(10.30 hodin)
(pokračuje Volný)

Takže lidé to vnímají takto. Pokud nepřijmete ani jeden z těch pozměňovacích návrhů a tato Sněmovna nevyšle jasný signál, že je budete chránit před korporátním fašismem, což je věc, která je naprosto jednoznačná a existuje, v rozvojových zemích by vám možná vysvětlili, jak se projevuje korporátní fašismus, třeba i masovým vražděním. Soudruzi z levé strany spektra by vám to mohli vysvětlit obzvláště důkladně, jak se projevuje korporátní fašismus. Tam, kde jsou ve hře miliardy dolarů, korporátní fašismus vždy útočí.

Ano, pokud já se budu muset nechat navakcinovat, abych mohl odletět na dovolenou, protože nějaký korporát mi neposkytne službu jako nenavakcinovanému, budu se cítit jako znásilněný. Ano, povinnou vakcinací, kterou na vás uvalí stát anebo korporace, se dá znásilňovat. A občané to masově takto vnímají a vnímat budou.

A ano, chci říct, že mám pochyby o tom, že současné vakcíny mají cokoliv obecně společného s očkováním, tak jak jsme byli očkováni my. Jsou to úplně jiné druhy výrobků.

A ne, nemám takové vzdělání jako pan docent, ale opět mu zopakuji, že jste v menšině. Většina vašich kolegů (upozornění na čas) se nenechala očkovat.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Karla Maříková, připraví se paní poslankyně Gajdůšková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já budu reagovat tady na slova pana ministra.

Pane ministře, skutečně v tom zákoně nic o povinnosti nebo nepovinnosti není, ale ta společnost po tom ujištění, že to bude nepovinné a nebudou jinak společensky dotlačeni, prostě volá. A můžou za to vyjádření vašich kolegů a bohužel i vaše. Kolega Volný tady zmiňoval sice zahraniční firmu, ale už společnost Ticketmaster se nechala dokonce slyšet, že dokonce pracuje na plánu, který by účastníkům umožnil ukázat důkaz, že jsou očkováni proti koronaviru nebo mají negativní test, pokud chtějí vyrazit na společenskou akci nebo zábavu. Nedivte se prosím těm občanům, že volají po tom, že se budou moct dobrovolně rozhodnout, že budou očkováni, a že to nebude proto, že by byli nějak znevýhodněni.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Alena Gajdůšková, připraví se pan poslanec Klaus. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, já za prvé dopředu říkám, nechám se očkovat proti covidu, byť jsem to nikdy nedělala, abych se očkovala třeba proti chřipce. Zaplať pánbůh jsem tyhle věci nechytala. Ale teď se očkovat nechám, protože prostě nezastavíme pandemii jinak, než že prostě řetězec té infekce přerušíme.

A k té menšině a většině, k tomu přání občanů. Já mám zahlcenou schránku, takže mi utíkají věci, které by mi utíkat neměly, protože tam mám stovku mailů, mimochodem prefabrikovaných jeden vedle druhého. Je otázka, kolik těch lidí si to opravdu myslí. Na jeden z nich jsem odpověděla a paní mi napsala esemeskou ještě poděkování za tu odpověď. A já vám přečtu to, co mi odpověděla: Povinné očkování nebude, to je jasné. Ale ministr a další hovoří o bonusech a vymáhání formou nemožnosti cestovat bez očkování, omezení pro určitá zaměstnávání apod.

Ten pozměňovací návrh nic nemění, jen explicitně pojmenovává ochranu lidských práv.

Dámy a pánové, základní listina práv a svobod jako jedno ze základních práv také uvádí právo na zdraví a to ta vakcína může zajistit!

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Václav Klaus, připraví se pan poslanec Grospič. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Tak já jako matematik a logik moc nerozumím, jak se zastaví celosvětová pandemie tím, že se poslankyně Gajdůšková nechá očkovat, ale budiž. Kvůli tomu jsem nevystoupil.

Pane ministře, můj oblíbený autor G. K. Chesterton řekl, že když chcete kritizovat, aby to mělo váhu, je dobré zmínit dobré vlastnosti kritizovaného. Takže já bych vám chtěl poděkovat, že jste tou rétorikou proti strachu apod. přispěl před 14 dny této společnosti i jejímu duševnímu zdraví.

Tato debata se skutečně vede o to, že očkování bude nepovinné, ale když třeba ti lidé nebudou očkováni, nebudou si moci nakoupit potraviny, tak je to vlastně povinnost. Já to schválně přeháním, abych to vysvětlil. Čili celá ta debata se vede o tom, aby ta dobrovolnost byla skutečně zaručena.

A teď se vás zeptám ještě na něco, na co jsem se vás chtěl zeptat včera. Já nikterak nezpochybňuji přínos vakcinace nebo očkování na zdraví obyvatelstva, to přece může zpochybňovat jenom idiot, vymýcení spousty chorob. Na druhou stranu velice důležitá je také imunita. Ta je pro to zdraví, zejména proti chřipkám, jedna ze základních věcí. Tak se vás jako obyvatel Pece pod Sněžkou ptám, proč zakazujete spuštění lyžařských areálů a zabraňujete lidem, aby byli na čerstvém vzduchu. Z čeho tam ti lidé mají žít? Když tady lidé můžou juchat někde po barech už zase znova, tak čemu vadí, že stojí s nějakými šátky přes obličej a brýlemi, většinou jsou to rodiny ve frontě a lyžují. Takže tohle jsem na vás chtěl apelovat, abyste jakoby nehájil jenom zájmy těch velkých korporátů, které vyrobí nějakou tu evropskou vakcínu, to už trošku některé z nás straší, když slyší to slovo, ale abyste také přispíval k zdraví obyvatelstva i dalšími prostředky, jako je třeba pobyt na čerstvém vzduchu, jako je třeba duševní vyrovnanost, ke které jste, myslím, velice na rozdíl od svého kolegy Prymuly přispěl na počátku svého působení, a bylo to velice kladně vnímáno, myslím, celou společností. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Stanislav Grospič, faktická poznámka, v tuto chvíli poslední. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. Mně to nedá, vaším prostřednictvím pan poslanec Volný mě vždycky pobaví. Protože ten zákon hovoří jednoznačně a myslím si, že kdo chce, tak si ho přečte a rozumí mu a ví, že se jedná skutečně o možnost, o dobrovolnost, o to, že to bude hradit stát a že to není nic povinného pro občany této země. A že koneckonců se od jara slibuje, že se co nejrychleji něco takového vyvine buď u nás v ČR, nebo jinde ve světě, odzkouší a nabídne občanům jako jedna z možností, jak předcházet a chránit se před touto pandemií.

Mě spíš pobavilo to srovnání s korporátním fašismem. Asi bych se vaším prostřednictvím rád zeptal, jestli i on bojoval před 85 lety po boku fašistické Itálie, když zaútočila na svobodnou Habeš.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji a faktická poznámka paní poslankyně Terezy Hyťhové. Prosím, máte slovo. (V sále je velký hluk.)

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji za slovo. Já se nechci přidávat ani k jedné, řekla bych, fanatické straně, protože paní Gajdůšková, to, co tady říkala, já si nemyslím, že - za prvé nejste lékařka, takže nevím, z jaké pozice tady mluvíte, že víte, že očkováním zastavíte pandemii. Nevím, kde jste k tomu přišla, jestli jste odborník na zdravotnictví, nebo nevím. Ale každopádně když už tady mluvíme o tom, kdo je očkovaný, já na chřipku očkovaná nejsem, na prasečí chřipku také nejsem očkovaná a myslím si, že ta slova, která tady dneska zaznívají, jsou opravdu někdy... Můžu poprosit o klid?

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, máte pravdu. Dámy a pánové, prosím o klid. Přidávám vám čas, paní poslankyně.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji. Nechci se přidávat k žádné fanatické straně. Pokud se prokáže, že očkování je účinné, samozřejmě my všichni si myslím, jak tady sedíme, budeme rádi, že se pandemie zastavila, že se všechno vrátí do normálu. Ale dneska se tady bavíme o tom, aby občané, kteří se tedy rozhodnou se neočkovat, pokud se tak rozhodnou, jestli budou mít nějaké výhody, či nevýhody. Tady prostě se normálně ptáme. Ale nemyslím si, že je cílem tady říkat, aby 200 poslanců vystoupilo, kdo na co je očkovaný a proč se nechá očkovat, a ten, kdo to tady neřekne, tak je ten špatný. Takhle, paní poslankyně, prosím ne! Zůstaňme u toho, že je to na občanech, nechme jim tu svobodu. Oni chtějí slyšet pouze odpovědi. To tady dneska musí zaznít.

Jinak si myslím, že potom tady nazývat nějakými fašisty atd., to je úplně scestné. Takže zůstaňme na té úrovni toho, aby občané, proto tady dneska jsme, dostali odpovědi na své otázky, to je tím cílem, a neříkejme tady, kdo je na co očkován, a kdo není, tak je špatný. Prosím vás, paní Gajdůšková, to ne! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Na řadě je pan poslanec Antonín Staněk, připraví se pan poslanec Lubomír Volný, poté paní poslankyně Alena Gajdůšková. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP