(Schůze byla zahájena v 9.00 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, než zahájíme dnešní 66. schůzi, připomněl bych program dnešního dne. V 10 hodin bude zahájena 67. schůze Poslanecké sněmovny, potom ve 12 hodin je 68. schůze Poslanecké sněmovny a následně ve 14.00 hodin 71. schůze Poslanecké sněmovny. Čekají nás tedy celkem čtyři schůze.

 

Zahajuji 66. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo hlasuje s kartou náhradní.

Schůze byla svolána podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 51 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána elektronickou poštou 13. listopadu.

Já už poprosím o klid v sále. Prosím, abyste zaujali svoje místa. Přistoupili bychom k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Miroslava Kalouska a poslance Leo Luzara. Má někdo jiný návrh?

S náhradní kartou číslo 10 hlasuji já, Radek Vondráček.

 

Ještě jednou - hlasujeme o ověřovatelích této schůze.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro navržené ověřovatele. Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, přihlášeno je nás 77, pro 76, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme ověřovateli 66. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Miroslava Kalouska a poslance Leo Luzara.

 

Konstatuji také, že poslanci, kteří nejsou přítomni ani nejsou omluveni písemně, se považují za omluvené na základě dohody předsedů poslaneckých klubů. Zasedáme ve sníženém počtu.

Z členů vlády se omlouvají: Jana Maláčová z pracovních důvodů, Lubomír Metnar z pracovních důvodů, Robert Plaga z pracovních důvodů, Miroslav Toman z pracovních důvodů.

Nyní bychom přistoupili ke stanovení pořadu 66. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad. Ještě jednou přivolám kolegy.

 

Budeme tedy hlasovat o pořadu této schůze.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno je 80, pro 73, proti nikdo. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen. Děkuji.

 

Budeme tedy pokračovat dle navrženého pořadu. Otevírám bod

 

1.
Návrh poslanců Ivana Bartoše, Jana Bartoška, Víta Rakušana,
Mikuláše Ferjenčíka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem
funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců
a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 978/ - třetí čtení

Místo u stolku zpravodajů už zaujal za navrhovatele pan poslanec Mikuláš Ferjenčík, stejně tak pan poslanec Milan Feranec, který je zpravodajem za garanční výbor, kterým je rozpočtový výbor. Ptám se navrhovatele, jestli si přeje vystoupit před otevřením rozpravy ve třetím čtení. Pan poslanec má zájem.

Já bych vás ještě jednou poprosil o klid! Už začala schůze. Děkuji.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem vám chtěl na úvod poděkovat za to, že se nenaplnily naše obavy. Poté co ten zákon byl vetován v prvním čtení a nebyl schválen podle § 90, tak se podařilo ho protáhnout legislativním procesem velice rychle. Věřím, že se nám to dneska úspěšně podaří dotáhnout, a doufám, že to podpoří i Senát. Skutečně máme za to, že v současné ekonomické situaci a obrovských rozpočtových schodcích je namístě zmrazit platy politiků pro příští rok a navázat je na průměrnou mzdu v celé ekonomice. K tomu slouží ten pozměňovací návrh.

Myslím si, že ve chvíli, kdy včera prošel daňový balíček, který razantně snižuje daně, tak už se v této Sněmovně snad nenajde vůbec nikdo, kdo by tento zákon nepodpořil. Skutečně z mého pohledu bohužel ta čistá mzda nakonec stejně poroste, tak pojďme zmrazit aspoň hrubé mzdy, protože jinak by to byla naprostá ostuda. Já si myslím, že to symbolické gesto je důležité.

Co se týče té obavy, jak s tím naloží Ústavní soud, kam to nepochybně někteří soudci dají, tak ve chvíli, kdy skutečně klesají daně, tak podle mě je vysoce pravděpodobné, že ten zákon obstojí. Ostatně už je tady precedens z minulosti, kdy se něco podobného přesně stalo, Sněmovna odhlasovala zmrazení platů ústavních činitelů při současném snižování daní a Ústavní soud to zachoval, podpořil Sněmovnu. Myslím, že to samé se stane i s tímto návrhem. Takže pojďme to schválit a děkuji za hladké projednávání.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Otevírám rozpravu. S přednostním právem se jako první hlásil pan předseda Stanjura. Pan předseda Michálek se hlásí? Pan místopředseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Dobrý den, děkuji za slovo. Já bych jenom krátce zareagoval na vystoupení zástupce předkladatelů, pana poslance Ferjenčíka. Ukázalo se jako mnohdy, že je rozumné vést normální debatu a nedělat to v devadesátce. Kdyby to bylo v té devadesátce, tak ten rozumný krok, který jsme společně s Piráty navrhovali už v minulosti, aby platy ústavních činitelů byly navázány na průměrný plat v celé české ekonomice, by prostě nebylo možné prosadit a možná několik dalších let by se k tomu tato nebo příští Sněmovna vůbec nevrátila. Tak si myslím, že jsme to udělali správně. (V sále je hlučno.)

My ten pozměňující návrh samozřejmě podpoříme. Podpoříme i zákon jako celek. Jsem rád, že pan poslanec Ferjenčík řekl, že ten černý scénář, který já jsem tedy nevnímal, že by to třeba nešlo stihnout nebo že nebyla vůle, se nenaplnil. Podle mě to byla hypotetická možnost, která neodpovídala politické realitě. Myslím si, že je to správně, obojí. Já to ani neberu jako symbolický krok, ale jako správný krok. Někdy uděláte symbolický krok jenom z důvodu, že je to symbol, ale já myslím, že je to správný krok. Zejména ten pozměňující návrh dává dlouhodobě - aspoň já doufám, dlouhodobě, že už se to nikdy nevrátí do toho stavu, který platí ještě dneska - jasnou ekonomickou logiku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP