(17.30 hodin)

 

Poslanec Jaroslav Holík: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, já teď navážu tady na kolegyni Maříkovou a budu reagovat na vystoupení kolegy Nachera.

Jsem z Moravy. Čili když jsem z Moravy, to znamená, že je tam možná trošku větší konzumace tekutého penicilinu - slivovice. Pokud pěstuji švestky, tak si je můžu nechat vypálit ve státem schválené zkušebně. Pokud to budu pálit doma, riskuji pokutu. Stejně tak je to i s marihuanou. Pokud si ji koupím v lékárně, je všechno v pořádku. A pokud ji budu pěstovat doma, byť pro vlastní účely, musím počítat s tím, pane Nachere, říkám to vám, že budu za to sankcionovaný.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Marek Novák, připraví se pan poslanec David Kasal. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Já děkuji za slovo. Já jenom vaším prostřednictvím, pane předsedající, ke ctěnému kolegovi Patriku Nacherovi. Kriminalizace samopěstitelů: určitě ano a určitě je to téma, o kterém bychom měli mluvit, proč ty tresty jsou takové, jaké jsou. O tom se bavme, to nepopírám. Každopádně z dopisu - nikdo nezemřel - jsem si hned, když jsem to uslyšel, dal pomlčku - ale taky nikdo nezmoudřel. Bohužel.

Co se týká té výtky, že málo mluvím o léčivosti konopí. Já myslím, že tady na plénu se o tom mluví dost. A já jsem skutečně potřeboval vám sdělit a víceméně diskuzi vyvážit tím, že ačkoli léčivé konopí plně podporuji, tak samopěstování, které by vedlo právě k tomu, že by se nám nekontrolovaně rozšířil trh a nekontrolovaně se rozšířil právě k těm, kterým může ublížit, tak za to já prostě nejsem, a víceméně právě proto o tom mluvím, abychom si to tady uvědomili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec David Kasal, připraví se pan poslanec Feri. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo. Já budu reagovat také na svého ctěného kolegu Patrika Nachera, ale i na předkladatele. Já jsem tedy nikdy nic nepěstoval. Mě zaujalo z toho dopisu těch sto metrů čtverečních. Zdá se mně to přece jenom dost na jednoho spotřebitele, ale to nechci zpochybňovat, nevím, jak ty rostliny jsou velké a kolik se z toho usuší.

Já bych chtěl spíš říct takové praktické věci, o kterých se tady nehovořilo nebo vyplývaly ze statistik. Já dělám na dětském oddělení a my tam máme potom jak alkohol, tak i marihuanu. A ona není jenom u šestnáctiletých dětí, ona je u deseti-, dvanáctiletých dětí, a v poměrně velkém procentu. Určitě by si to zasloužilo další výzkum, ale myslím si, že to zneužívání v České republice je mnohem větší v dětském věku a v mnohem nižších věkových kategoriích, než je potřeba. Vliv na zdravotní stav těch dětí je znám a rozhodně není pozitivní. A nemyslím si, že mezi dětmi je zrovna velká kategorie těch, o kterých se tady bavíme. Pro lékařské účely, pro účely zmírnění bolestí a podobně nejsem vůbec proti tomu, naopak. Ale v dětském věku, tam tyhle věci opravdu nejsou.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Dominik Feri, připraví se pan poslanec Birke. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo. Pan kolega Patrik Nacher je asi jediný poslanec koalice, který dokáže rozjet i koaliční poslance, to je skvělý. (S úsměvem.)

Ne, já skutečně nerozumím chorobné touze zamítnout ten zákon v prvém čtení, ještě ho onálepkovat, že to je konopí do každé rodiny, to opravdu není smyslem toho zákona. Zároveň také, když se tu postavila nějaká linka mezi předlohu předcházející a předlohu tuto, že jde o něco jiného - ano, skutečně jde o něco jiného. A když tu pan kolega Novák, prostřednictvím pana předsedajícího, říká - tak se o tom bavme přece tam - tak nemá pravdu, že ty předlohy pokrývají stejné záležitosti. Nikoliv, není to pravda. Tamta debata bude probíhat o úplně něčem jiném než v tomto návrhu.

Nerozumím opravdu tomu, co by odpůrcům této předlohy udělalo, kdyby nehlasovali pro zamítnutí, nechali to projít do výborů. Nechť si ve druhém čtení načtou návrh na zamítnutí, nechť tedy ten návrh potom před koncem volebního období pohřbí, ale aby proběhla nějaká racionální debata, kdy můžou přijít na výbor, pobavit se o tom. Zkušenosti ze zahraničí jsou bohaté, zkušenosti z jednotlivých amerických států jsou bohaté, přístupy k tomu jsou rozličné. Můžou zaznít i argumenty týkající se prevalence u české mládeže nebo u české společnosti, jistě. Ale to nejsou věci, které běžně řešíme, ty detaily na plénu Poslanecké sněmovny. Jestli to chcete zamítnout, zamítněte to ve třetím čtení, ne teď. Tím akorát říkáte: Pro nás to není vůbec žádné téma, pro nás to téma prostě nic nepředstavuje. No jo, ale když pro vás nic nepředstavuje, tak proč pořád argumentujete tím, že to je tak velká společenská záležitost? Tak to asi máte jako zásadní společenskou záležitost řešit - v debatě, ve výborech.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jan Birke, připraví se pan poslanec Hájek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji za slovo, pane předsedající. Moje přihláška do technické vzbudila velké pozdvižení, očekáváte samozřejmě, že budu velmi vtipný, ale neočekávejte od toho nic. Asi vás zklamu. (S úsměvem.) Na druhou stranu ale musím říci, že jsem si strašně vybavil s ohledem, jak vás velmi pozorně poslouchám - protože, podotýkám, nejsem absolutně odborník na tuto záležitost, absolutně, věřte tomu, člověk by měl vystupovat k tomu, čemu rozumí, ale mně to opravdu nedá - já jsem si vybavil ten krásný film Samotáři, kdy hlavní protagonista v podstatě obecně konstatoval, že v České republice se málo hulí. A pan exministr, který vystoupil a řekl "konopí do každé rodiny", to mě evokovalo k vystoupení, a to z toho důvodu - a teď už trošku vážně: víte, já jsem ještě před pěti lety vykouřil 60 cigaret denně. 60 cigaret denně! Za sedm dní to bylo neuvěřitelné množství kartonů a cigaret. Já totiž vím, co je návyk. A po té nepříjemné události, kterou si někteří kolegové pamatují, která mě postihla, velmi vážná událost, jsem přestal kouřit ze dne na den. A můžu vám říci, já vím, co je abstinenční příznak. Neumíte si někteří z vás, kteří jste neprošli tímhle údolím stínu - musím vám říci, že je to něco neuvěřitelného. A po tom, co tady zazněli ti předřečníci, tak ti, kteří dostanou návyk z této látky - a nezpochybňuji zdravotní účinky v žádném případě, ale dostanou návyk - tak musím říci, že tak, jak já jsem se z toho těžce dostával, ze dne na den, tak si nedokážu představit, jak bych se dostával z konopí nebo z marihuany. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan ministr zdravotnictví Jan Blatný se omlouvá z pracovních důvodů z dalšího jednání dnes. Pan poslanec Josef Hájek je na řadě s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Hájek: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, já jsem trávu nikdy nehulil, doufám, že je to na mně vidět nebo poznat. (Ozývá se smích v sále.) Kolega Petr Gazdík, prostřednictvím pana předsedajícího, asi četl moje myšlenky, protože jsem chtěl vědět, jaký je názor koaličního partnera na tuto problematiku. Já jsem se tedy ještě nerozhodl, protože jsou tady názory pro a proti, takže bych poprosil, jestli tady někdo je z koaličního partnera, partnerů Pirátů, kolegové ze STANu, aby nám tady sdělil, jaký je jejich názor na tuto problematiku. Jsou to většinou zkušení matadoři, kteří také už něco pamatují, takže se nechám rád poučit a možná ten návrh, který tady je, ještě změním nebo z mého pohledu upravím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Roman Onderka, v tuto chvíli poslední přihlášený s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji, pane předsedo. Já budu velice krátký. Prostřednictvím vaší osoby ke kolegovi Ferimu. Nikdo z nás, kteří budeme hlasovat pro zamítnutí, nemá žádné chorobné touhy, to možná máte vy u vás v TOP 09. My pouze dodržujeme Ústavu České republiky, budeme hlasovat podle svého vědomí a svědomí a činíme tak v prvním, v druhém i ve třetím čtení. Přeji pěkný den. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP