(15.00 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Já si myslím, že podstatou je porušení vládního opatření, nikoli slušné chování. To už nám ukázali dávno, že nedodržují. Pochopil jsem to správně, je to tedy zařazení nového bodu s názvem otevření škol - a vycházím z toho písemného návrhu, kde máte poznačené, že to navrhujete na středu 14.30? Pan poslanec neříká nic, opustil sál.

Petr Bendl k pořadu schůze. Připraví se pan poslanec Luzar.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, já jsem pořádně nezachytil, co tady navrhoval pan kolega Faltýnek v souboru návrhů pevného zařazení jednotlivých bodů programu. A protože bych nerad, aby to zapadlo, anebo kdyby se o tom hlasovalo en bloc a náhodou se stalo, že to neprojde, navrhuji pevné zařazení bodu číslo 85, je to vládní návrh zákona o myslivosti, sněmovní tisk 954, který jsem přesvědčený, že ta situace, která je v lesích České republiky napadených kůrovcem, situace týkající se přemnožené zvěře, zkrátka stávající legislativa neumožňuje tu situaci zlepšit a musíme ty změny udělat. Je to poměrně komplikovaný zákon, na který potřebuje i zemědělský výbor a veřejnost obecně dostatek času. A bylo by velmi nešťastné, kdybychom tento návrh zákona nestihli projednat a propadl by případně až do nového volebního období, čímž bychom namnožili nejenom škody napáchané přemnoženou zvěří, ale pomstili bychom se i situaci v lesích, která je.

Proto navrhuji pevné zařazení jako alternativu k návrhu, který zde padl, navrhuji zařadit tento materiál, to znamená bod 85 sněmovní tisk 954 vládní návrh zákona o myslivosti na středu 10. 2. po pevně zařazených bodech. Děkuji za případnou podporu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. V případě, že projde návrh pana předsedy Faltýnka, tak ten bod bude čtvrtý po třetích čteních a bude již pevně zařazený. V tom případě už nebude k věci o vašem návrhu vůbec hlasovat. V případě, že by neprošel návrh pana předsedy Faltýnka, beru to jako alternativní návrh. Dobře. Pan poslanec Luzar, připraví se pan poslanec Lipavský.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já požádám o seřazení bodů dle mého návrhu na středeční jednání Sněmovny. Vyslechli jsme si zde různé návrhy kolegyň a kolegů na zařazení bodů a středa asi bude klíčová v rámci projednávání třetích čtení a dalších záležitostí. Proto si dovolím seřadit tyto body ne v jednotlivosti, ale v komplexu, a teď nevím, pane předsedo, jestli je možné o mém návrhu hlasovat jako o prvním, byť se týká bodů, které byly navrhovány kolegy a s mnohými se shodují. Jde mi o to, abychom středeční jednání, zítřejší jednání začínali bodem sněmovní tisk 966, nízkouhlíkové energie, to znamená Dukovany v krátkosti, pokračovali bodem (tiskem) 1025 o zaměstnanosti, takzvaný kurzarbeit, a třetím bodem by byl sněmovní tisk 800, Vojenské zpravodajství. Zazněly tady od mých předřečníků návrhy na projednávání. Myslím si, že všechno tohleto je možné udělat, ale abychom si už udělali jasno, jak ty body jdou po sobě, a potom v rámci hlasování věděli, o čem hlasujeme, protože ty návrhy byly různé na zařazování. Čili bych rád, abychom takhle hlasovali a udělali si středeční aspoň dopoledne v nějakém jasném pořadu, ať víme, co, jaký zákon po sobě půjde.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Padly tady už v podstatě tři návrhy na pořad třetích čtení. A nelze je chápat jako protinávrhy, protože se navzájem překrývají. Budeme hlasovat v pořadí, v jakém byly předloženy. O těch ostatních by potom nedávalo smysl znova o nich hlasovat. Asi odhlasujeme na začátku nějaké pořadí třetích čtení a ty další už by byly nehlasovatelné z mého pohledu. Ještě mám prostor se poradit. Prosím, pan poslanec Lipavský.

 

Poslanec Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Předkládám návrh, který zde fakticky již zazněl od paní poslankyně Langšádlové, a to je návrh na vyřazení bodu 351, tisk 966, vládní návrh zákona o opatřeních k přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice a o změně zákona č. 165/2000.

Odůvodnění tohoto návrhu. Je před námi třetí čtení nízkouhlíkového zákona, ale není možné v něm pokračovat vzhledem k tomu, že na politické scéně nepanuje shoda nad základními parametry tendru, který má být na základě tohoto zákona vypsán, a to až do té míry, že není shoda nad některými otázkami ekonomického uspořádání a financování té stavby, ale přitom ten zákon je nezbytnou součástí toho finančního modelu. 20. ledna bylo odloženo projednávání tohoto zákona, neboť se na 27. ledna plánovala schůzka pana premiéra, pana vicepremiéra Karla Havlíčka a zástupců politických stran právě k této otázce, kde se očekávalo, že této shody bude dosaženo. Nicméně to se nestalo. A v situaci, kdy není jasné, jaký je ten finanční model, jak bude stavba financována, nemá smysl se dál o tom zákonu bavit. A domnívám se, že takto významná záležitost by neměla být jaksi řešena urychleně. Mělo by se na politické shodě pracovat. Věřím, že tam prostor je. A potom nechť Sněmovna tuto normu přijme.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já jenom konstatuji, že váš návrh je totožný s návrhem paní poslankyně Langšádlové - vyřazení toho bodu. Nezaznamenal jsem tam žádný rozdíl. Chápu to správně? (Ano.) Tak prosím, respektujte, jestliže už nějaký návrh padne, není možné ho navrhovat znova.

Paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová k pořadu schůze jako poslední přihláška v tuto chvíli.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěla bych vás požádat o předřazení druhého čtení sněmovního tisku 317, což je poslanecká novela zákoníku práce a týká se to pěti týdnů dovolené. Jak samozřejmě víte, tak jsme na minulém jednání Poslanecké sněmovny tuto novelu vrátili z třetího čtení do druhého čtení. Důvod byl hlavně v tom, že bylo nutno vlastně legislativně reagovat a udělat pozměňovací návrh na vládní novelu zákoníku práce a samozřejmě posunout i návrh v rámci účinnosti, a to od 1. 1. 2022. Já nepředpokládám, že by to projednávání bylo nějak dlouhé. Jde jen o to, aby proběhl ten legislativní proces. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP