Pátek 20. listopadu 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Radek Vondráček)

1.
Návrh poslanců Ivana Bartoše, Jana Bartoška, Víta Rakušana,
Mikuláše Ferjenčíka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem
funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců
a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 978/ - třetí čtení

Místo u stolku zpravodajů už zaujal za navrhovatele pan poslanec Mikuláš Ferjenčík, stejně tak pan poslanec Milan Feranec, který je zpravodajem za garanční výbor, kterým je rozpočtový výbor. Ptám se navrhovatele, jestli si přeje vystoupit před otevřením rozpravy ve třetím čtení. Pan poslanec má zájem.

Já bych vás ještě jednou poprosil o klid! Už začala schůze. Děkuji.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem vám chtěl na úvod poděkovat za to, že se nenaplnily naše obavy. Poté co ten zákon byl vetován v prvním čtení a nebyl schválen podle § 90, tak se podařilo ho protáhnout legislativním procesem velice rychle. Věřím, že se nám to dneska úspěšně podaří dotáhnout, a doufám, že to podpoří i Senát. Skutečně máme za to, že v současné ekonomické situaci a obrovských rozpočtových schodcích je namístě zmrazit platy politiků pro příští rok a navázat je na průměrnou mzdu v celé ekonomice. K tomu slouží ten pozměňovací návrh.

Myslím si, že ve chvíli, kdy včera prošel daňový balíček, který razantně snižuje daně, tak už se v této Sněmovně snad nenajde vůbec nikdo, kdo by tento zákon nepodpořil. Skutečně z mého pohledu bohužel ta čistá mzda nakonec stejně poroste, tak pojďme zmrazit aspoň hrubé mzdy, protože jinak by to byla naprostá ostuda. Já si myslím, že to symbolické gesto je důležité.

Co se týče té obavy, jak s tím naloží Ústavní soud, kam to nepochybně někteří soudci dají, tak ve chvíli, kdy skutečně klesají daně, tak podle mě je vysoce pravděpodobné, že ten zákon obstojí. Ostatně už je tady precedens z minulosti, kdy se něco podobného přesně stalo, Sněmovna odhlasovala zmrazení platů ústavních činitelů při současném snižování daní a Ústavní soud to zachoval, podpořil Sněmovnu. Myslím, že to samé se stane i s tímto návrhem. Takže pojďme to schválit a děkuji za hladké projednávání.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Otevírám rozpravu. S přednostním právem se jako první hlásil pan předseda Stanjura. Pan předseda Michálek se hlásí? Pan místopředseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Dobrý den, děkuji za slovo. Já bych jenom krátce zareagoval na vystoupení zástupce předkladatelů, pana poslance Ferjenčíka. Ukázalo se jako mnohdy, že je rozumné vést normální debatu a nedělat to v devadesátce. Kdyby to bylo v té devadesátce, tak ten rozumný krok, který jsme společně s Piráty navrhovali už v minulosti, aby platy ústavních činitelů byly navázány na průměrný plat v celé české ekonomice, by prostě nebylo možné prosadit a možná několik dalších let by se k tomu tato nebo příští Sněmovna vůbec nevrátila. Tak si myslím, že jsme to udělali správně. (V sále je hlučno.)

My ten pozměňující návrh samozřejmě podpoříme. Podpoříme i zákon jako celek. Jsem rád, že pan poslanec Ferjenčík řekl, že ten černý scénář, který já jsem tedy nevnímal, že by to třeba nešlo stihnout nebo že nebyla vůle, se nenaplnil. Podle mě to byla hypotetická možnost, která neodpovídala politické realitě. Myslím si, že je to správně, obojí. Já to ani neberu jako symbolický krok, ale jako správný krok. Někdy uděláte symbolický krok jenom z důvodu, že je to symbol, ale já myslím, že je to správný krok. Zejména ten pozměňující návrh dává dlouhodobě - aspoň já doufám, dlouhodobě, že už se to nikdy nevrátí do toho stavu, který platí ještě dneska - jasnou ekonomickou logiku.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Já bych ještě jednou poprosil, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, o klid v sále. Pan předseda byl velmi výrazný, ale já slyším nicméně nadměrný hluk v sále.

Pan místopředseda Okamura, poté pan předseda Chvojka s přednostními právy. Omlouvám se, po panu předsedovi Okamurovi pan předseda Michálek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, stojíme před závěrečným hlasováním zákona na zamrazení platů politiků a já bych rád krátce řekl, že jako hnutí SPD jsme rádi, že poté, co před dvěma lety, dvěma roky, se tady v této Sněmovně hlasovalo o návrhu SPD právě na zamrazení platů politiků do roku 2021, tak tenkrát před dvěma roky nás žádný poslanecký klub nepodpořil. Takže zamrazení platů politiků do roku 2021 před dvěma roky na návrh SPD neprošlo. Naopak tenkrát před těmi dvěma roky si hnutí ANO s Piráty prohlasovali na jejich návrh zvýšení platů cca o 9 % platů politiků. No a teď jsme rádi, že teď, když se tedy přiblížily volby, tak šly tyto strany do sebe a že si uvědomily, že alespoň těsně před volbami by bylo dobré, aby voličům ukázaly, že by si měly zamrazit platy, a že se tady konečně našla po dvou letech hlasovací většina pro to, aby ten návrh prošel.

Takže hnutí SPD samozřejmě bude hlasovat pro zamrazení platů politiků do roku 2021, ale důležité je i mediálně upravit tu informaci, protože píšou, že Piráti navrhují ano, teď je to nosič, je tam komplexní pozměňovací návrh, je to hnutí ANO, jsou to Piráti, je to ČSSD, SPD to tady prosazuje už dva roky, dokonce ještě z minulého volebního období, ale je potřeba si připomenout, že právě ti, kteří před dvěma roky, kdy se mělo zamrazit na tři roky, to znamená na tři roky by poslanci přišli o navýšení platů, tak ti všichni včetně Pirátů, hnutí ANO a dalších nepodpořili návrh SPD a teď těsně před volbami šli tedy do sebe a teď ten návrh, v podstatě identický, cca identický, ne úplně identický, co navrhovalo SPD, je tady předložen a teď ho před volbami podporují.

Takže pro voliče je to dobře, sice to ostatní strany fikaně vymyslely tak, aby si ukrojily ze svých platů co nejméně, protože už to není na tři roky, ale je to pouze na rok, do roku 2021, ale tak jako tak je to určitě dobré gesto a hnutí SPD je rádo, že konečně i po tlaku, který jsme tady vyvíjeli, tak tedy tento návrh projde, doufám, za chvíli a politici si zamrazí platy. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám také děkuji. Ještě jednou poprosím o klid v sále. Máte-li něco k projednání, běžte prosím do předsálí. Je nás tady poloviční počet a stejně mám pocit, že se tady překřikujeme. Pan předseda Michálek s přednostním právem. Připomínám ne... Moc se omlouvám, ale je tady faktická poznámka, pan poslanec Martínek. Je to tak? (Stále velký hluk v sále.) Prosím vás o klid v sále! Probíhá rozprava ke třetímu čtení. Děkuji. Máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Já bych chtěl jenom požádat pana předsedu Okamuru, aby alespoň nepoužíval ty manipulace ohledně toho údajného zvyšování o 9 %. Prosím vás, tohle snad chápe každý člověk. Pokud by se neschválilo nic, když jste to řešit nechtěl, tak by vzrostly platy o 20 %. Pokud byl přijat náš pozměňovací návrh, tak to zvýšení platů bylo sníženo o 11 %. Prostě nemanipulujte veřejnost, to je nechutné!

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak faktická poznámka, děkuji. A teď pan předseda Michálek s přednostním právem, připraví se pan předseda Chvojka.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já bych byl rád, abychom se vrátili opravdu k věci, k tomuto návrhu, protože by bylo dobré ho projednat rychle, takže budu velmi stručný. Dovoluji si vás požádat o podporu našeho společného návrhu s kolegy z ANO a z ČSSD, který zavádí navázání těch platů na průměrnou mzdu v ekonomice, v národním hospodářství. To je návrh, který jsme předložili v roce 2018, tehdy se nám nepodařilo získat podporu a já jsem velmi rád, že teď se nám to podařilo, že ten návrh, doufám, získá i vaši podporu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nyní pan předseda Chvojka, poté pan předseda Faltýnek, všechno přednostní práva. Poté pan předseda Kalousek.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane předsedo. Hezké ráno, kolegyně, kolegové. No, nakonec to vypadá, že se k tomu zákonu ve třetím čtení bude muset vyjádřit alespoň jeden zástupce každého klubu, který je ve Sněmovně. Já tomu rozumím, učiním tak i já.

Já bych poprosil o podporu pozměňovacího návrhu, už mi to vzal z úst kolega Michálek. Je to společný pozměňovací návrh, který jsem předložil já jako předseda poslaneckého klubu ČSSD s panem předsedou Faltýnkem a s panem předsedou Michálkem. Ten pozměňovací návrh v zásadě obsahuje dvě věci. Ta první je ta, o které se tady bavíme vlastně celou dobu, co se projednává ten zákon, to znamená zmrazení platů představitelů veřejné moci. Já věřím, že to dnes jednomyslně podpoříme, bylo by opravdu nemravné, aby od 1. 1. stouply platy skokově, v zásadě v některých případech i třeba o 10 či 15 tisíc. To by v této době opravdu nebylo rozumné.

A druhá věc, tam si myslím, že to má také ratio, a je to samozřejmě věc, o které se mluví delší dobu na půdě Sněmovny, a nejenom na půdě Sněmovny, ale i v odborných periodikách například, a to je to navázání platů představitelů veřejné moci na to, jestli má být navázána na průměrný plat ve veřejné sféře, tak jako tomu je doposavad, nebo jestli má být navázána na průměrnou mzdu v národním hospodářství nebo na průměrný příjem v národním hospodářství. My tam navrhujeme to druhé, to znamená, pojďme to změnit z průměrné mzdy ve veřejné sféře na průměrnou mzdu v národním hospodářství. Za prvé průměrná mzda ve veřejné sféře je zčásti ovlivňována samozřejmě i politickými rozhodnutími, to znamená, větší logiku má navázání na průměrnou mzdu v národním hospodářství. A za druhé to má logicky také více vypovídající hodnotu.

Takže děkuji za podporu a věřím, že u tohoto tisku budeme o hodně kratší dobu, než jsme byli včera u daňového balíčku. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Další přednostní právo, pan předseda Faltýnek, připraví se pan předseda Kalousek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Hezké dopoledne, kolegyně, kolegové. Já budu podstatně stručnější než kolega Michálek a Chvojka jako jeden z autorů toho pozměňovacího návrhu. Naše hnutí ANO k této záležitosti přistupuje tak, že to bereme hlavně jako projev solidarity s občany České republiky, kteří jsou postiženi touto krizovou pandemií, a myslíme si, že je prostě potřeba být solidární. Proto podpoříme zamrazení platů politiků na příští rok a samozřejmě podpoříme i to navázání na průměrnou mzdu v národním hospodářství, protože to nám připadá jako objektivnější parametr. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Kalousek, poté pan místopředseda Luzar.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já jsem v minulých čteních tohoto návrhu argumentoval tím, že by měl běžet automat a neměli by do něj politici vstupovat svým rozhodnutím. Vzhledem k tomu, co včera Sněmovna schválila, a vzhledem k tomu, že je dostatek hlasů na to, aby přehlasovala případné veto Senátu, popř. prezidenta, tak se tomu návrhu nelze bránit. Samozřejmě ho podpoříme a vezmu si lístek do první řady, až se bude rozmrazovat. To bude strašná sranda.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Tak pan místopředseda Luzar, také přednostní právo.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, samozřejmě je to ožehavá otázka a mnoho politických klubů vnímá tu situaci v zemi a samozřejmě cítí taky určitou potřebu solidarity. KSČM už desítky let upozorňuje na ten rozpor, který ve společnosti je, a vždycky jsme byli odsouváni s našimi názory na to, že ti, kteří vládnou, přece vědí nejlépe a rozhodli se zmrazovat, rozhodli se snižovat, ale nikdy se nesnažili navázat platy ve státní sféře, případně platy ústavních činitelů - a teď nesmíme zapomínat na to, že to jsou platy, které jsou spojeny i s platy soudců, s platy státních zástupců a dalších orgánů státní moci jako takových - aby se navázaly na platy obyčejných, normálních, standardních zaměstnanců. To chci zdůraznit.

Poslední dobou se nám stává, že se rozvírají nůžky mezi mzdami zaměstnanců a platy ve státní sféře, rozevřely se nám nůžky mezi mocí soudní a mocí zákonodárnou. A toto rozvírání není úplně šťastné. A vždycky pod dojmem nějaké situace, která je celospolečensky závažná, jako byla velká ekonomická krize, která postihla svět, dneska máme pandemickou krizi, která postihla svět, vždycky přistupujeme tady k těmto tendencím.

Proto KSČM vítá tuto snahu a je dobře, že se konečně snad podaří navázat tyto prostředky na mzdy. Na mzdy normálních, obyčejných, kteří z nich musí žít, kteří z nich musí živit své rodiny, kteří z nich musí platit své dennodenní útraty. Proto se k tomu takto postavíme a pevně věřím, že tato Sněmovna i tohle to bude vnímat. Zároveň chci zdůraznit, že Komunistická strana Čech a Moravy již dlouhodobě je solidární. Je solidární a naši zastupitelé, poslanci ve všech úrovních výkonu samosprávy ze svých odměn, které dostávají, jsou solidární a přispívají. A málo se to možná ví, ale my se na to díváme opravdu střízlivě, a jsme tady proto, abychom hájili zájmy našich voličů a občanů České republiky a nejenom své vlastní. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Z místa se přihlásil poslanec Blažek do rozpravy. Máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Pavel Blažek: Dobrý den. Děkuji za slovo. Úvodem bych chtěl požádat například pana Faltýnka, pana Okamuru, aby neříkali pořád platy politiků. Ony to jsou opravdu platy ústavních činitelů. My tady vzbuzujeme ve veřejnosti dojem, že ti politikové mají nějaké obrovské platy a jsou v tom jediní. Není to pravda. Žijeme paradoxně ve státě, kde předseda Nejvyššího soudu, což je úplně absurdní, má větší plat než premiér. Já vůbec nechci, aby předseda Nejvyššího soudu měl malý plat, ale míra odpovědnosti, pracovního nasazení, výkonu, nenávisti národa nebo milování národem a tak dále je mnohem náročnější u předsedy vlády. Prostě není to jenom tak, že se bavíme o politicích.

Na pana kolegu Ferjenčíka navážu v tom, že lze asi možná očekávat, že se stane nějaká žaloba nějakého soudce. Chci ale upozornit, že platy soudců, respektive platy státních zástupců jsou navázány na soudce. Tady bych chtěl požádat Sněmovnu, i tu budoucí, že pokud by došlo k tomu, že by soudci vysoudili, že toto snížení je protiústavní, aby se přijala speciální novela a to, co vysoudí soudci, se netýkalo státních zástupců. Já jsem přesvědčený o tom, že by se jich to automaticky týkalo. Jsem přesvědčený o tom, že zejména na Moravě, a to konkrétně vrchní státní zástupci v Olomouci, se dlouhodobě dopouštějí protistátní činnosti až nečinnosti. A připadal bych si jako šílenec, místo toho, abych po nich požadoval náhradu milionových škod, které už svou činností způsobili, abych jim ještě zvedal plat jenom proto, že jsou navázáni na soudce. Tohle bych poprosil, abychom vedli v patrnosti a vedli ty státní zástupce zvlášť, že oni v tom smyslu platovém nejsou na té úrovni jako soudci a nemají tuhle ochranu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka - poslanec Kalousek. Poté poslanec Michálek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Jenom stručná reakce na to, co říkal můj předřečník. Nepochybuji o tom, že už v tuhle chvíli se píší žaloby na obecných soudech, aby poslaly v rámci hnutí Soudci sobě k Ústavnímu soudu příslušné podání, které tam bude mít výraznou šanci na úspěch, protože i ti soudci Ústavního soudu budou rozhodovat o svých platech. Zažil jsem to několikrát.

Pokud by se tak stalo a oni si vysoudili ono takzvané legitimní očekávání, prosím pěkně, jenom vzpomínku. Kdysi si moc soudní prolobbovala, že její platy budou součástí zákona o platech ústavních činitelů. Ono to nebylo úplně systémové. Ono to mělo být zákonem o platech soudců. Ale oni věřili tomu, že my k sobě budeme hodní, tak se chtěli navázat na nás, aby až si budeme přidávat, abychom jim přidávali taky. Je nenapadlo, že si začneme ubírat. V okamžiku, kdy jsme si začali ubírat, tak si vysoudili, že jim nesmíme. Tak jestli si to vysoudí znovu, tak to odřízněte a udělejte samostatný zákon o platech soudců, ať to legitimní očekávání mají.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za podnět. Pan předseda Michálek - faktická poznámka.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Chtěl jsem poprosit kolegy, abychom tady neoperovali nějakými ústavními stížnostmi a ani nevystupovali ve vztahu, který by mohl být vykládán tak, že to nějakým způsobem vytváří nenávist vůči nějaké skupině, ať už jsou to soudci, nebo státní zástupci a podobně. Ústavní soud skutečně je vrcholným orgánem ochrany ústavnosti. Posuzuje ty záležitosti, a není to tak, že by vždycky rozhodoval ve svůj vlastní prospěch, ale je tam nějaká judikatura, kterou je vázán. Ta judikatura říká, že se platy nemají snižovat, respektive že se mají snižovat pouze za velmi, velmi okrajově vymezených podmínek, pokud dochází ke snižování i u jiných profesí. Že se mají vyvíjet, řekněme, srovnatelně, jako jiné stavovské profese.

My jsme v situaci, kdy dochází ke zmrazení i ve státním sektoru. Platí to na soudce, státní zástupce. Nenavrhuje se snížení, takže ten návrh z hlediska ústavnosti je naprosto v pořádku. Myslím si, že ten zákon obstojí i bez toho, abychom tady zdůrazňovali, že se budou zvyšovat někomu platy v návaznosti na novelu daní, která byla schválena včera.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Z faktických poznámek je to vše. Poslanec Grospič do rozpravy.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedo. Spíše to je poznámka než řádné vystoupení. Chtěl jsem jenom připomenout to, co tady zaznělo už z úst předřečníků, a to sice, že tady je velký problém soudců a soudní moci, která si žije svým životem a vlastně určuje to, co se bude dít v této republice. Čili za sebe nemám žádný problém s tím, aby došlo k té dohodě a jejímu naplnění, že dojde k zamrazení platů a že se to bude odvíjet od průměrného platu i v té nestátní sféře, což je dlouhodobý požadavek i Komunistické strany Čech a Moravy, což si myslíme, že je správné.

Ale přikláním se k tomu, aby co nejrychleji se tedy pracovalo na tom a oddělily se platy soudců, protože to, co se odehrává, hrozí tím, že se bude znovu opakovat. A ta soudní moc a Ústavní soud je něco jiného a prostřednictvím vás, pane předsedající, chci říct svému předřečníkovi, poslanci Michálkovi: Ústavní soud není soud sui generis, ten se vymyká té obecné soustavě soudů. On stojí nad tím. A to si vymohli soudci obecných soudů, tyto platy. Takže tam je potřeba na toto upozornit, že toto riziko tady je.

A pak je tady nezanedbatelná část lidí, kteří pracují v takzvaném neproduktivním sektoru ve službách, a to nejvíce v bankovnictví nebo v mediálních prostředcích, sdělovacích prostředcích, kteří vlastně nejsou nijak navázáni na žádné platy pracovníků v soukromých sférách, ale často i v institucích, které jsou veřejnoprávní. A tam se do těchto věcí vůbec, vůbec, vůbec, vůbec nesahá. A možná, že by bylo namístě zvážit do budoucna i tady nějakou úpravu a restrikci, která by byla vhodným symbolem vůči celé společnosti v České republice.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda má ještě někdo zájem o vystoupení v rozpravě ke třetímu čtení? Nikoho nevidím, pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Ani pan zpravodaj, ani pan navrhovatel. Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacím návrhu. Já poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednesl pozměňovací návrh a před hlasováním k němu sdělil stanovisko. Ještě jednou poprosím o klid! Děkuji.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, garanční rozpočtový výbor navrhuje následující proceduru hlasování. Návrh na zamítnutí nebyl podán. Legislativně technické nebyly podány. Takže navrhuji nejdřív hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu a následně o návrhu zákona jako celku.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Je to úplně ta nejjednodušší procedura, jaká může být. Ale už jsme si tady zavedli, že hlasujeme veškeré procedury. Já jsem vás právě odhlásil, poprosím vás, abyste se znovu přihlásili.

 

A budeme hlasovat navrženou proceduru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3. Přihlášeno je nás 92, pro 91, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Feranec: Takže budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu, komplexní pozměňovací návrh pana Chvojky a dalších, už to tady bylo vysvětleno principiálně, je to o navázání základny platů představitelů státní moci na průměrný plat v národním hospodářství.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování... (Zpravodaj: Stanovisko...) Pardon. Omlouvám se. Ukončuji hlasování, prohlašuji ho za zmatečné, já jsem si nevyžádal stanovisko. Stanovisko výboru.

 

Poslanec Milan Feranec: Stanovisko rozpočtového výboru je doporučující.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko navrhovatele? (Doporučující.)

Nyní zahajuji hlasování číslo 5. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 92, pro 91, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Feranec: Můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Je to tak, já přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Ivana Bartoše, Jana Bartoška, Víta Rakušana, Mikuláše Ferjenčíka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 978, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, přihlášeno 92, pro 91, proti nikdo. Návrh byl přijat. Já konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Já vám děkuji a končím tento bod. Současně končím tuto mimořádnou schůzi.

Přerušuji do 9.37 a mám tady návrh, že bychom za těch 20 minut zvládli ten tisk o pojišťovacích agentech, který jsme nezvládli v rámci té včerejší dlouhé schůze. Máme na to 20 minut, než začne další schůze. Tak v 9.37 pokračujeme tím tiskem 1058. Já vám děkuji.

 

(Schůze skončila v 9.33 hodin.)

Aktualizováno 9. 12. 2020 v 10:07.




Přihlásit/registrovat se do ISP