(17.50 hodin)
(pokračuje Okamura)

No jo, co se to tady děje? Protikorupční strana! Provalily se také vazby pirátských špiček na vedení společnosti JCDecaux, jejichž vrcholný manažer Tomáš Tenzer je souzen za korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami na pražském magistrátu. Boj o koryta, umísťování kamarádíčků do dobře placených funkcí. A co to bylo za ty fotografie, co jsme viděli? Jak se partnerka předsedy pirátského klubu Jakuba Michálka s ním setkávala a zapomněla to uvést do vašeho seznamu těch setkání? Takže vy tady šikanujete ostatní, že prý jsou tady, a tváříte se jako protikorupční - nás ne, protože my nemáme ani jednoho obviněného ani stíhaného poslance, ani nemáme žádného zavřeného poslance - ale tady pořád vyskakujete na mikrofon, a přitom sama vaše předsedkyně pirátského klubu na pražském magistrátu kvůli tomu rezignovala na funkci, takže uznala svoji vinu, samozřejmě, tak se bez toho, aby to uváděla, tak se za zády scházela s člověkem z firmy JCDecaux, který je souzen pro korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami, a neuvedla to vůbec na ten seznam.

Takže vy jste normální političtí podvodníci! (Pobavení v pravé části sálu.) Nic víc. Takže buď mlčte, takže když už říkáte, že máte nějaký protikorupční seznam, tak tam uvádějte všechno! A ne jenom to, co se vám hodí.

Ono to jde totiž ještě dál, protože ona se totiž scházela - a jak to, že při komunálních volbách jste dostali slevu na reklamu ve volební kampani právě od dceřiné společnosti JCDecaux ve výši 60 až 75 %? Přitom tato firma čelí u soudu podezření z korupce. A dokonce jeden z jejích manažerů přitom na kandidátce Pirátů v Praze kandidoval, jak víme. Takže vážení, jestli máte nějaké řeči na mě a na SPD, máte dost času jít teď na mikrofon a vysvětlit všechny tyhle věci, o kterých jsem říkal, jednu po druhé! (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Budou následovat faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Radek Holomčík. (Výkřiky ze sálu.) Prosím o klid všechny! Pan poslanec Radek Holomčík, poté pan poslanec Zdeněk Ondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Děkuji prostřednictvím pana předsedajícího panu předsedovi Okamurovi, že sáhl do svých archivů a složek a vytáhl tam věci, které už byly propírány z různých stran a vysvětleny. Ale to nevadí.

Já jsem, pane předsedo, mluvil k věci. Tady vaše poslankyně říkala, že je proti dekriminalizaci, protože je to největší zlo na světě. A já jsem přečetl úryvek z vaší knihy Umění žít, ze strany 42, kde prostě píšete o tom, že kdo je proti dekriminalizaci, v podstatě jde na ruku mafii. To nejsou moje slova. Já jsem citoval. A jestliže tady teď říkáte, že jste hovořil o léčebném konopí nebo že jste psal o léčebném konopí, ten nadpis nebo kapitola se jmenuje Legalizace měkkých drog. Mluvíte tam o kriminalizaci, dekriminalizaci, trestech, o drogovém populismu, o penězích pro mafii. Ale o léčebném tam není ani fň. Takže prosím vraťme tu debatu. Já jsem se o nikoho neotíral. Já jsem prostě položil regulérní dotaz, pokud vy jako předseda máte nějaký názor na legalizaci měkkých drog, mezi které je standardně konopí pasováno, tak proč vaši poslanci navrhují něco jiného. Já jsem chtěl vysvětlit jednoduchý logický paradox. A to, že tady budete vytahovat ze složek, které máte na konkurenci, když se o vás někdo dovolí otřít, tím pozornost neodvedete. A vaše hysterická reakce jenom dokázala, jak strašně se bojíte, že se vaši voliči dozvědí o tom, co ve skutečnosti říkáte a děláte. A já za to děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Zdeněk Ondráček. Připraví se paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Ano, děkuji. Já jsem velmi potěšen, že pan kolega Okamura má už také své složky. (Smích a oživení v sále.) Ono to už za chvíli bude jenom o složkách. Takže každý na každého budeme všichni vědět, ale je to zase zajímavé, protože musím říci, že to odpolední jednání po rozruchu v minulém týdnu mně přišlo takové hodně konzervativní. Všichni jsme seděli, poslouchali, všecko to odsejpalo, už jsem se bál, že se dostane i na ty body, které tady má paní ministryně spravedlnosti, a už tady sedí. Takže děkuji, že jsme to zase vrátili do starých dobrých zajetých kolejí, že se hádáme a že tady máte ty složky.

A víte, jak sedím vedle kolegů ze sociální demokracie, ti, když pan kolega Okamura začal mluvit, byli zděšeni, že to zase bude o nich. A když zjistili, že to bude tentokrát o jiné straně, tak v podstatě byli velmi potěšeni. Takže minimálně České straně sociálně demokratické jste, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím pana předsedajícího, udělal radost.

Ale pojďme se vrátit k tomu: zabijme ten zákon, stejně to k tomu spěje, a pojďme postoupit dál, ať se paní ministryně spravedlnosti také dočká svého bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Karla Maříková. Máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Budu reagovat na slova pana poslance Holomčíka prostřednictvím vás. Prosím vás, pane poslanče, nevkládejte mi do úst slova, která jsem neřekla. Já jsem neřekla, že marihuana je největší zlo na světě. Já jsem tady zhodnotila jenom pro a proti vašeho zákona. A bohužel, na miskách vah převážilo to proti. A proto jsem podala návrh na zamítnutí. Nepodávala jsem ho jen jako politik, ale jako zdravotník. A z řad zdravotníků se tady shodneme, že bohužel váš návrh, tam převažují větší rizika, že by došlo ke zneužití.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí - pardon, pane místopředsedo - s přednostním právem, nejprve přihlášen pan poslanec Lukáš Černohorský jako zastupující předseda poslaneckého klubu. A pak jste na řadě vy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji. Já budu hovořit spíš k věci, než abych se tady vyjadřoval k tomu, co nám tady vždycky přečte pan poslanec Okamura. Nechtěl jsem reagovat faktickými, protože se tady sesbíralo trošku víc.

Předně, prostřednictvím pana předsedajícího, k paní poslankyni Maříkové. Ona tady říkala, že jim v Karlovarském kraji chodí nějaké osoby mladší 18 let pod vlivem omamných a psychotropních látek a že ti učitelé nevědí, co mají dělat. Tak já bych se pravděpodobně obrátil na zaměstnance sociálky, kteří by to měli dořešit s rodiči.

Pan poslanec Hájek prostřednictvím pana předsedajícího se tady ptal, jak se k tomu staví kolegové od Starostů a nezávislých, tak bych upozornil, že pan kolega Gazdík, Rakušan, Farský a pan kolega Pávek spolupodepsali tento návrh, takže v tomto případě oni, předpokládám, nepodpoří zamítnutí. Dorazí na hlasování, nebojte, prostřednictvím pana předsedajícího.

Dále se tady diskutovalo o mafii. Já bych se vrátil zpátky do historie, kdy v roce 1919 ve Spojených státech zavedli prohibici na alkohol, to asi většina z nás ví, s tím, že v rámci toho si slibovali, že se přestane alkohol úplně pít, že se samozřejmě zlepší zdravotní stav a že vymizí veškeré nešvary, které kolem toho byly. Ale stal se úplně přesný opak, jak víme třeba z okolí Chicaga a Al Caponeho, tak se tam začal rozvíjet černý trh. Naopak množství barů, které do té doby byly třeba černé, nelegální, záleží na vás, tak ke konci prohibice jich bylo několikanásobně víc. Kolem alkoholu a této prohibice se pohybovala velká spousta zločineckých skupin, které se neštítily toho, právě pro ty finanční prostředky používat i násilí. Takže regulace, kterou tady navrhuje kolega, umožňuje právě od represe poněkud ustoupit a naopak odstraňovat moc zločineckých skupin tím, že je nebudete finančně podporovat tak, aby utíkaly na černý trh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem pan místopředseda Sněmovny Tomio Okamura. Připraví se pan poslanec Tomáš Vymazal. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, k té mé knížce. Jsem rád, že mám dalšího samozvaného tiskového mluvčího, který se přidává k novinářům, který rád vysvětluje mně jako autorovi, co jsem vlastně napsal a jak jsem to myslel. Takže já bych si to dovolil vysvětlit sám. Znovu zopakuji, že jsem měl na mysli legalizaci léčebné, léčebné marihuany, toho jsem dosáhl. A omlouvám se, že jsem to v tom odstavci neupřesnil. Já jsem dělal besedy na své knížky, bylo tam plno, a já jsem to vysvětloval, ty knížky, byla k tomu diskuze. Tak jsem rád, že... Ale jinak o tiskového mluvčího nestojím, jo? Možná bych vám, jestli to třeba mohl, pár tisícovek vám za to dát. Ale zrovna vy ty kvality nemáte, abyste to dělal za mě. (Pobavení v sále.)

Ale chtěl jsem jenom říci, ještě jsem... víte, vy jste... vy jste... já ještě doplním to svoje vyjádření. Protože vy jste měli heslo, jak jsme si tady popovídali o tom rozdělování korýtek, které děláte, a to říkali i vaši členové, že ovlivňujete veřejná výběrová řízení na pražském magistrátu a jak se scházíte s těmi lidmi obviněnými a souzenými za korupci. Já si vzpomínám na to vaše heslo: Pusťte nás na ně! Ovšem vaši voliči se mylně domnívali, že tím myslíte: Pusťte nás na zkorumpované politiky. Nyní vidíme, že jste tím mysleli: Pusťte nás také na koryta! (Smích v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP