(18.40 hodin)
(pokračuje Volný)

Hlásím se tímto k pozměňovacím návrhům, které jsme vypracovali společně s kolegyní Ivanou Nevludovou a kolegou Marianem Bojkem, vloženým do systému pod číslem 7009 a 7011, kdy pozměňovací návrh 7009 je o stoprocentním snížení zmiňovaných příspěvků, a pokud v sobě nenajdete odvahu a dostatek morálních sil ke stoprocentnímu snížení příjmů svých stranických sekretariátů, je tady ještě náš pozměňovací návrh vložený do systému pod číslem 7011, kterým navrhujeme alespoň padesátiprocentní solidární snížení příspěvků zejména parlamentním politickým stranám a hnutím. Hlásím se tímto k uvedeným pozměňovacím návrhům. Děkuji vám za pozornost a žádám vás o jejich podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Dalším v pořadí je pan poslanec Válek. (Není přítomen.) Takže za klub TOP 09, v zastoupení pana poslance Válka. Tak prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo i za pochopení, pane předsedající. Dovolte, abych jménem pana poslance Válka se přihlásil k jeho pozměňovacímu návrhu, který je v systému uveden pod číslem 6973. Smyslem pozměňovacího návrhu je navýšení prostředků na výzkum a vývoj ve zdravotnictví, což je specifický ukazatel v kapitole 335 Ministerstva zdravotnictví, a to na úkor jak Kanceláře prezidenta republiky, tak Úřadu vlády České republiky, svorně po 50 milionech korun. Předkladatel je přesvědčen, že Kancelář prezidenta republiky i Úřad vlády České republiky se při volbě vhodných úsporných opatření bez těch 50 milionů obejdou, zatímco česká společnost, zvlášť v dnešní situaci, se bez výzkumu a vývoje ve zdravotnictví neobejde. Navýšení o 10 % tohoto specifického ukazatele pokládá předkladatel pozměňovacího návrhu za optimální.

Děkuji za pozornost a za podporu pozměňovacího návrhu poslance Válka.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Radek Koten, připraví se pan poslanec Juránek. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte, abych zde odůvodnil sněmovní dokument číslo 6870, je to tedy pozměňovací návrh, který v rozpočtové kapitole 396 zvyšuje specifický ukazatel výdaje zvaný obsluha státního dluhu, o 111 milionů 440 tisíc korun.

V současné době, kdy se celou Českou republikou... nebo kdy na celou Českou republiku doléhají omezení a zvýšené náklady spojené s krizí související s koronavirem SARS-CoV-2, je třeba upravit státní rozpočet tak, aby sloužil prioritně občanům České republiky. Podpora integrace cizinců je tématem, které je třeba v této souvislosti také řešit. Zároveň potřebujeme, aby se státní dluh nezvyšoval do nesplatitelné výše. Proto je třeba jeho nárůst včas korigovat a snažit se o snížení státního dluhu. Loňský rozpočet položky 522 neinvestiční transfery neziskovým a podobným organizacím ve specifickém ukazateli výdaje na zabezpečení plnění úkolů Ministerstva vnitra a ostatních organizačních složek státu v části výdaje ústředního orgánu představoval 70 milionů korun a byl pro rok 2021 navýšen o 86 milionů 440 tisíc korun. Lze se důvodně domnívat, že toto navýšení má sloužit právě pro účely integrace cizinců realizované neziskovými organizacemi. Na druhé straně je třeba zachovat financování pomoci seniorům, hendikepovaným, dlouhodobě nemocným, obětem domácího násilí a případně v přiměřené míře i osobám sociálně slabým. Proto bylo v této položce ponecháno 50 milionů korun na tuto sociální pomoc a částku 106 milionů 440 tisíc korun je navrhováno přesunout na snížení státního dluhu.

S financováním integrace cizinců souvisí i výdajová položka 502 - ostatní platby za provedenou práci ve specifickém ukazateli výdaje s označením výdaje na zabezpečení plnění úkolů Ministerstva vnitra a ostatních organizačních složek státu v části výdaje Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra, která byla proti stavu pro letošní rok rovněž navýšena o 5 384 155 korun. Ani toto navýšení, které má sloužit na adaptačně-integrační kurzy cizinců, nelze považovat za opodstatněné pro příští rok. Navrhuje se tedy přesunout částku 5 milionů korun na snížení státního dluhu. Je třeba narůstající státní dluh řešit bezodkladně. Musíme především myslet na budoucnost České republiky a jejích občanů, a ne obětovat finanční budoucnost nejen našich dětí, ale i nás samotných, aby měli peníze na důchody a nyní pro pracující generace.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Juránek, připraví se pan poslanec Bendl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Juránek: Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, kolegové a kolegyně, kteří mě ještě posloucháte, budu tady v tuto chvíli za klub KDU-ČSL předkládat sněmovní dokumenty 6994, 6995, 6996, 7013 a 7001. O čem ty dokumenty jsou.

První dokument, 6994, je o dobrovolných hasičích. Jsou také součástí integrovaného záchranného systému. Vždycky, když se objeví něco nového, co je třeba v záchranném systému řešit, tak se také objeví nové problémy. A docela obyčejná věc, která teď v tuto chvíli nastává, je nové vybavení právě v té covidové době, ať už zasahují kdekoliv, a proto tam navrhujeme navýšení 300 mil. korun.

Ve sněmovním dokumentu 6995 je skutečně takový návrh, pobídka a vůbec možnost, kterým je možno se v rámci rozpočtu v průběhu příštího roku zabývat, i když to neschválíme na začátku v rozpočtu. Týká se to 5 mld. korun, které by mohly být investovány velmi efektním způsobem do bydlení. A já teď říkám, že i když to neprojde, je to stejně výhodná investice v době krizové. A ta částka je spočítaná i s tím, že by to byly půjčky a že by tam bylo spolufinancování a celkový výsledek by se mohl pohybovat někde kolem 10 mld., které by byly vynaloženy na dostupné bydlení.

Další dokument, který předkládáme, je sněmovní dokument 6996. Tady chceme skutečně pomáhat i těm, kteří jsou zasaženi covidem a ještě k tomu něčím jiným. Teď myslíme na Arménii, která kromě covidu tam má také následky pustošivé války, a chceme se dohodnout spolu s ostatními ve Sněmovně, že 100 mil. korun je částka, která jim výrazně pomůže, a máme i zpětnou vazbu, že skutečně je to částka, kterou kdyby Česká republika poskytla, tak skutečně Arménii v téhle těžké době výrazně pomůže.

Sněmovní dokument 7013 (sněmovní dokument č. 7013 nebyl vložen do systému) je potom o protidrogové prevenci, pro adiktologické služby, které tam momentálně chybí, a proto je tam také navrženo 100 mil. korun.

Na závěr si dovolím ve sněmovním dokumentu 7001 jenom zkusit řešit problém, který se nám nepodařilo v průběhu covidu zařadit a který se týká vinařů, především v těch oblastech, jako je jižní Morava, Zlínský kraj, okraj Vysočiny, Mělnicko, ale také Praha, a to podtrhuji. Tam tedy navrhujeme na řešení problémů, které vznikly speciálně vinařům v rámci covidu, částku 200 mil. korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP