chvíli není přítomna. Pan ministr Blatný má zájem vystoupit v rozpravě? Ano, prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já se pokusím v čase, který teď máme, znovu posunout o kousek informaci, kvůli které jsme se zde dnes sešli. Už jsem část těch věcí říkal, ale budu je aktualizovat

Chtěl bych vám říct, že v současné době do České republiky bylo dodáno 1 274 250 dávek a z toho během včerejšího dne to bylo 222 300. Z tohoto pohledu, když bychom ten včerejší závoz nepočítali, protože ten jaksi nemohl být vyočkován, tak je pacientům, lidem, občanům podáno 90 % všech vakcín, které do České republiky dorazily, ve chvíli, kdy započítám tento včerejší závoz, potom je to 71 %.

Počet očkovaných lidí nadále roste, za včerejšek bylo proočkováno téměř 35 000, konkrétně 34 973. K minulému týdnu, to je to maximum předchozího pondělí, bylo 25 000, takže je evidentní, že dochází k výraznému zrychlování. Dochází i k očkování během víkendů a myslíme si, že tím pádem je v podstatě naplněn, a věřím, že to tak bude pokračovat, záměr 35 000 podaných dávek denně, což potřebujeme během března. Následně během dubna bychom ten počet měli zdvoj- až zdvojapůlnásobit.

Mimochodem, je potřeba říct, že téměř 80 % všech lidí, kteří se zaregistrovali ve věku nad 80 let, bylo proočkovaných minimálně první dávkou a dalších zhruba 100 000 mimo registraci. To znamená, z celkové populace je vyočkováno více než 50 % a z těch, kteří se chtěli naočkovat, v podstatě zhruba 80 %. Kolem 70 % je také proočkováno všech zaměstnanců lůžkové péče a záchranných složek, myslím tím záchrannou zdravotnickou službu.

Znovu opakuji svůj apel a i tento pokyn šel všem očkujícím - neschovávat si vakcíny k podávání druhé dávky, bude jich dostatek. Já se k tomu ještě vrátím. A snahou je, a tak se to i děje, protože jsem mluvil o těch 90 % podaných vakcín, vyočkovat maximálně všechny ty dostupné dávky mezi jednotlivými dodávkami. Už jsem tady zmiňoval ta čísla, že zhruba pro 6 milionů lidí zde budou dávky ke konci června a do konce srpna to bude 16 milionů dávek pro asi 8,5 milionu osob, to znamená do konce srpna bude možno naočkovat vlastně veškerou dospělou populaci.

Koneckonců tady byly i dotazy, jaké budou dodávky v následujících měsících. V březnu přijde více než 1 100 000 dávek. Je to zhruba o 200 000 více, než přišlo za první měsíce od začátku do začátku března. Duben - přes 2 miliony dávek. Potom více než 2,5 milionu dávek v květnu, přes 3 miliony dávek v červnu.

Celkové objednávky, bylo to tady zmíněno: Pfizer původně 4 miliony, poté přiobjednáno dalších 8 milionů, nyní jsme přiobjednali dalšího 2,5 milionu dávek, to znamená do konce roku do České republiky jenom od společnosti Pfizer přijde 14,5 milionu dávek. Moderna v celkovém počtu 3,9 milionu, AstraZeneca 3 miliony, CureVac 1 milion, což bylo maximální objednatelné množství. Novavax: je předobjednáno 2,3 milionu - rovněž maximální množství. Řadu těch vakcín tak, jak tady kolegové zmínili, a děkuji jim za to, jsem objednával nebo doobjednával se svými kolegy já.

Další vakcíny a jejich schválení: vakcína Johnson & Johnson, schválení EMA se předpokládá ještě v průběhu března. Jak jsem řekl, máme už pro ni vysoutěženého i distributora. Tato společnost má primární závazky ve Spojených státech, takže se předpokládá, že do České republiky nebo do Evropské unie bude dodáváno počátkem dubna. CureVac prochází schválením EMA. Očekávané dodávky jsou od 1. června. Novavax prochází schválením EMA - očekávané dávky jsou v létě, není blíže specifikováno. K vakcínám, které nejsou zatím registrovány, jsme tady už měli dlouhou diskuzi. K tomu se nyní vracet nebudu.

Registrace skupiny 70+ byla zahájena 1. 3. Od té doby bylo zaregistrováno asi 330 000 lidí a asi třetina z nich už má stanovený svůj termín. Nyní je proočkováno více než 10 %, to znamená za týden se proočkovalo více než 10 % všech osob ve věku 70 až 79 let. Je to asi 12 % ze všech zaregistrovaných. Potěšitelné je, že tudíž téměř všichni lidé v tomto věku mají zájem se očkovat. Dalších ale 42 000 osob v tomto věku bylo mimo jiné očkováno už před spuštěním registrace, protože se jednalo například o pacienty, kteří byli léčeni někde jinde a jsou někde dispenzarizováni.

Pokud se týká pedagogických a nepedagogických pracovníků, dětské skupiny, jesle, školy a podobně, registrace spuštěna 27. února. Do tohoto okamžiku je registrováno 170 375. Jenom včera bylo zaregistrováno dalších 11 000. Svůj termín už má téměř 73 000, to znamená z pedagogů už svůj termín má více než 40 % všech, kteří se chtějí očkovat. Očkování probíhá v očkovacích místech systémem, který byl dohodnut s MŠMT, kde je vždy zaslán kód na vedení všech zařízení a následně dochází k postupnému očkování. Nejdříve začali být očkováni starší kolegové pedagogové, nepedagogové, postupně se dochází k těm mladším.

Jednou z novinek, na kterou jsme se připravovali a která byla rovněž spuštěna k 1. 3., je očkování u praktických lékařů. Je to velmi důležitá věc. Jejich cílem v současné době je očkovat primárně osmdesátileté a sedmdesátileté, kteří se nechtějí nebo nemohou očkovat v očkovacích místech, a rovněž zde, já se k tomu ještě vrátím ve zvláštním komentáři, mají možnost očkovat chronicky nemocné pacienty. Já se k tomu ještě dostanu. Mají to maximálně zjednodušeno, nemusí se starat o takzvaný centrální registrační systém, ale všechno provádí v systému ISIN, který velice dobře znají, se kterým umí pracovat, byl pro ně naprogramován model ISIN OČKO, který vlastně toto všechno zprocesuje, zajistí.

Více než 56 % samostatných ordinací praktických lékařů se zapojilo a začalo registrovat osoby k očkování. Praktičtí lékaři během minulého týdne podali téměř 36 000 dávek očkování a zaregistrovali více než 262 000 osob. Je pravda - a rád bych to tady řekl - že se praktičtí lékaři velmi dobře drží té prioritní skupiny, to znamená, není pravda, že by očkovali mimo tyto prioritní skupiny, protože 68 % z těch, které zaregistrovali, jsou senioři ve věku 70 až 79 let, což jsou právě ti, kteří jsou nyní prioritně očkovaní, asi 20 % jsou senioři nad 80 let, což jsou ti, kteří se z nějakého důvodu nemohli nebo nechtěli zaregistrovat do očkovacích míst.

Praktičtí lékaři v současné době mají jasně definovanou roli v systému, tu nelze měnit, ale výhledově jim bude umožněno očkovat i mimo centrální registrační systém a systém ISIN OČKO, ale to zatím možné není, protože s ohledem na prioritizaci, která pořád probíhá, a také s ohledem na to, že musíme mít naprosto přesnou informaci o skladovém hospodářství těchto vakcín, protože zatím máme jenom definovaný počet, potřebujeme tuto informaci mít. Děkuji všem praktickým lékařům, kteří k tomu takto zodpovědně přistupují, vím, že to pro ně není jednoduché, vím, že řada z nich jsou třeba i vyššího věku, a nesmírně si toho vážím.

Je tam také potřeba, aby byla dobrá spolupráce v rámci krajů. Tam vidím velké rozdíly. V některých krajích spolupráce je naprosto bezproblémová, v některých krajích se teprve rýsuje, ale věřím, že se to všude ve velice krátké době usadí a bude to fungovat dobře.

Další prioritní skupiny, o kterých se nyní hovoří, je kritická infrastruktura, na které spolupracujeme s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem vnitra, kde je shoda na dělbě kritické infrastruktury na jakousi superkritickou, která pro celý stát zahrnuje asi 50 000 osob, a potom tu další kritickou. Jedná se o velmi pozvolné zahájení superkritické infrastruktury, ve které ale budou očkovaní mimo klasická očkovací místa, protože je potřeba to zajistit tak, aby nedocházelo k brzdění vakcinace právě seniorů. Jedná se zatím opravdu jen o velmi malé počty a zeširoka to potom bude přidáno tak, jak je plánováno v očkovací strategii do té další skupiny, která bude spouštěna v dubnu.

Další prioritní skupinou, o které jsme hovořili, jsou chroničtí pacienti. Například včera byla i jednání s Radou pacientů, která je při Ministerstvu zdravotnictví. V současné době jsou tři možnosti, jak se pacienti s chronickým onemocněním anebo pacienti, jejichž onemocnění může zhoršit průběh covidu, dostanou k prioritnímu očkování. Jednak jsou to specializovaná centra jako například IKEM a podobně, kde jsou třeba pacienti po orgánových transplantacích a jinak složití pacienti, potom praktičtí lékaři, kde je to stanoveno tak, jak jsem říkal, že ve chvíli, kdy praktický lékař, který zná nejlépe tohoto člověka, vyhodnotí jeho kombinované riziko jako srovnatelné nebo vyšší, než je u pacientů, kteří se v současné době očkují, to znamená k dnešnímu dni 70 a více let, potom může rozhodnout o jeho prioritním očkování. Rovněž tak jsou to další zdravotnická zařízení, kde jsou dispenzarizováni čili sledováni pacienti, jako jsou třeba hematoonkologická pracoviště a další. Není tedy cílem paušálně očkovat chronicky nemocné, ale právě se snažíme o to, aby ti, kteří znají své pacienty nejlépe, ví o nich všechno a vyhodnotí je jako rizikové, je mohli očkovat už nyní - a tak se i děje.

Pokud se týká rozdělování vakcín mezi jednotlivé kraje, tak bych chtěl poměrně jasně říct, že na skladech, prosím, respektive na ministerských skladech, neleží nic, protože žádné ministerské sklady nejsou. Jedná se o mylnou informaci. Vše je rozdělováno do krajů v současné době podle klíče 65+ a ministerstvo má v několika nemocnicích v Praze a Brně jakousi železnou zásobu, chcete-li, která potom umožňuje vykrývání disharmonických dodávek, nebo případně když dojde k tomu, že v některém kraji je extrémní poptávka, a podobně. Tento týden bylo takto například v rámci krajů přerozděleno 10 plat tak, aby se eliminovaly fronty mezi jednotlivými kraji a abychom zajistili hladké očkování. Z tohoto pohledu se mohou zdát třeba celkové dodávky do Prahy nebo do Brna o něco větší, ale není to dáno tím, že bychom nějakým způsobem někoho preferovali. Opravdu se držíme toho klíče. Když už mluvím o Praze, je potřeba zdůraznit, že Praha funguje jako takový logický hub pro své okolí, a například jenom 70 % lidí, kteří jsou očkovaní, jsou opravdu z Prahy. Naopak třeba zase více než 7 % lidí očkovaných ve Středočeském kraji jsou z jiných krajů než ze Středočeského, takže i tady s tímto pracujeme. Říkám vám to jenom jako jakousi informaci, že tato data jsou všechna shromažďována, jsou k dispozici.

Konkrétní rozdělování: vakcína Pfizer stále chodí do 31 očkovacích míst, přímo zavážená výrobcem, a probíhá výběr budoucího distributora, který by byl schopný to rozvážet až do 150 míst, čímž bychom ještě usnadnili to, co nám nad rámec smlouvy zajišťuje sám výrobce. Moderna - je vysoutěžen distributor, který dodává do 200 poskytovatelů zdravotních služeb, zatím to bylo využito 103 poskytovateli. AstraZeneca - uzavřena smlouva na rozvoz do 7 400 poskytovatelů zdravotních služeb, což znamená, že to umožňuje zavážení například výhledově přímo do ordinací praktických lékařů.

Co se týká bezpečnosti vakcín, už jsem to tady zmiňoval, tak jenom zopakuji, že opravdu jakékoli případné nežádoucí nebo vedlejší účinky podání jakékoli vakcíny, to je standardní postup, který reguluje SÚKL, jsou hlášeny, jsou velmi zkoumány a opravdu se jednalo o nizoulinký počet těchto případů. Tady uvedu, že bylo přijato 1 119 hlášení do 2. března při počtu dávek podaných k tomuto dni více než 700 000, a tudíž se nějaké podezření na nežádoucí účinky vyskytlo u 0,15 %.

Potom ještě zmíním, že tady bylo vzneseno několik dotazů, tak aspoň částečně si na ně dovolím odpovědět. Pokud se týká odměn v nemocnicích, tak i po konzultaci s řediteli nemocnic - a mluvíme spolu pravidelně - pojišťovna garantuje, že žádná z nemocnic nedoplatí na koronavirovou epidemii, mají zajištěny zálohy a dohrazením formou kompenzační vyhlášky za minulý rok a naplánováním kompenzační vyhlášky na tento rok budou tyto nemocnice saturovány.

Pokud se týká odměn kolegů zdravotníků, tak kromě té odměny, která byla za rok 2020 a nyní bude za rok 2021, průběžně dostávají kolegové ve zdravotnictví, ať už se jedná o nelékařský, nebo lékařský zdravotní personál, odměny, které rozhodně nejsou zanedbatelné. Za druhou polovinu minulého roku jenom na těchto odměnách bylo vyplaceno uvnitř zdravotnických zařízení lůžkových asi 6,5 miliardy korun, což je mimo peníze, které jdou na ty zvláštní odměny, takže si myslím, že se snažíme postarat o zdravotníky, vážíme si nesmírně jejich práce a i na tu odměnu, vlastně na tu mimořádnou, kromě pravidelných odměn, na tu mimořádnou byl vyčleněn téměř dvojnásobek finančních prostředků ve spolupráci se státním rozpočtem a pojišťovnami, než tomu bylo minulý rok. Já už jsem to komentoval.

Pokud se týká testování, myslím si, že testování je nesmírně dobrým způsobem, jakým snížit prevalenci onemocnění v populaci. Vidíme velmi dobré výsledky toho, že testování ve firmách, které ukazuje zhruba 2% pozitivitu, stejně jako je tomu při testování ve veřejnosti, nám dává šanci, že budeme schopni zachytit případy v podnicích a ve státní správě, a je potřeba toto jednoznačně dále podporovat. Uvidíme v průběhu krátkého času, pravděpodobně v průběhu příštího týdne, jak se naplno tato opatření projevila.

A ještě jenom na konec k těm stávajícím omezením, která tady byla citována, chci jenom říct, že v současné době ta omezení opravdu musí být jasná a striktní a je potřeba si uvědomit, že čím lépe budou dodržována, tím kratší dobu budou trvat. Potom jsme se bavili ještě o řadě věcí, které se týkaly konkrétních neregistrovaných vakcín, ale tam si myslím, že jsme už tuto oblast vyčerpali, takže jsem rád, že jsem vám aspoň takto mohl v krátkosti podat aktualizovanou informaci a budu to samozřejmě dělat i opakovaně, ať už podle vaší žádosti, anebo spontánně. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, děkuji, pane ministře. Nyní budou následovat faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Martin Jiránek, pak paní poslankyně Věra Procházková, paní poslankyně Aulická Jírovcová a pan poslanec Zdeněk Ondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Jiránek: Dobrý den, kolegyně, kolegové, jak jsme se tady domluvili s kolegou Ondráčkem, tak se, předpokládám, bude navrhovat přerušení, takže já mám pro pana ministra pět otázek, u kterých doufám, že si je posléze přečte a odpoví mi na ně.

Pane ministře, zda chcete vzhledem k současnému přetížení navýšit kapacity Ag testování, a v případě, že chcete, tak kdy? Za druhé, jak dlouho se plánuje, že se bude ve firmách testovat? Do května, do června, do července? I to by bylo pro firmy vodítko, kolik peněz do toho investovat a jak se na to připravit. Za třetí, zda, kdy a jak plánujete zpřesnit a zrychlit trasování, protože podle předpokládaného vývoje zlepšení situace a možného rozvolňování nás toto možné řešení, tedy kontrola epidemie přes testování a trasování, za dva měsíce bude čekat? Za čtvrté, s tím související doplňující otázka, od jakého množství nakažených denně počítáte, že bude trasování fungovat s maximální efektivitou? A pátá otázka, poslední: V Německu se připravuje desetiletí projekt na každoroční očkování cca 30 milionů lidí, než se covid stane z jejich pohledu jen sezonní chřipkou. Plánuje se u nás něco takového na další roky? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Procházková, připraví se paní poslankyně Aulická Jírovcová, faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Procházková: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, já bych vám ráda poděkovala za trpělivost, za ucelenou informaci, kterou jste nám ve velmi zrychleném čase dal. Mrzí mě, že jste neměl prostor díky tomu zbytečnému vzájemnému osočování mých kolegů, abyste nám mohl dát ještě více informací, přesto si velmi vážím toho, co jste nám tady řekl, mně to stačí a já jsem chtěla vyzvat všechny své kolegy - a doufám, že to poctivě poslouchali, to, co tady pan ministr řekl - chtěla jsem je vyzvat, aby s vámi spolupracovali, aby přestali zbytečně vířit nepříjemné informace a nepříjemné věci, ale spíše se soustředili na pomoc, protože dneska očkování není věcí jenom ministerstva, jenom vlády, dneska je očkování věcí samospráv, praktických lékařů a každého z nás. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová a poté pan poslanec Zdeněk Ondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Já bych si dovolila ještě, vaším prostřednictvím, na kolegyni, která hovořila přede mnou, a ještě na pana ministra. Musím říci, že bych zde neříkala, že očkování je nyní věcí samospráv a krajů. Musím hájit, opravdu hájím kraji napříč, protože oni jsou připraveni očkovat, oni opravdu tu strategii mají, jenom prostě nemají ty vakcíny. To je prostě holá věc.

A další, na pana ministra Blatného: jenom bych se chtěla zeptat, jak zde hovořil o pacientských organizacích - já myslím, že jsme dostali všichni e-mail do svých e-mailových pošt, kde hovoří o tom 42 pacientských organizací, že bohužel tak, jak pan ministr zde uvádí, že je možnost právě z důvodu zásadních onemocnění, aby se očkovali i mladší pacienti, než je 70, a umožněno v tom registru, takže jak očkovací centra, tak i praktičtí lékaři těchto pacientů nemají informace o tom, že by mohli umožnit tuto vakcinaci. Tak bych jenom chtěla podotknout, že pan ministr nás informoval o této možnosti, zároveň tak, jak nám píše těch 42 pacientských organizací, bohužel v praxi tyto informace nejsou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní pan poslanec Zdeněk Ondráček, faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Ani to není faktická poznámka, já přicházím s tím procedurálním návrhem, který jsem řekl před těmi 20, 25 minutami. (Zvuk gongu.) Po dohodě s panem ministrem, abychom zajistili jeho přítomnost, protože bez něho by to samozřejmě nemělo význam, navrhuji procedurálně tento bod přerušit, a to do středy 24. 3., co je variabilní týden, v 17.00 hodin. Máme jistotu, že pan ministr tady bude. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. To je procedurální návrh, o kterém bychom měli hlasovat. Už jsem mezitím přivolal poslance a poslankyně do sálu. Pokud má někdo protinávrh nebo se chce vyjádřit v hlasování... prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lukáš Kolářík: Děkuji za slovo. Já si myslím, že očkování je velice důležité, je to asi to nejdůležitější, co v České republice v tuto chvíli můžeme projednávat, proto bych si dovolil navrhnout protinávrh, abychom to přerušili do pátku do 9.00 hodin.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Do tohoto pátku do 9.00 hodin. Ano. Pan ministr se hlásí s protinávrhem? Já vám dám slovo, abyste se vyjádřili, když musíme hlasovat. Tak, prosím, krátce.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Jenom velmi krátce. V žádném případě nechci podceňovat tuto důležitou věc, jenom se obávám, že bych tady v ten pátek nemohl být, takže proto bych preferovat tu druhou část. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dobře. Nicméně návrh zazněl, takže budeme hlasovat nejprve o protinávrhu. Budeme hlasovat tedy o tom, abychom tento bod přerušili do pátku do 9.00 hodin. Jsme připraveni na hlasování? Jsme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 224, přihlášeno 94 poslanců, pro 19, proti 10. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu, abychom tento bod přerušili do středy 24. března do 17.00 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 225, přihlášeno 94 poslanců, pro 70, proti nikdo. Návrh byl přijat. Bod přerušujeme do středy 24. 3. 17.00 hodin.

 

Současně končím dnešní jednání Poslanecké sněmovny, sejdeme se zítra v 9.00 hodin u bodu 486, Odpovědi na písemné interpelace. Přeji vám pěkný večer.

 

(Jednání skončilo v 19.38 hodin.)

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 21. 4. 2021 v 9:01.




Přihlásit/registrovat se do ISP