(16.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Požádám vás, případně jiné poslance, kteří využijí svého přednostního práva a již potom nebudou vystupovat v rozpravě, aby si případně svou přihlášku stáhli. A pan poslanec Mašek se hlásí s faktickou poznámkou teď v reakci. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych tady velmi chtěl podpořit návrh paní poslankyně Pastuchové a chtěl bych tady říct důvod, proč horská služba opravdu potřebuje větší materiální podporu. Je to proto, že horská služba je využívána systémem zdravotnické záchranné služby, která má ze zákona povinnost zasáhnout na místě události do 20 minut. To v horských oblastech není možné. A my se v tomto systému záchranné služby opíráme právě o horskou službu, která nám umožňuje tento termín splnit. Takže ty horské služebníky cvičíme, jsou extrémně dobře vybaveni, v podstatě jako posádky zdravotnické záchranné služby, a jsou schopni na místě poskytnout přednemocniční péči na úrovni posádek rychlé zdravotnické pomoci. V případě, že mají lékaře, tak na úrovni rychlé lékařské pomoci. Takže je to jenom podpůrný argument. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní se dostaneme k běžné rozpravě, takže prosím paní poslankyni Hyťhovou. Ta v tuto chvíli - může, tak prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Dobrý den, děkuji za slovo. Chtěla bych se vyjádřit ke svému pozměňovacímu návrhu, ke kterému se přihlásím, je to návrh s číslem 6961. A dále bych se chtěla přihlásit k pozměňovacímu návrhu svého kolegy pana Václava Klause mladšího s číslem 6987, tedy k tomuto sněmovnímu dokumentu, který tady před chvílí představil. Ještě než představím konkrétní věci ve svém pozměňovacím návrhu, tak bych chtěla objasnit, proč tyto věci v tuhle chvíli právě navrhuji.

Česká republika se totiž nachází, jak všichni víme, v těžké a bezprecedentní krizi, která bude i v příštím roce bohužel pokračovat. Stát na ni dle názoru hnutí Trikolóra musí reagovat tak, aby omezil zbytné výdaje a aby nechal co nejvíce peněz našim daňovým poplatníkům. Trikolóra také hájí názor, že aby byl bohatý občan, musí být stát štíhlý a efektivní. Předchozí vlády také dopustily, že stát narostl do obřích rozměrů a reguluje téměř každou oblast lidského života. Je načase toto otočit, tedy otočit kormidlem zpět a vrátit se k těm hodnotám, na kterých tato země zbohatla. A o tomto je právě můj pozměňovací návrh.

A teď tedy konkrétně. Můj konkrétní pozměňovací návrh se týká snížení kapitoly 312 Ministerstva financí, a to v ukazateli výdaje na zabezpečení úkolů Finanční správy, a to o jednu miliardu korun. Také snížení kapitoly 322 Ministerstva průmyslu a obchodu v ukazateli podpora podnikání o celkem 3 miliardy korun. Tímto tedy ušetříme 4 miliardy korun. Proč? První bod snižuje výdaje na Finanční správu. V současné době, jak všichni víme, je pozastavena účinnost EET a Účtenkovky. Stejně tak klesá ekonomická aktivita firem a živnostníků. Navíc Finanční správa byla v posledních letech známa svými excesy a nadužíváním zajišťovacích příkladů - omlouvám se, ano, příkazů. Bod 5 snižuje dotace, které pokřivují trh a pro příjemce zařizují neférovou konkurenční výhodu. V této situaci podnikatelům nejvíce pomůže právě zrušení superhrubé mzdy, které bude kompenzováno mj. také snížením dotací a zlepšením konkurenčního prostředí.

Dále navrhuji snížení kapitoly 313, a to Ministerstva práce a sociálních věcí v ukazateli neinvestiční nedávkové transfery, a to o 10 miliard korun. V ukazateli aktivní politika zaměstnanosti je to celkem 500 milionů korun. Jde celkem tedy v této oblasti o 10,5 miliardy korun. Proč a z jakého důvodu? Položka neinvestiční nedávkové transfery ještě v roce 2016 tvořila cca 11 miliard. Nyní je navrhováno 26. Proto je výrazná korekce ve výši 10 miliard opodstatněná. Aktivní politika zaměstnanosti se skládá jak z dobrých politik, to jsou veřejně prospěšné práce, tak z investičních pobídek na tvorbu pracovních míst, dotací na dojíždění atd., které jsou zbytné, či přímo škodlivé. Proto je navrhována částečná korekce, a to ve výši půl miliardy korun.

Dále navrhuji snížení kapitoly 314, a to Ministerstva vnitra v ukazateli výdaje na zabezpečení plnění úkolů Ministerstva vnitra a ostatních organizačních složek státu, a to celkem o 2 miliardy korun.

Dále snížení kapitoly 327, a to v Ministerstvu dopravy v ukazateli ostatní výdaje spojené s dopravní politikou, a to celkem o 1,6 miliardy korun, tedy celkem opět ušetříme 3,6 miliardy korun. Je třeba také zdůraznit, že tyto úspory nemíří na dopravní infrastrukturu ani na bezpečnost.

A na závěr také navrhuji snížení kapitoly 322 Ministerstva průmyslu a obchodu, a to v ukazateli dotace na obnovitelné zdroje energie, a to celkem o 6,5 miliardy korun. Výše tohoto ukazatele je v současné situaci doslova nemorální. Přínos dotací do OZE po zlepšení životního prostředí je téměř neexistující. Peníze našich daňových poplatníků nemají přece končit v dotacích pro podnikatele.

Celková uspořená částka v tomto mém pozměňovacím návrhu tedy bude 24,6 miliardy korun. A toto navrhuji přesunout do kapitoly Státní dluh na jeho obsluhu.

Dneska Trikolóra tady celkem představí návrhy, kde se ušetří 70 miliard korun. Myslím si, že jsou to dobré návrhy a určitě stojí za zvážení, a věřím, že tyto návrhy podpoříte. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S faktickou poznámkou bude na toto vystoupení reagovat pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Promiňte, nechci vás zdržovat, máme toho ještě hodně. Ale jasně, chci reagovat na ten pozměňovák, který by měl přinést peníze horské službě. Jsou prodlouženou rukou záchranné služby a je to bezva, souhlasím s tím. Ale víte, mezi těmi hlavními složkami integrovaného záchranného systému jsou hasiči, policajti a tam kdokoli z vás můžete podat nějaký pozměňovák a stranit jim a chtít je podpořit. Ale víte, komu nikdo z vás nemůže vůbec pomoct? Tady? To je záchranné službě jako takové. Ano, mě to mrzí, kolega lomí rukama. Přitom teď sehrála takovou velkou roli a bude sehrávat. A o život jde vždycky až v první řadě. Ale bohužel, těchto 14 originálních záchranných služeb je pod kraji a my, jak tu sedíme, i kdybychom se rozkrájeli, tak jim v podstatě pomoct nemůžeme. Je mi to líto, kolegové, ale pokud se to nezmění, tak to tak zůstane.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za faktickou poznámku. A nyní pan poslanec Holík v podrobné rozpravě. Připraví se pan poslanec Ondráček. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Takže vážený pane předsedající, vážené paní ministryně, kolegyně a kolegové, v poslední době se roztrhl pytel se zprávami, že bude nutné zrušit žluté kontejnery na plastové odpady, protože tyto odpady neumíme zpracovávat. Všichni si tady řeknete: On se zbláznil! Co tady mele, když my tady projednáváme státní rozpočet? Takže přátelé, nezbláznil jsem se, rozum mi zatím slouží velice dobře. A teď budu pokračovat. Naši občané se naučili odpady třídit, ale co se týká plastů, tak ze sebraného množství dokážeme zpracovat tak maximálně jednu třetinu. A to jsou PET lahve. Zbytek končí na skládkách. Mohli bychom tyto odpady částečně spalovat, ale protože je v nich třeba PVC, tak do spaloven je dávat nemůžeme.

Takže dámy a pánové, já opět předkládám svůj loňský pozměňovací návrh, který je teď načten pod číslem 6955, a prosím o jeho podporu. Navrhuji totiž, aby z kapitoly 322 Ministerstva průmyslu a obchodu z částí dotace na obnovitelné zdroje energetiky z částky 26,5 miliardy bylo 400 milionů přesunuto do kapitoly 315 Ministerstva životního prostředí a tyto peníze aby byly použity na zřízení třídicích a recyklačních linek, ideálně pyrolýzu, protože při pyrolýze se dostáváme k monomerům. Dámy a pánové, tato investice bude vhodná pro záchranu přírody a určitě se nám vrátí. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP