(Jednání pokračovalo ve 14.53 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat. Jsme ve fázi, kdy naposledy mluvil pan předseda Farský, a prosí ještě s přednostním právem, aby upřesnil to číslo, které navrhuje.

 

Poslanec Jan Farský: Já se omlouvám. Při opravě chyby jsem chyboval, ten bod je 302 a je to sněmovní tisk 1006 - pomoc samoživitelům, první bod v pátek ráno. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: A týká se tedy i návrhu pana předsedy Rakušana. Je to furt jeden stejný návrh. (Hluk v sále.) Ještě k tomu, co tady zaznělo ze strany pana předsedy Válka. Já jsem vše konzultoval s legislativou. Jednací řád počítá s tím, že přednesení jednoho návrhu trvá pět minut. To znamená, že návrh se může skládat z více bodů, ale je to jeden návrh. Je to za účelem, aby nám nějakým způsobem odsýpal ten program. Chápu i námitku, že není dořešené, když budou navrhovány dva body naprosto samostatně a mezitím budou vystoupení jiných poslanců. Já na to v podstatě odpověď nemám. V každém případě jediný způsob, jak to můžeme vyřešit - plénum - je, když někdo namítne proti mému řízení schůze a rozhodne plénum. Já tvrdím, že těch pět minut je na návrh, a je jedno, kolik bodů se navrhuje. Pan předseda Válek bude navrhovat zřejmě něco jiného. Máme dnes veselo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Ne, nebudu navrhovat už nic jiného, protože si myslím, že je zbytečné některé věci hrotit. Na grémiu se o tom pobavíme. Paní poslankyně je dáma a nechce situaci komplikovat. Já bych od gentlemana očekával, že jí vyjde vstříc, ale stalo se, hotovo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: S přednostním právem pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Pane předsedo, já bych poprosil, abyste svolal mimořádné grémium, čas nechám na vás, abychom vyřešili to, co se stalo před chvílí, aby se to neopakovalo. (Myšleno vyvedení poslanců Volného a Bojka z jednacího sálu.) Jediná šance je, že snížíme publicitu. Myslím, že těm inkriminovaným kolegům jde jenom o to, aby dostali publicitu, a jediné, co můžeme udělat, abychom tím netrpěli my všichni ostatní, že přijmeme taková opatření, aby možnost publicity byla co nejnižší. To není o žádném svobodném informování. Já nevím, komu započteme náklady na kampaň za to, co se tady stalo. Já bych to někomu připočetl, protože pokud chceme být spravedliví, tak by to tak bylo. Jinak se to bude opakovat dnes a denně, každý den několikrát, a nás tady 160 nebo 170 nebo kolik bude čekat a budeme přihlížet tomu, jak si to fotí a jak o tom píšou novináři, a o nic jiného nejde.

Prosím, abyste někdy v nějaký rozumný čas svolal grémium, abychom se společně poradili, jak toto snížit na minimum - úplně se to vyloučit nedá. Myslím, že to je jediná šance, jak se takovému chování dá opakovaně zabránit, abychom tady neměli co půl hodiny tu samou scénu. Děkuji. (Potlesk napříč sálem.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pane předsedo, já s vámi z hloubi duše souhlasím. Grémium zorganizovat můžeme, ale ani grémium nezmění jednací řád. Oni ti pánové mají dokonce právo hlasovat, až přijde na hlasování o programu, a musí být vpuštěni do sálu.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tomu rozumím. Nechci nikomu brát jeho práva podle zákona. Mluvil jsem o tom, jak snížit publicitu. (Předsedající: Ano, souhlasím.) To je úplně něco jiného. například že do foyeru budou mít přístup pouze poslanci. Například. Například že nebude přenos. Například. A teď můžeme přemýšlet o dalších věcech, jak tomu zabránit, protože tohle není vůbec o jednání Sněmovny, je to karikatura, a jediné, co z dnešního jednání bude, že se tady vyváděli poslanci opakovaně. A to podle mě není v zájmu nikoho z nás, ani vládních, ani skutečně opozičních poslanců. (Opět potlesk napříč sálem.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Myslím, že to probereme na tom grémiu. Problém s tím TV přenosem je, že nemůže být vypnutý a rychle zapnutý, prostě to není technicky možné. Už to vše probíhalo, tyhlety debaty, protože jsme čekali, že pan Volný něco podobného zopakuje, ale pojďme tedy dál. Pan poslanec Václav Klaus k pořadu schůze.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den, dámy a pánové. Já již vím díky minulé zkušenosti i dnešku, že mám pět minut, tak se to budu snažit stihnout. Minule jsem se snažil navrhnout bod týkající se Národní sportovní agentury, protože zcela sdílím myšlenku, že není pod jakoukoliv kontrolou poslanců a veřejnosti. Vy asi víte, že vznikal průzkum za těžké peníze, který ukazoval, že třeba MMA je míň divácky populární než modelářství, a takhle to tam chtěli rozdělovat. Já jsem říkal, že normálně bych k tomu interpeloval pana ministra Plagu jako Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, bylo by to ve čtvrtek a nemuseli bychom tím obtěžovat poslance při pořadu schůze. Proto se dnes ztotožňuji s panem Okamurou a podpoříme návrh pana Jurečky, aby se to projednalo, protože to je nesystémové.

Druhé, co jsme navrhovali minule a prohráli o čtyři hlasy, bylo otevření škol. Myslím, že i tady to má vývoj, že naše idea našla odezvu i u trošku větších stran. Je fakt, že většina veřejnosti, většina učitelů, většina žáků, studentů a myslím, že snad už i většina Sněmovny, si přeje okamžité a rychlé otevření škol. Včerejší tisková konference, kde ani nepřišel ministr školství, mě nenaplnila tím, že je snaha něco řešit. Myslím si, že je za pět minut dvanáct, nebo už spíš dvanáct a pět minut, že nesmíme obětovat mladou generaci, a chtěl bych zítra ve 14.30 po pevně zařazených bodech krátce projednat stanovisko vlády k rychlému otevření škol a zvýšit tlak na to, aby školy byly otevřeny daleko rychleji než vyhýbavým stylem, kterým se tím snaží vláda proplouvat. Když vidíme data ze Švédska, z Finska, z dalších zemí, kde k žádnému lockdownu nedošlo, školy jsou tam otevřené a covid, včetně britské mutace, tam je samozřejmě také. Viděli jsme data pana ministra, která ukazoval, a sice že páťáků je nakažených více než druháků. Přitom druháci do školy chodí, páťáci nechodí, čili neexistuje žádný relevantní důvod kromě takových těch zvykových, že jsme to kdysi zavedli, a teď v tom chceme pokračovat a čekat a čekat, aby školy nebyly otevřené. Proto plédujeme, nebudu to zastírat, zvýšit tlak na vládu, protože mladou generaci obětovat nemůžeme. Tak to je tedy bod, který navrhuji.

Co se týče Národní sportovní agentury, připojíme se k panu Jurečkovi. To je zbytečné, abych načítal zvlášť.

A ještě třetí věc: myslím si, že neexistuje žádný ústavní zákon o tom, jak má poslanec přijít vyšňořen do síně, nezlobte se na mě. Když sem někdo chodí bez obleku nebo nevhodně oblečen, je to jeho ostuda. A mně tyto způsoby připadají lehce pokrytecké. Je tady řada poslanců, která nenosí roušku, já je nechci jmenovat, někteří sedí nedaleko okolo mě. Řada poslanců tady jí a svačí, sedí nás tady dvě stě v malém vydýchaném prostoru, čili já se opravdu necítím ohrožen, že někdo nemá to slušné vychování a nerespektuje ostatní, a myslím si, že holt to musíme vydržet, že to je taky demokracie. Já se tady nechci podílet na tom, že policie vyvádí poslance. Je to jejich ostuda, ale nehrál bych s nimi tuhletu hru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP