(17.00 hodin)
(pokračuje Blatný)

Pokud se týká Prahy, tak ano, Praha je na tom dlouhodobě lépe tak jako na tom předtím byla dlouhodobě špatně, protože prostě byla na začátku té epidemie. A bylo by velice špatné, kdyby to byla opět Praha, kdo začne stoupat. Takže když nějakým způsobem apelujeme na to, aby se v Praze neděly věci, aby se věci neděly špatně, tak je to snaha Pražanům pomoci, nikoli je nějakým způsobem ostrakizovat. A úplně stejně je to v Brně. A jestli se někdo chová špatně v brněnském, nebo pražském, nebo ostravském baru, je to úplně jedno. Není to nic, co by bylo zaměřeno proti Praze, já aspoň za sebe to takto cítím. A znovu jenom říkám, že i když většina z nás a většina z restauratérů a většina z osob, z občanů, něco dodržuje, tak i ta menšina, která to nějakým způsobem zlehčuje, si zahrává se zdravím všech. To není zase žádná výhrůžka prosím, to je jenom medicínské konstatování.

Potom jsme zde hovořili také o tom, že je potřeba nějakým způsobem na tu stávající situaci reagovat. Znovu jenom upozorňuji na to, co už jsem řekl, i všechny statní země na to reagují velice podobně. Prosím, srovnejme si ty informace, které jdou z ostatních zemí. Ony nejsou odlišné od toho, co se děje u nás. Opravdu nejsou.

Celospolečenské testování, jeho nabídka, je z mého pohledu velmi proaktivní přístup. Je to snaha - budu zde citovat jednoho z kolegů, který s tím přišel, to není moje myšlenka, ale velmi se mi líbí - je to snaha hráběmi vybrat z trávníků ty největší kameny, které ho poškozují. A je to něco, co když se podaří aplikovat, tak je to něco, co sníží frekvenci anebo závažnost restriktivních opatření.

Také jsme zde slyšeli, že nekomunikujeme, Ministerstvo zdravotnictví, s těmi, kdo nám chtějí pomoci. Tak já jenom upozorňuji, že třeba s paní poslankyní Langšádlovou proběhlo několik jednání s naším tiskovým odborem. Pokud se týká dezinformací, tak spolupracujeme s CTHH a Semantic Visions. Takže není pravda, že by informační, dezinformační kampaň neprobíhala. Bude i součástí té velké kampaně. Takže ano, zase se dá říct, všechno se dá udělat o něco lépe, tomu já se nebráním. Jenom bych prosil, aby nezněly ty úplně silné argumenty, jako že se fakt nic neděje nebo že je všechno úplně špatně. Protože to fakt není pravda.

Když už jsme se zde bavili o tom, že by bylo, a já to nesmírně podporuji a od začátku jsem to navrhoval, aby byla plošně a široce informovanost o tom, co se chystá, napříč celým politickým spektrem. Takže když jsem nastupoval do své funkce, tak jsem řekl, že bych velmi stál o něco, co by bylo poradním orgánem ministra, kde by byla nabídnuta účast všech zástupců všech parlamentních politických stran, všech hospodářských komor a dalších podobných profesních organizací. Před týdnem, protože ono to holt všechno chvíli trvá, jsem všem z těchto lidí rozeslal nabídku tady na odeslání svého experta do tohoto. Není to prosím ÚKŠ, ÚKŠ je něco úplně jiného. A není to snaha přehodit na vás politickou zodpovědnost za rozhodnutí ministerstva. Je to snaha o to, abyste o všem věděli jako první. Nic víc, nic míň. Takže já jenom opakuji tuto svoji nabídku. Opět to není žádné nucení nebo žádná snaha se z toho politicky vyvléct. Je to nabídka moje osobní i Ministerstva zdravotnictví na to sdílet tuto informaci s vámi jako s prvními.

Změny, které vidíme, a už to tady bylo několikrát řečeno, jsou opravdu zatím dány tím, co se stalo před rozvolněním. To rozvolnění uvidíme koncem tohoto týdne a začátkem příštího. Takže ve chvíli, kdy se napřed něco dělo nesmírně dobře, všechno klesalo a lepšilo se, a teď se poslední týden horší, tak to opravdu znamená, že ta opatření přestala fungovat. A přestala fungovat jedině proto, že jsme je přestali dodržovat. Tady není žádná jiná cesta, to není výmysl zlého ministra zdravotnictví. To tak prostě je. Takže já zase rozumím tomu, jenom chci, abychom všichni věděli, že to, co se děje, se děje proto, že ta opatření přestávají fungovat. A musíme si každý z nás říct, proč se to děje.

O judikatuře toho pražského soudu jsem už hovořil, to byl ten komentář, který se vztahoval ke komentáři pana předsedy Fialy.

A poslední věc, jenom jak tady říkala paní kolegyně poslankyně o těch středoškolácích, já to ještě upřesním. Tím nařízením v rámci krizového opatření vlády o ukončení pracovní povinnosti, to se opravdu jednalo jenom o studenty medicíny, původně, protože ještě minulý týden ze sektorů sociálních služeb znělo, že se bez středoškoláků a bez studentek a studentů středních zdravotních škol neobejdou, nicméně na jednání Ústředního krizového štábu dnes, jak mám informaci, už i toto padlo, takže je možno uvolnit i středoškoláky a bude to realizováno velice rychle, zase během dnů.

Takže to byly moje komentáře a velmi děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezké odpoledne. Nyní tady mám s přednostním právem zatím už jenom jednoho poslance. A v zastoupení klubu KSČM vystoupí pan poslanec Leo Luzar. A s přednostním právem - pane poslanče Miholo, jste zmocněn klubem KDU-ČSL? Takže následně se připraví pan poslanec Mihola. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážená paní ministryně, pane ministře, já si myslím, že tady jsme teď svědky rozehrané hry, kterou jsem schopen shrnout do jedné věty, která zaznívá od občanů, dostáváme ji všichni mailem: Doufám, že nepodpoříte toho Babiše!

A teď se ptám, je ten premiér Babiš ten, který sám o sobě rozhoduje? Je to on, ten deus machina, která je, když se ráno probudí a řekne "bude to tak"? Já si myslím, že tady trošku toho rozumu, opět, to znamená, že tady je ministr zdravotnictví, který má pod sebou velký aparát, který připravuje podklady, rozhoduje a analyzuje, by si zasloužil i trošku důvěry a stálo by to za to, abychom se taky zamysleli nad tím, jak tento aparát předkládáme občanům a jak tento aparát, který připravuje a pracuje, a věřím, že to jsou lidé na svém místě, odborně zdatní a s velkou zodpovědností, jak vystupují a co tomu ministrovi k tomu rozhodnutí dávají.

Pan ministr zdravotnictví má jednu obrovskou výhodu. On tím, že pracoval celý svůj profesní život s dětmi, umí vysvětlovat. Umí logicky jednoduše vysvětlit složitý problém, protože samozřejmě k dětem, když říká pravdu o té nemoci, musí přistupovat nějak. Ukazuje se, že u toho mikrofonu to docela dobře zvládá právě tím, jak hovoří a předkládá tyto údaje. Ale přesto bychom nějakou důvěru vůči nim měli mít a nepersonifikovat rozhodnutí, která tady přijímáme, že to přijímá ministr Blatný, že to přijímá premiér Babiš, protože za nimi stojí aparát lidí.

Možná je chybou, že neříkají, jaké ty debaty byly k tomu, co tady předkládají, jaké názorové střety prošly, než se rozhodli pro nějaké rozhodnutí. Ale pevně věřím, že to není rozhodnutí jednotlivců. Kdyby to bylo rozhodnutí jednotlivců, tak všichni ti tady napravo, kteří to kritizují, mají pravdu. Proto si myslím, že tady trošku chladného rozumu by stálo za to, a přistupovat k těm věcem, že to není osobní názor ministra Blatného, který nám tady předkládá, ale je to názor lidí, se kterými diskutuje a kteří mu ty myšlenky oponují. Kteří mu říkají různé názory, a on si musí ve své pozici vybrat, na kterou stranu odborníků se přikloní. To považuji za základ, abychom si uvědomili, a pro občany, že to opravdu není rozhodnutí jednoho člověka. A shrnout tu větu "doufám, že nepodpoříte toho Babiše", to prostě musím odmítnout, protože to přece není o tom. My tady máme nějakou situaci, která není závislá na nějakém rozhodnutí jednoho člověka. On akorát personifikuje vládu jako předseda vlády a zaštiťuje tu vládu.

Ale pokud to máme rozebírat, měli bychom se držet faktů, přebírat ty fakty a hodnotit ty fakty. Pokusy tady jsou a zaznívají, jak se na ty fakty díváme. Ano, vláda dělá mraky chyb, to si můžeme říct, a můžeme tady i jednotlivé chyby rozebírat a říkat, kdo co špatně rozhodl. Vláda to dokonce i přiznává a snaží se to řešit. Jestli to řeší včas, jestli to řeší dobře, můžeme hodnotit. Předpokládám, že i to hodnocení na vládě také probíhá. Pan ministr se svými úředníky toto hodnotí a hledá řešení.

Co mi ale vadí a co bych rád zdůraznil z tohoto místa, je přístup k věcem, které již jsou veřejně diskutovány a ke kterým mi chybí včasný názor ministerstva. Před nějakou dobou tady proběhla debata ohledně očkování, vakcinace. Pan ministr tady zmínil vakcinační plán, který by měl být. Já osobně jsem ho neobdržel, jestli byl odeslán dnešního dne, já ho v mailové poště ještě nemám a nemohl jsem se s ním seznámit. Přesto otázky, které zaznívají, by stálo za to možná upřesnit. Protože jsme svědky velké mediální kampaně. Velké mediální kampaně s důvěrou občanů. S důvěrou občanů ve zdravotnický systém České republiky. A ty otázky zaznívají, a zcela oprávněně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP