(16.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Ondráček, připraví se paní poslankyně Aulická. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, obě dvě, vážení kolegové a kolegyně, já před vás předstupuji s tím, abych vám představil, pokusím se být co nejstručnější, dva pozměňovací návrhy, a vzhledem k tomu, že jsem místopředsedou výboru pro bezpečnost a zároveň předsedou podvýboru pro Policii České republiky a dalších, tak se to logicky bude týkat policie, respektive bezpečnostních sborů, které spadají do rezortu Ministerstva vnitra.

Dovolím si tedy navrhnout, aby se v kapitole 314 Ministerstvo vnitra specifický ukazatel výdaje Policie ČR zvýšil o 200 mil. korun a aby se za 5 mil. nakoupila munice. Pokud vzpomínáte, v loňském roce jsme zde schválili pozměňovací návrh, který jsem také předložil, a policii jsme umožnili nákup munice za 90 mil. korun, a abychom to mohli úplně dokončit a policie by nemusela mít problémy, tak bychom tam ještě dali 5 mil. korun.

Oblast výzbroje. Vzhledem k tomu, že se hodně střílí a je to potřeba pro výcvik policistů, tak je také potřeba, aby se výzbroj nějakým způsobem buď obnovovala, nebo opravovala, anebo udržovala v nějakém bojeschopném nebo funkčním stavu, tam by šlo 70 mil. korun.

Moje oblíbená, několik let už předkládaná a vámi podporovaná je oblast balistické ochrany. V každém roce jsem navrhoval navýšení prostředků, které na to jdou, o 30 mil. korun. Teď se blížíme k ukončení celého projektu koncepce balistické ochrany a chtěli bychom docílit toho, nebo věřím tomu, že docílíme, aby každý policista ve službě měl balistickou ochranu třídy balistiky III.A, to znamená proti krátkým zbraním, a chránili jsme tak životy a zdraví našich policistů. Tady bychom navýšili o 50 mil. korun, a tím bychom dovystrojili zbytek bezpečnostního sboru Policie České republiky.

Oblast výstrojních součástek, to znamená uniformy, čím lepší používáte materiály, tak je to samozřejmě dražší. Určitě vy, kdo se o tuto oblast zajímáte, víte, že policie měla problémy, a nejenom policie, ale i jiné bezpečnostní sbory, s botami, zimními bundami, s nedostatkem některých výstrojních součástek, takže tady bychom navýšili o 75 mil. korun.

A druhý specifický ukazatel u Hasičského záchranného sboru, výdaje Hasičského záchranného sboru by se navýšily o 100 mil. korun. Zde si dovolím říct, kam by to mělo jít, a to je technologie krajských operačních středisek a informačních středisek Hasičského záchranného sboru. Kolega Brázdil hovořil o záchrankách. Každý, kdo trošku prošel vojnou, nebo byl bez komunikace, bez velení, tak ví, že prostě bez spojení není velení, a tady už to dosluhuje a je potřeba, abychom informační technologie udrželi v provozuschopném stavu, protože pokud si nemůžete přivolat pomoc, a teď mluvíme nejenom o hasičích, ale i o integrovaném záchranném systému, tak se prostě nedovoláte a ohrožujeme životy a zdraví našich spoluobčanů. Takže 80 mil. korun po dohodě s mými kolegy hasiči na dotační politiku - podporu dobrovolných hasičů, protože to je snad jediná složka, která tady ještě opravdu funguje velmi dobře, takže i činnost dobrovolných hasičů je potřeba ze státního rozpočtu podporovat, a na dotační politiku bychom vyčlenili ještě 20 mil. korun na konkrétní projekty, které by se vyhlásily v rámci dotačních programů přes Ministerstvo vnitra, pokud to samozřejmě schválíme.

Takže dohromady je to 300 mil. korun, které by šly v poměru 200 a 100 - 200 policistům, jak jsem zmínil, a 100 Hasičskému záchrannému sboru.

A když už někde přidáváme, tak musíme někde také ubrat, a to v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa, a to ve specifickém ukazateli ostatní výdaje v položce výdaje na financování programů EU, takže 300 mil. z této položky. Samozřejmě všechny změny se promítnou do příslušných ukazatelů a příloh v zákoně o rozpočtu na příští rok.

Dovolte mi ještě ve zkratce, pokud byste se o to více zajímali a chtěli načíst důvodovou zprávu, je to sněmovní dokument 6953, tam se dočtete úplně podrobně, jak jsem to odůvodnil.

Odkazuji také na sněmovní dokument 6954, což je můj druhý pozměňovací návrh, který už by byl pouze přesunem v rámci kapitoly 314 Ministerstvo vnitra, a to z položky výdaje na zabezpečení plnění úkolů Ministerstva vnitra a ostatních organizačních složek státu, kde bychom sebrali 100 tis. (?) korun v podskupení položky 222 neinvestiční transfery neziskovým a podobným organizacím. Zde, pokud jste tady seděli, jsem zmínil při projednávání prodloužení nouzového stavu, že jako opakovaný zpravodaj kapitoly 314 Ministerstva vnitra v roce 2019 bylo v tomto podskupení položky 522, což je podpora neziskovek, 40 mil. korun. V roce 2020 navrhlo Ministerstvo vnitra 70 mil. korun, ale pozměňovacím návrhem jsme z toho 20 mil. vzali a dali jsme je v loňském roce na tu balistiku a na ty věci, které jsou. Letos z 50 mil., které tam byly v roce 2020, je tam 156,5 mil. korun, to znamená navýšení o 101,5 mil. korun bez v podstatě žádného velkého odůvodnění. Takže z této složky 100 mil. korun, které by šly do kapitoly 314 Ministerstvo vnitra, jak jsem řekl, je to pouze přesun dvou specifických ukazatelů. Výdaje Policie ČR se zvyšují o 80 mil. korun v podskupení položek 501, a teď je tam přesný rozpis jednotlivých podskupení, protože je to 80 mil., které by šly do takzvaných nadtarifů, protože očekáváme, že v souvislosti s pandemií covid se musely vyplácet policistům příplatky, na které mají ze zákona nárok, a tuto položku bychom navýšili o 80 mil. korun, aby i v roce 2021 bylo dostatek peněz a mohli jsme policisty za jejich službu přesčas, popřípadě za jiné věci zaplatit, 80 mil. korun při rozdělení mezi 40 tis. policistů, vidíte, že mluvíme o částce 2 tis. korun na jednoho, což je velmi směšná částka. A zbývajících 20 mil. korun, protože jsem předsedou podvýboru pro bezpečnost, z těch 100 mil. by šlo v poměru podle velikosti bezpečnostního sboru v podstatě na to samé pro naše hasiče, Hasičský záchranný sbor. Takže 80 mil. pro policisty, 20 mil. pro hasiče. V rámci kapitoly Přesun místo neziskovek zaplatíme přesčasy a příplatky, na které mají nárok naši lidé v první linii.

Děkuji za podporu vašich pozměňovacích návrhů. Jak jsem zmínil, sněmovní dokumenty č. 6953 a č. 6954. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní paní poslankyně Aulická, poté mám s přednostním právem pana poslance Ferjenčíka se stanoviskem klubu Pirátské strany. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já také nebudu určitě dlouhá. Já si vám dovolím představit svůj pozměňovací návrh, který se asi možná už tradičně týká sociálních služeb. A musím říci, jak jsem si procházela pozměňovací návrhy, které byly v systému, tak si troufám říci, neprošla jsem tedy hned všechny, že 1 mld. 200, kde vlastně o tuto částku navyšuji kapitolu Ministerstva práce a sociálních věcí na sociální služby, je jedna z těch nejvyšších, ale v systému ta částka je de facto to nejmenší, jak bychom mohli pomoci poskytovatelům, respektive zafinancovat to, co potřebují.

Chtěla bych se zmínit, že jsem vlastně docela nemile překvapená celou situací a přístupem Ministerstva práce a sociálních věcí, i když tento pozměňovací návrh vznikal ve spolupráci s Ministerstvem práce, to přiznávám a není s tím určitě problém, každopádně při jednání o rozpočtu jsme se dozvěděli, že se bavíme o částce, která je ponížena, nebo ten rozdíl, oproti požadavkům krajů, která je zhruba 6 mld. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP