(18.20 hodin)
(pokračuje Vymazal)

Za prvé. To pěstování podle našeho návrhu je údajně v rozporu s úmluvou z roku 1961, s režimem, jaký úmluva předvídá. No, to je určitě pravda. Zároveň je potřeba si uvědomit, že ta úmluva je různě vykládána podle toho, s kým se bavíme. Například pan inženýr Novák z Inspektorátu omamných a psychotropních látek opravdu není autorita, která by měla mezinárodní úmluvy vykládat. To, co se děje v České republice v tomhle ohledu, je otřesné. A pobavte se s někým, kdo to reálně na té mezinárodní úrovni řešil, a dozvíte se to.

Například tu byla zmiňována Kanada, že je nekompromisně kritizována. Je zvláštní, že přestože je nekompromisně kritizována, Mezinárodní rada pro kontrolu narkotik - INCB - nesáhla po svém jediném nástroji, který má k tomu, aby trestala státy, kterým je zablokovat vývoz a dovoz omamných látek do Kanady, a prostě jim jenom posílá další a další varovné dopisy, úplně stejně, jako to dělá s Holandskem, které úmluvu začalo porušovat v roce 1976 minulého století. Tolik k tomu, jak je ta úmluvu strašně zásadní v rozhodování ohledně racionální protidrogové politiky.

Že tam nejsou žádné finanční přínosy: My jasně deklarujeme, kolik úspor náš návrh může přinést. Jsou tam, pokud vím, 2,2 miliardy na represi a pak právě ještě další na, řekněme, neplýtvání za protidrogovou prevenci, které je špatně mířená.

Že to obecně nepřináší nic pozitivního: Já si myslím, že zásadní věc, kterou to přináší po té pozitivní stránce, je vlastně respekt k zákonům. Dneska už těch 300 000 lidí, o kterých jsem mluvil, prostě pohrdá zákonem o návykových látkách, protože je napsaný špatně. Kdyby byl napsaný dobře, mohli by ho respektovat a mohli by si z toho odnést i to, že by třeba chtěli respektovat i ostatní zákony. Takhle vy je učíte přesnému opaku.

Kvůli deseti procentům pacientů prý budeme řešit samopěstování léčebného konopí: Tak za prvé, náš návrh neřeší pěstování konopí pro léčebné použití, protože to je prostě konopí vypěstované na základě licence, kterou vydává SÚKL. Ale když už se bavíme o procentech, kterých se to týká, tak jsem si mezitím našel, že například roztroušenou sklerózou - a to je jenom jeden neduh z mnoha, který se dá řešit konopím - u nás trpí 22 000 lidí. Momentálně máme kolik těch oficiálních pacientů? Asi jedenáct stovek? Jedenáct stovek - kde tam vidíte těch deset procent? Absolutně nechápu. Já spíš vidím to, že jste ještě ani neškrtli, prostě hladinu toho, kolika lidem byste to konopí měli dodat. Otřesný, takovýhle argumenty.

Bezúplatné předání versus vlastní potřeba: Ano, zní to velmi zvláštně. Já vidím nebo znám spoustu lidí, kteří vypěstují konopí, potom třeba udělají mastičku a darují to své babičce. Tak se můžeme bavit o tom, že to je potřeba té babičky. Zároveň babička žádá toho člověka, aby jí daroval mastičku. Tak teď už je to možná i jeho potřeba, ne, když chce uspokojit žádost své babičky? Nevím, možná že slovíčkařím. Ale reálně to bylo myšleno tak, že chceme, aby lidi mohli darovat konopné mastičky a podobné věci, a samozřejmě, aby mohli darovat i ten 30gramový pytlík. Koneckonců, když dneska kamarádovi podáte hořící cigaretu - 0,7 gramů - dopouštíte se distribuce podle trestního zákoníku. Takže to je něco, co jsme chtěli řešit, protože nám nepřijde správné, aby lidi končili ve vězení za to, že někomu podají takhle malé množství konopí.

Bereme si prý za rukojmí nemocné: No, já myslím, že my jenom prostě konstatujeme, že je tady velká porce lidí, kteří konopí užívají, a u toho mají pocit, že to bude mít na ně léčebný efekt. Všichni, kdo jste tu s nějakým lékařským vzděláním - což já třeba vůbec nejsem - tak určitě víte, že deklarované léčebné účinky konopí jsou nadhodnocené. Je tvrzeno, že je jich prostě víc, než jich reálně může být. Není to tak zázračná bylina. Je to super bylina, ale není zázračná.

A to, že lidi si myslí, že jim to pomůže na kdeco, a pak to zkoušejí použít za tímhle účelem, je jedna věc. A to, že vy potom ty lidi necháte zavřít do vězení, nebo je necháte postavit před soud, kde oni se začnou hájit léčebným využitím konopí, a tím vlastně tomu dělají reklamu v médiích, tak to už je věc druhá. A za to opravdu nemůžeme, že konopí má takhle dobrou reklamu, kterou mu zprostředkovává trestní řízení.

Kdo bude vykládat zamezení přístupu: Ministerstvo napíše vyhlášku. Takhle to bylo myšleno a myslím si, že to v důvodové zprávě předvídáme. Tolik k tomu.

Že tam vůbec není registrace: My jsme se bavili s Ministerstvem zdravotnictví a panem ministrem Vojtěchem toho času a ten nám přinesl papír o tom, že ministerstvo to nechce. Nechce registraci, protože nemá, jak kontrolovat, kolik lidí se zaregistrovalo správně, kde pěstují a podobně. Tak jsme mu vyšli vstříc a registraci jsme tam nepsali. Já se jí rozhodně nebráním. Myslím si, že spousta z těch 300 000 lidí by ji uvítala. To jsme na konci první strany.

Druhá: Uruguay je prý ráj pašeráků díky tomu, že se tam legalizovalo konopí. No, je to přesně naopak. Uruguay byla rájem pašeráků kvůli tomu, že se přes Uruguay pašovalo konopí, a nejenom do Paraguaye, a jejich reakce na to byla - pojďme tu trávu zlegalizovat, protože tohle je nesnesitelný. Příčina a důsledek, to se tady plete často.

Statistiky osob vyhledávajících pomoc jsou zkreslené: protože když je konopí legální nebo je společensky tolerované, víc lidí je ochotno se přiznat, že měli po něm nějaký zvláštní zážitek. Když konopí bude tvrdě trestáno, budou lidi tvrdit, že všechny svoje divný zážitky měli z alkoholu. Co je ale taky pravda, je, že všechny ty věci, které jste vyjmenovali jako vedlejší účinky konopí nebo negativní účinky konopí, můžou být i negativním účinkem alkoholu.

Například i ta schizofrenie: Bylo tu tvrzeno, že to spouští v nějaké nadměrné míře schizofrenii u mládeže nebo u dospělých. Schizofrenie je v populaci pořád kolem jednoho procenta. To si normálně najděte tu statistiku. Jedno procento, děj se co děj. Čím to bude? Možná že prostě někteří lidi jsou predisponováni, a čím si to spustí? Jestli stresem, jestli alkoholem, jestli trávou, to už je úplně jedno, jenom to přijde dřív nebo později. Každopádně je potřeba jim nabídnout pomoc, a ne je trestat.

Já se s dovolením napiju. (Pije.) Pavel Kuřátko: Když jsem byl s kolegou Ondráčkem ve Valdicích, tak jsem se s panem Kuřátkem taky bavil a on mi mezi čtyřma očima řekl, že on proti tomu, aby si dospělý člověk zapálil jointa a prostě ho vyhulil, nic nemá. Že jenom nechce, aby se tím lidi nechali zotročit, aby si tím lidi zničili život. Takže kde je to jeho tvrzení o tom, že každej skončí jako makak? Nevím, to se na mě nezlobte, ale to fakt ten člověk netvrdí. Nebo alespoň ne mně.

Čím je dáno, že legalizace povede k pěstování nízkopotentního konopí: To je zcela zásadní otázka. Tak tam je potřeba se zamyslet nad tím, jak vzniklo to, že lidi vůbec měli tendenci šlechtit to vysokopotentní konopí. Doufám, že mě pan poslanec poslouchá. To by bylo skvělý, kdyby to příště třeba věděl. Bylo to dáno tím, že pašeráci nebo dealeři - nevím, jak jim chcete říkat - chtěli narvat co nejvíc konopí do co nejmenšího prostoru, řekněme co nejvíc hodnoty do co nejmenšího prostoru. Tak pěstovali potentnější konopí, kterého potom stačilo prodat menší objem a zákazník byl spokojený. Takže když my umožníme, aby se takovýhle překupník cítil v bezpečí, když to někam poveze - například si tím zlegalizujeme i trh s konopím, což by bylo super - tak prostě vemte jed na to, že ta potentnost - ne že bude klesat všude - ale rozmanitost na trhu se rozhodně zvětší. To vám garantuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP