(14.50 hodin)
(pokračuje Kovářová)

Proto prosím, abychom tento tisk začali projednávat, protože se ukazuje, že je pravdou, že máme ve Sněmovně zákon, který bude řešit zvýšení přídavků na děti, ale jak kolují takové zvěsti, tak navrhované projednávání v prvním čtení a takzvaně podle devadesátky pravděpodobně neprojde a tento tisk se ohřeje ve Sněmovně delší dobu. Z toho důvodu chceme předřadit projednávání tohoto bodu, abychom na tu dobu, kdy bylo slibováno, že by i samoživitelkám a samoživitelům byly zvýšeny přídavky na děti, tak ta doba se samozřejmě oddaluje a chceme jim vykrýt těžké chvíle a samozřejmě výpadky, které oni měli. Proto vás prosím, abyste velmi zvážili a podpořili zařazení tohoto bodu, který se týká mimořádného příspěvku samoživitelkám a samoživitelům. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, ptám se, zda ještě někdo k pořadu schůze. Pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Kolegyně, kolegové, já se tak jako už opakovaně na vás obracím s žádostí, abychom pevně zařadili na program bod, který má číslo 200, je to sněmovní tisk 603 a je to finanční odškodnění osob sterilizovaných v rozporu s právem.

Vím, že s panem předsedou Faltýnkem jsme toto opakovaně řešili, a on neustále říká, že se to bude řešit až poté, co skončí nouzový stav. Ale čas tiká, náš mandát se pomalu chýlí ke konci, nevíme, jak dlouho bude nouzový stav trvat, a já jsem přesvědčen, že vůči těm ženám by bylo správné, abychom tento bod projednali. Nebude to bod, který nám zabere půl dne, bude to otázka - myslím si, že do půl hodiny to můžeme mít projednáno. Myslím si, že máme možnost napravit křivdu, která se těmto ženám stala. A já vás o to žádám.

Žádám vás o pevné zařazení tohoto bodu na tento pátek jako první bod, případně po již pevně zařazených bodech. V případě, že to neprojde variantně, tak žádám o zařazení na příští středu odpoledne od 14.30. Děkuji za podporu mého návrhu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. K pořadu schůze - hlásí se ještě někdo? Jestliže ne, vypořádáme se hlasováním s jednotlivými návrhy. Přivolám kolegy z předsálí.

Nejprve se tradičně vypořádáme s návrhem, který předložilo politické grémium Poslanecké sněmovny. Není-li proti tomu námitka, rozhodli bychom jedním hlasováním, hlasováním o celém návrhu grémia. Ještě počkám chviličku, poprosím vás, abyste zaujali svá místa v sále, abychom mohli hlasovat. Počet hlasujících je stálý.

 

Budeme hlasovat o gremiálním návrhu.

Zahajuji hlasování, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeno 169, pro 159, proti nikdo. Návrh byl přijat. Já vám děkuji.

 

Nyní návrhy pana předsedy Faltýnka. Nejprve je zde návrh na pevné zařazení projednávání bodů pořadu schůze z bloku zákony zamítnuté a vrácené Senátem. A je navrženo toto pořadí projednávání: 575, 576, 1111, 834, 886, 918, 986. Jen upozorňuji, že jsme před chvílí v rámci gremiálního návrhu zahrnuli bod (tisk)1111 a nyní ho dáváme na třetí místo. Je tam drobná změna, dávám na to upozornění.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto pevné zařazení? Od 17 hodin, to jsem zřejmě zapomněl říct na záznam. Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 169, pro 144, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Následně zde padl procedurální návrh, ale já jsem počkal s jeho hlasováním, až to bude mít nějakou logiku. Jménem poslaneckých klubů ANO a ČSSD je navrhováno podle § 53 odst. 1, abychom dnes hlasovali po 19. i 21. hodině.

Zahajuji hlasování, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, přihlášeno je 171 poslanců, pro 129, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Nyní se dostáváme k těm dvěma zákonům, u kterých se předpokládá zkrácené jednání ve stavu legislativní nouze.

 

Pan předseda Faltýnek je navrhuje zařadit v pátek 22. 1. jako první dva body, a to nejprve tisk 1134 o kompenzačním bonusu podnikatelů a následně tisk 1122, zákon o některých úpravách v oblasti dávek státní sociální podpory.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro pevné zařazení těchto dvou zákonů na pátek jako prvního a druhého bodu? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 171, pro 165, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat návrh pana předsedy Stanjury, abychom zařadili do této schůze nový bod s názvem Informace vlády o očkovací strategii. Jestli jsem to tak správně... Není to úplně přesně, ale pan předseda říká, že to tak může zůstat. Všichni víme, o čem hlasujeme: tématem bude očkování. Nový bod.

Zahajuji hlasování, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno je 171 poslanců, pro 159, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Nyní tento bod pevně zařadíme jako první bod dnešního jednání.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro pevné zařazení tohoto bodu? Kdo je proti?

Hlasování číslo 9, přihlášeno je 171, pro 156, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Klaus navrhuje zařadit nový bod s názvem ochrana nejvíce ohrožených skupin obyvatelstva. Dále navrhuje zařazení nového bodu - otevření škol. Ptám se, zda je někdo proti, abychom hlasovali jedním hlasováním. Nebo zvlášť? Nechám hlasovat jednotlivě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP