(15.10 hodin)
(pokračuje Babiš)

Já bych chtěl ještě k té vakcíně. Samozřejmě nemáme dostatek vakcín. Ano, teďka byla nějaká polemika, přišla AstraZeneca v sobotu, nebyla rozvezená, protože některá očkovací místa neočkují v sobotu a v neděli, ale nebyl ještě vybrán distributor. Ano, všechno je velká byrokracie, všechno trvá. Samozřejmě, dneska máme málo vakcín a určitě není problém, že by někde nějaká vakcína byla navrch nebo byla někde v mrazáku, to určitě nenastane.

Velká debata je samozřejmě o tom - já jsem navštívil Maďarsko a Srbsko a v Srbsku mají občané na výběr. Srbsko si objednalo 4 miliony vakcín z Číny, 2 miliony vakcín z Ruska a objednalo si Pfizer/BioNTech, každý si může vybrat. Samozřejmě mimo evropské státy používají tyto vakcíny a samozřejmě všude jsou lékařské agentury. My jasně říkáme - já jsem to opakovaně říkal a znovu mě tady jeden antibabišovský pořad v České televizi zkoušel, jestli chci, aby tyhle vakcíny byly u nás nabídnuty lidem bez schválení Evropské lékové agentury. No, nechci to. Nechci to. Samozřejmě že to nechci. Ale tady jde o čas. A samozřejmě pokud by byla šance získat takovou vakcínu a Evropská léková agentura, ta, která schvalovala všechny vakcíny, to schválí, tak proč to našim lidem nenabídnout. My nevíme, jestli by byl zájem, nebo by nebyl zájem. Ale pokud některé jiné státy to dělají a budou úspěšní, tak potom nám samozřejmě každý bude nadávat, proč jsme to taky neudělali. A tady si myslím, že ty geopolitické zájmy, jak u Dukovan, by neměly být. Měli bychom se podívat na tu vakcínu z hlediska bezpečnosti, z hlediska zdraví našich lidí. A já nikomu nic nenutím. My potřebujeme samozřejmě tu vakcínu co nejdřív, ale proč se o to nezajímat, proč se na to neptat.

Tady včera pan Jurečka měl velký projev, že jsme měli v nabídce nějakou vakcínu. Ano, v čase, kdy AstraZeneca odmítala dodávat Evropské unii 80 miliónů vakcín, jsme dostávali opakovaně - a nejen já, ale další tři premiéři v Evropě - nabídky té vakcíny, ještě před začátkem těch dodávek. Nějaká firma, nějaký prostředník z Dubaje. Platba 50 % dopředu. Samozřejmě certifikace vakcíny musí být z Velké Británie. AstraZeneca se vyrábí taky v Indii. Takže máme taky nějaké procesy. Věřte mi, kdyby to bylo reálné, tak bychom takovou možnost určitě využili, ale nemůžeme si dovolit. Dneska už na trhu jsou i různé fejky, je plno zprostředkovatelů, kteří to nabízí. Samozřejmě my máme nějaké dohody a musíme ty dohody respektovat. Takže ty informace, které tady byly, že mně to dokonce leží někde na stole, jsou nesmysl. Kdyby to bylo reálné, věřte mi, že bychom to určitě využili. Stejně jak bojujeme za ty antibody látky. Děláme pro to maximum.

Takže nechci dlouho zdržovat. Určitě ministr Blatný a ministr Hamáček to řeknou líp než já. Já se chci jenom obrátit na naše občany a požádat je, aby dávali pozor na svoje zdraví, na svoje kontakty, protože ten vir skutečně je agresivní, je to zabiják. Pokud teď nebude schválen nouzový stav, tak samozřejmě mobilita bude podstatně větší. A já doufám, že reakce veřejnosti bude opačná, že se lidi zase semknou a budou společně s námi, protože žádná vláda to bez spolupráce s lidmi nezvládne. Budou a vydrží ještě těch pár měsíců, až když budeme schopni naočkovat podstatně větší počet našich spoluobčanů. Takže já za to moc děkuji, a pokud by se přece jenom opozice rozhodla tady na mikrofon nám jasně říct, za jakých podmínek jsou ještě ochotni nám dát dva týdny na to, abychom vyhověli konkrétně těm třem blokům, to znamená epidemiologická situace, legislativa a ekonomické věci, tak jsme samozřejmě připraveni. Děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji předsedovi vlády České republiky Andreji Babišovi za jeho úvodní slovo. A tak, jak bylo avizováno, nyní vystoupí ministr zdravotnictví vlády České republiky Jan Blatný s doplněním tohoto úvodního slova. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Děkuji. Vážený pane předsedající, milé dámy, vážení pánové, stojím zde před vámi opakovaně, opakovaně vás žádám o podporu nouzového stavu a opakovaně mě to trápí. Dnes je ale situace přece jen jiná. Vím, že jsme všichni unaveni délkou trvání pandemie i délkou trvání patření, která s ní souvisí. Vím, že bychom všichni chtěli žít normálně, a to pokud možno hned. Určitě se toho dočkáme, ale hned to nebude. Očkování, jak jsme se asi všichni shodli, je tím, co věc nakonec vyřeší. Možná jsme nyní v cílové rovince. Koncem března bude proočkována většina populace nad 80 let a v létě většina celé populace. Byla by tedy škoda v cílové rovince upadnout. Ten, kdo v ní upadne, buď vůbec nedoběhne, anebo doběhne poslední. Využiji zde své role nestraníka a odborníka a přednesu vám důvody, proč podpořit nouzový stav zcela pragmaticky tak, aby byly pochopitelné všem, jako lékař.

Díky tomu, že šíření viru nabralo opět na síle, budeme muset od pátku přijmout významná omezení pro oblasti s největší koncentrací nákazy. Díky tomu, že stále větší část viru je tvořena jeho rychleji se šířící variantou, je pro něj snadnější naše opatření překonávat. Stačí tedy menší míra nedodržování k tomu, aby se šířil dál a rychle. Jedinou možnou reakcí je tak nikoliv stejné, ale daleko vyšší dodržování nastavených opatření. Jakékoli jejich uvolnění je jako otevřít stavidla velké vodě. Můžeme jistě jít na břeh řeky a demonstrovat za to, že velkou vodu nechceme, že máme právo na život bez velké vody. Ale velká voda nás smete a bude jí úplně jedno, jakou jsme měli politickou příslušnost.

Co se tedy stane, když nebude nouzový stav dnes prodloužen, od pondělí přestane platit? Bez nouzového stavu, podle expertiz, které mám k dispozici, se otevřou obchody, služby, muzea, galerie, výstavy, možná i posilovny a bazény. Nebude omezeno shromažďování osob.

Vypadá to velmi hezky, v principu se na to určitě všichni těšíme. Nicméně jestli to bude znamenat, že polevíme v dodržování opatření, tak během krátké doby - a podle našich odhadů zhruba dva týdny - se situace, která je nyní například v Karlovarském a Hradeckém kraji, nejspíše rozšíří na celou zemi. Postupně se naplní většina našich nemocnic tak, že nebudou moct přijímat žádné pacienty. Tím pádem se zhroutí dispečink lůžkové péče, protože nebude kam pacienty mezi jednotlivými nemocnicemi převážet. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP