(20.20 hodin)
(pokračuje Feri)

Důvod, proč se domnívám, že bychom měli vyhodit z návrhu zákona možnost uložit zákaz činnosti až na dobu jednoho roku, je následující. Prostě když máte zoufalou situaci nebo jste v zoufalé situaci, jste třeba hospodský, to je asi ten nejkřiklavější případ, a propadnete tím systémem, což je naprosto běžné, to nejsou žádné složité opoziční výmysly. Máte hospodu, máte ji ve vlastní nemovitosti, na kterou jste si vzali hypotéku. Dosáhnete na něco? Zaměstnáváte zaměstnance třeba na dohodu o provedení práce nebo na DPČ. Dosáhnete na něco? Nedosáhnete. Kompenzační bonus, dobře, ale hypotéku vám nikdo nezaplatí, s tou vám nikdo nepomůže, protože opatření jsou prostě takto... kompenzační bonusy jsou - nebo kompenzační opatření jsou - takto špatně nastaveny.

Kdyby někdo, kdo v této zoufalé situaci otevře, měl po druhé, třetí výzvě v správním řízení, mohl by dostat správní trest zákazu činnosti až na dobu jednoho roku, uvědomuje si vůbec vláda, co to znamená? Nebo to vymýšlelo Ministerstvo vnitra na Letné z pohodlí kanceláře od stolu? Já si myslím, že to vymýšleli od stolu, protože co to znamená? Když na vesnici zavřete jedinou hospodu, uložíte jí zákaz činnosti - a já jsem si vědom a znám zásady správního trestání - ale když k tomu dojde v nějakém excesu, tak je to likvidační. Je to likvidační pro kulturní život na té obci.

Zároveň také když zavřete tu jedinou hospodu - a to nejsou jenom hospody, to se může týkat vlekařů, to se může týkat kadeřnice, dalších služeb - tak to dopadne na ty podnikatele, na jejich rodiny, na jejich zaměstnance. Když dostanete zákaz činnosti, tak ty zaměstnance okamžitě propustíte, protože z čeho je zaplatíte? Proč byste si je drželi? Uvědomuje si tady to vláda? Chovejme se racionálně. V trestání je vláda opravdu prvotřídní, když si vezmeme, že tu je tisk 1111, vrácený ze Senátu, - vláda nemá naštěstí stojedničku, aby to prohlasovala - kde je pokuta až 3 miliony korun. V dnešní době je likvidační pokuta i 20 000 tisíc. I 20 tisíc pro ty podnikatele, a ještě není možná. Ale ne, vláda chce 3 miliony maximálně a vláda chce ještě ukládat zákaz činnosti až na jeden rok.

Prosím, vzpamatujme se. Má se pomáhat, nemá se trestat. My jsme to projednali na ústavně-právním výboru a jedna vládní poslankyně, není tu přítomna, říkala: Ty lidi je potřeba prostě vystrašit. Já si to nemyslím. Já si myslím, že teď, v tomhle stavu, kdy jsme v takové společenské křeči, že se lidi mají podpořit těmi kompenzacemi, když jsme jim zakázali podnikat nebo vláda jim zakázala svými krizovými opatřeními podnikat. Je potřeba dát jim nějakou perspektivu toho, že to bude lepší, dát již možnost konečně aspoň trošku žít život podle svého, nezbláznit se z toho, umožnit jim třeba sportovat, žít nějak kulturněji, třeba se i trochu potkat, ale ne, že je budeme strašit a dělat: Ne ne, když otevřeš, ze zoufalosti, z naprosté zoufalosti třeba, to je jedno, tak dostaneš zákaz činnosti až na dobu jednoho roku.

My nouzový stav, prodloužení nouzového stavu nepodpoříme a pokládám za ostudné, že jsme opakovaně atakováni panem premiérem, že máme krev na rukou a že všechno další půjde za námi. Tak to není. Sněmovna v rámci krizového řízení má jenom to derogační slovo nebo možnost to prodloužit. Buď řekne, že už nouzový stav není potřeba, nebo že je potřeba, tak ho prodloužíme. Nemůžeme se vůbec vyjadřovat aktivně do podoby těch krizových opatření, to je prostě take or leave it. To znamená, buď s tím souhlasit můžeme jako s celkem, s tím nouzovým stavem, ale jestli se nám nelíbí nějaké krizové opatření, tak s ním prostě nic nedokážeme udělat.

Kdybych to měl nějak připodobnit, premiér sedí za volantem v autě, opozice sedí na zadní sedačce, nemůže do toho vůbec mluvit a to auto jede proti zdi. A do té zdí narazí. (Ministryně Schillerová mimo mikrofon: Pásy musí mít.) Pásy musí mít, ano. To je pravda. Pásy musí mít. A to bylo přece v popojíždění na parkovišti, není-liž pravda?

To, co se stane - a že se to asi pravděpodobně stane - jde jenom a jenom za premiérem. Kde je pan premiér? Proč tady není? Proč tady nesedí? Nebyl to náhodou on, který se státnicky prsil a říkal, že politickou odpovědnost přijímám a nesu ji jenom já? A najednou se z toho premiéra, který tak státnicky před vlajkou toto říkal, stal srab, který ukazuje na opozici a říká: Ona za to může. Ne, ministerstvo má mít plán na to, co se stane, když nouzový stav nebude pokračovat, má vědět, co se bude dál dít, jaká opatření budou moci fungovat.

To, kam se to teď dostalo, to, že se vedou frustrující jednání s opozicí, ještě vynucená - opozice se prostě vlamovala premiérovi do dveří, chtěla tu situaci řešit. Premiér ještě dneska se snažil na poslední chvíli to nějak uhasit, ale to nejde. To, kam jsme se dostali, je to pošesté už, co se to prodlužuje, a že opozice to nepodpoří a že jste naštvali i komunisty, tak to je důsledek toho, že jste kašlali na jakýkoliv jiný názor než na ten váš, že jste kašlali na doporučení odborníků, že jste kašlali na podněty opozice, které jsme vám hezky v mašličce vždycky dali. Něco jste nám vzali, řekli, že to je vlastní. V některých dobrých případech, jako bylo třeba tu zmíněné otevření knihoven v nějakém režimu, tomu jsme velmi rádi, to je fajn, ale většinově jste na ty opoziční návrhy kašlali. Rozumím, že hnutí ANO je zvyklé vládnout z pozice síly, ale ta hlasovací mašina se jednou zastaví. A mám za to, že to bude zrovna dnes. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám také děkuji, pane místopředsedo, a s přednostním právem vystoupí pan ministr zdravotnictví Jan Blatný. Paní poslankyně Hyťhová si ještě musí chvilku počkat. Máte slovo, prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jenom velmi krátce. Já to tady tak poslouchám těch deset hodin a vlastně jenom pořád nechápu, proč je taková nedůvěra až odpor k nouzovému stavu. Nouzový stav je jenom technikálie. Bavme se, prosím, o tom, že je tedy potřeba nějak jinak spolupracovat nebo že chceme společně upravit ta opatření a podobně, ale jenom pořád nerozumím - a chtěl bych to pochopit, ale zatím se mně to nepodařilo - proč je takový nesmírný odpor k nouzovému stavu. To je, jako když řekneme, že máme dům, který je natřený jinou barvou, než my bychom chtěli. A potom odtáhneme lešení, kterým máme kolem toho domu chodit, abychom ho mohli znovu natřít. Tak já tomu jenom úplně nerozumím, proto to chci znovu říct, protože spoustu těch poznámek chápu, řadu z nich třeba i podepíšu, určitě se dá vždycky něco udělat líp, ale jenom nevím, proč se tak obouváme všichni do nouzového stavu, který je jenom vehikulem, to je jenom technická věc, která nám říká, jakým způsobem můžeme dál pracovat.

A taky bych rád připomněl, že určitě všichni sledujete na svých mobilech a na svých počítačích to, jakým způsobem jsme během těch deseti hodin vyděsili hejtmany. Kde ve chvíli, kdy opravdu nedojde k podpoření nouzového stavu, tak to, co já tedy - možná mám špatné informace - ale to, co vidím v mediálním prostoru, je něco úplně jiného, než co se tady říkalo - jak se hejtmani těší na to, jak to budou všichni sami krásně zvládat. Kdybych byl hejtman, tak mám tak veliký strach, že se budu držet něčeho hodně pevného.

Takže jenom na to, prosím, mysleme, a nevím, proč je nouzový stav takový červený hadr. Z mého pohledu je to jenom technická záležitost, kterou když si dáme pryč, tak se regulérně střelíme do nohy a budeme mít všichni problém. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. S přednostním právem pan místopředseda Feri.

 

Poslanec Dominik Feri: Dovolím si na to hned zareagovat, proč je to takový problém - z toho důvodu, že to není jenom technická záležitost. Mně se líbí to, že to je neustále opakované, že to je právní rámec, jistě, ale znamená to, že Poslanecká sněmovna s konkrétními krizovými opatřeními nemůže pak nic dělat. Když se vy zabejčíte, tak my s tím nic neuděláme. Ani jako opoziční poslanci, i když možná taky někteří vládní poslanci nesouhlasí, prostřednictvím pana předsedajícího, s opatřeními, s některými dílčími, ale když má ministerstvo jiný názor, tak se s tím prostě nedá nic dělat. Buď ten nouzový stav skončí, skončí všechna krizová opatření, nebo neskončí.

A já bych chtěl ještě poprosit jednou. Pane ministře, má vláda nějaký plán na to, co se stane v pondělí, když se neprodlouží nouzový stav? Máte připravená opatření, která budou vydána podle zákona o ochraně veřejného zdraví? Máte přehled o tom, jaká budou udržena dále, jaká nebudou udržena dále? Řekl byste to, prosím, tady? Postavíte to najisto? Díky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP