(21.10 hodin)
(pokračuje Feri)

A ten poslední pozměňovací návrh, ten čtvrtý, se dotýká toho, aby při tom, když je nařizována pracovní povinnost studentům, byl nutný předem souhlas ministra školství. Víte, že pracovní povinnost studentů byla poměrně kontroverzní. Jde jenom o to, aby ministr školství řekl ano, je to v pořádku, medici mohou jít pracovat do nemocnic a třeba si nějakým způsobem nahradí to učivo a bude nějaký režim zkoušení na konci. To je vše. Díky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana zpravodaje, tedy reakce na kolegu Bendu. Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že pan předkladatel pozměňovacích návrhů, pan poslanec Feri, to v podstatě vysvětlil, protože ta hlasování - jsou to čtyři pozměňovací návrhy, z toho tři jsou alternativní, kde se mění pouze částka: půl milionu, milion nebo 2 miliony korun, tak o nich budeme hlasovat postupně od té nejnižší částky, která přijde. Takže tam si myslím, že to pan poslanec vysvětlil, a není to nic složitého, abychom to nedokázali pochopit a nemohli o tom rozhodnout v podstatě teď. A já vám samozřejmě můžu přečíst, i o co se jedná. Ale pokud si to vyžádáte, není problém.

A ta druhá věc, kterou navrhla skupina poslanců a načetl to pan poslanec Feri, je to pozměňovací návrh pana poslance Dominika Feriho, Františka Váchy a Vlastimila Válka. Mluví o té věci, kterou pan poslanec Feri načetl, to znamená ohledně těch studentů. Samozřejmě vám přečtu, pokud o to požádáte, celý pozměňovací návrh, o kterém zde hovoříme. Jsou to čtyři, pět řádků a můžeme to hlasovat jedním hlasování. Jsou to dva odstavce. Takže záleží na vás, pokud s tím budete takto souhlasit. Pokud si samozřejmě vyžádáte přestávku, není s tím žádný problém.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zpravodaji. Nyní ještě v rozpravě ve třetím čtení pan místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Já samozřejmě respektuji právo jakéhokoliv poslance navrhnout různé výše pokut a rozhodneme hlasováním. Jenom upozorňuji, že to je maximální výše, to znamená, že to není o tom, že každý, kdo poruší, tak mu správní orgán vypálí 3 miliony. Ty 3 miliony jsou tam proto, protože celá naše snaha je o to ty dva zákony sladit a v zákoně o ochraně veřejného zdraví je maximální výše 3 miliony. Pokud tam projde cokoliv jiného, tak prostě budou jiné stropy pokut v různých zákonech, podle kterých vydáváme nařízení. Nicméně o tom, jaká výše té pokuty bude, vždycky rozhodne ten správní orgán.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To je samozřejmé. Mluví se o limitu té pokuty. To je logické.

Ještě někdo do rozpravy ve třetím čtení? Pokud nikoho nevidím, i rozpravu ve třetím čtení uzavírám. Ptám se, jestli můžeme pokračovat závěrečnými slovy po třetím čtení? Pane ministře, pane zpravodaji? Není tomu tak. V tom případě požádám zpravodaje Zdeňka Ondráčka, aby nás seznámil s procedurou hlasování a potom se vyjádřil k jednotlivým pozměňovacím návrhům stejně jako pan ministr. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Legislativně technické nebyly žádné načteny a uplatněny, takže není o čem hlasovat.

Takže první hlasování by byl návrh A. Je to pozměňovací návrh obsažený v usnesení výboru pro bezpečnost. Znovu připomenu, že se jedná o zrušení bodu 3 v části první článku 1. To znamená zvýšení jedné sankce z 20 na 50 tisíc - sankce zůstávají tak, jak byly v předchozím zákoně. To znamená, nic se nemění, nic se nenavyšuje.

Potom by bylo druhé hlasování, které by bylo alternativní. Je to návrh pod písmenem B poslance Dominika Feriho pod sněmovním dokumentem 7068, 7069 a 7070. Je to variantní řešení výše pokut u § 34 odst. 2 písm. d) krizového zákona. Je to za porušení povinnosti podle § 29 odst. 9 krizového zákona. Já vám to přečtu: Právnické osoby a podnikající fyzické osoby jsou povinny strpět omezení podle krizového opatření vydaného na základě § 5 písm. e). A abyste to měli úplné, tak § 5 písm. e) je, že za nouzového stavu nebo stavu ohrožení státu lze na nezbytně nutnou dobu a v nezbytně nutném rozsahu omezit právo provozovat podnikatelskou činnost, která by ohrožovala prováděná krizová opatření nebo narušovala, případně znemožňovala jejich provádění.

Pan poslanec Dominik Feri navrhuje alternativně podle těch sněmovních dokumentů, které jsem zmínil číslicově, tuto výši pokut, která je v současném návrhu a už v podstatě v tom zákoně ve výši 3 milionů korun, jak zmínil pan ministr vnitra, upravit na částku 500 tisíc, 1 milion, anebo 2 miliony korun. Hlasovali bychom postupně od nejnižší částky do nejvyšší. Pokud by žádná z těchto částek nebyla přijata, zůstává v podstatě částka, která je ve stávajícím zákoně.

A potom je pozměňovací návrh pana poslance Feriho, který ho načetl, ale je to společný návrh pánů poslanců Feriho, Váchy a Válka, který je pod sněmovním dokumentem 7071, kdy se jedná o dva body, které se týkají, pokud můžu takto ve zkratce, těch studentů, kterým je nařizována práce podle zákona. A tyto dva návrhy můžeme hlasovat jedním hlasováním, protože se nevylučují.

Potom bychom hlasovali zákon jako celek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. To je návrh procedury. Má někdo alternativu k proceduře hlasování? Není tomu tak.

 

Rozhodneme o proceduře hlasování v hlasování pořadové číslo 18, které jsem zahájil, a ptám se, kdo souhlasí s procedurou hlasování navrženou zpravodajem. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 18 z přítomných 99 pro 97, proti nikdo. Tato procedura byla schválena.

 

Můžeme tedy přistoupit k prvnímu pozměňovacímu návrhu, tedy návrhu výboru. Pane zpravodaji, vaše stanovisko?

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 19 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 19 z 99 přítomných 93 pro, proti nikdo. Návrh byl schválen. Druhý návrh?

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Druhý návrh je to variantní řešení výše pokut podle § 34a. Výbor pro bezpečnost se tím nezabýval, protože to bylo načteno až zde na plénu. První hlasování je, že by tato výše pokuty nebyla 3 miliony korun, ale 500 tisíc.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr stanovisko? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 20 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 20 z 97 přítomných pro 41, proti 5. Návrh nebyl přijat.

 

Druhý návrh? Pardon, pane zpravodaji, s přednostním právem se hlásí předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: U procedury jsem to ještě toleroval. Já bych poprosil zastupujícího předsedu klubu hnutí ANO, aby srovnal počet hlasujících. Nemůže jich hlasovat 40.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď nezpochybňujete hlasování? Zpochybňujete hlasování, dobře. Pane předsedo, vy jste mě přivedl do pěkného průšvihu. Já tomu rozumím, ale právo ohradit se proti výsledku elektronického zápisu o výsledku hlasování má ten, kdo nějakým způsobem hlasoval a jeho hlasování je zaznamenáno jinak, než byla jeho vůle. Čili teď musíme někoho vyvolat, kdo se hlásí. Pan kolega Feranec se hlásí.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Výsledek hlasování neodpovídá projevu mé vůle, zpochybňuji hlasování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP