(18.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan ministr a pan zpravodaj. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Pane poslanče, já vám na to neumím odpovědět, protože to teď nevím. My jsme jako Ministerstvo vnitra předložili tisk, za kterým si stojíme, nicméně jsme narazili na odpor v Poslanecké sněmovně a povedeme jednání, zejména tedy v rámci výboru pro bezpečnost, a uvidíme, zda je vůle některé věci schválit, či nikoliv. Jsme motivováni tím, že si prostě nemůžeme dovolit, aby nebylo schváleno nic. My tu novelu zákona potřebujeme.

To znamená, pokud by jakékoliv ustanovení mělo být překážkou schválení nebo mělo být důvodem k nějaké zásadní komplikaci, tak ho asi budeme muset obětovat vzhledem k tomu, v jaké části volebního období jsme. Ale to bude všechno předmětem jednání, která nás ještě čekají. Tudíž teď to říct nemohu, ale budou se mě ptát na moje stanovisko k tomu, co jsme předložili, tak za tím si stojíme.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Dominik - ne, odhlásil se. Takže pan zpravodaj Zdeněk Ondráček.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Pane poslanče, já vám odpovím napřímo, prostřednictvím pana předsedajícího. My jsme tu věc projednávali ve výboru pro bezpečnost s místopředsedy výboru a zatím se nechystáme připravovat pozměňovací návrh, který by obsahoval tuto pasáž.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V obecné rozpravě vystoupí pan poslanec Koten. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, vážený pane předsedající. Pane ministře, dámy a pánové, já bych zdůraznil, že tento sněmovní tisk, který nyní probíráme, to znamená sněmovní tisk číslo 983, má za úkol v podstatě neukázněné řidiče, kteří jsou zahraniční, páchají zde přestupky a náš stát je nemůže jakýmkoliv způsobem postihovat, protože prostě odjedou do své domovské země - a jedná se tedy zejména o zahraniční řidiče, jsou to řidiči obvykle polští, rumunští, bulharští, a tak dále a tak dále - a tito řidiči bohužel tady páchají poměrně dost přestupků, které jsou v podstatě v současné době nevymahatelné.

Pokud se podíváme na západ od nás anebo i směrem k Maďarsku, tam tato pravidla platí. Pokud zastaví německý, rakouský, maďarský, policista takové vozidlo, které tam už spáchalo přestupek, tak mu v podstatě znemožní jízdu - buď mu seberou SPZ, nebo mu dají botičku - a vyčkají v klidu na zaplacení nezaplacených pokut. Nevidím tedy nejmenší důvod, proč v České republice by tito řidiči měli být zvýhodňováni a měli by tady v klidu páchat další přestupky bez toho, aniž by dodržovali dopravní předpisy, přestávky a tak dále. Sami víme, že zahraniční řidiči zde v České republice způsobují i díky přetížení a díky tomu, že nedodržují bezpečnostní přestávky, poměrně dost nehod.

I z toho důvodu je tedy nutné uvést tento zákon v platnost. Na bezpečnostním výboru se budeme zabývat tím, zda ještě nedat i městské policii nebo jiným orgánům možnost zastavit vozidlo v případě, že by měli přístup do těch databází. Ale pro mě je důležité, aby Policie České republiky a Celní správa, která tedy na všech dálnicích a silnicích operuje, aby měli tuto možnost. Takže tento zákon jednoznačně podpoříme.

A co se týká nějakých přílepků, které tady byly prostřednictvím pana předsedajícího vzneseny panem Ferim, tak něco takového, jako že by tajné služby - měla by se tam propašovat pasáž, že by tajné služby měly dodávat důkazy do trestního řízení - tak to si myslím, že přes bezpečnostní výbor rozhodně neprojde. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám také děkuji. Nikoho dalšího nevidím přihlášeného do obecné rozpravy ani elektronicky, ani z místa, tudíž obecnou rozpravu končím. Zeptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Vidím, že není zájem. Takže se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro bezpečnost jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako výboru garančnímu? Nikoho nevidím.

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 232, přihlášeno 88 poslanců, pro 69, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání jiným výborům? Nikoho nevidím. Končím první čtení tohoto tisku. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

Dalším tiskem, kterým se budeme zabývat, je

 

60.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti
za přestupky a řízení o nich, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 670/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček, kterému dávám slovo. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Tentokrát je to vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich a některé další zákony. V tomto návrhu zohledňujeme dosavadní zkušenosti a reagujeme na potřeby aplikační praxe, zmírňujeme i kvalifikační požadavky na oprávněné úřední osoby, které vedou řízení o přestupku. Dále navrhujeme zrušit povinnost zpracovávat přehled přestupků, zakotvujeme ochranu soukromí a bezpečnosti osob vystupujících v řízení o přestupku.

Nově tam zavádíme skutkovou podstatu přestupku, která postihuje neoprávněné nakládání s pyrotechnikou v souvislosti s konáním sportovních akcí. Zavádíme možnost uložit omezující opatření v souvislosti s drogovými přestupky. Je tam také nová skutková podstata trestného činu mířící na nedodržování omezujícího opatření uloženého v řízení o přestupku. To zejména zase ve vztahu s postihem takzvaného diváckého násilí a drogových přestupků. Tolik z mojí strany. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji a poprosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Dobrý den, vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové. Většinu věcí už uvedl pan ministr vnitra. Nicméně trochu bych to zrekapitulovala. Zákon platí již dva roky a byla vyhodnocena jeho účinnost. Zjistilo se, že je třeba řešit některé problémy, které nastaly. Především je to zmírnění kvalifikačních požadavků na oprávněné úřední osoby, dále zrušení povinnosti zpracovávat přehled přestupků, dále ochrana soukromí a bezpečnosti osob vystupujících v řízení o přestupku a náležitá procesní ochrana zranitelných obětí v tomto řízení, dále zvýšení účinnosti omezujících opatření, odstranění překážek ve vzájemné komunikaci správních orgánů. Také došlo k doplnění právní úpravy ve vztahu k používání pyrotechniky.

Nad rámec uvedených změn je pak zakotvena příslušnost obecního úřadu obce základního typu k projednávání přestupků proti pořádku ve státní správě spáchaných porušením povinnosti stanovené v nařízení obce nebo kraje. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám také děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které elektronicky nemám nikoho přihlášeného. Z místa se mi taky nikdo nehlásí, takže končím obecnou rozpravu. Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázat jinému výboru jako garančnímu? Nikoho nevidím.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 233, přihlášeno je 88 poslankyň a poslanců, pro je 69, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP