(16.50 hodin)
(pokračuje Procházková)

Na rozdíl od toho, když to dostane Ministerstvo pro životní prostředí, kde jsou peníze účelově vázány a jsou jasně použity na rekultivace, pro DIAMO a tak dále, tak tady bohužel mám trošku strach z toho, co se tam teď v Karlovarském kraji odehrává, kdy se rozdávají peníze historicky čtyřem uvolněným radním, kteří nás budou stát za ty čtyři roky asi 16 milionů. To taky není málo peněz, jestli se nemýlím. Je to tedy jenom zaokrouhlené, protože ještě budou mít kanceláře, budou mít auta - to se opravdu u nás nikdy nestalo, abychom měli tolik podle mého názoru zbytečných uvolněných radních.

Tak mám takový pocit, že pak by to mohlo být využito na zcela jiné věci než za tím účelem, jakým to je. Takže když to není účelově vázané, já pro to ruce zvednout nemůžu, protože když si představím, že kraje, které pěstují víno, by mohly říct: a my chceme zpátky daně, protože to víno se pěstuje u nás. To je takový příklad. Takže ten systém bude porušený, určitě se všichni následovně začnou ozývat, a navíc nemáme jistotu, že to opravdu bude použito pro to, pro co to má být. Navíc část - a to jste i vy tady řekl - ta procenta jdou už teď obcím. Obcím, které opravdu velmi dobře vědí v tom kraji, na co mají peníze použít. Takže tam jdou ty peníze, a navíc do krajů to jde ještě přes Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Takže já bohužel se zdržím hlasování, nebo lépe řečeno, asi budu úplně proti, protože si nejsem jista, že ty daně budou použity za tím účelem, za kterým budou vybrány. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Než dám slovo panu poslanci Pávkovi, jsou tady dvě faktické poznámky. První je pan poslanec Dominik Feri, připraví se pan poslanec Ivan Adamec, s přednostním právem se hlásí pan předseda Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo. Nezlobte se, ale mně ten příměr s vínem nepřijde úplně přiléhavý, protože dopady pěstování vína a dopady masivní povrchové těžby jsou myslím trochu odlišné. Lidé jezdí na vinařské stezky, nejezdí se dívat na velkolom Nástup Tušimice, i když už se to začíná zlepšovat a stává se to turisticky atraktivní.

Co je nutné říci: ty peníze nemají mašličku právě z toho důvodu, aby si zastupitelstvo mohlo samo říct: potřebujeme to na tady to, potřebujeme to na zlepšení nějaké situace v obci, která - nevím - třeba tam například došlo k propuštění nějakých zaměstnanců, nebo k čemukoliv, co ten kraj bude potřebovat. To je právě to, že kraje to vědí lépe, že si to dovedou nějakým způsobem říci. Určitě bych sem nepřenášel nějaký boj o to, jestli má někdo uvolněnou funkci a auťák a sekretářku nebo ne, to si myslím, že se sem opravdu nehodí, ale ty peníze směřují do krajů a tam zůstanou.

Jestli tu pan ministr v úvodní řeči apeloval a vytvářel dojem, jako kdyby se snad ty peníze vypařily, tak to není pravda. Ty peníze tady pořád jsou, zůstanou tady, zůstanou v regionech. Jaká je tam teď vláda, to je jedna věc, třeba pak tu bude vládnout zase hnutí ANO a ty peníze přijdou vhod. To znamená, v Ústeckém kraji vládne například hnutí ANO, to znamená, není to opozice versus koalice, peníze zůstávají v regionech a samy si to nejlépe rozhodnou. Já si myslím, upřímně, že hlasovat proti nebo zdržet se a ještě to říkat v souvislosti s tím, že jsou tam nějaké uvolněné funkce a na to jdou peníze - ne, to se opravdu nedělá pro ty uvolněné radní, s autem a se sekretářkou, to se dělá pro lidi, kteří tam žijí, těm ty peníze pomůžou.

Myslím, že tady mohou všichni z regionů hlasovat pro tento návrh bez jakýchkoliv pochybností svědomí. Jsou to peníze do regionů, tam vědí nejlépe, co s nimi dělat.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Ivan Adamec, připraví se paní poslankyně Procházková. Všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych měl dotaz, vaším prostřednictvím, na paní kolegyni paní poslankyni Procházkovou. Já jsem nerozuměl pojmu minusový rozpočet. Opravdu to v samosprávě neznám, tenhle pojem, a byl bych rád, kdybychom si to vyjasnili. Samozřejmě já chápu, že vy jako poslankyně za hnutí ANO zřejmě v současné době v Karlovarském kraji jste v opozici, pokud mě paměť neklame, tak se vám nemusí líbit, co tam ta stávající koalice dělá, ale to není předmětem jednání tohoto pléna. My bychom měli rozhodovat bez ohledu na to, kdo zrovna, jaká politická reprezentace, v jednotlivém kraji nebo obci vlastně působí. Já si myslím, že to je vždycky jednou tak a jednou jinak a že bychom měli rozhodovat podle toho, co je pro kraj, pro ty obce dobré a co nikoliv. To si myslím, že je zásadní pohled, takže se přiznám, že jsem trošku té argumentaci nerozuměl, a už vůbec jako člověk, který dělá rozpočty, městské rozpočty i krajské rozpočty řadu let. Tak bych opravdu chtěl od vás, abyste mi tady vysvětlila, prostřednictvím pana předsedajícího, co to je ten termín minusový rozpočet. Já to fakt nevím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Procházková, připraví se paní poslankyně Kalátová, pak s přednostním právem pan předseda Stanjura a pan senátor. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Procházková: Děkuji, že jste mě vyzval, pane poslanče, prostřednictvím předsedajícího. No, šlo mi o provozní rozpočet, který je historicky poprvé minusový, to aby bylo jasno. Ale jinak já jsem hned na začátku svého vystoupení řekla, že mi principiálně vůbec nevadí, naopak, že bych byla pro, i panu senátorovi jsem to řekla, byla bych pro, ano, určitě. Náš kraj je postižený a já jsem se tam narodila, já tam bydlím, mám tam všechny, obě děti, rodinu, všechno. Ale šlo mi vysloveně o ten problém, že to není účelově vázané, a nejsem první, kdo to tady řekl. Já si myslím, že je potřeba to říct, že nám jde o to, aby tyhle kraje - silnice dělají všechny kraje, ale tyhle postižené kraje aby to dostaly opravdu na to, na ten účel, ze kterého se vybírají daně.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji, paní poslankyně Iva Kalátová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Iva Kalátová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem také z Karlovarského kraje a nikdy by se mi asi nestalo, abych se dostala do situace, kdy bych zvažovala, zda svůj region mám, nebo nemám podpořit. Paní kolegyně Procházková vysvětlila mnoho. Já bych k tomu ještě řekla: jsem v rozpočtovém výboru a opozice nás neustále tlačí do toho, že máme škrtat výdaje. Paní kolegyně chtěla pouze upozornit na to, že náš rozpočet v Karlovarském kraji namísto toho, aby když mi teče do bot a mám málo finančních prostředků, tak je budu šetřit, tudíž snížím provozní výdaje, jak to jde - naopak, my jsme je v Karlovarském kraji navýšili. Takže to bych jenom chtěla říct k tomu, co řekla paní kolegyně Procházková, a já se k jejímu stanovisku připojuji. Mně taky vadí, anebo respektive chybí mi zásadní rovina, a to je účelovost vázaných prostředků.

Pan kolega Feri má jednoznačně pravdu v tom, že územní rozpočty vědí velice dobře, co s těmi prostředky mají dělat, ale tady jde o prostředky kraje, nikoliv obcí, ty zůstávají zachovány a to se mi líbí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: V tuto chvíli vystoupí pan předseda Stanjura s přednostním právem a připraví se pan senátor. Na pana poslance Pávka snad taky někdy dojde. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Omlouvám se panu poslanci Pávkovi. Řečeno s klasikem, šíří se nám tady takový nešvar. Dlouhodobě protestuji, když si kolegové z Prahy vyřizují pražskou politiku v Poslanecké sněmovně, a dneska řešíme karlovarskou politiku v Poslanecké sněmovně, a tedy prosím všechny, abychom to řešili na krajích, případně na obcích, a neřešili to v Poslanecké sněmovně. Aby mé vystoupení bylo dobře pochopeno, pan senátor mě nepřesvědčil, že na nás nezapomněli, ale já se řídím heslem "přej a bude ti přáno". Moje poznámka nesměřovala k tomu - já jsem říkal, že ani není kritická - že bych nehlasoval, mě můj kolega Karel Krejza přesvědčil, abych to podpořil, přestože se na nás zapomnělo. Kdybych měl trošku parafrázovat pana senátora, tak říká: vy už máte dost. Tak nemáme dost, my bychom chtěli ještě víc, že jo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP