(17.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já vás, paní poslankyně, přeruším, protože opravdu už je tady velký hluk. Takže jste žena, jste dáma, takže musím zakročit.

 

Poslankyně Helena Válková: Já vám děkuju, pane místopředsedo, už se chýlím ke konci, ale...

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ne, že bych nepřistupoval emancipovaně, ale samozřejmě toho už bylo moc. Takže prosím o klid, ať se paní poslankyně vyjádří! Prosím o klid! Tak prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Já už směřuji ke konci. To vězeňství je jako taková poslední hořká ale tečka a varování. Samozřejmě hovořím o tom proto, že si dovedu představit reakce naší veřejnosti, kdy do napjatých kapacit civilních nemocnic by měli přecházet lidi, kteří byli odsouzeni a jsou také infikovaní. A kapacity vězeňských nemocnic, nebudu už je číst, se blíží také k tomu stavu naplnění. Čili pokud nic neuděláme, nevytvoříme si nouzový stav jako prostředí - já bych to tady chtěla zdůraznit a možná navázat i na pana poslance Nachera, protože tady zazněla jeho otázka na pana ministra zdravotnictví, který jistě odpoví, ale já přece jenom musím upozornit na to, že nejde jenom o to, že když máme nouzový stav, můžeme třeba omezit vycházení nebo volný pohyb osob venku, ale ve světle toho posledního rozhodnutí, jistě jste na ně nezapomněli, Městského soudu v Praze musíme být obezřetní i při celoplošných, celostátních zákazech. Třeba zavření restaurací, fitnessů a dalších podobných zařízení. Já si vůbec nejsem jistá, já jsem si vnitřně jistá spíš jako právník, že by to neobstálo před Ústavním soudem, ale jsou tady různé názory. Myslím si, že nouzový stav nám umožní bezpečně, ústavně konformně taková rozhodnutí, budou-li potřebná, přijímat.

Čili začíná to lidskými právy. Vláda má dostatek podkladů, aby je mohla respektovat, a je na ní, aby se rozhodla, zda opatření, která přijme, budou přiměřená. A já věřím tomu a chci tomu věřit, že to vždycky měří velice na laboratorních vážkách. Protože nejde o nic menšího než o základní práva a svobody našich občanů. A končí to, promiňte mi, že říkám končí to, až ve věznicích. Kdo bude platit náhrady škody pozůstalým, pokud by došlo k tomu nejhoršímu a nebyly kapacity vězeňských nemocnic? A civilní nemocnice odmítaly? Nechci domyslet nejhoršího.

Takže končím. Myslím si, že nouzový stav je opravdu jenom prostředí, že to neznamená, že musíme všechno zavřít. Sama reaguji nepřímo na jednu kolegyni předřečnici. Na rozdíl od ní nejsem v tom věku, kdy ještě mám před sebou třeba 50 let plnohodnotného života, a tak by mě to mohlo o to více mrzet. Ale myslím si, že tady ten princip solidarity k těm, kteří jsou na tom třeba zdravotně hůře a byli by infikováni a již nikdy by nemohli využívat jakýkoli způsob života jenom kvůli naší sobeckosti, by měl hrát prim. Proto jsem pro nouzový stav.

Budu samozřejmě hlasovat pro těch 30 dní a věřím, že z těch 30 dnů využije vláda k těm nejdrastičtějším opatřením jenom to nezbytné minimum. A pokud budeme disciplinovaní, tak možná, snad nejsem příliš naivní optimistkou, začátkem ledna 2021 budeme, byť za nouzového stavu moci navštěvovat některá zařízení, která již nyní navštěvovat nemůžeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak to byla paní poslankyně Helena Válková. Chtěl bych znovu požádat sněmovnu o klid, protože skutečně hluk byl velký a buďme galantní vůči ženám a dámám, aby se nemusely tolik namáhat.

Nyní ovšem nastupují muži. Z místa mám dvě přihlášky do obecné rozpravy. Jako první vystoupí poslanec Lubomír Volný a následně požádám, aby se připravil pan poslanec Martin Kupka. Jsou to zatím poslední dvě přihlášky v obecné rozpravě. Tak pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji za slovo, pane předsedající. Ještě jednou dobrý večer, dámy a pánové. Já bych teď chtěl jenom upřímně a z celého srdce poděkovat všem lékařům a lékařkám, zdravotnickému personálu, mužům i ženám, hasičům a hasičkám, policistům, policistkám, vojákům a vojačkám, pracovníkům oné kritické infrastruktury státu, všem, kteří se podílejí na boji s tímto problémem, který máme. Chtěl bych jim poděkovat, popřát veselé Vánoce, šťastný nový rok. Chtěl bych popřát veselé Vánoce, šťastný nový rok nejen vám kolegům tady ve Sněmovně, se kterými se velice často neshodnu, nicméně doufám, že oslavíte hezké Vánoce a nový rok, ale v podstatě všem občanům této země, protože přesně to, co potřebujeme, ty chvilky štěstí, to jsou ty veselé Vánoce, a přesně to, co potřebujeme k ukončení té epidemie, je šťastný nový rok.

Druhá věc, kterou bych chtěl říct, já jsem se tady zavázal, že budu takovým kritickým elementem v té vakcinační diskusi. Jak tady zaznělo od kolegů, doufám, že debata o té vakcinaci a případná vládní kampaň bude inkluzivní, že nebude prosazovat jenom jeden názor. Že se dostane i na takové informace, jako je to, že po prvním kole vakcinace podle CDC je po sto tisících vakcínách ve Spojených státech 3 000 lidí ve stavu, který by se u nás nazval stavem práce neschopen. To jsou 3 procenta lidí, kteří po té vakcinaci jsou ve stavu, který by se u nás dal označit slovem práce neschopen. Můžeme se dozvědět pochopitelně, že to s tou vakcínou nesouvisí, můžeme se dozvědět, že to s vakcínou souvisí, a já bych byl rád, aby ta vládní kampaň ohledně vakcinace byla objektivní, aby byla inkluzivní, aby se v televizi neobjevovali jenom odborníci, kteří ji budou prosazovat a urážet své oponenty, protože si vás v tento vánoční čas dovolím přátelsky opravdu upozornit na to, že čím agresivnější ta kampaň bude vůči lidem, kteří se obávají očkování, tím méně bude účinná.

Prosím vás, pane ministře, abyste se postaral o to, že ta kampaň bude opravdu inkluzivní, že do debat budou zváni i lidé, kteří mají kritické názory, proto, aby i občané této země mohli učinit svobodné a informované rozhodnutí. Aby neměli pocit, že je někdo žene směrem, kterým nechtějí být hnáni.

Takže ještě jednou, vážení kolegové a tato země, veselé Vánoce a šťastný nový rok! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jelikož jsou to Vánoce, tak jsem vás nevedl v souladu s jednacím řádem k věci. Takže nyní vystoupí jako poslední přihlášený v tuto chvíli pan poslanec Martin Kupka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem dneska byl svědkem úplně zbytečného a podle mého soudu hloupého útoku pana premiéra na opozici s tím, že nic nepřinášíme, že jenom kritizujeme. Tak jsem si dal čas a jenom jsem srovnal to, co všechno v období kritického stavu opozice přinesla jako konkrétní návrhy řešení, konkrétní návrhy zlepšení, a budu tady o nich mluvit.

Pokud se bavíme o tom, co představuje největší podrážení nohou pro samotnou vládu, tak je to přece vláda samotná. Pokud veřejnost má respektovat opatření, a teď opravdu jde o to, aby je respektovala, přijala je, samozřejmě s nutnou mírou nepohodlí a opravdu výlučnosti proti obvyklému životu za své a podřídila se jim, tak to přeci musí být opatření srozumitelná, opatření, která mají hlavu a patu, a opatření, která si vzájemně neodporují. Pokud taková nejsou, tak to je přesně to, o čem mluvím, že znamená, že vláda tím sama sobě podráží nohy.

Případ "psů". Už vlastně ani nevíme, kolik jich je, kolik mají štěňat. Vypadá to, že si vláda málem otevřela vlastní množírnu psů, která je ale zakázaná. Tak k čemu tohle všechno vede? Jenom k tomu, že veřejnost ztrácí důvěru. V okamžiku, kdy ztrácí důvěru, tak je mnohem složitější respektovat jakákoli opatření. No a pak jakým způsobem může nouzový stav napomoci tomu, aby se lidé těm opatřením podřídili s větší disciplínou? Samozřejmě to s tím žádnou přímou souvislost nemá.

Vznikl AntiCovid tým. Marek Výborný tady dnes prezentoval vánoční výzvu, AntiCovid tým KDU-ČSL, ODS a TOP 09, a smysl té vánoční výzvy je znovu ukázat na konkrétní návrhy, konkrétní opatření, která doporučujeme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP