(11.50 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Proto vás žádám, abyste tu debatu umožnili, abychom společně, jak rádi říkají členové vlády, na jedné lodi dotvořili ten návrh zákona tak, aby byl funkční a byl přijat poměrně rychle, aby skutečně pomohl dřív, než ty živnosti a firmy budou zavřené. Protože to je skoro vždy nevratný proces. A není tak jednoduché znovu zakládat firmu a znovu zakládat svoji živnost. Já doufám, že jste slyšeli dostatek argumentů, proč si myslíme, že univerzální prostředek je lepší než ty konkrétní dotační tituly. My určitě nevzdáváme ty naše dobré návrhy, abychom zopakovali to, za co jsem vládu pochválil. Odpuštění záloh, nebo minimálních záloh na sociální, zdravotní, odpuštění daně živnostníkům za loňský rok, zopakování programu Antivirus C. A takhle budeme pokračovat. Jsme si vědomi, že jsme v menšině. Proto nabízím debatu a případnou úpravu parametrů jednotlivých návrhů zákona. Tolik k odškodnění.

Teď se vrátím ke korespondenční volbě. Jsem jeden z těch, kteří ten návrh zákona podepsali. Mnohé kolegyně a mnozí kolegové ho popsali. Já nebudu opakovat argumenty. Jenom se zkuste zamyslet, jaká by byla volební účast, kdyby například pro občany z českých krajů volební místnost byla v Brně a v Ostravě a pro občany Jihomoravského, Moravskoslezského kraje by volební místnost byla v Praze. Jen si tak modelujeme, že máte možnost volit, jenom musíte urazit nějakých 300, 350 kilometrů.

Musím ocenit vystoupení pana ministra Petříčka. (Nesrozumitelné) to podpořil. Myslím, že všechny ty výhrady, které tady vznesl k technice, k zabezpečení, méně byrokracie jsou k diskusi. Ale pokud ten návrh smeteme ze stolu, tak už to nestihneme. Takže to bude hezké, bude to vypadat, jak někdo má výborné nápady, jak to udělat lépe, jednodušeji, bezpečněji, ale výsledek bude jedna velká nula. Pane ministře, prosím, přesvědčte své kolegy z klubu, aby podpořili návrh programu, připravte spolu s námi ty pozměňovací návrhy. My to rádi vylepšíme tak, aby ten komfort byl.

Podle mě ale nezazněl hlavní důvod, politický důvod. Ti, kteří velmi často protestují proti tomu zákonu a snášejí, abych tak řekl, zástupné argumenty, ale který je pravdivý. (Nesrozumitelné.) Oni tam nemají voliče, nebo se obávají výsledků zahraničí. Já teď nemluvím o tradičních politických stranách, pane ministře zahraničí. Ale všichni umíme přečíst výsledky, jak volilo třeba těch deset tisíc Čechů v minulých volbách a jaké byly volební preference. Zjednodušeně: opozice 70, vládní strany 30. Zjednodušeně, nahrubo. Ale to přece není důležité. Důležité je jim tu šanci dát. Příště to může být naopak. Takže nebojte se toho výsledku. Nebojte se našich občanů, kteří pracují, studují nebo dočasně žijí v zahraničí. Přesvědčte i je, že pro ně máte dobrou nabídku. A možná ocení, a já vím, že mnozí ocení, pokud byste spolu s námi jim umožnili volit jednodušším způsobem, protože oni mohou volit, jenom to mají příliš komplikované. Tak abychom si to řekli přesně. Umožněte to spolu s námi a myslím, že mnozí to ocení a budou bonifikovat ty strany a ty kandidáty strany, kteří jim tu možnost volit zjednodušili.

A třetí věc, o které chci mluvit, je náš návrh zákona, návrh novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. Ten jsme podali v březnu 2018. Ten už na rozdíl od těch dalších tisků má za sebou první čtení. A na průběhu projednávání chci říct, že tady se ukazuje, že je možná komunikace mezi vládou a opozicí a je možné najít shodu.

My jsme v zásadě přišli s návrhem, zjednodušeně se mu říká "třikrát a dost", to znamená, pokud někdo třikrát za dvanáct měsíců spáchá vyjmenovaný přestupek, tak přijde o sociální dávky. Cílem bylo alespoň mírné zlepšení v těch složitých oblastech. A v té debatě jsme zaznamenali obavy, že je to příliš přísné, že je to příliš restriktivní. A našli jsme řešení společně. To znamená u jednoho, a to je nejzávažnější přestupek, a to je vlastně přestupek (nesrozumitelné) to znamená, pokud někdo nezajistí účast dětí v povinné školní docházce, tak platí jedenkrát a dost. U těch ostatních třikrát a dost. Tento princip znamená, ne že přijdou o dávku u těch ostatních přestupků, ale že z té dávky se strhnou nezaplacené pokuty, které tito lidé, kteří páchají přestupky, opakovaně páchají, nic neplatí, naše samosprávy to samozřejmě musí řešit. Vzniká jim agenda, vznikají jim nezaplacené a často nevymahatelné pokuty. Našli jsme řešení mezi vládou a opozicí a chci ho ocenit.

Přestože až do okamžiku projednávání po prvním čtení v sociálním výboru bylo Ministerstvo práce a sociálních věcí hluché a slepé a nechtělo pomáhat, díky i té debatě, a děkuji všem, kteří jsou členy sociálního výboru, tak Ministerstvo práce a sociálních věcí po té debatě splnilo to, co od nich očekáváme. Zapojilo se do debaty, pomohlo s legislativně-technickým řešením těch myšlenek a je to připravené k tomu, abychom to propustili ze druhého do třetího čtení. Samozřejmě se budou ještě načítat určitě některé pozměňovací návrhy.

Na těchto třech případech jsem chtěl ukázat, že není pravda, že pouze kritizujeme vládu. Opak je pravdou, že přicházíme s dobrým řešením pro naše občany a pro naše podnikatele. Současně říkáme, že to není jediné možné řešení a že jsme připraveni o těch věcech debatovat s vládní většinou. Ale musí být zájem o tu debatu z obou stran. Těch témat, i když nám dneska zamáznete pořad schůze, se nezbavíme. My vám nedáme pokoj, protože si myslíme, že je to dobře pro naše občany a dobře pro naše podnikatele. A budeme to navrhovat tak dlouho, až to skutečně projednáme. To berte jako fakt. A současně zkuste využít tu podanou ruku, nebuďte zbabělí, pojďte s námi o tom debatovat. A já se těším, že možná přinesete lepší řešení, než na které jsme přišli my.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Připraví se místopředseda Sněmovny Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček Vážený pane předsedající, děkuji. Dovolím si krátce zareagovat pouze na některé předřečníky. Ve svém projevu jsem chtěl především zdůraznit, že vláda, potažmo Ministerstvo zahraničních věcí neseděly se založenýma rukama a naopak otázku korespondenční volby aktivně řešíme a máme jasnou představu, jak by měla být ošetřena. Také jsem nabídl, že v té debatě jsme připraveni být nápomocni tak, aby jakýkoliv návrh, který Sněmovna bude projednávat, byl prakticky proveditelný, byl pokud možno... nebo směřoval k tomu cíli, a to je usnadnit přístup k volbám našim občanům, kteří dlouhodobě žijí v zahraničí. To je za mě. Já jednoznačně podporuji to, abychom občanům České republiky, kteří žijí v zahraničí, tuto možnost dali, aby se mohli jednodušeji účastnit základního demokratického rozhodování, a to jsou volby, a abychom udělali maximum pro to, aby to bylo již při volbách do Poslanecké sněmovny na podzim letošního roku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura. Připraví se paní vicepremiérka, ministryně financí Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já zareaguji na poslance KDU-ČSL Benešíka, teď si nemůžu vzpomenout na vaše křestní jméno. To nevadí. Protože vy už nic na mě nemáte, tak se zoufale snažíte mě v uvozovkách pomluvit něčím z roku 2008, že jsem prý byl ambasadorem roku multikulturního dialogu. Ono to spočívalo v tom, že jsem byl osloven do poroty miss dívek, které legálně žijí či studují v České republice. Krásných dívek. A abych vám udělal radost, tak se přiznám, že jsem byl i v porotě jiné soutěže, světové miss. A líbilo se mi to. Chápu, že vás, pane Benešíku, asi nikdo nikdy do poroty mezinárodní miss či světové miss neoslovil ani jste se jí nezúčastnil, protože prostě o vás není zájem. Protože proč vy byste měl hodnotit světovou miss? Vždyť vás ani nikdo v širším kontextu nezná, prostě vás neoslovili. A to, že jako chlap s tím asi máte problém a že vás nikdo neoslovil, není o vás zájem. Takže já už ty vaše zoufalé výkřiky - ***




Přihlásit/registrovat se do ISP