(12.00 hodin)
(pokračuje Ferjenčík)

Já to zkusím stručně vysvětlit. Jde o to, aby daňové zvýhodnění na ty dva roky se týkalo darů do výše, jakou ty firmy dávaly v předchozích letech nebo v předchozím roce. Jaká je zatím ta představa, zkusím osvětlit. Jde o to, že dnes ty firmy mají menší zisky, tím pádem pokud by chtěly udržet ty dary na stávající úrovni, tak si je nebudou moci odečíst z daní. To já považuji za legitimní, aby firmy, které minulé roky dávaly dary a chtějí i přes tu současnou nepříznivou situaci dávat dál ve stejném rozsahu, nebyly skutečně penalizovány za tuto štědrost, a myslím si, že je tedy správné jim umožnit dávat ty dary ve stejném rozsahu při menším zisku se stejným daňovým zvýhodněním. Nicméně máme trochu obavy z toho, aby se to nezneužívalo v případě, že popustíme ta stavidla úplně. Takže tohle je takový kompromis. Ostatně pan předkladatel už nyní uvedl, že problém je především to, že ty dary se propadají. Takže já jsem přesvědčen, že můj návrh ten smysl toho zákona naplňuje.

Současně jsme v rámci té legislativně technické úpravy vypořádali řadu připomínek ke znění toho pozměňovacího návrhu. Tak já bych vás chtěl požádat o podporu a věřím, že potom ve znění by to bylo poměrně konsenzuální. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Zájem o závěrečné slovo nemá nikdo, takže můžeme přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování. Pardon. Ještě všechny jsem odhlásil na základě žádosti, kterou jsem slyšel. Prosím, přihlaste se znovu svými hlasovacími kartami. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo. Takže bych si dovolil navrhnout proceduru. Za prvé bychom rozhodli o legislativně technických úpravách, tedy to je ona změna pozměňovacího návrhu C od pana Ferjenčíka. V podstatě tím hlasováním bychom rozhodli, že to znění, o kterém budeme hlasovat, je v podobě oné úpravy, která tady byla přednesena. Pak bychom samozřejmě hlasovali o jednotlivých pozměňovacích návrzích, tedy áčkový. To je pan poslanec Koten, to je ta změna občanského zákoníku směrem k specifickému režimu zahraničních donátorů. Pak by bylo béčko, což je pan poslanec Hrnčíř. To je vyjmutí těch slev u donátorů v kauzách gender, sexuální menšiny a péči o azylanty. A céčkový návrh je tedy už pan poslanec Ferjenčík. Pokud projde, že je to legislativně technická úprava možná, tak bychom hlasovali v té pozměněné podobě o návrhu C. A pak už nám nezbývá nic jiného než hlasovat o celku.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane zpravodaji. Zazněl návrh procedury. Má někdo protinávrh? Nikdo se nehlásí.

 

Budeme hlasovat o proceduře, tak jak byla navržena.

Prosím, zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 85, přihlášeno je 98 poslanců, pro 96, proti nikdo. Proceduru jsme schválili. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Ano, nyní bychom rozhodli o legislativně technické úpravě pozměňovacího návrhu C, tedy pana poslance Ferjenčíka.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 86, přihlášeno je 99 poslanců, pro 43, proti 1. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Ano, z tohoto hlasování vyplývá, že až budeme u návrhu C, tak budeme hlasovat o jeho původní podobě.

A teď je před námi hlasování o pozměňovacím návrhu pana poslance Kotena. (Předsedající: Stanovisko prosím.) Výbor bez stanoviska, nedoporučil nic.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Navrhovatel? (Nedoporučuji.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 87, přihlášeno je 98 poslanců, pro 10, proti 34. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Pozměňovací návrh B jako Barbora od pana poslance Hrnčíře. (Předsedající: Stanovisko má výbor?) Opět bez doporučení výboru.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Navrhovatel? (Nedoporučuji.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 88, přihlášeno je 98 poslanců, pro 10, proti 38. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Posledním z pozměňovacích návrhů je pozměňovací návrh pana poslance Ferjenčíka, původní verze.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Stanovisko? (Zpravodaj: Bez doporučení.) Navrhovatel? (Nedoporučuji.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 89, přihlášeno je 98 poslanců, pro 21, proti nikdo. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jiří Dolejš: A nyní hlasování o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jana Bauera, Petra Fialy, Zbyňka Stanjury a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 918, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 90, přihlášen 101 poslanec, pro 101, proti nikdo. Návrh byl přijat. S návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Pan navrhovatel. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, milé kolegyně, kolegové, já si myslím, že nezbytnou výbavou každého z nás, co tady v Poslanecké sněmovně sedíme, je umět tvrdě kritizovat, když je to vhodné, a umět také poděkovat, když je to vhodné. A mně přijde vhodné, abych tady jménem českého sportu, české kultury, ale i organizací, které se věnují sociálním službám, poděkoval. Velmi si toho vážím. (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A nyní budeme pokračovat bodem číslo 16... pardon. Paní poslankyně Aulická Jírovcová se hlásí s přednostním právem za klub KSČM. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych si za klub KSČM požádala o přestávku do 13.00 na jednání klubu. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, samozřejmě vám vyhovím. Ale prosím k tomu... Dámy a pánové, věnujte mi prosím pozornost. Na základě dohody poslaneckých klubů bude jednání Poslanecké sněmovny pokračovat ve 14 hodin. Ve 14 hodin. To znamená, že budeme mít teď přestávku na jednání klubu KSČM, pak bude polední přestávka a sejdeme se znovu ve 14 hodin.

Pan předseda Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Pokud vím, organizační výbor se má scházet pět minut po vyhlášení polední přestávky. Ale vzhledem tady k tomu atypickému ukončení bych požádal všechny členy organizačního výboru, abychom se sešli za pět minut, to znamená ve 12.13. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, děkuji. Takže znovu připomínám, sejdeme se tady ve 14 hodin a budeme pokračovat v jednání.

 

(Jednání přerušeno ve 12.09 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP