(11.30 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Trošku odbočím. Poprosil bych paní ministryni, aby jako minimalistický vstřícný krok alespoň do konce roku odložila živnostníkům povinnost zaplatit daň z příjmů. Nemají z čeho mnozí z nich.

Nejste ochotni debatovat o dalším úspěšném programu, který jsme prosadili společně s vládou, tím vládu chválím, abyste neřekli, že jenom kritizuji, a to je Antivirus C. Tak abychom dnešní program nezahltili všemi těmi dobrými návrhy, které jsme společně s mnohými kolegy z opozice podali, tak jsme vybrali čtyři návrhy zákonů, a protože se opakuje situace z loňského roku a víme z veřejných vystoupení představitelů vládní koalice, že opět nechtějí připustit debatu, stejně, jako před rokem jste se nám smáli a nechtěli jste debatovat o koronaviru, dneska nechcete debatovat o odškodnění, korespondenční volbě, změně podmínek v hmotné nouzi a pomoci našim hendikepovaným občanům a uvádíte tady mnoho zástupných důvodů.

Chci ocenit ty členy vlády, kteří jsou přítomni a kteří se zapojili do debaty. Takhle já si představuji parlamentní debatu. Nemusíme spolu souhlasit, ale máme si spolu vyměňovat názory, fakta, ideje, hájit hodnoty, které jsou vlastní té či které politické straně. Ale tím, že nechcete schválit program, tak jste vlastně zúžili počet vystupujících. Už tak jednáme dlouhé měsíce v polovičním formátu a ani v tom polovičním formátu nejste ochotni připustit debatu, do které by se mohli zapojit ti, kteří nejsou vybaveni přednostním právem. Já to považuji za zbabělost. My vás nepřesvědčujeme o tom, abyste hlasovali pro konkrétní návrh zákona či že byste nemohli přijít s nějakým lepším řešením, s dobrým pozměňovacím návrhem. Vy prostě odmítáte debatu šmahem jako celek! A to je špatný přístup, který se nám nevyplatí. Nám všem.

Velmi často slyšíme z úst vlády, já bych řekl, i pochopitelnou větu: Jsme na jedné lodi, pojďme to řešit spolu. No, my se snažíme, ale kormidelníkem a kapitánem té lodi je vláda, která má většinu. Je to logické a přirozené. A teď nejde o poslance opozice, což samozřejmě... (nesroz.) dobře, kdybychom mohli spolu projednávat konkrétní návrhy zákonů, ale jde o ty, kterých se ty zákony týkají. Když dneska nepřipustíte debatu o odškodňovacím zákonu, tak z té paluby vyhazujete statisíce podnikatelů a živnostníků. Když nepřipustíte debatu o korespondenčním hlasování Čechů, kteří žijí v zahraničí, tak z té paluby shazujete desetitisíce potenciálních voličů. Každý nevyužije to volební právo, to je jasné, je to i v České republice. Pokud nepřipustíte debatu o tom, jak upravit podmínky dávek v hmotné nouzi, házíte přes palubu desetitisíce lidí, kteří musí snášet chování nepřizpůsobivých osob, opakované. A pokud nepřipustíte debatu o tom, jak pomoci hendikepovaným, aby v tak těžké době nemuseli podstupovat další a další byrokratické (nesroz.), tak tím i tyto naše spoluobčany vyhazujete z té paluby. Jsme na jedné lodi, nebo nejsme na jedné lodi? Za nás, za ODS a myslím, že za kolegy z KDU a TOP 09 říkáme: chceme být na jedné lodi, chceme přinášet řešení, neříkáme, že naše řešení jsou nejlepší, považujeme je za dobrá a jsme připraveni ve výborech debatovat o dobrých návrzích, které přinesou kolegové například z vládních stran. Každý nápad dobrý v této době. Opravdu skoro čtyři měsíce žijeme v nouzovém stavu, a to nepočítám jarní měsíce a víc než měsíc v poměrně tvrdém lockdownu.

A teď mi dovolte, abych se postupně vyjádřil ke třem návrhům zákonů. Největší část budu věnovat pochopitelně otázce odškodnění. Jsem rád, že je tady paní ministryně financí. Loni v dubnu jsme byli spolu v jednom diskuzním pořadu České televize a paní ministryně oznámila, že vládní pomoc podnikatelům a občanům do konce roku bude ve výši 1,2 bilionu korun. Já jsem v okamžité reakci, je to živé vysílání, označil tato čísla za fantasmagorická. A loni v dubnu jsme se mohli přít, kdo bude mít pravdu. Mám před sebou výsledky státního rozpočtu, mám před sebou oficiální dokumenty Ministerstva financí. Ne opoziční tabulky. A i kdybych byl mimořádně velkorysý a souhlasil s tím, že každý řádek v té pomoci tam patří, což není pravda, nevím, jak s covidem souvisí zrušení daně z nabytí nemovitosti, fakt nevím. My jsme to navrhovali už asi před čtyřmi lety a o tom covidu tehdy ještě netušil vůbec nikdo na celém světě, takže to není fér. Ale říkám, buďme mimořádně velkorysí, neškrtejme například oddlužení nemocnic, které se zadlužily ještě před příchodem covidu atd., a pak ta částka by se snižovala. Nicméně i ta optimistická čísla vlády, napočítal jsem tam úplně všechno, dělají do kupy 283 miliard z veřejných rozpočtů a z toho 216,5 miliardy ze státního rozpočtu. To nejsou malá čísla, ale je to méně než 25 % slibů a slibované částky. A tady já vidím největší problém vlády a to je podle mě klíč k tomu, proč veřejnost ztrácí důvěru v kroky vlády, ztrácí ochotu dnes a denně dodržovat všechna nařízení. Nikdo se v tom nevyzná.

Malý příklad. Jsme v zimě, zimní sezóna. Vlekaři, ale i uzavření restaurací v této druhé vlně. Pamatujete si mnohá vystoupení ministra Havlíčka, který říkal: nebojte se, podnikatelé, já navrhnu, abychom hradili, už je to podruhé, sto procent nájmů, které musíte platit. Kdo by proti tomu protestoval? Nikdo. Jaká je realita? Je tam sto procent? Není tam sto procent! Je tam padesát procent. Takže to je polovina slibů. Opět slib, opět očekávání, opět zklamání.

Mohl bych mluvit například, co se děje na těch horách. Vláda zavřela vleky - některé, abychom si řekli, a znemožnila vlastně sjezdové lyžování. Vidíte ty obrázky z hor? Jsou tam ti lidé? Jsou ta opatření vlády logická? Přispěla ke zvýšení bezpečnosti těch lidí, k jejich zdravotnímu stavu? Kdo se na to podívá, tak musí logicky odpovědět, že ne. Pak se podíváme k sousedům do Rakouska, kde je to možné. Mají přísná pravidla, sníženou kapacitu, odstupy, roušky. Co řekne ministr zdravotnictví? To není špatné řešení, ale to víte, my jsme Češi. Rakušané je dodržují, a jak by zareagovali Češi? My jsme horší než Rakušané? Jak to může říct ministr české vlády?

Včera jsme zažili epizodu s tím, jak se doporučuje zastavit očkování - to řekne Ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví řekne, že to není pravda, pak to potvrdí premiér, a vláda opět neříká pravdu. Je reálný problém, je málo vakcíny. Nikdo rozumný z toho nemůže obvinit českou vládu. My to samozřejmě neděláme, tak abychom pak nevedli polemiku o něčem, co nikdo neřekl. Nicméně byl spuštěn diletantsky připravený systém registrace a rezervace. Kdo z vás, členové vlády, je ochoten dnes a denně vysvětlovat těm seniorům, kteří se chtějí očkovat, kteří mají termín, kteří se těšili, že až dostanou druhou vakcínu, se budou moci častěji vidět se svými dětmi a vnuky, že jim přijde suchá SMS: Váš termín očkování se ruší. Na jednoduchou otázku, zda když někomu propadne termín z důvodu, který nezavinil, zda se postaví ten člověk znova na konec fronty, nebo se celá ta fronta posune, neznám odpověď. V té SMS, která chodí těm našim seniorům, přijde suché oznámení: ruší se a znovu se rezervujte. To znamená, jdou na konec fronty. Ti, kteří zvládli ty peripetie s rezervačním systémem! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP