(11.30 hodin)
(pokračuje Maláčová)

To už může být a pevně doufám, že to tak bude, po krizi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni práce a sociálních věcí. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka a připraví se pan poslanec Jaroslav Foldyna. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, pane předsedající. Moc děkuji za slova u předchozích řečníků. Taky děkuji paní ministryni za tento návrh zákona. Každopádně bych chtěl, aby se její pozornost zaměřila trošičku i na problematiku vícečetných rodin, které si myslím, že díky tomuto zákonu jsou poněkud diskriminovány, a to vysvětlím: z důvodu toho, že mají více dětí, třeba i na vysoké škole. Přídavek na dítě je dávkou státní sociální podpory na výživu a podporu dítěte a vlastně ani po valorizaci současného přídavku na dítě nedosáhne tuším ani poloviny životního minima u toho dítěte. Jedná se o dávku, která je podporující a obzvláště v této době, kdy je distanční výuka, kdy zažíváme to, že jsou děti doma s COVID-19, je to dávka, která je neoddiskutovatelným důležitým příjmem pro tyto rodiny.

Vícečetné rodiny se dostávají do problémů se započítáváním příjmů rodiny. Do příjmu rodiny se započítává nejen příjem ze zaměstnání, ale taky třeba rodičovský příspěvek. Dávka navíc nerozlišuje mezi příjmem rodiče a dítěte. Do dávky se tak započítává i vyplacené výživné na dítě, a to nejen u dítěte, jež toto výživné pobírá, ale i všech ostatních společně posuzovaných dětí. A tím vznikají třeba i konfliktní a třecí plochy u rodičů, kteří jsou rozvedeni. Do příjmu se započítávají jak příjmy například z brigád dítěte, tak i příjmy z praxí konaných ve školách. U vícečlenné rodiny je více pravděpodobné, že se v ní vyskytují děti s různým věkem, třeba na více stupních vzdělávání, a zvyšovaný koeficient tak umožňuje zabránit situacím, že rodina nemá nárok na přídavek na dítě, protože má třeba několik dětí na střední a vysoké škole, které se snaží si zlepšit svou životní situaci různými brigádami a tím zvedají příjem společné domácnosti.

Zákon tak předpokládá, že rodina hospodaří s celým svým příjmem všech svých členů, tedy i příjmem dětí z brigád a praxí. Pokud se tedy student snaží co nejlépe zvýšit nebo změnit svou životní situaci, finanční situaci tím, že si zajistí své finanční prostředky pro umožnění třeba svého studia a zlepšení své životní úrovně a zároveň úrovně své rodiny s více sourozenci, může tak připravit paradoxně své další sourozence o přídavek na dítě a vlastně jejich situaci zhoršit.

Já samozřejmě chci, aby přídavek na dítě i pro rodinu s více dětmi přestal být chudinskou dávkou, jak uvádí ministerstvo v důvodové zprávě. A pro mě to je, pokud byste se na to zaměřili, a já možná v tom duchu nachystám i pozměňovací návrh o narovnání podmínek mezi rodinami a podpoření společné solidarity, že je základem každého sociálního systému. Myslím si, že tímto pomůžeme zlepšit situaci těchto rodin nejenom pro tuto nelehkou dobu, ale i v následujícím období, a posílíme tak velmi značně prorodinnou politiku. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Juchelkovi. Nyní s faktickou poznámkou Hana Aulická Jírovcová a připraven je pan poslanec Jaroslav Foldyna. Paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si dovolím, vaším prostřednictvím, reagovat ještě na paní ministryni. Musím říci, že samozřejmě má pravdu a my vnímáme ten takzvaný problém slevy na dani, protože opravdu je to jednou za rok. Každopádně nevidíme vůbec žádný problém v tom, udělat to - a právě to je třeba návrh, který by souvisel s pozměňovacím návrhem legislativní změny - udělat to stejně jako slevu na poplatníka. To znamená, že by to tam bylo měsíčně. Samozřejmě je to o nějaké dohodě, nějaké komunikaci i s Ministerstvem financí, ale za nás si myslíme, že je to cesta, která by neměla být zásadním problémem, a šlo by to právě za těmi pracujícími. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní v rozpravě vystoupí Jaroslav Foldyna. Poslední přihlášený zatím v této chvíli do rozpravy. Máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem se chtěl víceméně zeptat, když tady mluvíme o podpoře pracujících a že by nešlo o takzvanou zápornou daň: my jsme tady mluvili o živnostnících, že živnostník na konci roku odevzdává své daňové přiznání. Nicméně podpora a navýšení pracujících, to znamená to lze vypočítat, pakliže oni mají nízký příjem, to lze vypočítat každý měsíc.

Já jsem se před dvaceti roky nastěhoval do městského bytu v centru města a po dvaceti letech bydlím v takové vyloučené lokalitě v centru města. Kolem mě žije tak 20 % lidí, kteří jsou závislí na dávkách. A dětí je tam tolik, že si myslíme, že začal nějaký porodní boom jak za Husáka. Oni ti lidé bohužel nemají finanční gramotnost. Oni sčítají a sčítají prostá čísla, nic k nim nepřipočítávají k tomu, že výchova toho dítěte má další finanční nároky. Takže když to takto nebudeme definovat, že budeme podporovat pracující rodiny a lidi s dětmi, kteří jsou v pracujících rodinách, a nevytvoříme diferenci mezi těmi, co nepracují, tak kolem mě, ale určitě i kolem jiných, bude běhat spousta dětí, o které se nikdo nestará. A věřte mi, já to vidím před domem každý den. Já tam nejezdím na exkurzi, já tam jezdím domů. Já s nimi žiju. Každý den přibývají, běhají tam a nikdo se o ně nestará. Oni sčítají ty dávky.

Čili ta diference mezi pracujícím člověkem - a já si přeju, aby každý Čech měl tři děti; jsem přesvědčený, že to, co říká pan Orbán a podporuje progresivitu porodnosti, je velice správné. I tento zákon budu podporovat, protože je správný. Jenom bych apeloval na to, a já vím, že to je těžší a složitější: Nepodporujme ty, kteří nechodí do práce a svoje děti mají jako rukojmí pro to, aby dostávali od státu nějaký příjem! Vytváří to napětí ve společnosti! Lidi je začínají nemít rádi. A to není rasismus, vůbec ne! To je obtěžování společnosti těmi nevychovanými. U nás jsou dealeři pervitinu, mají tam svá auta, mají tam svoje prodejny, tam to frčí. A to všechno souvisí tady s tím.

Čili budu hlasovat pro tento zákon. Jsem rád, že tady je, že zvedáme peníze. Protože ta postcovidová doba, ta přinese ohromné utrpení pro spousty lidí. Bude to zoufalství. Ale podporujme, prosím, ty, co chtějí pracovat, a ne ty, co chtějí žít ze svých dětí. Jenom poznámka. A opravdu to podpořím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jaroslavu Foldynovi. Nyní ještě v rozpravě paní ministryně práce a sociálních věcí. Jinou přihlášku do rozpravy nemám. Máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. Já bych to chtěla - děkuji panu poslanci Foldynovi - zopakovat. Rozšíření koeficientu na 3,4 je to, že přídavek na dítě pomůže pracujícím. Protože dneska zejména pracujícím nepomáhá, protože ty částky jsou tak nízké, že se do toho pracující rodiny s dětmi nevejdou. A souhlasím s tím, že to způsobuje obrovské napětí ve společnosti. Protože ti lidé, ačkoliv jsou chudí, ačkoliv dělají všechno správně, tak na podporu státu nedosáhnou. A představte si to, že pracujete, máte třeba minimální mzdu, nicméně stát vám řekne: Jste bohatí, protože pracujete, a na přídavek na dítě nedosáhnete - i když pracujete s minimální mzdou. To je prostě strašná absurdita, strašná absurdita, a my se to snažíme tím 3,4 změnit tak, aby pracující rodiny s dětmi, které jsou chudé, na přídavek na dítě dosáhly.

Mně píšou stovky, stovky, stovky lidí, kteří říkají: Proč není přídavek na dítě pro všechny? Proč není plošně? A já s tím souhlasím. Ale byly by to obrovské částky, bavíme se o desítkách miliard. V tuto chvíli si to prostě nemůžeme dovolit. Takže když ta diskuze tady na stole je, tak říkám upřímně: Narovnáváme to na rok 2014 a postupnými kroky můžeme podpořit více a více rodin. Myslím si, že kdyby každá vláda udělala pro děti tolik, co ta naše, a mohu zopakovat: navýšili jsme po dvanácti letech rodičovskou na 300 000, k 1. lednu zavádíme sdílené pracovní místo, to je podpora částečných úvazků. V jednání máme státní podporu jeslí. Prosadili jsme náhradní výživné tak, aby zejména matky samoživitelky dostávaly své soudem přiznané alimenty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP