(17.20 hodin)
(pokračuje Hájek)

Jak dopadly severní Čechy? Kde jsou peníze z Mostecké uhelné? Kolik to bylo miliard? Kde jsou? No nikde. Takže OKD vytunelované, a kdo bude dnes zahlazování důlních škod řešit, těch minulých? To znamená, za které se zavázal stát, tuším že v roce 1994. Za tyhle peníze, které jsou vybírány z poplatku za vytěžený nerost, skutečně musí Ministerstvu průmyslu a obchodu a životního prostředí, aby byly asanovány důlní škody, které vznikly ještě před privatizací. A je jich celá řada, pokud někdo přijdete do Moravskoslezského kraje, mohu vám jich ukázat desítky, možná pan hejtman mi s tím výčtem ještě pomůže.

Pan kolega Stanjura tady jednoznačně hovořil o tom, že Moravskoslezský kraj je na tom nechci říci hůře, ale minimálně stejně jako Karlovarský a Ústecký kraj, ale to je úděl našich tří regionů, a je tady nutné, pokud bych byl spravedlivý, tak řeknu: Pražáci, my jsme vám pomáhali dvě stě let, máte tady za komunistů metro, tak pokud chceme spravedlnost, udělám rozpočtově určení daní, že seberu Praze a dám to těmto třem regionům. Už tady se dívám, že se na mě ti Pražáci tady vrtnou.

Samozřejmě je tady nebezpečný precedens, to znamená, jestli řekneme O. K., my tady z uhlí vyděláváme peníze, tak musí jít do uhelných regionů, to znamená, kde získává dneska... nějakou nápovědu... nejvíc peněz? No z emisních povolenek. To znamená, řekneme: hurá, kdo máme elektrárnu v našem kraji, dáme rozdělení emisních povolenek, než je dostane tady pan ministr nebo Ministerstvo životního prostředí, a tam lítají - kolik, pane ministře? To jsou desítky miliard. Desítky miliard, pojďme na to. Já si myslím, že to každý kraj podpoří, zase převážná část elektráren je v severních Čechách, my tam máme jenom ty Dětmarovice v Moravskoslezském kraji, které nám moc peněz nedají.

Takže prosím vás, z mého pohledu systémové řešení je schválit to, co jsme jako Sněmovna schválili 2. prosince. Vysvětlete mi důvody, jestli jste 2. prosince všichni kromě jedenácti lidí hlasovali proti pozměňovacímu návrhu paní Langšádlové - a senátní návrh je kopií tohoto pozměňovacího návrhu, proč došlo k této změně. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Feri, poté s přednostním právem pan předseda Stanjura, poté pan senátor Balatka.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo. Mně přijde trochu zvláštní se navážet do Senátu, že si osvojil náš pozměňovací návrh. Mně to dělá radost, jsem tomu rád, protože ho pokládám za dobrý návrh. Je to asi podobně pitomé, jako kdybych se ofrňoval, že vládním poslancům píšou některé pozměňovací návrhy na ministerstvu. Ne, to je prostě realita, tak se to děje. Senát si to prostě vzal.

To, že ten návrh neprošel, mě tehdy mrzelo, ale není to asi o tom, abychom se tady pošťuchovali, kdo jak měl hlasovat, kdo jak hlasoval, a mávali tady stenoprotokoly a sjetinami hlasování. Děláme to snad pro lidi, aby tam peníze zůstaly. Je to zcela systémové řešení. Není to nějaké ad hoc, že tam teď pošleme jednou 200 milionů. Je to systémové, ty peníze tam zůstanou.

Ještě možná na závěr, proč jsme překvapení nebo proč byl pan poslanec, prostřednictvím pana předsedajícího, překvapen, že tady něco dvě hodiny řešíme. Za prvé, je to důležité téma, a za druhé, to, co tady všichni děláme a vytváříme, se jmenuje legislativní proces. Proces, nějaké řízení, které vychází z bodu A - podání k bodu B - vyhlášení ve Sbírce. A to, že Senát jako klíčový hráč v tom procesu řekl: ne, ne, ne, my k tomu máme také svoji výhradu, je v pořádku. A že Sněmovna má nějakou vůli, tak to je dobré, ale Senát má také nějakou vůli. Jestli to není zřetelné na horním zákonu, tak myslím, že u volebního zákona to všichni, kteří to nechápou, velmi brzo zjistí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za dodržení času. Nyní pan předseda Stanjura, poté mám přihlášeného pana senátora Balatku. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ono se říká, že je škoda zahodit šanci smečovat, když vám oponent takhle nahraje. Tak pro pana poslance Hájka, vaším prostřednictvím: jestli je někdo mistr změny názorů, tak je to vaše hnutí. Mohl bych teď vyjmenovávat jeden návrh za druhým, který ve Sněmovně neprošel, pak si ho osvojil Senát a pak prošel díky vašim hlasům v Poslanecké sněmovně, například kompenzace měst a obcí z prvních kompenzačních bonusů. Vzpomeňte si, asi šestkrát jsme o tom hlasovali, než jste změnili názor. To za prvé.

Za druhé, oblíbená politická fráze, kterou používají mnozí, možná všichni: není to systémové. Na to je správná protiotázka, kdo určí, co je systémové. Já rozumím, když je někdo proti. To je přece legitimní názor. Říkám, rozhodneme o tom za chvíli hlasováním, a buď ten návrh projde, nebo neprojde. Myslím, že horní zákon je cennější v tom zbytku. Tohle je přece jenom dílčí část. Ale ta debata je prostě užitečná, protože ukazuje potřebu pomoci těm třem krajům.

Slyším i v tom politickém životě slova těch - je to vlastně dobře, aby ten, jak se to překládá, Just Transition Fund, Fond spravedlivé transformace - ještě jste nikdy neslyšeli hlasy z jiných krajů, proč to mají být jenom ty tři kraje, že by bylo dobré ty peníze dělit mezi všechny? Já už jsem to slyšel. A jsem proti, protože pak tu nevýhodu neodstraníme. Abychom ji odstranili a zlepšili kvalitu života ne volených zástupců, ale lidí, kteří tam žijí. A pak hrdý Opavan a hrdý občan našeho kraje: my potřebujeme pomoc, protože něco prostě nejsme schopni dělat z krajských či obecních rozpočtů, ale my na tom nejsme špatně, náš kraj. Náš kraj je skvělý, a pokud někdo říká, že náš kraj není skvělý, tak tam nikdy nebyl. A tak, věřte nám, kteří tam žijeme celý život, my jsme toho za těch třicet let zvládli mnoho a to by mohl uznat i pan poslanec Hájek, když si srovná náš kraj v roce 1989 a v roce 2021. Myslím, že naši občané to zvládli skvěle, a nebudeme se teď šokovat, kolik stovek tisíc lidí muselo změnit práci. Zvládli jsme to. Ale jsou věci, infrastrukturní - správná poznámka k povolenkám, ale to nejsou jenom elektrárny. Zdaleka to neplatí jenom elektrárny. Platí to také naše dopravní podniky. Já se ptám proč, jestli je to chytré, nebo není. Podle mě to chytré není. Platí to mnohé jiné firmy.

Takže bavme se o tom. To je vážná debata, ale ne v této chvíli, kdy rozhodujeme o návrhu Senátu. To, že to ve Sněmovně neprošlo, ještě neznamená, že se to neobjeví znovu. Děje se to velmi často, bohužel. Vzpomeňme si možná na vášnivou debatu o zrušení superhrubé mzdy, nakonec jsme schválili senátní verzi. Nakonec jsme hlasovali o tom, co byste nejdříve odmítli - kompenzace měst a obcí. To přece neprošlo ve Sněmovně. A v senátní verzi jsme i s hnutím ANO dohodu našli.

Takže neříkejme, že Senát nemá právo to navrhovat. Má právo. Velmi často kopíruje neúspěšné návrhy opozice, protože je jinak politicky složený, a tak to bylo vždycky. Když měla pravice převahu ve Sněmovně a levice převahu v Senátu, tak se to dělalo úplně stejně, že to, co neprošlo levici ve Sněmovně, velmi často vracel Senát do Poslanecké sněmovny. A v tom žádný problém není.

Já bych nechtěl hodnotit jednotlivé poslance podle toho, zda to podpoří, nebo nepodpoří. Takových hlasování tady budou ještě desítky nebo stovky. Máme jich stovky za sebou. Prostě nějak rozhodneme a každý si své hlasování určitě obhájí před voliči. To je důležité, abych uměl vysvětlit, proč jsem tak hlasoval. A jestli získám většinu, nebo nezískám, to už je jiná věc. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Teď tady mám elektronickou přihlášku pana poslance Adamce a pak vidím paní poslankyni. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já tedy musím ještě zareagovat na ctěného kolegu Pepu Hájka vaším prostřednictvím. Já jsem tady neříkal, že budu hlasovat pro senátní verzi. Já chápu, když se mluví o dolech, o hornické činnosti, kolega Hájek tady občas vidí rudě, ale já jsem tady nic takového neříkal. Já si za tím názorem stojím, co jsem tady posledně hlasoval, pro jakou verzi a co jsem odmítl. Ale já jsem tady reagoval na paní kolegyni Procházkovou, prostřednictvím pana předsedajícího. Na nic jiného v tuto chvíli. Tak prosím, když mě tady budete jmenovat, tak je potřeba fakt vážit slova, protože nic takového jsem tady neřekl, jakou verzi budu podporovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím paní poslankyni. Nezaznamenal jsem, jestli je to do rozpravy, nebo s faktickou poznámkou, nicméně nikdo jiný přihlášený není, takže prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP