Úterý 19. ledna 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Radek Vondráček)

493.
Informace vlády o očkovací strategii

Vzhledem k tomu, že se jedná o informaci vlády, je zde už zažitá praxe, že jako první by měl vystoupit zástupce vlády. Tak to bylo diskutováno i na grémiu s tím, že vláda má někoho pověřit. A tím pověřeným je ministr zdravotnictví Jan Blatný. Poprosím pana ministra, aby se tedy ujal slova.

A poprosím, vážené poslankyně, vážení poslanci, o klid v sále. Máte-li něco neodkladného, běžte do předsálí. Ostatní zaujměte svá místa, zvláště přímo v nejbližším okolí řečnického pultíku. Nechci nikoho jmenovat. Všem vám děkuji za pozornost. Prosím o klid. Tak, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Vážený pane předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo a dovolte mi, abych vás seznámil s dosavadními výsledky očkování proti koronaviru v České republice a předtím shrnul, jakým způsobem je toto očkování koncipováno a zamýšleno.

Víme, že v současné době tím, že se člověk přihlásí k očkování, vyjadřuje svoji svobodnou vůli nechat se očkovat. Očkování není povinné, je dobrovolné a je hrazeno ze zdravotního pojištění. První část očkování probíhala mimo centrální rezervační systém, já se k tomu ještě vrátím, a v současné době se spustil centrální rezervační systém, který pracuje s pomocí on-line formulářů a probíhá následně: poté, co se člověk přihlásí k on-line webu, tak vyplní následně dotazník, dostane potvrzení o registraci, v případě, že nelze, aby tato registrace byla automaticky provedena, je mu doporučen kontakt praktického lékaře, následně v dalších krocích, které popíši, dochází k nastavení termínu rezervace a k vlastnímu očkování. Na to, aby tento systém a obecně celý systém očkování fungoval, je ustavena přesně definovaná struktura, která je postavena zejména na krajských koordinátorech očkování a na odpovědných osobách v jednotlivých očkovacích místech. Jsou zavedena takzvaná distribuční očkovací místa, očkovací místa, mobilní očkovací týmy a v budoucnu i velkokapacitní očkovací místa.

Pokud se týká centrálního rezervačního systému, potom, jak jsem už řekl, jedná se o několik za sebou jdoucích postupů: registrace, následně prioritizace - v současné době jsou prioritizováni zdravotníci, lidé ze seniorních domovů a ti, kteří se o ně starají, a senioři nad 80 let. Následně je podle množství dostupné vakcíny v jednotlivých očkovacích místech průběžně přidělován termín k očkování a následně probíhá očkování. Upozorňuji, že i když v principu i do budoucna velká část zájemců o očkování bude odbavena prostřednictvím internetu, systém je navržen tak, aby registraci a rezervaci zejména seniorů, které vyžadují znalost práce s internetem, mohli provádět i rodinní příslušníci, sociální pracovníci, praktičtí lékaři a příslušníci linky 1221, případně některých lokálních call center, která jsou v některých krajích zřízena.

Pokud se týká jednotlivých fází očkování, tak jak s nimi počítá metodický pokyn, dovolte mi se nyní zaměřit zejména na fázi 1A, která nyní a minimálně do konce února probíhá a probíhat bude. Cílem je udržet funkční zdravotní systém a eliminovat jeho zátěž, neboť jsou to právě senioři, kteří jsou nejčastější částí populace, která onemocní tak, že potřebuje hospitalizaci. Cílem tohoto je ochránit jejich zdraví a životy a uvolnit, respektive ochránit zdravotní systém. Zopakuji, že se jedná o seniory nad 80 let, případně imobilní osoby, seniory v institucích, což jsou domovy pro seniory, léčebny dlouhodobě nemocných, zdravotníky a zaměstnance sociálních pobytových služeb. A o tom, že je tato fáze skutečně naplňována, svědčí to, že z těch, kteří byli dosud naočkovaní, právě tyto skupiny tvoří téměř 90 % všech očkovaných. Následovat budou fáze další podle metodického pokynu, ale tím vás nyní ve zprávě, která shrnuje dosavadní výsledky, zdržovat nebudu.

Pro vaši informaci plán dodávek vakcín do České republiky je takový, že v případě, že započítáme všechny vakcíny, které jsou kontrahované do České republiky do března 2021, potom v lednu můžeme naočkovat 346 625 osob, následně v únoru, protože bude zahájeno nebo bude probíhat podávání i druhých dávek, se bude jednat o 271 600 osob a v březnu poté o 662 400 osob. Dohromady je to asi 1,3 milionu osob, pakliže bude k dispozici jak vakcína Pfizer, tak Moderna, tak AstraZeneca. V případě, že by vakcína AstraZeneca v tuto dobu ještě dostupná nebyla, je počet potřeba snížit o 600 000. V současné době je nejčastěji distribuovaná vakcína od firmy Pfizer/BioNTech. Ministerstvo zdravotnictví stanovuje maximální dávky pro jednotlivé kraje a dovážena je tato vakcína do třicet jednoho distribučního očkovacího místa, které je zasmluvněno s dodávající společností. Upozorňuji na to, že podle smlouvy, kterou má Evropská unie, a tudíž i Česká republika s distributorem, je třeba určit cca s dvouměsíčním předstihem, kam mají být tyto vakcíny směřovány, a drobné změny lze provádět maximálně do dvou týdnů před dodáním. Jakákoliv větší změna znamená to, že by byla Česká republika posunuta dále v celém systému a vakcína by se k nám dostávala později. Proto je snaha dělat co nejmenší, popřípadě žádné změny v tom distribučním seznamu. V minulosti, a v současné době je to konzultováno a diskutováno, byl klíč k tomu, kolik je vakcín doručeno do jednotlivých center, jiný, než je tomu teď. Původním klíčem, který bylo potřeba nastavit v prosinci, kdy jsme ještě nikdo nevěděli, kolik bude v krajích přesně míst, kolik těchto míst budou kraje schopné zřídit, jaké budou kapacity těchto míst, byla odhadovaná kapacita jednotlivých očkovacích míst a vycházelo to celé z myšlenky, že se bude očkovat touto vakcínou pouze v těch třicet jedna očkovacích místech. Kraje nicméně začaly dělit dodávky i v rámci krajů na další očkovací místa a s ohledem na to a také na zvyšující se počet dodávek od třetího týdne v lednu reflektuje rozdělení dávek na jednotlivé kraje poměr ohrožené populace 65 let a starší a celkovou výši populace v daném kraji. Z toho plyne to, že některé malé kraje, které v minulosti neměly definován větší počet očkovacích míst, se z dnešního pohledu mohou zdát znevýhodněny. Typickým příkladem je třeba Karlovarský kraj, který nahlásil pouze jedno očkovací místo, kapacita byla předpokládána nízká. Nyní se v tomto kraji očkování rozjíždí, a tak z původní dodávky jednoho plata se to zvyšuje mnohokrát. Takže upozorňuji na to, že dodávky se nějakým způsobem vyvíjí a zohledňují i schopnost dodavatele a schopnost redistribuce.

I do budoucna se snažíme, aby rozdělení reflektovalo co nejvíce poměr ohrožené populace a také počet již proočkovaných a registrovaných zájemců. Moderna a další vakcíny, které budou, věříme, v brzké době k dispozici, potom nejsou dodávány přímo výrobcem, ale budou dodávány distributory. Na každou tuto vakcínu je nebo bude k dispozici distributor, který bude zajišťovat rozvoz a distribuci těch vakcín. V současné době dobíhá výběrové řízení na Modernu, výsledek teď k dispozici nemám, ale vznesl jsem dotaz na zdravotní pojišťovny, kdo je tím distributorem.

Dovolte mi nyní souhrnný přehled o tom, jak doposud očkování probíhalo. Jedná se o export dat ke včerejšímu večeru, ve vybraných případech k jedenácté hodině dnešního dne. Jedná se o data o očkovaných, která jsou zadávány do modelu ISIN - očkování, a to v reálném čase dle možností očkujících center. Usnesením vlády byl dán požadavek na to, aby očkující zařízení zadávala do tohoto systému data nejpozději v den, kdy očkování proběhlo.

K jedenácté hodině dnešního dne bylo vykázáno 129 829 podaných dávek, to znamená zhruba 1,3 % populace, což Českou republiku řadí zhruba doprostřed evropského žebříčku. Česká republika tedy není tím, kdo by očkoval nejvíce v Evropě, ale v žádném případě není tím, kdo by očkoval málo nebo nejméně. Očkování probíhá průměrně tak jako ve většině ostatních zemí. 62 428 těchto podání bylo vykázáno v přímo řízených zařízeních Ministerstva vnitra, zbytek, zhruba polovina, byla pak vykázána v ostatních zařízeních řízených kraji. Denně je v pracovních dnech vykázáno 10 až 11 000 očkovaných. Od 17. 1. potom začínají nabíhat i ti, kterým byla podána druhá dávka.

V datech již vidíme dva typy vakcín, to znamená jednak vakcínu od Pfizer, jednak vakcínu od společnosti Moderna. Konkrétně u té první, nejčastější zatím dostupné vakcíny se jedná o 123 000 vykázaných očkování, u Moderny o asi 1 600 vykázaných očkování. Nejdříve začalo očkování v Praze a v Jihomoravském kraji, a proto tyto dva kraje mají už osoby, které mají podánu druhou dávku, konkrétně 1 450 v hlavním městě a 511 v Jihomoravském kraji.

Seniorní skupiny byly očkovány již z prvních dodaných dávek, to znamená ještě před spuštěním toho rezervačního systému, a k 18. 1., protože to je koneckonců to, co nás zajímá, potřebujeme ochránit seniorní populaci, tak k 18. 1. evidujeme vykázaná očkování u téměř 15 000 osob ve věku 65 až 80 let a asi u 17 000 osob ve věku nad 80 let. Starší věkové kategorie jsou významně zastoupeny i mezi zdravotnickými pracovníky a kromě toho je k očkování rezervováno - to znamená mají už svůj termín, kdy dostanou vakcínu - více než 58 000 seniorů nad 80 let, tj. cca 15 % této populace, a registraci, to znamená jasný signál - ano, chci se očkovat - provedlo již 160 000 seniorů, tedy cca 40 % populace nad 80 let. Prosím, dobře to poslechněme, když budeme kritizovat průběh očkování, protože v průběhu prvního týdne došlo k tomu, že bylo registrováno 40 % všech seniorů nad 80 let a 15 % jich má termín.

Očkování v naprosté většině aplikací sleduje stanovené prioritní skupiny. Může se samozřejmě - je mi to líto, sám jsem z toho i ve svých organizacích už musel vyvodit i personální důsledky, ale je to velmi málo časté podle informací, které máme - že by docházelo ke zneužívání. Naopak. Očkování v naprosté většině aplikací sleduje stanovené prioritní skupiny. Jsou očkováni zdravotničtí pracovníci - 64 % všech očkovaných, pracovníci a klienti sociálních služeb - 16 % očkovaných a senioři celkem ze všech dosud naočkovaných v množství 9 %. Zbývajících asi 11 % osob středního až velmi mladého věku - jedná se zhruba o 10 000 osob mladších 29 let - jsou povýtce medici, studenti či dobrovolníci pracující na odběrových místech a jinde ve zdravotnictví a starající se o covidové pacienty. Když se podíváte na grafické zohlednění, tak zde takový obrázek aspoň ukážu. To, co je červeně a růžově, jsou lidé ve zdravotnictví, to ostatní jsou lidé mimo zdravotnictví. Je jasně patrné, že převažující v této populaci jsou ženy. Opět ukážu obrázek. To, co je růžové, jsou ženy, to, co je modré, jsou muži. Důvod je dvojí. Jednak víme už z předcházejících průzkumů, že zájem v ženské populaci je větší než mezi muži, ale zejména je to dáno tím, že zdravotnictví je výrazně feminizováno, a tudíž velká část zdravotníků, kteří se očkovali, logicky byly ženy.

Pokud se týká vlastního zajištění registrace a rezervace, potom upozorňuji na rozdíl mezi těmito dvěma pojmy. Jedná se vlastně o dvě nezávislé fronty, chcete-li. Registrace je seznamem zájemců o očkování, rezervace pak seznamem těch, kteří očkovací termín mají přiřazen. Při registraci zájemce následně poté, co registrace proběhne, dostávají zájemci takzvaný PIN 2 a tady tento je vstupenkou k vlastní rezervaci. Na zkultivování tohoto přístupu a na zjednodušení tak, aby to bylo co nejpohodlnější právě pro seniory, se postupně pracuje, ještě se to dále vylepšuje a budete o tom informováni.

Pokud se týká postupu při řízení přístupu k očkování, tak je to tak, jak jsem řekl na začátku, kdy klient po provedení registrace následně obdrží ten PIN 2 a je mu zpřístupněn rezervační systém. O tom nyní detailně hovořit nebudu, ale tato jednání probíhají zejména s krajskými koordinátory, s vedeními jednotlivých očkovacích míst a pravidelně i s hejtmany, naposledy během dneška.

Já si myslím, že pro orientační seznámení s těmito informacemi je to asi jako úvod, věřím, dostatečné. A chtěl bych také upozornit na to, že pravidelné informace o tom, kolik je v kterém kraji očkovaných, jaká je jejich struktura podle věku a dalších parametrů, dostávají denně krajští koordinátoři. A dohodli jsme se rovněž na tom, že budou tuto informaci od dnešního dne dostávat i hejtmani, aby ji měli k dispozici. Jakmile budou dokončeny poslední úpravy v softwarech, které zajišťují evidenci očkování, bude pracováno na tom, aby byl přístup k těmto datům i permanentní formou online.

A upozorňuji na to, často jsem dotazován, proč to už není. Velmi jednoduše. Jsem skálopevně přesvědčen o tom, že správné číslo je důležitější než rychlé číslo. Takže uvolňování těchto dat je zájmem všech a bude k dispozici tehdy, a věřím, že to bude brzy, jakmile všechna očkovací místa budou schopna v reálném čase vykazovat to, co je od nich požadováno, aby tato informace byla relevantní. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Poprosím, aby se slova ujal navrhovatel tohoto bodu, kterým je pan poslanec Stanjura. Ptám se, zda by případně souhlasil s tím, být zpravodajem, eventuálně už přislíbil pan poslanec Čižinský, který bude vystupovat jako první v řádné rozpravě, že by se toho ujal. (Posl. Stanjura: Ať se toho ujme.) Takže tu čest bude mít pan poslanec Čižinský.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Na mikrofon: Funkci zpravodaje rád přenechám panu poslanci Čižinskému. Jenom pro pořádek, já jsem to formálně navrhl, ale jenom připomínám, že jsem to navrhl jménem poslaneckých klubů ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Nejdřív chci poděkovat panu ministrovi, pokud ho ostatní poslanci nechají poslouchat řečníky. On za to úplně nemůže. Tak, už to vypadá dobře, že bude mít pan ministr čas poslouchat. Děkuji za ta čísla. Já myslím, že naším společným zájmem je, abychom dostali co nejrychleji vakcínu k co největšímu počtu lidí. Chtěl bych ocenit ty priority a rozdělení zájemců o očkování do skupin, které existuje. Myslím si, že i náš AntiCovid tým ho přijal a pochválil. V tom problém není.

Nicméně já začnu tím, čím pan ministr skončil. Já na rozdíl od něj si myslím, že to, že to dostávají krajští koordinátoři a ode dneška tedy konečně i hejtmani, je prostě málo. Vznikají dezinformace, vzniká pocit křivdy, že se na některý region zapomnělo nebo na některý okres v rámci kraje se zapomnělo, a jediné, jak s těmito pocity bojovat, je, že budeme publikovat čísla a fakta. A já bych chtěl nabídnout panu ministrovi strukturu těch dat, která podle mě je zajímavá pro veřejnost a která by mohla zvýšit důvěru v očkovací strategii, a tím pádem zvýšit i počty zájemců, kteří se chtějí očkovat.

V této chvíli, když to shrnu a zopakuji to, co říkal pan ministr, v první fázi máme čtyři klíčové skupiny, které mají být naočkovány jako první. U některých znám počty, u některých ne, tak pak bych, třeba až bude vystupovat podruhé pan ministr, ho poprosil, jestli ty počty zná. První skupina jsou zdravotníci. Z veřejně dostupných zdrojů mám informaci, že celkový počet zdravotníků bez ohledu na konkrétní profesi je zhruba 270 000. Druhá skupina, o které mám informaci z veřejných zdrojů, je skupina seniorů 80+. Těch je zhruba 400 000. Pak máme skupinu, v prvním sledu jsou to ještě pracovníci v uvozovkách v sociálních službách. Tady přesně nevím, kolik jich je. A pak je další skupina, a to jsou klienti těchto zařízení, o kterých mluvil pan ministr. Také nevím, kolik jich je. Ale myslím, že veřejnost by měla znát celkový počet potenciálně naočkovaných v první fázi, to znamená v těchto čtyřech skupinách, a pak by měla dostávat informaci, kolik v konkrétní skupině již bylo naočkováno. Například k dnešnímu dni kolik bylo naočkováno zdravotníků, kolik bylo naočkováno klientů, kolik bylo naočkováno pracovníků v sociálních službách a kolik seniorů 80+, kteří použili rezervační systém, bylo k dnešnímu dni naočkováno. Tyto detailní informace podle mě mohou výrazným způsobem zvýšit důvěru a zájem lidí o očkování.

My jsme bohužel všichni viděli ty přeplněné čekárny, kde byla hlava na hlavě. Mnozí, myslím, že takřka všichni, jsme slyšeli příběh seniorky, která jela někam se naočkovat, aby zjistila, že pro ni není vakcína. To jsou přesně případy, které snižují důvěru veřejnosti, a měli bychom se jich vyvarovat.

Pan ministr kulantně řekl, že nebude říkat podrobnosti o té rezervaci. Tak, pane ministře, já jsem to absolvoval. Osobně. A zkuste si tipnout, jak dlouho - profesí programátor nebo bývalý programátor, ale prostě programátor - jsem rezervoval jednoho seniora 80+, kolik mě to stálo času. Sto padesát minut! Dvanáctkrát jsem si četl: oops, něco se pokazilo, a začal jsem znova. Když se mi to konečně podařilo registrovat a snažil jsem se získat rezervační termín, tak v té nemocnici, kterou jsem vybral, mi to nabízelo moře termínů, ale ani k jednomu jsem se nemohl přihlásit. Takže jsem zkoušel konkrétní den v 8.00, v 8.15, v 8.30, v 8.45, v 9.00, a tak můžu pokračovat do 17. hodiny. To vždycky začalo pracovat, aby pak ten systém napsal: bohužel, tento termín již není volný, a přitom mi ho to nabízelo. Takže opravdu katastrofa. Nevím, jak to někdo může chválit, a jako programátor vám říkám, že to je triviální úloha. Je! Pan rektor nebo bývalý rektor říká, že to je složité. Tam se nic nepočítá. Je to v podstatě triviální úloha, a pokud dobře vymyslíte databázové prostředí a databázi, kterou máte plnit, tak je to triviální úloha, a kdo tvrdí, že ne, tak neříká pravdu. Jsou mnohem složitější procesy než tohle. Ale o tom se nechci přít. To už je za námi, to bylo od minulého pátku. Co se stalo? Vláda vzbudila veliká očekávání, ale nebyla je schopna naplnit.

Pan ministr říkal tak kulantně, že 90 % proběhlých očkování dostali klienti nebo ti, kteří byli na řadě. Ale to není úplně dobrá informace. Deset procent očkování dostali ti, kteří na řadě nebyli. A to není malé číslo. Deset procent. Říkal jste, pane ministře, že 90 % dostali ti z vybraných čtyř skupin. Když dneska říkáme, kolik máme zaregistrovaných seniorů a kolik má rezervaci, tak přece klíčové je také, abychom dostali informaci, kdy budou očkováni. Kdy budou očkováni poprvé a kdy budou očkováni podruhé, protože to je hrozně důležité, jestli mají termíny na konec ledna, začátek února, konec února nebo konec března. Chtěl bych garanci od vlády, že se nestane to, co popisují ti, kteří mají tu smůlu, že přijedou, jsou rezervováni, vakcínu nedostanou a vracejí se zpátky. Já myslím, že naprosté většině těch, kteří žijí doma, pomáhají jejich rodinní příslušníci, že jim pomáhali s registrací, s rezervací a jsou připraveni je zavézt na očkovací místo, odvézt, ale musí mít jistotu, že tu vakcínu dostanou. Anebo v tom horším případě musí včas dostat informaci, podotýkám slovíčko včas, včas musí dostat informaci, že z mnoha důvodů nebo z konkrétního důvodu není možné ten den provést to, co mají rezervováno, a okamžitě systém musí nabídnout nejbližší možný náhradní termín.

Takže, pane ministře, já myslím, že aby ta informace uklidnila veřejnost, měli bychom si říct, do kdy předpokládáte, že zájemci například z té skupiny 80+... To je ale potom složité, ta debata - pan ministr neposlouchá. (Ministr zdravotnictví hovoří s jednou z poslankyň.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vám rozumím, pane poslanče, já požádám -

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já se omluvím, paní kolegyně, já skutečně kladu otázky panu ministrovi -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já požádám Sněmovnu o klid. Pane poslanče, ještě chviličku. Pokud diskutujete jiné téma, než je informace vlády o očkovací strategii, kterou si Sněmovna vyžádala, tak prosím, diskuze přeneste do předsálí, aby každý, komu bylo uděleno slovo, mohl být a) slyšen a za druhé, aby mu byla věnována patřičná pozornost. Děkuji. Pokračujte.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji. Já jsem se nezlobil na pana ministra, ale na ty, kteří ho vyrušují. Děkuji za to, že už tomu tak nebude.

Takže já bych chtěl, pane ministře, položit konkrétní dotazy, na které byste měl odpovědět hlavně veřejnosti, ne nám v tomto sále. Za prvé, do kdy budou naočkováni zájemci ze skupiny 80+, kteří provedli registraci a rezervaci? Například po týdnech nebo po deseti dnech: do konce ledna tolik, do 10. února tolik, do 20. února tolik, do konce února tolik. Kdy to vlastně skončí? A teď mluvím o první dávce, ale i o druhé dávce, protože jak pan ministr uvedl, vzhledem k tomu, kdy se začalo očkovat v těchto dnech, už samozřejmě dochází i k vakcinaci druhé dávky.

Já bych se chtěl zeptat, jestli ministerstvo sleduje i počet těch, kteří to (očkování) odmítli z prioritních skupin, nebo jestli systém bude pro ty z prioritních skupin otevřený napořád a kdykoliv mohou jakoby přeskočit, až přijde na ostatní skupiny. Já to nikomu nevyčítám, jsem příznivec svobodného rozhodnutí, ale pokud máme 270 000 zdravotníků a rozhodne se například polovina, tj. 135 000, anebo dvě třetiny, co ti ostatní, když změní názor? Budou pořád prioritní, nebo ne? Nemám na to odpověď. Nemám správný názor. Myslím, že by to mělo být jasné. To samé u skupiny 80+. Já předpokládám efekt sněhové koule, že v okamžiku i ti, kteří váhají, zjistí, že jejich známí, příbuzní už tu injekci mají, absolvovali ji, že to zvládli, takže se bude zvyšovat počet zájemců, kteří dneska možná váhají. Jestli je to tedy otevřeno napořád pro tu prioritní skupinu, nebo jestli to bude do konce dubna, do konce května, jak vláda přemýšlí.

Za druhé se chci zeptat, jestli skutečně jste připraveni data, o kterých se mluví v té struktuře, u těch čtyř prioritních skupin, pravidelně zveřejňovat - kolik bylo očkováno poprvé, kolik podruhé. Já myslím, že to je dobře, a stejně tak rozdělení po krajích, protože máme mezi sebou krajské politiky, já to debatuji s našimi hejtmany. V některých opravdu vzniká pocit, že na jejich reakce se zapomíná, a jenom ta data mohou poukázat na to, že tomu tak není, jak před chvílí řekl pan ministr.

Pak bych chtěl, abychom opravdu vážně zvážili termín 1. února pro ty ostatní. Já teď nechci vládě říkat - nebo vládu kritizovat - aby po těch zkušenostech, které máme, při předpokládaném počtu vakcín - a pokud jste poslouchali dobře pana ministra, v okamžiku, pokud nebude registrovaná povolená AstraZeneca, ten počet je vlastně poloviční z čísel, která říkal. Z milionu tří set to skáče za první tři měsíce na 600 000, což je de facto jenom pro skupiny, které jsou v první fázi - což je dobře, že ty jsou první. Takže jestli opravdu nezvážíte, že 1. února sedne milion lidí v osm k počítači... Dejme tomu, že to nespadne, ten systém, že budou dostatečné kapacity. Ale jsme schopni nabídnout reálné termíny těmto zájemcům, reálné termíny, kdy se mohou rezervovat? Já se obávám, že ne. A tady platí, že podle mě je lepší říct pravdu, případně říct těm ostatním - nebo je ještě rozdělit do několika skupin a říct: Tak se nebudete objednávat 1. února, ale třeba 20. února nebo 28., v okamžiku, kdy zvládneme očkování těch, kteří jsou prioritní. Myslím si, že všichni ostatní chápou, že ty čtyři skupiny, o kterých jsem mluvil, musí mít přednost a že je správné, že mají přednost.

Musím také ocenit změnu názoru pana ministra, který ještě v prosinci, když jsme o tom debatovali, byl proti velkým očkovacím centrům. Změnil názor možná i pod tíhou toho, že hejtmani a primátoři ukázali, že takový projekt má smysl. A když někdo změní názor a přijme lepší řešení, tak myslím, že je to třeba ocenit a nevracet se k tomu, že někdy před několika týdny měl někdo jiný názor. Protože zkusme si vzpomenout na debatu o prodloužení nouzového stavu 22. prosince. Já jsem tady vystoupil, mluvil jsem jménem našeho poslaneckého klubu a říkal jsem, že vedeme debatu očkování úplně špatným směrem. Tady se vášnivě debatovalo desítky minut, možná hodiny o tom, jestli očkování má být povinné, nebo dobrovolné, přitom nikdo povinné nenavrhoval. A já jsem už toho 22. prosince jménem občanských demokratů a našich kolegů v naší koalici říkal, že problém bude opačný. Nebo že hrozí, že bude opačný problém: že ti, kteří se chtějí nechat naočkovat, nebudou mít šanci se nechat naočkovat v tom čase, o kterém si myslí, že by to pro ně bylo nejlepší. A bohužel jsme v tomto stavu a musíme společně udělat všechno pro to, abychom zájemce z těch prvních skupin uspokojili co nejdříve, a pak mohou nastoupit ty další skupiny.

Proč jsme navrhli ten bod, proč jsme rádi, že ho projednáme hned dneska: protože si myslím, že to je problém číslo jedna, který dneska zajímá naši veřejnost. Ten bod jsme nenavrhli proto, abychom tady kritizovali vládu - samozřejmě pokud víme, že něco dělá vláda špatně, tak to okomentujeme, případně naplánujeme - ale hlavně proto, abychom se společně zamysleli nad tím, jak to zlepšit. Moji kolegové, kteří pracují dlouhodobě v našem AntiCovid týmu, mě určitě doplní, ale nabízíme pomocnou ruku například ke struktuře dat, v tom, jak zvýšit důvěru veřejnosti k očkování, jak zvýšit celkový počet zájemců o očkování. Přece snad nikoho z nás nemůže nechat klidným, když čteme z veřejných zdrojů, že problém je například u personálu v domovech a pečovatelských domech, že tam zájem personálu je nižší, než jsme očekávali od očkování. A my se musíme snažit společně je přesvědčit, aby to udělali, aby se očkovali. Myslím si, že to je úkol (daný) nám, kteří věříme, že je to cesta k návratu do normální společnosti. Ano, jsou mezi námi (takoví), kteří tomu nevěří. Dobře, to já respektuji. Patřím k těm, kteří věří, že očkování, očkovací strategie je cesta pro návrat do normálního života, a proto za nás, kteří tomu věříme, nabízíme spolupráci a možnost, abychom zvýšili důvěru, abychom opravdu maximálním možným způsobem zapojili naše kraje, velká města a všechna města, která budou připravena pomoci k naplňování té strategie, protože to je společný úkol. To není politická otázka, to není politický spor. Ten vedeme o daně, o dávky, já nevím o co. Ale v tomto případě aspoň my, kteří věříme tomu, že to je cesta do normálu, bychom měli spolupracovat a přemýšlet, jak udělat ten systém co nejlepší, abychom, tak jak jsem říkal na začátku, a tím budu končit, vakcínu dostali co nejrychleji k co největšímu počtu těch, kteří o tu vakcínu stojí.

Děkuji za pozornost. Děkuji za to, že ten bod jste umožnili projednat hned jako první. Těším se na debatu. A věřím, že v podrobnější debatě s panem ministrem, ať už na plénu, nebo mimo plénum, budeme hledat cesty, aby očkovací strategie byla co nejvíce úspěšná. Jenom tak mimochodem, dneska podobnou debatu vedou naši kolegové na půdě Evropského parlamentu. Tam se na to dívají z evropské perspektivy, to znamená, jaké vakcíny objednala Evropská komise, v jakém poměru, od kterých výrobců apod. Myslím si, že bude dobré, abychom pak si i podrobně prostudovali závěry projednání v Evropském parlamentu, protože tam se rozhoduje na té úrovni o celkovém počtu vakcín pro jednotlivé země. A my musíme dát zase všechno pro to na národní úrovni, aby to, co k nám přišlo, se k našim občanům dostalo co nejrychleji a aby nikdo neměl pocit, že na jeho kraj se zapomnělo, že nějaký jiný kraj je preferovaný, a aby měli všichni oprávněný pocit, že všichni, kteří mají zájem, mají stejnou šanci se k tomu dostat. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zbyňku Stanjurovi. A než budeme pokračovat, kolegu Vondrákovi musím říct, že ještě nebyla otevřena rozprava, čili faktická poznámka není možná. A nyní tedy přistoupíme k rozpravě, kterou zahajuji. První přihlášená je paní Olga Richterová, která je pověřena klubem Pirátů s přednostním právem vystoupit za jejich poslanecký klub. Připraví se místopředseda Okamura. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. K tomuto tématu stručně shrnu: jako Piráti jsme se snažili být velice konstruktivní. Od 6. prosince jsme se snažili komunikovat o konkrétních připomínkách v přípravě na vakcinaci, na celou tu strategii. Je jasné, že to je velká logistická operace. Je jasné, že v téhle zemi s tím nebyla konkrétní zkušenost. Ale současně je už také nad slunce zřejmé, že země, které se připravovaly od léta, to zvládly. Sousední země budovaly, připravovaly se tak, aby měly všechno připravené, hotové na začátku prosince, kdy se očekávala první schvalování vakcín. A to je první věc, kdy pan ministr říká, že v prosinci přece nikdo nevěděl kapacity míst v krajích, a to je ten průšvih.

Kdybychom začali s přípravou v létě, tak by to bylo možné odhadnout. Ty velikosti skupin, jak jsme říkali, jsou úplně klíčové. Velikosti skupin seniorů, zdravotníků atd., to se dá na kraje spočítat a je možné vědět, na co se má který kraj připravit. A tahle příprava zkrátka začala pozdě. Léto bylo bohužel věnováno spíše budování mediálního obrazu než té přípravě. Já teď přečtu dva dotazy, které mi chodí od lidí, jako příklad toho, jaký je ve veřejnosti zmatek. A sice: "Olgo, kde bych našla přehled, kolik který kraj dostal vakcín?"

Lidé si samozřejmě myslí, že to je běžně dostupné. Prostě je to jenom zajímá, chtějí si kliknout, kolik jejich kraj už těch vakcín dostal. A naprosto je šokuje, když říkám: to nikde veřejně není, to nenajdete. Není nic jednoduššího než zveřejnit data s výhradou, že třeba ještě večer anebo další den mohou být dodatečně upřesněna. V elektronické formě zveřejnění je velice jednoduché dát plovoucí upozornění překrývající to číslo a říkající: Pozor, může to být ještě upřesněno.

Druhý druh dotazu, který mi chodí, je: "Tak jsem zaregistrovaná, ve výběru jsem mohla mít to místo, kde se chci nechat očkovat, zaklikla jsem Rakovník, a když se chci přihlásit, tak najednou Rakovník z nabídky zcela zmizel." Jsou to konkrétní dotazy na praktické uživatelské problémy. A to už je něco, co jsme předvídali, předvídali jsme to už v připomínkách, které jsme během tří dní dali dohromady na výzvu vlády, ať reagujeme na navrženou strategii v lednu, na začátku. A psali jsme, že uživatelské rozhraní a uživatelské problémy nejsou domyšlené.

 

Ukazovali jsme konkrétní návrhy, co by se dalo právě pro uživatelskou vstřícnost udělat, a zajímalo nás, jak bude řešena i ta systémová technická podpora. Stejně tak nás zajímalo - a to ocituji - že strategie i plán v obecné podobě počítaly s určitým počtem vakcín. A co když přijde zpoždění? Co když nebude realizace? Jak se s tím ten systém, ta strategie vyrovná? S tím se musí počítat i v přípravě.

Nyní jsou tedy lidé v situaci, že odpovědi nedostávají, netuší, co si mají počít. Data k dispozici, jak to postupuje, nejsou, není možná transparence, důvěra lidí v to, že se situace nějakým způsobem kontinuálně zlepšuje, nemůže stoupnout. A byť chci poděkovat panu ministrovi, že se s námi dnes sešel, s Piráty a hnutím STAN, a měli jsme věcnou rozpravu o tom, jaká je zdravotní situace dnes - není dobrá, to všichni víme - tak jsme se naprosto neshodli na těch třech věcech, které by pomohly. Byla bych velmi ráda, aby se to posunulo.

Ta neshoda byla v tom, že data lze zveřejnit okamžitě. Říkal to i pan ředitel Dušek, ředitel ÚZIS, že to lze. Chce to jen svolení vlády. Asi to chce i vstřícné slovo pana premiéra, který zde sedí. A druhá věc, že vedle očkování je třeba jasná pozitivní motivace. Jsou to kompenzace, jsou to podpory firem, aby si mohly dovolit každý týden testovat antigenními testy. A pak, není možné trvale, mnoho a mnoho dalších měsíců, mít nouzový stav. Vhodné by bylo zvolit zase nějaký epidemický, pandemický stav přizpůsobený zdravotní situaci, tomu, že tady není válka, ale zdravotní problém. Tam věřím, že se posuneme, že o tom budeme dál jednat. U těch dat nerozumím tomu, proč nejsou prostě dostupná veřejně všem. Kolik který kraj dostal vakcín, kolik bylo očkováno lidí, ideálně v členění na prioritní kategorie, v členění na věk.

Poslední věc, kterou chci zdůraznit. Ta příprava mohla být nejenom mnohem dříve a také mohla být preciznější, kdyby vláda byla ochotna poslouchat připomínky třeba pirátského odborného týmu. Od začátku prosince jsme připomínali také to, že vedle technického řešení celé té věci bude potřeba proškolit nemocnice, že bude potřeba mít jednoduchý návod a zohledňovat, aby to v praxi fungovalo co nejrychleji.

A to je poslední věc, na kterou bych se ráda zeptala, nejspíš pana premiéra. Opravdu je to tak, že zadání softwaru, zadání programování registračního softwaru, přišlo až 22. prosince, až dva dny před Štědrým dnem? Zajímá mě odpověď na tuto otázku zejména proto, že na tom se nejvíce ukáže, jestli je chyba na straně nejvyššího vedení vlády, anebo jestli náhodou není někde jinde. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Olze Richterové. Nyní s přednostním právem vystoupí místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura, připraví se pan předseda Jurečka. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady bod s názvem Informace vlády o průběhu očkování. Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný představili minulý týden registrační systém a strategii očkování. Tento materiál přichází jednak v časovém skluzu a je také závislý na dostupnosti očkovacích látek pro definované skupiny obyvatelstva a s cílem proočkování minimálně 70 % celkové populace.

Podle první fáze má být prováděno v souladu se stanovenou prioritizací nejrizikovějších skupin, tedy skupina seniorů 80+, senioři v zařízeních pobytových sociálních služeb a personál a ně pečující, klienti v domovech pro osoby se zdravotním postižením a odlehčovacích služeb a zdravotníci přednostně poskytující péči pacientům s covidem. Schéma je komplikované a pro běžné důchodce bez znalosti internetu těžko pochopitelné. Navíc systém po uvedení do provozu dne 15. ledna v 8 hodin po 90 minutách zkolaboval. Občané v rizikových skupinách, kteří očkování chtějí, by měli být naočkováni rychle, bezpečně a měli by mít možnost výběru.

Trváme na dobrovolnosti, to chci zdůraznit. Hnutí SPD tady od počátku prosazuje dobrovolnost a odmítáme diskriminaci lidí, kteří se nechtějí nechat očkovat. Pokud je ale kvůli Evropské unii vakcín nedostatek a nevíme, kolik a jakých druhů jich budeme v následujících měsících mít, je logistika a metodika vládní strategie očkování na vodě. K tomu je zároveň potřebný dostatek vakcinačního materiálu - mám na mysli jehly, stříkačky - a zejména kapacit na provádění vakcinací. Ty však ve všech krajích a státních zdravotnických zařízeních nejsou.

SPD navrhuje, aby klíčovou roli hráli zejména praktičtí lékaři - ti znají své pacienty, mají podmínky pro očkování, nikoliv vládou vytváření nějakých alternativních paralelních registračních způsobů, když údaje o svých pojištěncích mají například i zdravotní pojišťovny. Chtěl jsem za nás zdůraznit, že pozice hnutí SPD je, že očkování musí být dobrovolné. Dále trváme na tom, aby nedocházelo k diskriminaci občanů, kteří se nechtějí nechat očkovat. A ti občané, kteří se chtějí nechat dobrovolně očkovat, tak by jim to měla vláda umožnit rychle, bezpečně, aby si mohli vybrat. Což není naplněno.

Rád bych ještě zmínil také situaci kolem podpory, podpory firem, podpory živnostníků a jejich zaměstnanců. Vláda musí podle našeho názoru volit jednoduché a rychlé metody podpory živnostníků a podnikatelů postižených opatřeními vlády, jelikož nezaměstnanost stoupá. Ale to jsme očekávali už před půl, tři čtvrtě rokem - vláda se nepřipravila a firmy krachují.

Podpora živnostníkům, firmám a zaměstnancům by měla být taková podpora, která když podpoří firmy, tak to v důsledku podpoří i jejich zaměstnance. Podpora by měla být stanovena bez zbytečné byrokracie a s využitím údajů, které má stát k dispozici. Platí, že kdo rychle pomáhá, dvakrát pomáhá. Například je možné stanovit pomoc procentuálním podílem, například 60 až 70 % z rozdílu výše tržeb vykázaných v daňovém přiznání za roky 2019 a 2020.

Tento model je aplikován ve vyspělých západních zemích. Jde o rychlou a snadno kontrolovatelnou metodu, která bude správně preferovat podnikatele vykazující a zdaňující své příjmy. Jde o metodu, která pokryje fixní náklady, nikoliv zisky, a je to metoda, která je jasná, transparentní a dá se aplikovat i podle oboru činnosti, protože někde je ziskovost větší nebo někde náklady jsou větší, ziskovost je větší. Ale ta čísla má finanční úřad, všechna je má k dispozici. Takže i ten komplikovaný systém podpory je také jeden z velkých problémů, proč finálně podpora dostatečně nezasahuje všechny potřebné skupiny občanů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Okamurovi za jeho vystoupení. Nyní s přednostním právem pan předseda Jurečka, připraví se paní poslankyně Pekarová Adamová a poté pan ministr zdravotnictví. Zatím jsme tedy v přednostních právech. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji mnohokrát. Dobré odpoledne, vážený pane předsedající, pane premiére, páni ministři, kolegyně, kolegové. Na úvod chci říct, že oceňuji konstruktivní dohodu na dnešním zařazení tohoto bodu na tuto schůzi. Chtěl bych také ocenit i snahu pana ministra Blatného komunikovat i s námi jako představiteli opozičních stran. Takže se těším na snad zítřejší schůzku. Vážím si také i toho, že snaha o komunikaci je vedena z jeho strany, protože za posledních deset měsíců jsme často žádali o možnost setkávat se pravidelněji, častěji, například s panem premiérem. A to se nám bohužel ne úplně vždycky dařilo.

Takže si dovolím jenom pár věcí, které chci nabídnout konstruktivně. Něco málo už tady bylo zmíněno od mých předřečníků, ale chtěl bych poprosit - pan ministr o tom částečně hovořil, že registrační systém se bude ještě zdokonalovat. Velmi bych oceňoval, aby byl uživatelsky testován nikoliv jenom standardními uživateli nebo standardními lidmi, kteří vyvíjejí podobné aplikace, ale především aby jej testovali lidé staršího věku, senioři, aby ty funkcionality a ty jednotlivé kroky vyhodnocovali oni a případně upozorňovali na slabá místa, protože si myslím, že ten web, tak jak jsem měl možnost si ho vyzkoušet, není úplně optimálně nastaven především pro starší generaci.

Pak samozřejmě velmi prosíme, a my jsme na to upozornili už v průběhu tohoto víkendu, doladit, dotáhnout možnost registrace i lidí, kteří zastupují národnostní menšiny, které u nás žijí trvale, dlouhodobě, a ty problémy s jiným tvarem rodného čísla, kdy například spoluobčané polské národnosti neměli možnost se zaregistrovat. Mám informace, ještě snad ze včerejška, že to ještě nebylo umožněno.

Pak bych měl obecně prosbu, zdali by to nemohlo být celé uděláno zjednodušeně tak, aby se třeba i zvážilo využití dat ze zdravotního registru pojišťoven. A ten systém by automaticky mohl lidi oslovovat, nebo respektive v okamžiku, kdy by člověk vložil svůj kontaktní údaj, tak by mu mohla přijít SMS, hovor nebo by mohl být osloven případně i poštou.

Bylo tady zmíněno zapojení praktických lékařů. Jednoznačně ze zkušeností a z komunikace se zástupci praktických lékařů, s nimi samotnými, se za tuto formu velmi přimlouvám. A také zároveň zapojit i komunální politiky, starosty. My za KDU-ČSL jich máme nejvíc v České republice. Musím říct, že jsou to lidé, kteří mají důvěru těch lidí, i těch starších lidí. Zároveň jsou to lidé, kteří umí pracovat v režimu GDPR ochrany osobních údajů. Tak bych se přimlouval za to, ať i s nimi je počítáno, třeba prostřednictvím komunikace přes Ministerstvo vnitra, a ať celá ta snaha spěje k tomu, že tady nebude nikdo ze starších lidí, kteří neumí pracovat s internetem, s moderními technologiemi, zároveň nemají nikoho blízkého ve svém okolí, kdo by za ně tu registraci udělal, ať tady nezůstane někdo bokem nekontaktován, a tak dále.

Potom, a to je moje prosba především na pana premiéra, aby vláda - já jsem zaznamenal nějaký příslib, ale kdyby se vláda mohla postavit čelem k podpoře zafinancování celé té očkovací aplikace nebo očkovací strategie v terénu, protože pro mnoho krajů finanční situace dneska není jednoduchá. Mluvím tady jako zástupce Olomouckého kraje, kraje, který je nejvíce zadlužený v zemi. Veškeré tyto náklady některé ty kraje musí brát z dalších a dalších úvěrů, dalšího zadlužování. Prosím pěkně, kdyby tady k tomu se vláda mohla postavit čelem.

A tak jako jste se byl podívat v Brně na Výstavišti na očkovací centrum, které tam udělalo město Brno a Jihomoravský kraj ze svých zdrojů, tak abychom tyto věci po České republice budovali také s finanční podporou vlády. To znamená, aby vláda dělala i tu roli finanční podpory, koordinace a maximální podpory.

To je několik momentů. Velmi také pléduji, pane ministře, za to, aby se ta data zveřejňovala. Když jsem se podíval aspoň na současná dostupná data, tak musím říct, že tam vidím disproporce z hlediska přidělování vakcín do jednotlivých krajů, a byl bych rád, aby ty věci byly proporčně vůči krajům podle počtu obyvatel. Samozřejmě, může tam někde být odchylka podle zdravotnického personálu nebo ohrožených skupin. Ale z těch dat, která jsem měl možnost včera zkoumat, tam byly velké rozdíly mezi některými kraji, takže bych byl rád, aby to nebylo tak, že potom lidé mají pocit a obracejí se na nás, že mají dojem, že tady jsou upřednostňována města, obyvatelé Prahy, Brna a některých větších center, ale že i v regionech je na ně pamatováno. Takže to jsou některé konkrétní věci.

Závěrem, i když se tady bavíme především o očkování, prosím pěkně ještě členy vlády, zvažte a zkuste změnit některé věci, které se týkají formy odškodnění, formy kompenzací, protože pro mnoho lidí je dneska obrovské dilema se rozhodnout, jestli být na nemocenské, zůstat doma v karanténě, ztratit 40 % svého příjmu. A i mnoho zaměstnavatelů dneska bohužel vytváří tlak na to, aby lidé chodili do práce, aby nikoho nevytrasovávali a nemuseli mít i zaměstnavatelé náklady spojené s tím, že musí hradit nemocenskou. A to je jeden z fenoménů, proč bohužel se nám šíří nákaza covid takovým tempem především přes kontakty v zaměstnání. Ostatně vidíme to i na hlášení hygien z hlediska trasování. Jestliže vidím kraje, kde dneska lidé hlásí zhruba dva kontakty v rámci vytrasování, tak si musíme jasně říci, že to není objektivní informace, kterou ti lidé poskytují, a musíme si položit otázku, proč ti lidé neposkytují objektivní informaci. Protože mají obrovský strach o to, jakým způsobem zabezpečí, uživí sebe, své rodiny. Takže to je jedna z velkých věcí, která s tím souvisí. A myslím si, že by se vláda měla nad tím zamyslet a změnit některá pravidla, jakým způsobem řešíme boj s šířením covidu i z hlediska kompenzací, podpory firem, podpory lidí, kteří musí doma zůstat v karanténách. Velmi se za to přimlouvám a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jurečkovi. Ještě než dám slovo poslankyni Pekarové Adamové, dovolte mi, abych přečetl omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny. Omlouvá se pan ministr zemědělství Miroslav Toman do konce dnešního jednacího dne, dále poslankyně Jana Černochová z celého týdne jednání Poslanecké sněmovny ze zdravotních důvodů, dále se z celého týdne ze zdravotních důvodů omlouvá pan Martin Kolovratník. Dále se omlouvá poslanec Lubomír Volný 19. ledna 2021 od 14 do 16 hodin a paní poslankyně Nevludová od 14 hodin do konce jednacího týdne.

Nyní tedy paní předsedkyně Pekarová Adamová. Připraví se pan ministr zdravotnictví, pan Blatný. Máte slovo, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji vám za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, vážení zástupci vlády. Přeji vám všem hezký den. Na úvod chci poděkovat za to, že tento bod je dnes zařazen, že máme možnost k očkovací strategii a všem těm problémům, které ji provázejí, diskutovat a že je vnímáte - a pevně doufám, že je tak vnímáte - že se snažíme opravdu o zlepšení situace. Jestli totiž něco může zastavit ta nepříjemná plošná opatření, ekonomicky nesmírně náročná a devastující celé sektory naší ekonomiky a nemálo živností, podniků, tak je to právě to, že bude velká část společnosti proočkovaná.

Všichni víme, že minimálně jednu miliardu denně nás stojí plošný lockdown, opatření, která uzavřela celou řadu služeb, a to je opravdu horentní suma. Za minulý rok jsme každý den byli v minusu, každý den jsme měli dluh vyšší o více než jednu miliardu korun. Za každý den minulého roku. A tento rok na tom nebudeme vůbec lépe. Naopak. Proto je potřeba to dobře zvládnout.

A proto jsme také už jako TOP 09 i v rámci koalice Spolu, která má společně AntiCovid tým, už v minulém roce vyzývali k přípravě celého tohoto systému. Velmi dobře si pamatuji, jak jsme tady od toho pultíku, a tehdy ještě nebyl ministrem pan Blatný, hovořili už 9. září 2020 o tom, že se vláda má probrat a jednou z těch zásadních věcí, kterou má začít řešit, je právě příprava na to, až tady vakcínu budeme mít. Pamatuji si velmi dobře také slova, která říkal ještě dokonce snad v prosinci pan premiér Babiš: že dokud tady nemáme kapku vakcíny, tak nechápe, co chceme řešit.

Ale tady jsou přesně vidět důsledky, čeho jsme svědky v posledních dnech, toho, že jste tu přípravu prostě zanedbali. Mělo už dávno být připraveno všechno, co souvisí s registracemi. Registrační systém měl být pořádně otestován tak, aby zvládl nejenom nápor lidí, ale tak, aby byl uživatelsky co nejpřívětivější. Začíná to už takovou banalitou, jak se jmenuje webová stránka, na které se mají lidé hlásit. Začíná to takovými věcmi jako tím, jestli je potřeba dvou pinů, které vám mají přijít SMS, nebo ne. Je to celá řada drobností.

Víme přece, že lidé, kteří jsou ve věkové kategorii 80+, běžně internet nepoužívají. Jestli mám správné informace, tak ve skupině 75+ je to jenom třetina lidí. Ano, můžou jim s tím pomoci jejich děti, vnuci, a také se tak děje. Ale ne všichni, ne všichni mají takovéto příbuzné, ne všichni vůbec mají své blízké, kteří jim s tím mohou pomoci. Je potřeba i na ně pamatovat.

Na začátku mohli být zapojeni praktičtí lékaři, pojišťovny, tak také samozřejmě třeba obce. A mnohé tak činí. Chci jim poděkovat. Když něco nefunguje, tak jsme si všimli už v minulém roce na jaře: stát neměl dostatek ochranných pomůcek, lidé sedli k šicím strojům a začali šít roušky. Když nefungovala logistika celé řady potřebných věcí včetně dezinfekcí, starostové se postarali. A teď to dělají zase, ale dělají to za stát. Dělají to za ty, kteří to zanedbali, za ty, kteří dávno měli být připraveni, kde to mělo fungovat a mělo to jít jako po másle, protože času na to bylo dost. Na to se opravdu vymlouvat nelze.

Takže tohle všechno jsme si mohli odpustit a já chci velmi snažně požádat všechny ministry i pana premiéra, aby nevytvářeli virtuální realitu a aby ty věci, které nefungují, byli schopni a ochotni také i oni přiznat, a nejenom se tvářit do médií svými výroky, že co si vlastně stěžujeme my v opozici, co si stěžují lidé, co si stěžují novináři. Vždyť to všechno běží, vždyť to všechno funguje. Prosím pěkně, tohle je cesta do pekel.

Další z věcí, které chci připomenout, a týkají se také i očkování velmi úzce, je, že jsme tady ve Sněmovně přijímali v září 2020 usnesení, kterým jsme pověřovali vládu, zejména Ministerstvo zdravotnictví, aby se věnovalo dezinformacím, které ohledně očkování, ale i ohledně covidu jsou ve veřejném prostoru. Těmito dezinformacemi jsme promořenější než covidem. A tohle je také jedna z příčin, proč situaci teď budeme mnohem hůř zvládat, než by bylo záhodno. To, že se už dříve objevovaly dezinformace proti očkování na všechny ostatní nemoci, protože covid vůbec ani neexistoval nebo nebyl tady v té úrovni, to přece všichni dávno víme. A to, že to je nebezpečí, s kterým se musí pracovat, to taktéž víme. Výzkumy, které ukazují ochotu lidí se očkovat, jsou děsivé, ale je to zanedbáním komunikace a necháním rozbujení právě všech těchto dezinformačních webů, různých hoaxů a dalších věcí. Informační kampaň - na ni čekáme opět už mnoho měsíců. Tu, co je zatím vedena, považuji jenom za teaser nebo nějakou takovou, řekněme, předzvěst toho, že se tomu začnete seriózně věnovat. Ale proč už to dávno není? Proč už to dávno neběží, proč už dávno nejsou využity i ty kapacity lidí v občanské společnosti, kteří se nabízeli, kteří to chtěli udělat i zdarma, tak jako se nabídli na samém počátku covidové krize třeba s tím, že vytvořili informační linku, tak jako se zapojil tento sektor i v tvorbě chytré karantény, nástroje, který pak vláda stejně neumí dobře používat. Ale vzpomeňme, že to zase byl soukromý sektor, respektive občanská společnost, která s tím přišla a která i v tomto případě má chuť pomoci. A já opět nabízím panu ministrovi a vládě obecně, že v tom jsme ochotni pomoci taktéž. Ostatně proto jsme tady to usnesení, které neplníte, přijímali.

Další z důležitých věcí, které souvisí s očkovací strategií a vůbec s hladkým průběhem očkování, je transparentnost. Ty kauzy, kterých jsme tady svědky, očkování úředníků, manželů, příbuzných, manželek, já nevím, co všechno už jsme zaznamenali v médiích, budí ohromnou nedůvěru lidí a samozřejmě zcela oprávněně velké naštvání. Pokud byste byli ochotni (poskytovat) ta data, jak po vás už dlouho žádáme, opět vás k tomu vyzýváme už týdny, zveřejňovat informace o počtu očkovaných, samozřejmě anonymizovaně, ale s údaji, které jasně ukážou na to, jestli se skutečně jedná o lidi z prioritních skupin, tak jak je ve strategii uvedeno, dalo by se tady těm věcem snáze zamezit a důvěra lidí by se dala lépe obnovit. Já nevidím důvod, proč bychom měli tato data získávat jenom buď jednou týdně na stránkách, které jsou k tomu určeny, nebo v záložce na stránkách ke covidu, které má ministerstvo, anebo tu a tam z různých tiskových prohlášení, tiskových zpráv, z mediálních výstupů pana premiéra a pana ministra. Pak ta data jsou různě jakoby ve vzduchu a někdo se v tom už ani nevyzná. My máme z dostupných dat ministerstva informaci za středu 13. ledna, že naočkovaných bylo zhruba 71 000 osob, ale od té doby už jsme slyšeli mnoho jiných údajů, i dnes tady, a myslím si, že pokud tu informaci budete zveřejňovat den co den, tak se vám nic nestane, naopak, je to ku prospěchu věci.

Proto opětovně žádáme a apelujeme na to, aby byla tato informace pravidelně transparentně poskytována. Nechci, abychom se tady dostávali do situace, že mnozí budou pod tlakem, aby očkovali jenom pro zlepšení těch čísel, to ani náhodou, ale chci, abychom měli jasno, kolik je už lidí, kteří mají jednu dávku, kdo má dvě dávky naočkované a kolik je tady ještě k dispozici vakcín. To je další informace, která by měla být pravidelně aktualizována a zveřejňována.

Stejně tak by tady mělo zaznít ubezpečení, že i ostatní skupiny obyvatel, které původně podle strategie měly od 1. února mít možnost se registrovat, budou tuto možnost skutečně mít. V posledních dnech, a bylo to nejlepší přiznání toho, že ten registr skutečně nefunguje, na rozdíl od líbivých lží, že všechno běží, jak má, pan premiér řekl, že se s tímhle posečká. Ale nebyla už řečena informace, kdy tedy bude spuštěn pro zbývající část populace. Já chci, abychom tuto informaci všichni měli, protože věřím tomu, že je to určitá naděje, která společnost také drží nad vodou, protože si uvědomujeme určitě všichni, že zoufalost a nervozita stoupá, a velmi smutnými příběhy už se to ve společnosti hemží.

Chci poděkovat všem krajům, ale i obcím, které se zapojily a které i samy proaktivně jsou nápomocny s tím, aby celá tato strategie byla lépe naplňována. Logistika to není snadná, já si uvědomuji, že to je velký úkol, který stojí před všemi složkami státu, včetně vlády. Ale je potřeba, aby proudily dobře informace a aby ti, kteří jsou zapojeni, skutečně mohli tu činnost vykonávat. A dík tedy patří nejenom krajům - nejčastěji je zmiňovaný Jihočeský, ale i obcím, třeba Praha 3 se starostou panem Ptáčkem už v této rovině byla velmi aktivní a bez nutnosti registrace, která je v celostátním systému, svým občanům 80+ umožnila se zapojit. Občané Prahy 2 takovouto možnost také díky své radnici získali. Celá řada dalších, zejména těch menších obcí samozřejmě velmi dobře zná své obyvatele, je schopna je oočkovat a zajistit očkování prostřednictvím praktických lékařů, očkovacích center tak, aby se nemuseli v tomto čase vláčet třeba až do často vzdálené nemocnice, umožňují celou řadu služeb s tím spojených. Patří jim za to velký dík a vytrhávají tím trn z paty i vám, vládě.

Chci, aby ten systém byl přívětivější. Nechápu, absolutně nechápu, jak je možné, že byl spuštěn s tím, že lidé, kteří neměli šanci v něm získat termín očkování, rovnou nebyli po té registraci sami kontaktováni. Tuto funkcionalitu doplňujete až za pochodu. Měli jste dost času na to, aby od samého začátku systém fungoval tímto způsobem. Myslím, že to právě pro lidi 80+ není jednoduché dennodenně se do toho systému hlásit a doufat, že už tentokrát budou úspěšnější, že termín najdou a že budou moci se jít nechat očkovat, na což se mnozí velmi těší, velmi těší, protože se třeba chtějí konečně obejmout zase se svými vnoučaty, protože chtějí zase normálněji žít - tak jim neumožňoval. Myslím si, že tyto věci jsou prostě trestuhodným amatérismem, který předvádíte. To, že způsob registrace pro všechny ostatní zase nevíme, opět - zase - amatérismus z vaší strany.

Já pevně doufám, že se tady dozvíme bližší informaci, jak to bude dál probíhat, a že budete konečně schopni říct: ano, děláme i chyby, poučujeme se z nich, a takto, tímto způsobem, je napravujeme. A že budete také schopni říct: děkujeme vám, starostové a hejtmani, za to, že v té věci jste nápomocni. Děkujeme vám, lékaři, zdravotní sestry a všichni ostatní. Já tento dík chci tady z tohoto místa vyjádřit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla paní poslankyně Pekarová Adamová. Teď chci ale vyvolat dvě faktické poznámky, než dám slovo panu ministru Blatnému: pan kolega Vondrák a pan kolega Volný s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré odpoledne, dámy a pánové, já už jsem chtěl reagovat na pana Stanjuru. Nepodařilo se mi to, protože jsem nemohl, takže zareaguji teď na to, co jsem slyšel.

Prosím vás, ten systém na první pohled není komplikovaný, bohužel komplikovaný je z pohledu jeho užití, protože skupina uživatelů je velmi různorodá, bohužel jsou to 80+, kteří samozřejmě jsou v této skupině úplně ti nejslabší. Ale já bych řekl, že bych se velmi chtěl ohradit proti tvrzení, že to je čirý amatérismus. Jako profesor informatiky bych si dovolil objektivní zhodnocení celé situace. Na začátku to nepochybně byl velký nápor, ten systém samozřejmě měl problémy, a to se dalo očekávat, všichni jsme s tím počítali. Ano, mělo na to být víc času z hlediska testování, nebylo, svým způsobem je to objektivně dáno.

Ale co si myslím? Že je důležité, jak se ten systém v čase mění. A mění se tak, že to, co říkáte, že dotyčný senior se bude muset znovu a znovu hlásit, to není pravda. Od dvaadvacátého už začíná fungovat systém, kdy senior dostane výzvu s PINem číslo 2 proto, aby se přihlásil už na konkrétní místo, které bude vykryto vakcínou.

Já bych chtěl říct, že problém nebyl na straně systému, ale tak jak to bývá vždycky, vždycky je to mezi klávesnicí a židlí. Prostě spousta lidí a uživatelů do toho dala data, která neměla potvrzena z hlediska vakcín, a v tom případě se celá věc zkomplikovala. Prosím vás, buďme k tomu objektivní a zkusme se soustředit na to, hledat chyby, odladit je a napravit ty chyby. To je cíl, na kterém se teď intenzivně pracuje, a já si myslím, že se tak i děje. Takže prosím, nemluvme o amatérismu, protože si myslím, že tým, který to připravuje, je velmi profesionální. Netvrdím, že by se nedaly věci dělat jinak, ale myslím, že je nefér jim říct, že to je amatérismus. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Jana Volného, dále David Kasal a Markéta Pekarová Adamová s faktickými poznámkami, pan ministr počká. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji za slovo. Já navážu na svého kolegu předřečníka. Chtěl jsem také to slovo amatérismus a neschopnost vlády tady otevřít a zmínit, které tady padlo asi osmkrát nebo desetkrát z úst paní kolegyně z TOP 09. Je to opravdu nehoráznost. Kde bere paní kolegyně odvahu o tom takhle mluvit? No, já se tomu nedivím, protože kouká pouze na Českou televizi, kde se takové věci dozvídá, a nemá odvahu se zvednout a jít se podívat do terénu.

Já jsem včera v rámci svého poslaneckého dne měl možnost jedno takové očkovací centrum vidět, kde sedm lékařů a sedm sester deset hodin, já jsem tam byl jenom hodinu, prostě očkovali, očkovali, očkovali, venku stálo vždycky pět šest starých dědečků a babiček, vždycky docházeli zvenku a průběžně odcházeli, to znamená, každou minutu vcházel do tohoto prostoru jeden člověk. Ti dědečkové a babičky se tam nezdrželi déle než pět minut v té očkovací zóně, potom museli půl hodiny sedět, jestli nebudou mít nějaké příznaky. To byla prostě radost se na to podívat. A vy svým projevem a svými názory degradujete práci těchto lidí, kteří to dělají perfektně, a určitě nějaký systém oni museli přijmout, musel být na něco napojený, protože přístup těch lidí, samotná operativa toho očkování a odchod byl tak plynulý a nádherný, že to svědčilo o prvotřídní práci, nikoliv o amatérismu nebo neschopnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já také děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Davida Kasala. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo. Musím říct, že jsem se chtěl zdržet nějaké reakce, ale přece jenom na paní kolegyni Pekarovou Adamovou prostřednictvím pana předsedajícího musím. Už to tady zaznělo, to znamená amatérismus. Já vám řeknu, jaký amatérismus, který jsem zažil zase na úrovni města. Ve chvíli, kdy - a nebudu teď, aby to nebylo... abych neříkal, která strana navrhla to, že očkovací centrum bude v hospicu. Úžasná záležitost. Ti lidé, které máme ochraňovat, já jsem proti tomu jako zdravotník vystupoval, tak se mně pomalu smáli: my to musíme udělat. Z našeho nejmenovaného kraje očkovací centrum na krajském úřadě, který nebyl vhodný, a tak dál. Tomu já říkám amatérismus.

Buďto tedy chceme očkovat ty, kteří to potřebují, a tam je pravda, že je potřeba rychle očkovat ty rizikové skupiny, ale za lékaře zase řeknu, že očkování není žádný závod. Není to závod o to, kdy to bude, ale aby to bylo včas a bezpečně. Jestliže mně stejný politik řekne: oni podepíšou papír, a tím to je vyřešené, tak jsem se ho ptal: vy si chcete být jisti, že je to v pořádku vůči vám, nebo chcete bezpečně očkovat? A takhle vypadá amatérismus, který já jsem viděl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Také děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Pekarová Adamová s faktickou poznámkou a poté pan ministr Blatný. Máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Ke všem třem předřečníkům prostřednictvím předsedajícího bych chtěla uvést na pravou míru to, co se tady snažíte zase posunout a demagogicky říkat jinak, zejména pan poslanec Volný. Já jsem neříkala nic o tom, že amatérismus vztahuji na očkovací centra, na lékaře a zdravotní sestry, na všechny ty, kteří pak samotné očkování provádějí. Ten amatérismus předvedla tato vláda v systému, který spustila, v tom registračním systému.

A tady k panu Vondrákovi prostřednictvím předsedajícího. Vy jste určitě potvrdil, že každý takovýto systém se předtím otestuje, že probíhá vychytávání všech těch chyb tak, aby nemohlo dojít například k tomu, že se tam dá zadat jedna osoba dvakrát se stejným rodným číslem nebo že se tam dá zadat termín, kdy ještě nemá projít člověk mladší osmdesáti let, a podobné věci se prostě stávaly. To, že vy tady teď přesně předvádíte to, co jsem zmiňovala, že tu realitu odmítáte vnímat - já chápu, že je to pro vás nepříjemné, je nepříjemné si občas přiznat to, že něco se nepovede, že jsou tady chyby, to ale tu situaci nezlepší. To, že dochází k postupnému zlepšování toho systému třeba tak, aby esemesku zaslal těm lidem, to jsem také zmiňovala. Takže stačilo poslouchat moje vystoupení, a nikoliv si tam dosazovat to, co chcete slyšet, ale opravdu z těch slov a z té reality, kterou, i když se budete snažit sebevíc a donesete si deset kyblíků růžové barvy, tak ji prostě na tu růžovou nepřetřete. Lidé to vidí, lidé to zažili na vlastní kůži, všichni ti, kteří chtějí v pátek zaregistrovat své příbuzné, nebo dokonce sebe samé, pokud to ve svém věku zvládají, je obdivuji. A ještě jednou velký obdiv všem těm, kteří jsou do těch očkovacích center zapojeni.

Ale další věc. Některá z nich ještě v pátek vůbec na ten systém nebyla připojena. Vakcínu měli, ale nemohli lidi objednávat -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní poslankyně, skončil čas k vaší faktické poznámce. Děkuji vám. Nyní ještě faktická poznámka pana poslance Davida Kasala a Marka Výborného, Ondřeje Profanta. Chudák pan ministr, který chtěl reagovat, zatím nemá šanci. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji. Já budu velice krátký, ještě se trošku zmíním o softwarech ve zdravotnictví.

Vážená paní kolegyně Pekarová prostřednictvím pana předsedajícího, pokud zavádíme nový software do zdravotnictví, například v nemocnici, trvá to i půl roku, než je to vychytané. Vy totiž hovoříte o něčem, co vůbec nevíte. A vzhledem k tomu, co se teď podařilo, tak to je neuvěřitelná záležitost. Během jednoho roku se podařily elektronické žádanky na vyšetření covid, kdy si tam můžete zadat cokoliv v celé republice, a jestliže já zaregistruji v Chrudimi, tak můžu vytírat klidně v Ostravě a je jedno, kde ten dotyčný bude vytřen. A to samé je teď s tím registračním (systémem). Samozřejmě, že jestliže (je) předpoklad nebo jestliže všichni si myslí, že se přihlásí celá republika najednou, tak se nemohla přihlásit, to je logické. Za mě to je logické.

A druhá věc za mě. Jestliže se bavíme o tom, jestli někdo proklouzl, tak jestli tam bude zaregistrovaných 200 000 lidí nad 80 let a jeden, který tam proklouzne, tak fakt to v tuhle chvíli není podstatné. Pro mě je podstatné, že tam budou lidé, kteří mají z rizikové skupiny být, aby se k tomu očkování dostali. A je to poukazování, samozřejmě je to technika, je to software, který nějakým způsobem nemusí být dokonalý, ale za tak krátkou dobu, jak to bylo vytvořené, to funguje úžasně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce, ale ty se množí. Nyní pan poslanec Marek Výborný s faktickou poznámkou, poté Ondřej Profant a další tři přihlášení. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jenom velmi krátce ke kolegovi Davidovi Kasalovi vaším prostřednictvím. Když teď pan poslanec říkal o těch systémech, všichni jsme věděli, že vakcína je tou jedinou cestou, která nás z covidové krize může vyvést. A to tedy vláda, respektive Ministerstvo zdravotnictví mohlo chystat už od loňského léta. Všichni jsme to věděli, vakcíny se objednávaly někdy v květnu nebo v červnu loňského roku, mohlo se na tom pracovat. To je jedna poznámka.

Druhá poznámka k tomu, co tady zaznívá v kritice na paní předsedkyni Pekarovou Adamovou. My jako AntiCovid tým, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, opakovaně podáváme vládě vstřícnou ruku. Nechodíme každý týden na tiskovou konferenci s kýblem kritiky, který bychom vylévali na vládu, ale dáváme jasné podklady, jasné návrhy. Bohužel, z druhé strany neslyšíme vůbec nic kromě: vy tady akorát do nás kopete a neděláte nic pozitivního. To není pravda. Návrhů jsme předložili tolik. A stejně tak ten dnešní bod. Jediné, co jsme chtěli po panu ministrovi Blatném - a já mu děkuji za jeho úvod, který tady přednesl, kde některé naše otázky zodpověděl - chtěli jsme, kdy budou jasná čísla, kdy také bude možné se rezervovat ve věkové kategorii minus 80, tedy pod 80 let, protože to jsou otázky, které my dennodenně dostáváme, tak jako je, pane poslanče, dostáváte zcela jistě i vy a další tady ve Sněmovně.

Když jste se tady otřel o Pardubický kraj a očkovací centrum v budově krajského úřadu, tak jak mají ty kraje reagovat? V pěti krajských nemocnicích jsou očkovací centra v Pardubickém kraji připravena díky reprezentaci Pardubického kraje a toto jsou ta očkovací centra navíc. V budově krajského úřadu, kde je zcela izolovaná dole zasedací místnost - já myslím, že to tam oba známe - tak to jsou přesně ty kroky, kterými kraj, až bude konečně dostatek vakcín, bude moci odpovědět na poptávku veřejnosti po očkování. Protože v tomhle jsme asi naprosto zajedno, že to je ta cesta, která nás má z pandemie COVID-19 vyvést. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Ondřeje Profanta, připraví se paní poslankyně Pekarová Adamová ke třetí faktické poznámce. Máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Profant: Dobré odpoledne, vážení kolegové. Já chápu, že to je možná složité, nicméně ještě jednou. Technická realizace nemohla začít bez pokynu, jak potvrzoval třeba i pan Dzurilla. Ten pokyn přišel okolo Vánoc. To znamená, bylo nějakých 13 pracovních dnů na spuštění toho systému. To znamená, že je opravdu amatérismus, že tato vláda si nevšimla, že tu máme rok pandemii a že bude potřeba tato distribuce. To je ten problém. A následně byl spuštěn systém porušující platné zákony této země, například předávající čísla pojištěnců společnosti Google, hacknutelný několika i známými způsoby, které doteď nejsou opraveny. Stejně tak systém e-žádanek. Ty systémy jsou děravé a vlastně je obrovské štěstí, že to nikdo ještě nezneužil. Tak tu přestaňte šířit tyto lži, přiznejte, že to bylo zadáno pozdě, že ten systém má chyby a že je potřeba to opravit. A propříště je potřeba ty systémy testovat. Protože pokud by byl ten systém penetračně testován, tak by tam takové chyby být nemusely.

Já doufám, že nám za chvíli pan ministr zodpoví otázky, které tu byly v úvodu, například kdy přesně byla zadána tvorba toho systému. Ale on už to pan Dzurilla říkal, takže to bylo okolo Vánoc.

Těch chyb je tam celá řada, všichni to víme. Nápad nechávat seniory rozpoznávat obrázky amerických hydrantů v rámci recaptchi (reCAPTCHA) je opravdu skvostný a musel napadnout nějakého velkého myslitele. Udělat jednoduchou captchu je otázka asi tak hodiny práce.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: I vám skončil čas k faktické poznámce, pane poslanče.

Upozorňuji všechny přihlášené k faktickým poznámkám, nyní je přihlášena paní poslankyně Pekarová, poté kolega Čižinský, Procházková, Vondrák, Podal, že faktickou poznámku nelze využívat jinak než k reakci na předchozí řečníky, a ne k vystoupení. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Kasal prostřednictvím předsedajícího ve své podstatě už odpověděl ve svém příspěvku sám. To je přesně to, co tady celou dobu říkáme a kritizujeme. To, že jste s přípravou začali až takhle na poslední chvíli. Když se objednávala vakcína, už v ten samý den mohl jít pokyn - a to je ještě za panem ministrem Vojtěchem - už ten samý den mohl jít pokyn na vytvoření právě takového systému. Protože je mi jasné, že tyhle věci trvají měsíce, ne jenom týdny. A přesně proto už s tím bylo potřeba začít tehdy, a ne to dělat, jak tady teď zaznělo od předřečníka, až v období Vánoc a nechat si na to 20 dní. To potom ano. To potom když přijmeme tento úhel pohledu, že vlastně je to šité takhle horkou jehlou, tak na to to ještě funguje fakt dobře. To souhlasím. Ale to je přece ten kámen úrazu, že už to mělo dávno, dávno být připravované. To, že se asi bude muset nějakým způsobem registrace řešit, napojení na očkovací centra, to, že lidé se budou muset objednávat na termíny a že půjde o miliony lidí celkově, to jste spadli z jahody, že tohle jste nevěděli?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana kolegy Čižinského, připraví se paní poslankyně Procházková. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji. Já bych rád také zareagoval vaším prostřednictvím na pana poslance Kasala. Myslím, že tady všichni, aspoň doufám, máme stejný cíl: aby očkování proběhlo bezpečně a co nejrychleji. To očkování má dvě základní chyby. Nejsou vakcíny a z mého pohledu obrovskou chybou je, že nejsou zapojeni praktičtí lékaři, protože ti by právě pomohli za prvé to urychlit a za druhé bezpečně zjistit všecko, co o tom pacientovi vědí, a to uplatnit. A vůbec není pravda, že to nechtějí. Tady zaznívá, že to nechtějí - není to pravda! Ještě než naběhl registrační systém, tak jsme oslovili praktické lékaře tam, kde jsem starostou, v Praze 7. Výsledkem bylo, že jsme objednávali 1 100 vakcín a prakticky za dva dny jsme oočkovali dvě třetiny seniorů nad 80 let v Praze 7. Jak to, že to nechtějí, když se zapojili skoro všichni? A skutečně to probíhalo obrovskou rychlostí. Takže jestli chceme uspět, jestli to chceme zrychlit, tak - apeluji na pana ministra a budu k tomu ještě mluvit v rozpravě - tak zapomeňte na to, že to nikdo nechce, není to pravda. Teď to praktičtí lékaři všichni chtějí, umějí to. Jedna lékařka během dvou dnů oočkovala 200 lidí. Jde to, je to nejlepší, nejrychlejší a pro seniory nejpohodlnější. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. A než dám slovo paní kolegyni Procházkové, pan ministr je připraven odpovědět na vaše otázky, rád by to do 17 hodin stihl. Ale tímto tempem to pravděpodobně nebude možné. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Procházková: Děkuji za slovo. Reakce na mého předřečníka. Víte, Praha, kde máte za zády na každém rohu fakultní nemocnici, je úplně něco jiného než například Karlovarský kraj, který má praktické lékaře na horách, ve vesnicích atd. Ono rozvézt vakcínu, která má minus 72, a ta firma to musí rozvážet, a obzvlášť když kraj nahlásí, že má jenom jedno očkovací centrum, tak se pak nemůžeme divit, že to takhle dopadá. Takže není pravda, že to všichni chtějí. Nechtějí! Já ty reakce mám od nich napřímo. To za prvé.

A za druhé. Já bych opravdu chtěla tady říct jednu věc: Víte, naši lidé v naší zemi jsou takoví švejci. Když máme něco, co je třeba obejít, tak první, co udělají, že se nebudou slušně podle zákona chovat. Ne. První, co udělají, jako například student informačních technologií, který první si k tomu sedl a ještě se tím chlubil na Facebooku, jak to hezky umí obejít, celý ten systém! Místo toho, aby mu etika velela, že tuto informaci, pokud na ni (přišel) - a myslím si, že není správně, když se přihlásil hned první minutu, kdy to bylo spuštěno, aby ten systém zahltil, takových určitě bylo mnohem víc - tak když objevil nějakou chybu systému, měl tu informaci slušně dát ministerstvu, aby ministerstvo na to upozornil. Ne, on se i s fotkou vyvěsí na Facebook, aby všichni naši staří rodiče viděli, jak to nefunguje! No to tedy tomu hodně pomohl!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Ivo Vondrák s faktickou poznámkou. Dále kolega Podal, Kobza, Kasal, Aulická, Čižinský, Profant, Plzák. Takže na pana ministra pravděpodobně nedojde. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré odpoledne. Já se omlouvám, už jsem přece jenom postarší profesor informatiky, tak jsem možná nezaslechl informaci o tom, že by někdo z vás, kdo tam tak sedí, řekli, že by se měl připravit nějaký rezervační systém. Takže řekněme, nezaznělo to tady. Je to možná tím, že skutečně mám věk přes šedesát, takže se blížím ke kritické hranici, kdy už mi to tak nebude myslet, což mě určitě bude mrzet.

Ale já bych chtěl i směrem k našim Pirátům. Tak vy tady hovoříte o digitalizaci, ale prosím vás, software se neřeší tím, že se kritizuje. Software se musí navrhnout, implementovat, otestovat, ale zatím jsem neviděl jediného softwarového inženýra, který by vytvořil software tím, že ty věci kritizuje. Děkuji.

A já si myslím, že máte ten prostor, všichni ho tady máme. Taky komunikuji s panem plukovníkem Šnajdárkem a říkáme, co by se mělo navrhnout. A nedržte se za hlavu, já vím, že jste odborník na TECH. Ale to je prosím vás hodně málo v této oblasti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Zdeněk Podal, připraví se kolega Kobza. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Zdeněk Podal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já bych to vrátil na zem. Chtěl bych poděkovat všem zdravotníkům i panu ministrovi, protože to, co máme před námi, tak v tuhle chvíli ani není důležité, jak rychle budeme očkovat, ale jestli budeme předpokládat, co nás čeká. V Izraeli masově očkují a nakažených stále více a více přibývá. V Izraeli, protože je to srovnatelná země s námi, mají naočkováno daleko více lidí, a přesto mají tyto problémy. A je to dané novým druhem koronaviru, který se k nim rozšířil a masově se šíří dál. Tím chci jenom upozornit na to, že to nejdůležitější je předpokládat tento nový druh koronaviru, který k nám dorazí. Takže mluvit o nějakém rozvolňování, odstraňování roušek je podle mě absolutně nesmysl. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jiří Kobza s faktickou poznámkou. Připraví se David Kasal, poté Hana Aulická Jírovcová. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Rád bych jenom připomněl, že v podstatě pro ten zmatek, který je ohledně očkování, není žádná omluva, protože jednak je zde precedens ze španělské chřipky o tom, jakým způsobem šly jednotlivé vlny a jakým způsobem byly časově od sebe vzdálené. A 30. září jsem zde vystoupil s dotazem, že by mě moc zajímalo, když se vláda snaží bojovat proti druhé vlně covidové infekce, co dělá proti tomu, aby nepřišla ta třetí. Předpokládal jsem, že dostanu odpověď: ano, sháníme vakcíny, ano, sháníme stříkačky, jsme připraveni, máme systém na to, abychom proočkovali celou populaci. Nicméně nic z toho se nestalo. A myslím si, že to je neomluvitelné, protože v té době už byla k dispozici veškerá data k tomu, co se chystá. A samozřejmě nyní, kdy nastupují čtyři další mutace koronaviru, kdy nejsou známé reakce jednotlivých vakcín na tyto mutace, tak vláda zase jenom čeká, až rozhodnou v Evropské unii. Není ochotná jít vlastní cestou. Není ochotná hledat něco, co bude fungovat. Ale ta rozhodnutí, která k nám chodí z Bruselu, jsou zpožděná, zmatečná a v podstatě nám vnucují něco, nějaké řešení, které bychom mohli mít sami daleko pružnější a daleko lepší. Takže bych chtěl vyzvat vládu, aby začala přemýšlet taky třeba na téma maďarské cesty a hledala nějaké řešení, i jiné, než co dostane naservírované na stříbrném tácu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Davida Kasala. Připraví se Hana Aulická Jírovcová. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo. Vážená paní kolegyně Pekarová, jenom jsem vám chtěl říct, že jsem ze žádné jahody nespadl. Jsem ve zdravotnictví 27 let, takže fakt jsem nespadl.

Souhlasím s tím, co říkal pan doktor Čižinský. Já se tedy sám za sebe přiznám, že nejsem nadšený z nějakých velkých očkovacích center. Když si to spočítáte, a bavili jsme se o tom, že je potřeba oočkovat rizikové skupiny, tak pokud bude zapojených jenom 5 000 praktiků, kteří jsou, a nebudu se bavit o dalších, tak každý praktik naočkuje 20 lidí denně od pondělka do pátku. Musíme z těch 10,6 milionu 1,8 milionu odečíst, protože to jsou děti do 18 let. Zbývá 8,8 milionu. 30 % až 40 % se nechtělo očkovat, což je 5,2 až 6,2 milionu obyvatel. V tom prvním případě by to praktici v tomto tempu oočkovali někde kolem šesti sedmi měsíců, v tom druhém kolem devíti měsíců. Pokud se tam dají ještě další lékaři, tak to bude kratší.

Ale já sám nejsem nadšen z toho, že jsou v tomto v některých případech zapojení politici. Je fungující struktura primární péče. Tam dostávají přes fungující systém distribuce očkovací látky. A tady to bylo na začátku vyvoláno tím, že bohužel Pfizer je v minus 70 stupních a nelze jít běžnou cestou. To bylo celé. Tím jenom odpovídám na tohle.

A jinak souhlasím s tím, že praktici mají všechny informace. Já ani sám o své mamince nevím všechny informace, které ví její obvodní lékař. Je jí 83 let.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Hany Aulické Jírovcové. Připraví se kolega Čižinský. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, mám tedy málo času. Každopádně my jsme samozřejmě za klub KSČM k tomu chtěli vystupovat daleko rozsáhleji. Ale chtěla bych se tady vyjádřit k té diskusi, především ke kolegovi Čižinskému. Z informací, které máme třeba i my, ano, bylo by to určitě skvělé, kdyby očkovali především naši obvodní lékaři. Na druhou stranu, a to je spíš otázka na pana ministra, nevím, jestli nám stihne ještě odpovědět, je, kolik se samotných praktiků zapojilo do očkování a kolik procent jich odmítlo. To si myslím, že je ta zásadní věc, kterou by pan ministr dneska mohl sdělit, abychom si mohli udělat obrázek. Tady je docela značná neochota právě těch praktiků, vůbec se nezapojit do toho očkování. Tak to jenom na váš dotaz. Vím, byl jste i v reportáži Prahy 7, že u vás to funguje. Pro mě bylo zase docela divné, že jste dostali vakcínu a mohli jste takhle fungovat, ale to už je otázka, jak už si to potom zprostředkovala příslušná fakultní nemocnice, a otázka na pana ministra.

Nás by ale také zajímalo, proč se pořád jenom vážeme na ty dvě vakcíny od Pfizeru a Moderny. Přece víme, že na trhu už jsou další vakcíny. Proč tedy naše vláda, respektive i SÚKL, nezačne jednat i s těmi ostatními tak, aby prověřila kvalitu a bezpečnost vakcín, mohli jsme zabezpečit pro naše občany dostatek vakcín a mohlo se konečně začít očkovat právě z důvodu, že budeme zabezpečovat dostatek vakcín a samozřejmě dalších věcí.

To, že je tady nějaký systém, který se vytvořil, a můžeme se o něm dohadovat, to je věc druhá. Ale pokud nemáte, pardon, co podávat, tak bych to možná nazvala jinak, ale budeme se chovat slušně, tak je možná teď těžké a zbytečné okamžitě řešit ten systém, který já doufám, že se daleko zlepší. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Vím, že na sebe reagujete, ale zásadně tak dělejte prostřednictvím předsedajícího, nebo tady ten pořádek neudržím. Kolega Čižinský, poté kolega Plzák. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji. Já bych také tedy prostřednictvím předsedajícího zareagoval na své předřečníky. Já jsem rád za to, že jsou velká očkovací centra. A volám po doplnění toho systému o praktické lékaře.

Ohledně kolegyně Procházkové: to, co je možné v Praze 7, je možné v Karlovarském kraji, je možné všude. Všude jsou obětaví praktičtí lékaři, kteří jsou ochotni se do toho zapojit. Já nevolám po povinném zapojení, volám po dobrovolném zapojení. Ta vakcína je v minus 70 stupních, pak se rozmrazí, pak je nutné ji udržovat ve 2 až 8 stupních Celsia a musí se spotřebovat do pěti dnů. Skutečně promiňte, paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího, Karlovarský kraj není tak rozlehlý, aby během čtyř dnů nebylo možné ten kraj přejet. Je možné to rozvézt. Skutečně je možné, aby praktičtí lékaři měli v lednici vakcínu, aby si ji ředili a svým pacientům ji podávali. To mě nikdo nepřesvědčí, že to možné není. A že je mnoho praktických lékařů, kteří jsou obětaví a ochotní se do očkování zapojit, tak na to prosím skutečně vemte jed, protože to tak je.

My jsme to prakticky ověřili. Jak říkám, za dva dny byly naočkovány dvě třetiny seniorů nad 80 let. Ulehčilo by to nemocnicím. Odhaduji, že pokud by ta možnost dobrovolně byla, že by se skutečně podařilo během týdne oočkovat třeba právě seniory od 65 let výše. A nedovedu si představit, jakým způsobem jinak naočkovat imobilní pacienty, kteří nejsou schopni vycházet z domu. To nepůjde jinak než zapojit praktické lékaře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Pavel Plzák. Připraví se pan poslanec Válek. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji za slovo. Reaguji na pana kolegu Čižinského. Na Praze 7 se asi dějí zázraky, protože mě zaujalo, že lékařka oočkovala za dva dny 200 lidí, jestli jsem slyšel dobře. To je 100 lidí na den. Já už jsem očkován byl, takže vím, jak celý ten proces probíhá. Lékař se vás zeptá, jestli nemáte nějaké zdravotní potíže a tak dále, něco se vyplní, kartička vyplní, pak samotné očkování. Trvá to zhruba šest až osm minut. Já jsem si spočítal, že ta obvodní lékařka musela očkovat nějakých dvanáct až třináct hodin bez nároku na jídlo, na stravu a na to, aby si odběhla na záchod. Mě by zajímalo, jestli očkovala v sobotu, v neděli, anebo jestli ještě po normální pracovní době. A pak je to tedy neuvěřitelný výkon.

A ještě k paní kolegyni Aulické. Vláda asi nemůže vyjednávat s výrobci přímo, protože se to děje přes Evropskou komisi. Já si myslím, že ani ty vakcíny, které zmiňovala, ty ostatní, ještě nejsou schváleny. Takže tady je trošku chyba.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Válek, poté Dominik Feri a další přihlášky kolegy Čižinského a kolegyně Aulické. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl vaším prostřednictvím říct kolegovi Vondrákovi, oba dva jsme profesoři: Sedmnáctkrát od července, prostřednictvím pana předsedajícího pane poslanče, jsem tady s tím vystupoval. Nejčastější odpověď byla, ať neprudím s rezervačním systémem, dokud to neschválí EMA, není potřeba nic chystat. Já jsem si sestříhal ta svoje vystoupení i ty reakce a rád vám to pošlu k pobavení, abyste si to užil.

Já mám dva problémy, které bych rád, aby se na ně nezapomnělo. Ten první problém je, že pokud dáme pacientům první dávku, tak musíme počítat s tím, že u Pfizeru musí do jednadvaceti dnů dostat druhou dávku. To znamená, prosím, nezapomínejme na to. A nedej bože, aby se stalo, že dostanou první dávku, pak druhá dávka nepřijde a bude s tím problém. To si myslím, že je naprosto zásadní věc, která se nesmí stát. A já se nechci vracet k tomu, co bylo nebylo, co se stalo nestalo, já si myslím, že je to dneska irelevantní. Podstatné je, abychom proočkovali 60 % populace, abychom je proočkovali bezpečně, abychom je proočkovali kvalitní vakcínou a abychom to udělali co nejrychleji a co nejsofistikovaněji. Za AntiCovid tým opakovaně nabízíme spolupráci a já to teď tady znovu říkám: rád, rád, ale prosím, pojďme ty věci plánovat s předstihem, ať tady zase za tři měsíce nemáme mimořádnou schůzi, kde budeme vykládat, že na to nikdo před třemi měsíci neupozorňoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Dominik Feri s faktickou poznámkou. Dále kolega Čižinský a kolegyně Aulická. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, tak to poslední, co jsem si představoval, že tady dneska uvidím, bude to, že vládní poslanci fňukají, že kritizujeme vládní rezervační systém. Co máme dělat? Máme říct "je to báječný, je to zalitý sluníčkem, dejte další státní vyznamenání"? To jste se zbláznili, ne? Když nás tady kritizujete, že nepředkládáme žádné vlastní řešení, tak co máme dělat? Vždyť vy máte stovky úředníků, vy máte to ministerstvo. Co tam ti lidi dělají? To je přece vaše úloha, vy jste vláda, vy vládnete. My jsme opozice, my oponujeme, ale předkládáme i vlastní řešení, které bohužel ignorujete. Takže ano, kritizujeme vás, protože jste selhali. Selhali jste u vládní očkovací strategie, u rezervačního systému. Selhali jste u kompenzačních dotačních systémů. Selhali jste u všeho, na co jste sáhli. Tak se nedivte. Ale je to vaše odpovědnost, vy máte ty stovky úředníků, vy máte ty lidi, tak se nedivte, že pak tady za to dostáváte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Čižinský. K další faktické poznámce pak kolegyně Aulická. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji. Já bych opět prostřednictvím vaším rád zareagoval na předřečníky. Ano, chci potvrdit, že v Praze 7 se dějí zázraky. Vy jste hovořil o lékařce, která naočkovala 200 lidí. Ano, ta paní doktorka se jmenuje Hana Skalová. Můžu vám na ni dát číslo. Ta paní doktorka skutečně celou ordinaci zorganizovala. My jsme jí dali k dispozici ještě jídelnu, to znamená, že očkovala ve dvou týmech. Domluvila si ke každému týmu pět dobrovolníků, kteří pomáhali s vyplňováním všech formalit, a bylo to všechno velmi dobře připraveno. Opravdu si na to vyblokovala pátek a sobotu, a tudíž se to takhle podařilo.

Ale co tady vlastně řešíme? Vždyť my tady řešíme to, že ta cesta existuje, že ta cesta funguje. Je tady snad někdo, komu se nelíbí, že to funguje? A já pevně doufám, že pan ministr ty praktické lékaře zapojí, protože koneckonců, kdo má, samozřejmě kromě rodinných příslušníků a známých, největší zájem, aby měl kolem sebe zdravé pacienty? To je právě praktický lékař. On se bude prostě snažit. Tak mu to umožněme. Po tom volám, po ničem jiném.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Doufám, že poslední faktická poznámka paní kolegyně Hany Aulické Jírovcové. A potom pan ministr s řádným vystoupením. Máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Já se omlouvám panu ministrovi. Já vím, že už bude mít málo času, já se budu snažit být stručná.

Ale na pana kolegu Plzáka. Určitě myslíte asi naši známou asociaci EMA, která má na starosti toto schvalování. Tak mi vysvětlete, proč tedy jiné státy, Maďarsko nebo jiné státy Evropské unie, postupují i bez této asociace, bez schválení, a řeší svoji situaci samostatně. Já si myslím, že Česká republika je svrchovaný právní stát a může postupovat úplně stejně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce a nyní pan ministr zdravotnictví Jan Blatný, který se pokusí v šesti minutách zodpovědět alespoň některé otázky. Bod budeme muset pravděpodobně přerušit v 17 hodin. Po něm je přihlášena k řádnému vystoupení kolegyně Hana Aulická Jírovcová. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem rád, že mohu reagovat aspoň na chvíli.

Velice krátce k těm věcem, které byly konstruktivní, snad velice krátce i k těm, které konstruktivní nebyly.

Pokud se týká doby registrace, tak ano, určitě mohl být někdo, kdo má sto padesát minut, ale byli také lidé, jako pan Svěrák a řada jiných, kteří děkují za registraci a zaregistrovali se během několika minut.

Pokud se týká toho, dokdy budou kteří naočkováni, to prosím závisí na dodávkách vakcíny a bohužel tady nemáme tak přesné informace, jak bychom si přáli. V žádném případě neevidujeme ty, kteří odmítají očkování, protože očkování není povinné, a tuto informaci neshromažďujeme, nicméně když se někdo rozhodne přistoupit k tomu portálu později, bude jeho priorita věku zachována.

Pokud se týká neustálého srovnávání s tím, jak jsme na tom špatně. Prosím, jenom zopakuji to, co už jsem řekl: máme přes 1 % populace proočkované po několika týdnech, to je srovnatelné s ostatními evropskými zeměmi, jsme v tom v průměru. Jsou země, které jsou lepší, jsou země, které jsou horší.

Pokud se týká toho, jakým způsobem jsou plněna očkovací místa, prosím vás, neoddělujme od sebe, že ten zlý je rezervační systém a všichni ostatní jsou úplně skvělí. Prostě dokud do rezervačního systému někdo ta data nenasype, tak s nimi nepracuje. To je úplně normální. Takže když tam někdo nenahlásí očkovací místa nebo je tam nahlásí špatně, tak ten systém to takhle holt vyhodnotí, zpracuje a není to prosím chyba. To funguje jako jednotka, funguje to dohromady, takže takhle to je.

Na jazykových mutacích se pracuje. Chtěl bych zde jenom krátce zmínit, že zatížení standardních registrů, na které se tady často odvoláváme, jako těch, které jsou používané ve zdravotnictví, ti z vás, kteří se IT zabývají, tak velmi dobře ví, že kdyby standardně používané registry ve zdravotnictví byly zatíženy tak, jak byl tento systém, tak spadnou během pěti minut a vůbec nikdo se o tom nebude bavit a vůbec nikdo nebude pochybovat. Takže prosím neříkejme, že se na to mělo použít něco jiného.

Registrace, kterou tady říkáte, jak je možné, že je někdo zaregistrován, a přitom není zarezervován. To je záměr prosím. Registrace je jenom fronta lidí, kteří čekají. Systém SMS, jak tady bylo už řečeno, bude spuštěn v průběhu tohoto týdne. Berte to prosím jako důkaz toho, že se opravdu každý z chyb učí, jenom hlupák je opakuje.

A pokud se týká té kritiky, a tady už se dostáváme k méně relevantním věcem, kritika je opravdu asi zbytečná, myslím si, že částečně laciná. Já bych nesmírně poprosil, abychom se tomu vyhnuli. Ne proto, ať mluvím za sebe, že bych nechtěl kritiku, ale tu kritiku si prosím řekněme tam, kde se k tomu můžeme nějakým způsobem vyjádřit. Uvědomme si, že teď se jedná o seniory, a ve chvíli, kdy tady neustále někdo říká, jak je to všechno špatně, a nemá pravdu, tak to ty lidi jenom znejistí a potom je pro ně velice složité se do toho třeba i přihlásit, protože k tomu a priori přistupují, jako že to je úplná hrůza. Kolik z vás, kolik z nás prosím používáme Windows? Všichni. Zbytek Mac. Kolikrát jste nadávali na Windows? Kolika z vás Windows spadly? A budeme říkat, že jsou Windows blbé? Určitě nebudeme. Takže prosím vás, vraťme se trošičku k nějaké té konstruktivní kritice.

Ale já nechci, abychom se na sebe hněvali. Já bych jenom moc chtěl, abychom si chyby, které se jistě občas objeví, společně řekli a abychom je společně vyřešili, ale ne že se tady budeme kritizovat anebo říkat nepravdy, jako třeba jednu ze zásadních nepravd, a to se tedy musím ohradit, že by registr sdílel údaje o pojištěncích s Googlem. (Důrazně:) To prosím, vážení senioři - tam mě možná vidíte, nebo někde jinde mě zabíráte (ukazuje na kamery) - není pravda. Nikdo vaše údaje s nikým nesdílí, takže s tím prosím opatrně.

A zpochybňování celého toho systému opravdu do toho vnáší jenom nejistotu. Zkusme chviličku fungovat. Opravdu můžeme mít jiné názory, můžeme být koalice, můžeme být opozice, můžeme být cokoli, kritizujte, já budu taky kritizovat, úplně v pohodě, ale prosím vás, teď se domluvme.

Já jsem tedy moc rád, že ještě mám třicet sekund, že to stihnu, ale chvilku to vypadalo tak, že tady tři hodiny sedím, abyste se vy navzájem pohádali, na což máte právo v Poslanecké sněmovně, to je úplně v pořádku, ale zkusme to opravdu udělat tak, abychom se domluvili, abychom to společně kultivovali.

Takže já jsem moc rád, že se to takhle všechno řeklo, jsem vlastně rád, že jsem si mohl vyslechnout veškerou tu kritiku. Za sebe vám můžu říci, že na ní budu pracovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já vám děkuji. (Ozývá se potlesk.) Já jsem vás samozřejmě nechtěl přerušit vzhledem k tomu, jak málo času vám po té hádce mezi poslanci a poslankyněmi zbylo na odpovědi. Pokud budete trvat na tom, že jste první v pořadí, tak je zabezpečeno, až budeme pokračovat.

Tento bod musím přerušit. A jenom díky tomu, že pan ministr měl tak málo času, tak jsem ho nepřerušil a nepožádal jsem sněmovnu o klid. Je tady nesmírný hluk a rád bych ale aspoň tak, jak je přerušen tento bod, vás informoval o tom, že jsme přerušili při vystoupení ministra zdravotnictví, který bude pokračovat při otevření toho bodu, dále je přihlášena s přednostním právem z poslaneckého klubu KSČM Hana Aulická Jírovcová a pořadí přihlášených ostatních poslanců Jan Čižinský, Václav Klaus, František Navrkal. Nyní předám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Nyní budeme postupovat podle schváleného programu.

 

Na řadě je bod číslo

Aktualizováno 5. 3. 2021 v 14:43.




Přihlásit/registrovat se do ISP