(17.30 hodin)
(pokračuje Mihola)

Ještě k tomu školství. To je zdánlivě, někdo by řekl, úplná banalita, otázka tělesné výchovy. Jenom si uvědomme, že vlastně většina těch žáků a studentů je téměř ne školní rok, ale skoro kalendářní rok bez tělesné výchovy. Byly doby, kdy jsme řešili třetí hodinu tělesné výchovy. A dneska? A to není z mé hlavy, takhle se vyjadřují odborníci jako profesor Kolář. Co bude s touto generací po fyzické stránce? A mens sana in corpore sano, to znáte také všichni.

Už tady byla řečena otázka vakcinace nebo testování. Tomu musí jít vláda naproti. Nečekejme, že se všichni pohrnou, když jsou zahlceni x povinnostmi. Někdo má obavy, do toho ty dezinformace. Tohle prostě je úkolem vlády, aby to lidi vzali za své a aby třeba těm učitelům vlastně pomohly nějaké mobilní stanice apod., jak je to třeba v sousedním Německu, Rakousku apod.

Závěrem bych chtěl znovu říci, že KDU-ČSL podpoří prodloužení nouzového stavu do 18. 12., tedy o týden, s požadavkem, nebo s tím, že bude zvýšen kompenzační bonus pro živnostníky na 20 tisíc.

A úplně na závěr, vážené kolegyně, vážení kolegové, lidský život je nejvyšší hodnota a platí to i v covidové krizi. Na prvním místě je rozhodně zdraví občanů a jejich životy, ale nenechávejme prosím stranou ani ty dopady v oblasti ekonomické, vzdělanostní a sociální.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí s přednostním právem předseda klubu SPD Radim Fiala a pak se mi tady přihlásil pan poslanec Dominik Feri s tím, že zastupuje předsedu poslaneckého klubu, a měl by mít tedy přednostní právo, takže se připraví Dominik Feri. Tak pane poslanče, pane předsedo, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vážení páni ministři, vážené kolegyně, kolegové, jak už tady řekl pan předseda SPD Tomio Okamura, SPD nepodpoří prodloužení nouzového stavu, a to z toho důvodu, že říkáme už od první vlny, od jara, že by se epidemie měla řídit pomocí novely zákona o ochraně veřejného zdraví, že k tomu nepotřebujeme nouzový stav.

Je samozřejmé, že pro spoustu lidí to už začíná být velký ekonomický problém. Drtivá většina lidí už má nedůvěru, že tento systém, který evidentně nefunguje, by vedl k nějakému výsledku. Mají pocit, že tady bude nouzový stav už navždy, až do konce světa. Blížíme se k bodu, kdy se obávám, že lidé začnou přestávat dodržovat nařízení. A viníkem nejsou ti lidé, jak se nám někteří politici snaží říct, ale podle mě je to komunikace vlády. Vydávají se nesmyslná omezení a opatření, která cíleně a zbytečně poškozují malé podnikatele a živnostníky. Podle mě tady není žádný důkaz, že nákup v malém obchodě je nebezpečnější než v otevřeném supermarketu. V supermarketu, ve velkém prostoru, kde se v jednu dobu sejdou stovky a možná tisíce lidí. Více lidí na jednom místě je podle mého názoru daleko větší problém.

Ale to se děje i v jiných společnostech. Například České dráhy. České dráhy omezí spoje. Chápu, omezí spoje, protože jede možná méně lidí, ale tím více lidí je v tom jednom vlaku. Myslím si, že to je další nelogická věc. Tak bychom mohli jít od jednoho příkladu k druhému a zjistili bychom, že spousta těch věcí není logických.

Lidé si uvědomili jednu věc. Uvědomili si to, že ta nemoc nezmizí. Nemůže přece dojít k situaci, kdy se zhroutí ekonomicko-sociální systém společnosti. Dopad takového zhroucení by byl pravděpodobně horší než dopad samotné epidemie. Není dál možné pokračovat v tvrdých plošných restrikcích a opatřeních. Ty mohou podle mě fungovat nebo být pouze po krátkou dobu a tuto dobu už jsme promeškali. Možná lépe řečeno, vláda promeškala. Podle mého názoru čas na tvrdý lockdown byl tak před dvěma měsíci. Dnes je třeba dodržovat rozumnou míru preventivních opatření, ukončit nouzový stav a cíleně působit na rizikové skupiny a investovat do jejich ochrany a také pokračovat v navyšování kapacity ve zdravotnictví.

Vláda stále mluví o ochraně rizikových skupin, ale podle mého názoru pro ně neudělala nic. Snaží se chránit plošně celou populaci s pomocí restriktivních opatření, která podle mého vedou k tomu, co vidíme kolem sebe. Je třeba do těchto rizikových skupin investovat například tak, že prostřednictvím praktických lékařů se jim budou předepisovat respirátory, dezinfekce, vitamíny, že jim vláda umožní nakupovat v určitém čase apod. Kdo jiný než praktický lékař ví, kdo patří do takové rizikové skupiny? Jsou to samozřejmě senioři, jsou to samozřejmě invalidní občané, jsou to chronicky nemocní apod.

Jednoznačně preferujeme, aby řešení epidemiologické situace bylo na základě novely zákona o ochraně veřejného zdraví. To už jsem tady na úvod říkal. Nicméně tento zákon nemůže být koncipován tak jako diktát hygieniků bez veřejné kontroly, tedy bez kontroly vlády nebo také Poslanecké sněmovny a Parlamentu vůbec. Takže opakuji ještě jednou, hnutí SPD nepodpoří prodlužování nouzového stavu a vyzýváme vládu, aby udělala jiná opatření, která nebudou plošně působit hlavně na české živnostníky, podnikatele tak, aby přicházeli o své příjmy, protože ty kompenzace, byť se vláda snaží, tak nikdy nenahradí jejich skutečné příjmy, které mají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí poslanec Dominik Feri a připraví se poslankyně Tereza Hyťhová. Pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, nejprve na úvod - pan ministr Hamáček se tu navezl do opozice, že tu předvádí burzu nápadů, ale už jaksi zapomněl říct, že bohužel není žádný vlk z Wall Street a na té burze neumí nakupovat. Já si dovolím ve svém výstupu se obrátit na tři členy vlády, z čehož bohužel dva tu nejsou přítomni, což mě velmi mrzí, a nejprve bych rád promluvil k panu ministrovi Blatnému.

Já se upřímně vůbec nedivím, že mají lidé pochybnosti ohledně očkování. Já se nedivím, že kladou otázky. Já se divím tomu, že na ně vláda neodpovídá, protože zatímco zaručené články z dezinformačních webů třikrát oběhnou Českou republiku, tak si vláda ještě obouvá tretry. Víte, to nejsou jenom informace, které jsou jasně nějaké konspirační, že vakcína je bůhvíco, bůhvíco obsahuje za těžké kovy a podobné clickbaitové záležitosti. Ale to jsou poměrně, řekl bych, důvodné otázky, které se týkají samozřejmě vývoje té vakcíny, které se týkají klinického testování, které se týkají distribučního systému a srovnání, jak to, že to třeba v zahraničí jde a u nás se to teprve teď šije na koleně, účinnosti, imunity a samozřejmě důsledků toho, co to očkování přinese. To znamená, když se nechám naočkovat, co to pro mě znamená z hlediska zdravotního a co to pro mě znamená z hlediska právního. A to jsou otázky, na které lidé zkrátka nedostávají odpověď.

Proč si to myslím a proč se domnívám, že mám pravdu, že lidé tu odpověď nedostávají? Odpovědí na to mi jsou, myslím, že jsou čtyři, průzkumy od STEM, které ukazují, že zájem o to dát se očkovat klesá, velké množství lidé stále neví, jestli se nechá očkovat, nemá přesvědčivý názor.

Zmiňoval tady pan místopředseda vlády Hamáček, že ta opozice furt něco chce. My furt po vás něco chceme! My chceme, abyste se koukali dopředu. Za prvé, vůbec to není nelegitimní požadavek, že chceme, aby vláda koukala dopředu a ne jenom reagovala. Ale přece to očkování není zas tak vzdálená budoucnost a především, jestli se někdo nechá očkovat, nebo se očkovat nenechá, tak je to záležitost veřejného mínění. Změnit veřejné mínění v takto citlivé záležitosti je extrémně náročné. A proto jsme chtěli, aby vláda připravila nějakou kampaň, která podle našeho soudu už měla dlouhou dobu fungovat, aby přesvědčila lidi k tomu, aby se očkovali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP