(10.10 hodin)
(pokračuje Volný)

Závěr z toho je, že provádět vynucený úkon na lidském těle bez souhlasu dotyčného na úrovni vakcinace proti viróze je ve své podstatě brutálním znásilněním podrobující se lidské osoby, která s tím nesouhlasí. A je úplně jedno, jestli k tomu přinutí stát svou silou nějakou vyhláškou, zákonem a sankcí, anebo jestli stát nezajistí svobodu volby pro své občany a nechá tyto občany šikanovat nějakými korporátními společnostmi nebo společnostmi provozujícími služby a prodej zboží. A o to se tady dneska jedná. Jedná se o to, jestli tato Sněmovna vyšle občanům této země signál, že je bude bránit aktivně před vytváření minimálně dvoutřídní společnosti, kde budou očkovaní nadlidé - a mimochodem bude hodně lékařů, a teď to řeknu hodně natvrdo, kteří budou mít pouze CovidPass, ale nebudou vakcinovaní. Je mnoho lékařů v této republice, jejichž děti mají v očkovacím průkazu, že jsou očkované, a očkovací látku nikdy neviděly ani z rychlíku. Takže o to se tady jedná, jestli vyšleme jasnou deklaratorní zprávu, signál občanům, že my, Poslanecká sněmovna, je budeme bránit před nátlakem těch, kteří by jim jinak odepíráním poskytování různých služeb a prodeje zboží mohli takovým způsobem zkomplikovat život, že by ve finále se museli touto vakcínou nechat prakticky znásilnit.

A ano, je to důležité i v tomto zákoně a je to důležité v každém okamžiku a je to úkolem i tohoto zákona, protože v rámci tohoto zákona máte možnost schválit jeden ze dvou pozměňovacích návrhů, který tento signál vysílá. A opět pokud jste příznivci vakcinace, tak vás varuji. Varuji vás, že jestliže tento signál nevyšlete, tak počet lidí odmítajících vakcínu se zvýší, protože v těch lidech vyvoláte oprávněné obavy, že přesně do tohoto stavu je chcete dotlačit, a tito lidé budou hledat všechny cesty k tomu, aby se domohli onoho kouzelného razítka nebo kouzelného QR kódu bez toho, že by si museli nechat aplikovat něco, co neprošlo řádným vývojem, něco, co si bude hrát s jejich genomem, a něco, co může za deset, dvacet let poškodit jejich děti a jejich vnuky. Něco, čemu nevěří ani výrobce této vakcíny, protože se zprostil odpovědnosti za svůj vlastní produkt, a něco u čeho domoci se odškodnění, přestože jsme založili nějaký fond, bude trvat roky a roky a bude to tak nepříjemný a složitý postup, že se jej mnoho lidí ani nezúčastní.

Prosím vás, podpořte jeden z těch pozměňovacích návrhů, respektujte náladu ve společnosti, respektujte názory svých kolegů odborníků a vyšlete jasný signál, že my, Poslanecká sněmovna České republiky - a obracím se velice důrazně na pravou část politického spektra, která velice často hájí svobodu, abychom vyslali jasný signál, že když nehodláme upravovat používání této vakcíny zákonem a nehodláme ji prohlásit ze zákona povinnou, tak budeme chránit občany této země před tím, aby je mohli vakcinačně znásilňovat různí větší nebo menší podnikatelé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Lubomír Volný. Mám před sebou... kolega Luzar ještě posečká, protože máme tady přednostní právo pana ministra, ale před ním faktická poznámka paní poslankyně Procházkové. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Procházková: (Používá dezinfekci na ruce.) Tak kdo to udělá? (Předsedající: Prosím.) Já se nebojím, já jsem oočkovaná proti všemu možnému. A právě takovéto projevy, jak jsme teď vyslechli od kolegy Lubomíra Volného prostřednictvím pana předsedajícího, jsou ty, které velmi zpochybňují názory lidí, a i ti, kteří už byli přesvědčeni, že se oočkovat dají, začnou mít s tím velký problém. Je mi to líto. Já musím říct - a vy jste mě vyzval, můžeme si pak to vyříkat před dveřmi, jaká ta vakcína byla. Ale jsem očkovaná proti prasečí chřipce, jsem oočkovaná i pro normální chřipce letos. Nikdy se mi nic nestalo.

A teď vám něco řeknu zajímavého. Uvědomil jste si, že ta práva, která vy jste tady teď říkal, mají i ti druzí? To právo vaše končí u mých dveří, u mě. A vždycky víme, že ti neočkovaní profitují z těch očkovaných. A co teď řeknete těm lidem, kteří se oočkovat nemůžou vzhledem k zdravotnímu stavu? Jak ti lidé, jaká teď mají podle vás práva, když se nemůžou oočkovat tou novou vakcínou? Tak nikam nesmí, protože vědí, že to chytí? Protože se tady bude pohybovat spousta lidí neočkovaných, bezpříznakových? Kde jsou jejich práva? Já to nezpochybňuji, ta práva. Každý máme svoje práva, ano, ale musí být nějaký pořádek. Nemůžeme tady z toho udělat prostě nějaký... to takhle nejde. Ten stát, ano, bude za to zodpovědný, určitě se k té zodpovědnosti přihlásí, ale podle mě ta práva nikomu nebudeme, nebudeme to vnucovat, ta vakcína je dobrovolná. A vůbec nechápu, o čem tady byla doposavad řeč.

A jestli chcete, můžeme si složení vakcín vypovídat venku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Pan ministr ještě posečká, pan kolega Volný chce reagovat ve faktické poznámce a kolega Luzar je na čekačce. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: (Stále bez roušky.) Ano, paní doktorko prostřednictvím pana předsedajícího, vaše svoboda končí tam, kde začíná moje svoboda, a moje svoboda končí tam, kde začíná vaše svoboda. A to je právě ten velký problém, co se týká vakcinace, protože rozhodnout, kde je ta hranice, kdy vy nespravedlivě vakcinací ohrožujete mě, anebo kdy já potenciálně teoreticky někoho ohrožuji svým nevakcinováním, je velice složité, a proto se o tom vedou tyto debaty. Nicméně toto hnutí lidí, kteří pochybují o účinnosti této konkrétní vakcíny proti covidu, nevedou lidé bez vzdělání a bez schopnosti kritického uvažování.

A jestliže jste se v roce 2009 nechala vakcinovat proti prasečí chřipce, tak jste byla v menšině, v dramatické menšině všech lékařů a zdravotníků. Já tady mám článek o Bulovce. V tomto roce dostali tisíc vakcín, aplikovalo si ji 250 zdravotníků a 80 pacientů s chronickou chorobou. Lékaři a sestry odmítají očkování z nejrůznějších důvodů, vaši kolegové a kolegyně. Někteří už nemoc prodělali, další se vakcíny bojí, jiní dávají přednost očkování proti sezónní chřipce. Ta vakcína se vyhodila, zlikvidovala se. Minimálně tam bylo 100 milionů korun škody. A vsadím se, že i u této konkrétní vakcíny, pokud se necháte vakcinovat, tak budete v té menšině.

Tady nejde o spor s nějakými laiky nebo nevzdělanými lidmi. Ten odboj proti vakcinaci obecně, protože ty vakcíny prošly dramatickým vývojem a už vůbec nepřipomínají klasické očkování, vedou lidé s medicínským vzděláním, vedou lidé s vědeckým vzděláním, vedou lidé, kteří dávají dohromady metadata z milionů různých případů. Není to tak, že se nějaký, jak říká tady kolega, student - (Předsedající: Pane poslanče, skončil váš čas k faktické poznámce.) - ozve a protestuje. Ne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Grospič s faktickou poznámkou. Pane ministře, ještě... to je snad poslední faktická poznámka v tuhle chvíli, aspoň jinou neeviduji. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. Já budu velice krátký. Vaším prostřednictvím ke svým předřečníkům. Já nevycházím tak trošku z údivu, protože my se tady bavíme o zákonu, který v podstatě primárně stanovuje, že ta vakcinace bude dobrovolná, to za prvé, a za druhé, pokud způsobí nějaké následky, tak ty následky bude nést a hradit stát, tedy tomu (nesroz.). Čili o čem se tady vlastně bavíme? Tady nejde přece o to, že by povinně všichni museli nastoupit do řady a nechat se oočkovat a nebylo by zbytí. Tady je na výběr. A bude samozřejmě tady to dilema těch, kteří se nechají oočkovat, a těch kteří se nenechají oočkovat, kdo koho bude chránit a kdo bude chráněn či nebude víc chráněn. Ale primárně znovu tady zdůrazňuji tu dobrovolnost toho zákona. A to nejsem žádný horlivý příznivec toho očkování třeba, ale v tom zákoně to prostě takto je postaveno. Čili ta diskuse mi připadá tady bezpředmětná.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času a ještě požádám pana ministra o posečkání, protože po kolegovi Grospičovi jsou ještě dvě faktické poznámky, pana poslance Lubomíra Volného a Karly Maříkové. Prosím, pane poslanče, měřím vám čas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP