Úterý 27. října 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Pikal)

1.
Vládní návrh na vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků
členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a/nebo Evropské unie
za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19
/sněmovní tisk 1063/

Předložený návrh uvede ministr obrany Lubomír Metnar. Prosím, ujměte se slova. A prosím o klid v sále. Máte slovo, pane ministře. (V sále hluk a neklid.)

 

Ministr obrany ČR Lubomír Metnar Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám vám k projednání a ke schválení návrh na vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků členských států NATO a Evropské unie za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19. Materiál schválila vláda dne 22. října, následně byl materiál projednán výborem pro obranu Poslanecké sněmovny, který svým usnesením doporučil Poslanecké sněmovně, aby s ním vyslovila souhlas.

Jedná se o reakci na naléhavou potřebu našeho zdravotního systému. Čeští zdravotníci jsou často přetíženi -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane ministře, já vás přeruším a požádám sněmovnu o větší klid. Já chápu, že přes ty roušky se hůře šeptá, nicméně projednáváme věc, která vyžaduje souhlas většiny obou komor, a to plné většiny. A myslím si, že by to mělo probíhat dostatečně důstojně, takže pokud potřebujete probrat něco jiného, prosím, přesuňte se mimo jednací sál. Prosím, pokračujte.

 

Ministr obrany ČR Lubomír Metnar Děkuji vám, pane předsedající. Jedná se tedy o reakci na naléhavou potřebu našeho zdravotního systému. Čeští zdravotníci jsou často přetíženi a vydávají se ze všech sil, aby se situaci podařilo zvládnout. Působení zahraničních zdravotníků bude představovat cennou pomoc a ulehčení v každodenním nasazení českého zdravotnického personálu.

Máme nabídku na pomoc 28 lékařů a zdravotníků ze Spojených států, jednáme o možném vyslání zdravotníků s Německem a rozbíhají se jednání s dalšími členskými státy NATO a EU, a to jak na bilaterální úrovni, tak i na úrovni obou organizací.

Chtěl bych zdůraznit, že zahraniční vojenští zdravotníci budou v České republice poskytovat zdravotní péči pod dohledem českých zdravotníků a beze zbraně. Chtěl bych zdůraznit, že se jedná čistě o zdravotnickou pomoc našim lékařům a sestrám od našich spojenců, a beru to jako veliké gesto a projev pomoci a solidarity.

Může se jednat jak o jednotlivé zdravotníky, tak o skupiny či týmy vojenských zdravotníků. Navrhuje se souhlasit s pobytem vojenských zdravotníků ze zemí NATO a EU v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie covid, a to na dobu do 90 dnů od schválení. Náklady spojené s pobytem vojenských zdravotníků by hradily vysílající země ve spolupráci s Ministerstvem obrany a Ministerstvem vnitra. Žádné další dodatečné požadavky na státní rozpočet nebudou.

Děkuji vám za podporu a pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Znovu požádám sněmovnu o větší klid. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení vám byla doručena jako sněmovní tisky 1063/1 a 2. Prosím, aby se ujala slova zpravodajka výboru poslankyně Jana Černochová, informovala nás o jednání výboru a přednesla návrhy usnesení Poslanecké sněmovny. A prosím o klid v sále. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, k obsahu předloženého materiálu nemám, co bych doplnila. Domnívám se, že je nám všem zřejmé, o co se jedná. Cílem je legitimizovat působení vojenských lékařů ze zemí NATO a případně EU na našem území při pomoci k potlačení pandemie koronaviru.

Vzhledem k tomu, že jde o urgentní záležitost, tento materiál proto vznikl a je projednáván velice rychle. Vláda jej schválila na schůzi dne 22. října 2020. Ještě téhož dne nám byl doručen. Na žádost pana ministra obrany jsem následně bezprostředně svolala výbor pro obranu, který tisk číslo 1603 projednal dne 23. 10., tedy v pátek 2020, a jednomyslně přijal následující usnesení, které je evidováno jako sněmovní tisk číslo 1063/1.

Výbor pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR po úvodním vystoupení ministra obrany Mgr. Lubomíra Metnara, ředitele sekce vojenského zdravotnictví ministerstva obrany brigádního generála MUDr. Zoltána Bubeníka, zpravodajské zprávě předsedkyně Mgr. Jany Černochové a po rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby se usnesla, že vyslovuje souhlas s pobytem vojenských zdravotníků členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a/nebo EU v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19, a to na dobu do 90 dnů;

II. pověřuje zpravodajku výboru, aby s tímto usnesením seznámila Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR;

III. ukládá předsedkyni výboru, aby předložila toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Výbor pro obranu následně přijal ještě doprovodné usnesení, které je evidováno jako sněmovní tisk číslo 1063/2, které zní:

I. Výbor pro obranu děkuje všem příslušníkům Armády ČR, kteří se podílejí na řešení pandemie koronaviru, za jejich nasazení;

II. pověřuje zpravodajku výboru, aby toto usnesení předložila Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a doporučila jej jako doprovodné usnesení ke sněmovnímu tisku číslo 1063.

V podrobné rozpravě tedy v souladu s těmito usneseními doporučím, pane místopředsedo, vyslovit souhlas s tímto materiálem, s pobytem vojenských zdravotníků, a schválit doprovodné usnesení po vzoru usnesení výboru pro obranu.

V tuto chvíli vám děkuji za pozornost. A abych nezneužívala své postavení zpravodajky, dovolím si přihlásit přednostním právem do rozpravy jako poslankyně s přednostním právem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Vaši přihlášku eviduji. Než otevřu rozpravu, tak mi dorazil další seznam omluvenek, takže s nimi sněmovnu seznámím. Omlouvají se nám tito poslanci: pan poslanec Adamec, Baxa, Beitl, Martinů, Skopeček, Stanjura a Žáček, a to ze zdravotních důvodů. Dále se nám omlouvá pan poslanec Lubomír Volný, a to od 14 hodin do konce jednacího týdne ze zdravotních důvodů, dále se nám omlouvá pan poslanec Hnilička dnes mezi 15.30 a 19. hodinou z pracovních důvodů, paní poslankyně Pekarová Adamová se nám omlouvá z dnešního jednání Poslanecké sněmovny z pracovních důvodů a pan poslanec Lipavský se omlouvá tento týden z důvodu zahraniční cesty. Já vám děkuji za pozornost.

A nyní tedy otevírám obecnou rozpravu, do které mám v tuto chvíli dvě písemné přihlášky. Nicméně s přednostním právem je přihlášena paní poslankyně Černochová, poté eviduji pana předsedu klubu SPD Fialu. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Jak jsem říkala a avizovala, nechci prodlužovat projednávání tohoto bodu, protože toho máme ještě hodně před sebou.

Chtěla bych vyzvednout v tuto chvíli význam spolupráce v oblasti obrany s našimi zahraničními partnery v rámci Aliance a chtěla bych poděkovat za veškeré nabídky pomoci, které v tuto chvíli naše země ze zahraničí dostává.

Tento materiál vznikl zejména na základě nabídky dvou národních gard, texaské a nebraské, které jsou dlouhodobě partnerskými gardami naší Armády ČR. Toto partnerství vzniklo již počátkem devadesátých let, konkrétně v roce 1993, a od té doby se velmi úspěšně rozvíjí. Příslušníci těchto gard a Armády ČR spolu pravidelně cvičí, podstupují výměnné stáže, vyměňují si své zkušenosti. Pro naše vojáky je to skvělá příležitost, i pomoc vojenských zdravotníků z těchto gard bude nepochybně přínosná nejenom jako pomoc při potlačování pandemie koronaviru, ale i jako další rozvoj spolupráce a schopnosti spolupráce. Toto mimo jiné zaznělo na výboru pro obranu.

Jen na okraj zmíním, že výbor pro obranu se v rámci své loňské pracovní cesty do Spojených států setkal se zástupci velení obou těchto národních gard a byla to i pro nás velmi dobrá zkušenost. V letošním roce pak při příležitosti dnů NATO zavítali generálové z těchto složek do České republiky a měli jsme možnost na to loňské jednání navázat a probrali jsme mimo jiné jejich zkušenosti ze Spojených států při potlačování (?) opatření boje proti pandemii COVID-19.

Druhou poznámku, kterou bych chtěla zde zdůraznit, že se nám dostávalo i podobné pomoci v minulosti, a přála bych si, abychom podobnou pomoc byli schopni poskytovat i my. Měli bychom být spolehlivými spojenci, a toho nedocílíme, pokud nebudeme do naší obrany investovat tolik, kolik je potřeba. Proto v tuto chvíli chci zopakovat, že je pro mě naprosto nepřijatelné, abychom škrtali finanční prostředky na armádu v nadcházejících letech, a tím oddalovali znovu potřebné modernizační projekty. Ano, musíme armádu modernizovat i proto, abychom byli dobrými partnery ostatním a vysílali signál, že to myslíme vážně.

V neposlední řadě zde chci podotknout, že tento mandát pro působení příslušníků spojeneckých armád na našem území je ukázkovým příkladem, kdy by postačovalo, aby daný mandát na omezenou dobu schválila pouze vláda a aby nebylo nutné absolvovat celou složitou proceduru, kterou nyní absolvujeme v době nouzového stavu. Jde přesně o ten případ, který by zjednodušila novela článku 43 Ústavy, kterou jsem s dalšími poslanci předložila a která zde vyvolává určité rozpaky zejména ze strany kolegů z SPD a z Komunistické strany Čech a Moravy, a proto její projednávání trvá celé roky.

Dnešní doba, vážené kolegyně a kolegové, zkrátka přináší situace, kdy je nutné jednat rychle, a to jak pro případy vysílání našich vojáků do operací v zahraničí, tak přijímání pomoci zvenčí. Pokud by platila mnou navrhovaná změna, vojenští lékaři by zde již mohli být. Vláda by jim dala mandát na maximálně 60 dní, který bychom kdykoli my anebo Senát mohli zrušit, nebo naopak prodloužit. Místo toho jsme se dnes museli sejít ve formátu 101 - nic proti tomu, já vás všechny ráda vidím - abychom zde byli skutečně schopni dát ten stojedničkový počet hlasů a aby to mohlo projít. Narychlo se svolává stále ještě nekompletní Senát, přičemž jde o naprosto nekontroverzní a bezpečnou záležitost, která je jednoznačně v náš prospěch, ve prospěch našich občanů, ve prospěch našich zdravotníků, protože pomohou tito lidé zvládat ten nápor našim lidem.

Prosím, aby tedy tato situace vedla ctěné kolegyně a kolegy k zamyšlení a zkusili jsme svůj postoj k míněné ústavní změně přehodnotit, abychom mohli tento návrh tedy projednat ještě v tomto volebním období, protože skutečně nikdo z nás v tuto chvíli neví, co nás čeká.

Jestli ještě dovolíte, určitě se tady budou ozývat některé hlasy od kolegů, kteří se buďto už do té rozpravy přihlásili, nebo avizovali, že ten návrh nepodpoří. Já bych vám chtěla připomenout jednu ne tak dávnou událost, která se stala. Zmiňovala jsem národní gardy. Ta texaská národní garda vlastně si v minulosti mohla ověřit, že ta pomoc je vzájemná. Není to pouze, že by oni pomáhali nám, ale i Česká republika měla příležitost konkrétně v roce 2013, kdy v městečku West, které je městem, ve kterém žije nejpočetnější česko-slovenská komunita, říká se mu také koláčové město, tak vybuchla chemička. A byla to vláda Petra Nečase, byl to velvyslanec Petr Gandalovič, který prakticky bezprostředně domlouval za Českou republiku právě pomoc tomuto městu. Teď jsme v opačné situaci, nabízí se pomoc nám a myslím si, že je to pomoc, která je velmi vítaná, potřebná, a určitě řada občanů České republiky za tuto pomoc bude vděčná. A možná díky tomu, co nás čeká v nadcházejících dnech, si možná ani dneska ještě neumíme všichni představit nezbytnost toho, abychom nepřicházeli o naše lékaře, o naše zdravotníky, o ten personál, který bohužel v České republice každým dnem ubývá, protože buďto jsou již nyní covid pozitivní, anebo jsou v karanténách.

Takže vás všechny prosím o podporu tohoto návrhu. Za klub občanských demokratů vám mohu říci, že všech 16 přítomných poslanců bude hlasovat pro návrh. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A ten seznam přihlášených s přednostními právy se nám poněkud rozšířil, takže nyní pan místopředseda Fiala, připraví se pan ministr Petříček. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Dovolte, abych zde krátce a stručně shrnul stanovisko hnutí SPD k projednávané věci.

Dnes, na dnešní plánované mimořádné schůzi Sněmovny, se máme vyjádřit k návrhu vlády České republiky na vyslovení souhlasu s pobytem cizích vojsk členských států NATO a Evropské unie za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19 s pomocí vojenských zdravotníků. Není nám jasné v této situaci, proč to vláda České republiky hodlá prosazovat tímto způsobem, tedy způsobem jako pobyt cizích vojsk na území České republiky. Nemáme informace, proč to neřeší standardní cestou, pomocí civilních specialistů a odborníků.

Každá ruka je dobrá a je potřeba za všechny nabídky pomoci poděkovat. I my samozřejmě děkujeme. Nebudeme ale souhlasit s návrhem tohoto projednání tak, jak je předkládáno touto vládou, protože je to ve Sněmovně navrhováno k hlasování jako souhlas s pobytem cizích vojsk NATO a Evropské unie na našem území, což znamená až 300 cizích vojáků, přičemž kromě 28 amerických zdravotníků mně osobně nejsou známy žádné bližší informace, o jaké vojáky a s jakými úkoly by se mělo jednat. Je to stejné, jako by u nás měla být americká základna, která ale podléhá americkému velení. To je pro SPD naprosto nepřijatelné, a to z jednoho prostého důvodu. SPD dlouhodobě odmítá přítomnost jakékoliv cizí armády na území České republiky.

Jak jsem už řekl ale, i my děkujeme za nabídnutou pomoc, ať nám ji nabídne kdokoliv, a samozřejmě jsme připraveni hlasovat pro jakoukoliv alternativu, která se nebude týkat pobytu cizích vojsk na území České republiky. A proto jsme navrhli usnesení, kterým žádáme vládu České republiky

za prvé, aby v souvislosti s touto nabídkou řešila pomoc vojenských i civilních zdravotníků na našem území výhradně na bilaterální úrovni mezi jednotlivými státy prostřednictvím jednotlivých mezivládních smluv, například je typ smlouvy SOFA, což znamená Status of Forces Agreement. Je to běžná věc, která se ve světě děje, a nemusíme tady schvalovat žádný pobyt cizích vojsk na území České republiky.

Za druhé, aby případný pobyt těchto cizích vojsk na našem území byl pevně ohraničen termínem a skončil nejpozději s ukončením nouzového stavu podle ústavního zákona číslo 110/1998 Sb., o bezpečnosti. Ano, i na pobyt cizích vojsk na našem území samozřejmě máme svoje zákony. A moje předřečnice, paní zpravodajka poslankyně Černochová, prostřednictvím pana předsedajícího říká, že samozřejmě ten pobyt podle situace se může kdykoliv prodloužit, a já si myslím, že to je právě to nebezpečí, a obávám se, že stejně tak jako covidová pandemie, která pravděpodobně v menší či větší míře bude pokračovat, pokračoval by i tento pobyt cizích vojsk na území České republiky.

Za třetí, chceme po vládě, aby jasně stanovila, že po dobu pobytu cizích vojenských zdravotníků na našem území se musí řídit českými zákony. Myslím si, že je to pro nás všechny důležité.

A za čtvrté, to je motivační věc, kdy samozřejmě Česká republika má spoustu lékařů po celém světě, a my bychom si přáli, aby vláda neprodleně použila všechny možné motivační nástroje k tomu, aby se čeští zdravotníci pracující v zahraničí vrátili do České republiky a pomohli nám v boji s koronavirem.

Já si myslím, že všichni jistě cítíte, že ani my se té pomoci nezříkáme jako SPD, pouze chceme vyhovět našemu dlouhodobému politickému programu. Nepodpoříme žádné vojenské základny, vojenské mise ani pobyty cizích vojsk na území České republiky. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já si jako první dovolím upozornit, že pokud vím, tak z hygienických důvodů je aktuálně zakázáno, nebo nedoporučeno, vnášet jídlo do sálu, a seznámím Sněmovnu s dalšími omluvenkami. Paní poslankyně Golasowská se omlouvá z dnešního jednání a stejně tak pan poslanec Sklenák se omlouvá z dnešního jednání na 63. i 62. schůzi - ze zdravotních důvodů.

Než budeme pokračovat v přednostních právech, je zde s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Martínek. Prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji za slovo. Já tedy moc nerozumím panu předřečníkovi, já tady navážu na jeho příspěvek z 23. března, který publikoval na svém facebookovém profilu pan Radim Fiala z SPD: Rusko posílá do Itálie na pomoc proti epidemii koronaviru stovku vojenských epidemiologů a virologů a nějakým rusofobům už praská žluč v těle. - A teď pokračuje hanobením toho, kdo kritizuje tu pomoc z toho Ruska pro Itálii.

Tak teď mi to tedy přijde úplně paradox, když nám tady vlastně USA nabízí pomoc ve formě 28 lékařů, která prostě má zachránit životy českých občanů, a 28 lidí, myslím, beze zbraně nemůže obsadit Českou republiku. A myslím, že máme dostatečně silnou armádu, aby se dokázala bránit. I kdyby tady bylo 300 těch lidí (upozornění na čas), že nás rozhodně neobsadí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan předseda Fiala bude reagovat. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Vážený pane poslanče, jestli jste dobře poslouchal, tak my v SPD jsme tu pomoc neodmítli. Nakonec jsme poděkovali za tu nabídku. A byli bychom rádi, kdyby tady byli. Ale nechceme to hlasovat jako pobyt cizích vojsk na území České republiky. Máme bilaterální smlouvy, kterými jsme schopni to ošetřit, a kdy ti lidé tady můžou být a můžou nám pomáhat. A já si myslím... A dokonce víme, že to lze, že to může udělat i vláda bez Poslanecké sněmovny na základě bilaterálních smluv. Ale samozřejmě potřebuje, aby to bylo, řekněme, transparentnější, aby to schválila Sněmovna. My prostě nechceme schválit pobyt cizích vojsk na území České republiky. Nejsem si jistý, jestli Itálie schvalovala pobyt cizích vojsk na italském území v době, kdy tam ruští zdravotníci byli, jeli pomáhat.

Ale abyste mi rozuměl. I kdyby nám chtěli pomáhat ruští zdravotníci, tak my bychom chtěli, aby se to schvalovalo na základě bilaterálních smluv, a ne jako pobyt cizích vojsk na území České republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Děkuji za dodržení času. Nyní se přihlásil s faktickou poznámkou znovu poslanec Martínek. Poté paní zpravodajka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Já jenom krátce. Asi to potvrdí pan ministr, že jednodušší cesta, rychlejší cesta k pomoci v této krizové situaci asi není, nebo bylo velmi složité ji hledat. Asi nemůžeme soukromým osobám nařizovat, aby někam jely. Tady je trošku armádní situace, armádní stav trošku jinak. Za sebe chci jenom říct, že tuto pomoc vítám , jsem rád, že nám spojenci tuto pomoc nabídli, a doopravdy nechápu někoho, kdo pro to nebude hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní paní zpravodajka s faktickou poznámkou. Poté je přihlášen s přednostním právem pan ministr.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Já jenom možná kratičký exkurz do naší Ústavy. Ten článek 43 je jasný. Jiná možnost není. S panem ministrem jsme vlastně ve středu v noci, když mi to volal a svolávali jsme výbor, tak jsme zvažovali všechny varianty, včetně toho ustanovení, které tam teď už jde za vládou. Ale tam jsou živelní pohromy. Což tohle to živelní pohroma není, takže ten výklad tady není možné uplatnit. Zvažovali jsme, jak by to bylo v případě cvičení, protože skutečně ty naše dvě gardy společně cvičí. Ale tam zase ta americká strana by musela rozhodovat ve svých jakoby orgánech o tom, že by vysílala vojáky na cvičení. Takže nechceme tahat kočku za ocas. Šli jsme tou nejčistší formou jak ze strany vlády, tak ze strany našeho výboru pro obranu. A ta nejčistší forma, kterou nemůže nikdo zpochybňovat, je právě ten článek 43.

Není pravda, co tady říkal předseda klubu SPD Fiala. Já jsem neříkala, že by se muselo něco prodlužovat. Ten návrh, to usnesení výboru pro obranu, zní: "Do 90 dnů." Do 90 dnů. Pokud by pan ministr v tomto čase přišel s návrhem, že chce další prodloužení, tak znova si budeme absolvovat tuto stojedničkovou proceduru - obě komory, oba výbory.

Tady skutečně o nic Sněmovna nepřichází. Já jsem zmiňovala pouze ten svůj návrh změny zákona, který tady někde tři roky leží, který kdyby platil, tak jsme si vlastně ušetřili stojedničku, schvalovala to právě ta vláda, tak jak - (Upozornění na čas. Poslankyně se otáčí k předsedajícímu a mimo mikrofon říká: "Já jsem vystupovala s přednostním právem.")

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: S přednostním právem přihlášena spousta jiných věcí. To se plete s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Jana Černochová: Dobře. Myslím, že jsem kolegovi všechno snad vysvětlila.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Hlásí se ještě poslankyně Válková s faktickou poznámkou, předpokládám k nějaké reakci. Prosím, dvě minuty.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Je to jenom faktická poznámka a ulehčila mi to předřečnice. Jenom potvrzuji, že je to nejopatrnější a nejbezpečnější ústavně konformní forma, způsob vyjádření toho usnesení, a doporučuji ho v této podobě přijmout. Řekla to, co jsem chtěla říci i já. Já jenom potvrzuji, tam opravdu bylo: do 90 dnů. V případě, že by se to mělo překročit byť i o jeden den, tak se musí znovu tato procedura zopakovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní se tedy vrátíme zpět do rozpravy a s přednostním právem vystoupí pan ministr zahraničních věcí Petříček. Prosím.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolil bych si také požádat o podporu tohoto materiálu, o podporu návrhu na vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků členských států NATO nebo EU za účelem zvládání pandemie. Jsem přesvědčen, že v této kritické situaci, kdy mohou být ohroženy životy našich spoluobčanů, je povinností vlády, respektive státu jako celku, jednat a urychleně přijmout potřebná opatření k jejich ochraně. V tomto smyslu se nakonec vyslovila i komise OSN pro mezinárodní právo ve svých článcích o ochraně osob pro případ katastrof, kde konstatovala povinnost dotčeného státu požádat o cizí pomoc, pokud určitá pohroma zjevně překročí kapacity daného státu ji zvládat. A obávám se, že tento scénář může nastat. A i proto vláda takto postupuje.

Krátce bych se ještě zaměřil na otázky statutu samotného. Chtěl bych uvést, že příprava tohoto materiálu byla jak pro Ministerstvo zahraničních věcí, i pro naše kolegy z Ministerstva obrany do značné míry novum pro Českou republiku, neboť Česká republika v posledních letech spíše vojenské zdravotníky či záchranářské týmy vysílala, než aby je přijímala na svém území. V této souvislosti jsme se zamýšleli skutečně nad tím, zda vůbec nabízení vojenští zdravotníci ze zahraničí, kteří na našem území nebudou ozbrojeni, nebudou tvořit samostatnou vojenskou jednotku a mají plnit pouze podpůrnou úlohu našim lékařům, vůbec spadají pod pojem "ozbrojené síly jiného státu", jak je používán v článcích 39 až 43 Ústavy. Ve snaze právě vyhnout se případným pochybnostem o právním statutu a právním základu pro jejich působení na našem území jsme se nakonec s kolegy z Ministerstva obrany rozhodli pro ústavně rigorózní řešení. Jak již bylo řečeno předřečnicemi, skutečně opatrné řešení a souhlas s pobytem těchto vojenských zdravotníků podřídili stejnému způsobu schvalování jako pobyt jakýchkoli jiných ozbrojených sil cizích států na našem území. A učinili jsme tak i s cílem umožnit Parlamentu se k této věci vyslovit.

Rád bych také v této souvislosti připomněl, pokud se odkazujeme na nějaké bilaterální úmluvy, tak naše Aliance má od roku 1951 takzvanou Dohodu mezi smluvními stranami Severoatlantické smlouvy o statusu jejich ozbrojených sil, tudíž existuje. Není to SOFA, jak zmiňoval předseda Fiala. Toto je ošetřeno a je na to myšleno. A myslím, že jako členové Severoatlantické aliance bychom měli přednostně využívat mechanismů, které nám naše spojenectví dává.

Na závěr bych rád požádal i jménem Ministerstva zahraničních věcí o podporu, o vyjádření souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků členských států NATO a EU v ČR. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Požádám o větší klid v sále. Seznámím sněmovnu s další omluvenkou. Poslanec Pávek se nám omlouvá od 15 hodin z pracovních důvodů.

Nyní mám s přednostním právem přihlášeného poslance Bartoška, poté pan předseda Rakušan. Prosím. A prosím klid v sále. (Takřka bez odezvy.)

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dnes bude Poslanecká sněmovna hlasovat o přijetí až 300 vojenských zdravotníků ze států NATO, případně Evropské unie. A není to poprvé, kdy nám byla poskytnuta pomoc v průběhu této covidové krize ze strany spojenců. Tato pomoc, jenom pro pořádek -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já vás přeruším a požádám vaše kolegy a kolegyně, zejména v levé části sálu, zdali by ty debaty nemohli přesunout mimo jednací sál. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jan Bartošek: Pro pořádek chci zde říct, že se bude jednat o pomoc lékařů a zdravotních sester, zdravotnického personálu, kteří zde budou na našem území bez zbraní, s jasným mandátem, s jasně definovaným počtem a s omezeným časem pomoci.

Ohledně vzájemné pomoci v rámci Severoatlantické aliance, NATO, je třeba říct, že již v březnu Ministerstvo obrany využilo aliančního projektu SALIS, v jehož rámci má členská země NATO v případě krize k dispozici velkokapacitní letoun Antonov 124 Ruslan. A právě tento letoun přepravil miliony roušek a dalších ochranných prostředků. A využít tohoto velkokapacitního letadla jsme mohli jenom díky tomu, že jsme součástí Severoatlantické aliance.

Jsem velice rád, že v tomto případě mezinárodní pomoci se nenaplňuje přísloví, že jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. Protože kromě nynějšího příjezdu vojáků, zejména amerických a vojenských zdravotníků, nám svoji pomoc v minulých dnech nabídlo nezištně také Německo, Rumunsko, Maďarsko a další země Evropské unie, také spojenci. Ve chvíli, kdy naši spojenci ani na okamžik neváhají a jdou nám pomoct, nelze nevzpomenout minulé chování české vlády. Premiér Babiš populisticky vykřikoval, že chce české zájmy hájit v Bruselu tvrdě a nekompromisně, čili že nám nikdo nemá co mluvit do toho, na co použijeme evropské dotace. Již v průběhu nynější krize navíc hrozil zablokováním unijního plánu na podporu oživení Evropy. Stejně tak nelze zapomenout na nemístné jednání hejtmanky Jermanové za ANO, která obvinila Německo, že zadrželo kamion se zdravotnickými pomůckami pro Českou republiku. A kriticky by šlo jistě diskutovat i o tom, zda bylo správné odmítnout Italům poskytnutí naší armádní zdravotní pomoci.

Chci, abychom dnes hlasovali odpovědně. Za poslanecký klub KDU-ČSL mohu říct, že podpoříme přijetí těchto zdravotníků a lékařů. Ale zodpovědné hlasování, a to mluvím k vám, kolegyně a kolegové především z koalice, také znamená plně si uvědomit, že solidarita není jednosměrnou ulicí. Přijetí pomoci od našich spojenců je současně také naším závazkem. Již nikdy by podobně drzé a neomalené výroky na adresu našich spojenců, ať už je to NATO, nebo především členské státy Evropské unie, neměly zaznívat z úst vládních představitelů této země. Musíme si být vědomi toho, že tak jak je nyní pomáháno nám, a je to nezištně, musíme pomoci nezištně v budoucnu i my, protože v tom spočívá princip spojenectví. A také v neposlední řadě chci upozornit na to, že opravdoví spojenci plní závazky, které si navzájem dali. Pokud se vláda zaváže v rámci NATO k navyšování obranného rozpočtu, nemůže tento závazek házet do koše. Chci zde konstatovat, že bude-li se KDU-ČSL opět v budoucnu podílet na vládě, bude to zodpovědná spojenecká politika, která bude jednou z priorit KDU-ČSL.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A jako další s přednostním právem v rozpravě vystoupí pan předseda Rakušan.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, chtěl bych nejdříve jménem hnutí STAN poděkovat všem těm, kteří v nelehké chvíli České republice byli ochotni nabídnout pomoc. Ukázali nám jednu důležitou věc, kterou vždycky oceníme právě ve chvíli, kdy nám není dobře, kdy jsme ve svízelné situaci. Ukázali nám, že nejsme sami, a v mnohém nám udělili doslova a do písmene lekci solidarity.

Odmítám vést technicistní debatu o tom, v jakém režimu schvalujeme přítomnost 28 lékařů na území České republiky. Zdůrazňuji 28 lékařů, odborníků, kteří přicházejí pomoci našim lékařům, kteří se dostávají doslova a do písmene na hranu psychického a fyzického vyčerpání. Ukazuje se, do jakého civilizačního okruhu patříme. Ukazuje se, že patříme do světa, kde je pomoc věcí přirozenou, kde je přirozeností, kde je něčím zcela normálním. A byl bych moc rád, kdyby si i naše vláda, naši lidé, celá Česká republika z této velkorysosti, kterou nám okolní svět teď prokazuje, vzala velké ponaučení a byli jsme do budoucna schopni stejně velkoryse bez diskusí a bez dlouhého otálení našim spojencům - a slovo spojenci zdůrazňuji - pomoci.

Je dobré si uvědomit, že máme přátele, protože přátele poznáme v nouzi. Ale přátelský vztah nikdy nemůže fungovat jednostranně, pouze spoléhat na to, že nám někdo pomůže. Tu pomoc musíme být schopni oplatit. Potom je to totiž opravdové přátelství, a nikoli vypočítavost. Potom je to spojenectví, které od nás naši partneři samozřejmě očekávají. Je dobré vědět a vidět jasný důkaz toho, proč je dobré patřit mezi země, které jsou členy Severoatlantické aliance a Evropské unie. Konečně se ukazuje, že všechny ty akademické diskuse o výhodnosti našeho členství jsou opravdu pouze tlacháním. Teď se ukazuje pravý smysl spojenectví.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byla poslední přihláška s přednostním právem, kterou eviduji, takže se přesuneme k běžným přihláškám. Nyní pan poslanec Bojko. Připraví se pan poslanec Pawlas. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Bojko: Dobrý den, vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové. Chtěl bych vyjádřit stanovisko nezařazených poslanců z hnutí Jednotných, a to je, že my tohle nepodpoříme, protože jsem přesvědčen, že náš stát má rezervy a nepotřebuje pomoc vojsk NATO. Takovou nezištnou pomoc, jak tady hovořil můj předřečník kolega Rakušan, jsme už zažili, já jsem ji zažil taky. Nakonec tu armádu musel vyprovodit Michael Kocáb. A já bych byl nerad, abychom ho museli za dvacet let exhumovat, aby vyhnal další armádu.

Za mě jednoznačně máme rezervy v tom, neustále se tu dlouhé roky hovoří o tom, že lékaři, kteří u nás vystudují na doktory, odcházejí, aniž by to splatili téhle republice, odcházejí do ciziny. Jenom tu o tom mluvíme. Mluví se tu o tom minimálně deset let, co si pamatuji jednání Sněmovny, a nikdo s tím nic neudělal. Tak povolejme tyhle lékaře z ciziny, ať nám splatí dluh.

Další věc. Máme spoustu lékařů. Nemám nic proti Lékařům bez hranic, kteří se starají o nemocné v Africe, v Jižní Americe a tak dále. Ale povolejme ty, kteří operují ve Středozemním moři, u libyjských břehů a vozí nám tu nemocné covidem prokazatelně. Tyhle bych povolal do zbraně.

Další věc. Kde jsou ty obrovské rezervy? Jenom u nás v ostravských nemocnicích mám podněty od personálu, že spousta sestřiček a personálu, hlavně ti mladí, jsou doma buď v karanténě, nebo na ošetřovném a jsou povolávány důchodkyně. Takže za mě neotevřít ten první stupeň je špatné rozhodnutí, protože ti lidé jsou většinou bezpříznakoví, jsou doma v karanténě a nemůžou svoji práci vykonávat.

A jestliže tady někdo říkal, že ta pomoc je nezištná, tak já na to nevěřím. Já jsem jednoznačně přesvědčen, že to je takový morální tlak na nás, abychom za pár let s pokorou přiznali: vy jste nám pomohli, tak my vám tedy tu základnu NATO nebo ten radar v Brdech, my vám na to kývneme. Tak to je asi ode mě. To je můj názor.

Protože už jsem o tom mluvil, když jsem interpeloval pana ministra zdravotnictví Prymulu. Když si vezmete tu covidovou mapu, tak každý, kdo se na to podívá, musí pochopit, že je něco špatně, když v zemích, kde je nulová hygiena, v miliardových destinacích, jako je Pákistán, Afghánistán, Indonésie, Afrika - a tam jako by covid nebyl? Už osm týdnů se nedozvíte ze statistického úřadu počet mrtvých, kdysi to každý týden bylo zveřejněno. A ty statistiky předtím ukazovaly, že ten počet mrtvých, i když někteří umřeli s covidem, byl menší než loni. Takže kdo záměrně tají ty informace a proč? Dneska mně připadá, že CNN, Prima NEWS, to je hlásná trouba vlády, protože to je každý den - rekord, rekord, rekord, počet mrtvých - rekord, ten herec zemřel s covidem, přitom měl tři infarkty, dvě mozkové mrtvice, ale zemřel, podlehl koronaviru. Takže za mě to je jenom taková špinavá propaganda, co se týče tady toho.

A interpeloval jsem i ohledně Běloruska. Pan ministr mi řekl, že zřejmě ty informace do toho systému nejsou pravdivé. Ale já jsem přesvědčen, že kdyby někdo tajil počty zemřelých a nemocných, že by to určitě vyšlo najevo, protože i v tom Bělorusku operuje naše tajná služba.

A co mě úplně nejvíc vytáčí a lidi mi kvůli tomu volají a píšou, je počet - deset lidí na pohřbech. Já si to nedovedu představit. Můj tatínek zemřel v únoru, byl z deseti sourozenců, my máme pět dětí, sedm vnoučat. Jak bych to asi řešil, koho bych vybral na ten pohřeb, koho bych odsunul? To je prostě špatné rozhodnutí. Přitom máme plné supermarkety lidí. Další špatné rozhodnutí - zavřít v neděli obchody. Já osobně bych zavřel klidně i v sobotu, ale v dnešní době to je špatné rozhodnutí, protože běžte dneska v sobotu dopoledne do supermarketu, tak do sebe narážíte košíkama. Já osobně nakupuju večer v osm hodin, to je nejlepší a nejjednodušší. Ale zavřít neděle je špatně. Tak to je jedna věc.

A ještě bych chtěl říct, že ty odklady těch operací jsou taky špatně. Protože když to vezmu jenom ze svého hlediska, když jsem čekal na tu první operaci s artrózou čtvrtého stupně, ten, kdo to zažil, tak ví, jaká je to neskutečná bolest, a teď si vezměte, že kdybych měl tu operaci naplánovanou na březen a oni by mi řekli bohužel, pane Bojko, musíme to odložit, za půl roku. To už fakt nemůžete chodit, chodíte o berlích, trpíte i přes den, půlroku budete trpět dále, a zas vám tu operaci odloží. A to nemluvím o tom, že jsou zakázané návštěvy v těch nemocnicích, předtím to byly tři měsíce. Ti starouškové, seniorové, neskutečně strádají psychicky. A stoupá počet sebevražd. Takže za mě takhle úplně uzavřít, nemoci navštívit ty svoje nejbližší, je opravdu špatně.

Takže my to nepodpoříme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Dovolím si podotknout, že nouzový stav bychom měli projednávat v pátek. A pan poslanec Válek chce reagovat s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já se omlouvám a jenom velice stručně. Strašně děkuji kolegům, že sem přijdou pomoct. Já jsem připraven kdykoli přijít pomoct jim.

A prostřednictvím pana předsedajícího k panu poslanci - mlčeti zlato. (Ozývá se smích a potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní budeme pokračovat v rozpravě. Pan poslanec Pawlas, připraví se pan poslanec Luzar. Prosím.

 

Poslanec Daniel Pawlas: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se také vyjádřil k tomuto vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků Severoatlantické aliance a Evropské unie na území České republiky.

Jak poslouchám své předřečníky, tak se to opět posunuje spíš k politikaření, neboť ta podstatná myšlenka, že jde o lidské životy, jako by se pomalu z tohoto sálu vytrácela, což je špatně. Určitě je potřeba poprosit o pomoc naše spoluobčany v zahraničí, jak už bylo řečeno, zdravotníky, kteří vystudovali v České republice. A byla ta výzva učiněna, bohužel s malým ohlasem. Možná by stálo za to znovu vyzvat české zdravotníky, kteří v současné době pracují po světě, aby se vrátili pomoct v nelehké situaci České republice. Na druhou stranu chápu, že se musíme obrátit i na okolní země a požádat je o pomoc, protože skutečně stav v České republice není dobrý, je tristní, je zoufalý a jsme prakticky nejhorší na světě.

Můj dotaz spíš směřuje k tomu, že pokud chceme využít členských zemí Severoatlantické aliance a Evropské unie, proč si zavíráme dveře u dalších zemí. Proč nevyužijeme zemí, které jsou členy Rady bezpečnosti nebo jsou přímo členy OSN, protože je spousta zemí, které můžou nabídnout pomoc České republice a nejsou členy Evropské unie a Severoatlantické aliance. Budu jmenovat např. ruské zdravotníky, kteří pomáhali v Itálii, nebo kubánské zdravotníky, kteří přímo mají dobré zkušenosti s plicními chorobami, a ať se nám to může líbit, nebo nelíbit, tak patří v tomto oboru ke špičce ve světě. A určitě lékaři v tomto sále budou se mnou souhlasit, byť se to někomu nemusí líbit, že i na Kubě jsou úspěšní ve vývoji vakcín a přímo plicní obor je na Kubě na vysoké úrovni, mají preparáty na léčbu rakoviny plicních nemocí, takže jsou v tomto oboru na špičce ve světě. A proto si myslím, že bychom měli tento mandát rozšířit nejen na země Severoatlantické aliance a Evropské unie, ale také na země OSN, protože, znovu opakuji, nebraňme se pomoci, kterou nám nabízejí i země, které nejsou členy těchto dvou uskupení.

Myslím si, že můj kolega Luzar bude v tomto smyslu navrhovat i usnesení, a já bych se přimlouval, abychom tento mandát rozšířili, nebáli se toho a využili té nabídky, která ze světa přichází. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A jako poslední je v obecné rozpravě přihlášen pan poslanec Luzar. Já požádám sál o větší klid. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vážení členové vlády, dovolte mi, abych navázal na slova svého předřečníka a zmínil dva okruhy věcí, které považuji za podstatné, a tím vůbec nechci zpochybňovat iniciativu, která tady je předložena.

Předkladatelka, nebo zástupce předkladatele, ctěná kolegyně paní Černochová, vaším prostřednictvím, tady zmínila tu iniciativu, jak vznikla, jak byla inspirována. A upozornila na to, že to bylo hlavně osobním jednáním a vztahy, které jsou vytvořeny mezi členy české armády a americké národní gardy, které vedly k tomu, že se tady objevila tato žádost. Usnesení, které je nám předkládáno, ale hovoří o vojenském pobytu zdravotníků členských států organizace Severoatlantické smlouvy anebo Evropské unie.

Když se zaměřím na organizaci Severoatlantické smlouvy, chtěl bych upozornit, a teď to není, že bych byl třeba i proti, ale upozornit na to, že zmiňovaná v úvodním slově domobrana není z pohledu našeho práva vojenským zdravotníkem. Národní garda, národní domobrana, oni to mají rozděleno a podléhají podle výkladu, který používáte. Když se podíváte do Wikipedie, najdete tam jasnou definici, že obě dvě možnosti jsou možné. Co je tam ale také důležité, je, že podléhají dvojímu velení. Velení guvernéra státu a potom federálních orgánů. Jestli tito lékaři vyjedou z té Nebrasky, zmiňované jako příklad, jako civilisté i se souhlasem guvernéra, tak přiletí tady, ale nebudou vojenskou jednotkou Severoatlantické aliance, budou pouze národním svazkem toho státu, který je vyslal. Aby mohli de iure být uplatněni, měli by být vysláni prezidentem Spojených států amerických, který je druhou osobou, která může velet národní gardě. Na to chci upozornit, že to není standardní vojenská jednotka, tak jak bychom ji vnímali v kterémkoli jiném státě.

Kdyby to byli američtí vojáci na základně v Německu, lékaři, kteří sem budou převeleni na pomoc, potom tento článek je perfektní a přesně tak odpovídá tomu, v jaké pozici by tady byli. Jestliže ale vyjedou tito vojáci národní gardy, tak budou v České republice, když tento zákon přijmeme tak, jak je, v rovině turistů. Na to chci upozornit. Maximálně záchranářů, stejně jako my jako Česká republika vysíláme oddíl záchranářů spadající pod Hasičský záchranný sbor a další jednotky do zahraničí na pomoc v živelních katastrofách. Taky je nevysíláme jako vojenskou jednotku. Proto ani ty státy, které je přijímají, takhle k tomu nemusí přistupovat. Tady považuji toto za určitý nedostatek narychlo šitého usnesení, které takhle staví tyto občany cizích států, kteří nejsou v činné vojenské službě, upozorňuji, protože z definice národní gardy oni jsou civilisté a podléhají pouze výzvě svého guvernéra, aby se aktivně účastnili. Jsou to vysloužilí vojáci, jakoby zálohy. A tady z tohoto pohledu nesplňují definici usnesení tak, jak je nám předložena. To je jedna rovina této záležitosti.

Druhá rovina, o které se tady již zmínil kolega předřečník, je to omezení. Tady se ústy představitelů politických stran hovořilo o tom, že by se tu nemělo politikařit. Že se jedná o zdraví občanů. Ano, plně souhlasím. Pokud se jedná o zdraví občanů, neměli bychom ale omezovat pomoc pouze na vyhraněné státy Severoatlantické aliance a Evropské unie. Shodneme se, kolegyně a kolegové, na tom, že přišla-li by nabídka, a třeba z toho zmiňovaného Ruska, že sem pošlou ruské lékaře, že bychom k této pomoci měli přistoupit úplně stejně, jako je to nabídka třeba Itálie, třeba Spojených států amerických nebo třeba Velké Británie.

Pokud se na tomto shodneme, že každá pomocná ruka je dobrá, potom bychom také měli usnesení, které máme tady předloženo, změnit a nechat ho ve znění: "K návrhu vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků členských států OSN v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19, a to na dobu 90 dnů."

Tento kompromisní návrh, který předkládáme, splňuje veškeré podmínky toho, o čem hovořím. Umožňuje kterémukoliv státu, členskému státu, OSN vyslat s naším souhlasem své vojáky dle našich potřeb, aby se mohli zúčastnit pomoci, pokud tuto pomoc budeme potřebovat. Já si myslím, že pokud opravdu nechceme politikařit - a věřím, že v tomto sále je drtivá většina lidí, která si uvědomuje, že může nastat situace, kdy nebudeme mít lékaře třeba do záložních nemocnic, které se teď budují, že může být situace, kdy i naše armáda bude v úzkých a bude potřebovat pomoc -, tak bychom tuto pomoc měli přijmout od všech, kteří jsou ji ochotni nabídnout, a neměli bychom to omezovat pouze na státy v současném usnesení jmenované, ale na všechny státy, se kterými jsme schopni spolupracovat, tzn. členské státy OSN. V tomto duchu si také dovolím navrhnout v podrobné rozpravě toto usnesení a přihlásit se jménem klubu KSČM k jeho znění.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, ano, návrh je potom potřeba načíst v podrobné rozpravě.

Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Vondrák. Poté se mi hlásila paní zpravodajka Černochová s faktickou poznámkou. Tak prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré odpoledne, dámy a pánové. V Moravskoslezském kraji je 10 až 15 % zdravotníků nakažených a nemůžou vykonávat svou funkci. Chtěl bych požádat všechny extremistické strany, které tady hovoří o výsadku vojenském, aby pochopili, že nám chybí lidé a ty musíme nějakým způsobem sem dostat. A já jsem rád, že nám tady jsou ochotni pomoci. Takže prosím vás, tahle diskuse mi připadá naprosto směšná! Děkuji a jsem rád za to, že tady budeme mít odborníky, kteří to pomůžou našim zdravotníkům zvládnout. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní paní zpravodajka, předpokládám s faktickou poznámkou. Nicméně je poslední, takže to klidně může protáhnout. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Já jsem chtěla reagovat na pana kolegu poslance Luzara vaším prostřednictvím. Jednak tady bylo řečeno, že v návrhu usnesení je do počtu 300 osob. Z obou gard by mělo přijet něco kolem - pane ministře, 30 osob, je to tak? Takže tady skutečně rezerva je i pro ostatní země v rámci Severoatlantické aliance. Ne pouze z USA. Stejně tak je tady rezerva pro země z Evropské unie.

A k tomu druhému, co tady kolega zmiňoval, že snad guvernér Texasu to neodsouhlasil - není to pravda! Texaská Národní garda je zapojena do zvládání epidemie COVID-19 od samého počátku, a to velmi intenzivně. Texaský guvernér aktivoval gardu již 17. března, aby podpořila zvládání boje proti COVID-19. Takže ta debata mi přijde, že se trošku točíme v kruhu. Všechno to, co tady dneska projednáváme, splňuje náležitosti obou stran. To znamená, jak té strany, která vysílá, tak pokud přijmeme my a ve čtvrtek Senát, tak bude splněno vše z Ústavy, co má dělat strana, která vojenské zdravotníky přijímá. Bude to zcela lege artis.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, a pokud se již nikdo další nehlásí do všeobecné rozpravy v tuto chvíli, tak všeobecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo po všeobecné rozpravě. Pokud tomu tak není, tak přistoupíme k rozpravě podrobné a jako první je přihlášen pan poslanec Luzar, poté vidím pana předsedu Fialu. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Já v rámci objasnění toho návrhu si dovolím reagovat, v čem spatřuji ten problém. Ano, guvernér státu Texas aktivoval národní gardu na území státu Texas, ale stoprocentně, stoprocentně ji neaktivoval na působení v zahraničí, mimo hranice státu Texas. To může udělat pouze prezident Spojených států amerických. Jestliže nemáme souhlas prezidenta Spojených států amerických s působením národní gardy státu Texas na našem území, tak to není lege artis. Není to v pořádku. To je první rovina. A ano, oni můžou dobrovolně odjet, samozřejmě, my je tady přivítáme, budeme velice rádi. Můžeme je dokonce podle tohoto návrhu zařadit a chovat se k nim jako k vojenské jednotce. Ale z pohledu práva Spojených států to takhle bude. Ale já to nezpochybňuji. Já vítám, že přijedou lékaři nám pomoci, znovu to chci zopakovat, a proto navrhujeme, abychom přijali všechny lékaře, vojenské lékaře s patřičnou úrovní a úctou, když přijedou.

Jinými slovy, já bych rád, aby to usnesení znělo takhle a přihlašuji se k němu jménem klubu KSČM. "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s pobytem vojenských zdravotníků členských států OSN v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19, a to na dobu 90 dnů."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a poprosím potom o předání návrhu písemně ideálně zpravodajce, případně i sem. A jako další je přihlášen pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Na začátek ještě mi dovolte, abych pro všechny zopakoval, že i SPD vítá jakékoli zdravotníky, i vojenské, jenom to nechce hlasovat jako pobyt cizích vojsk na území České republiky, a lze to řešit i jinou cestou.

Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky

za prvé, aby v souvislosti s touto nabídkou řešila pomoc vojenských i civilních zdravotníků na našem území výhradně na bilaterální úrovni mezi jednotlivými státy prostřednictvím jednotlivých mezivládních smluv, například tzv. smlouvy SOFA neboli Status of Forces Agreement;

za druhé, aby případný pobyt těchto cizích vojsk na našem území byl pevně ohraničen termínem a skončil nejpozději s ukončením nouzového stavu podle ústavního zákona číslo 110/1998 Sb., o bezpečnosti;

za třetí, aby jasně smluvně stanovila, že po dobu pobytu cizích vojenských zdravotníků na našem území se musí řídit českými zákony;

Za čtvrté, aby neprodleně použila všechny možné motivační nástroje k tomu, aby se čeští zdravotníci pracující v zahraničí vrátili do České republiky pomoci v boji s koronavirem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji. Děkuji za doručení písemného návrhu alespoň zpravodajce. A musím se zeptat, jestli je to navrhováno jako alternativní návrh, nebo jako doprovodné usnesení. Jako alternativní návrh, takže je to protinávrh. Dobře, děkuji.

A nyní paní zpravodajka, jestli potřebujeme načíst usnesení, jak bylo doručeno z výboru.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Jak jsem říkala při svém úvodním slovu zpravodajky, je zde usnesení, které schválil výbor pro obranu v pátek, a navrhuji tedy, aby Poslanecká sněmovna schválila usnesení doporučené výborem pro obranu, které jsem přednesla v rámci své zpravodajské zprávy, tedy aby vyslovila souhlas s pobytem vojenských zdravotníků členských států Organizace Severoatlantické smlouvy - a lomeno - nebo Evropské unie v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19, a to na dobu do 90 dnů.

Zároveň, pane místopředsedo, v souladu s usnesením výboru pro obranu také doporučuji schválit doprovodné usnesení tohoto typu: "Poslanecká sněmovna děkuje všem příslušníkům Armády České republiky, kteří se podílejí na řešení pandemie koronaviru, za jejich nasazení."

Navrhuji, abychom o těchto usneseních hlasovali zvlášť. Zároveň jsou tady dva protinávrhy. Jeden, protinávrh pana předsedy SPD Fialy, druhý, protinávrh pana místopředsedy klubu KSČM Leo Luzara. Já bych jenom chtěla ctěným kolegyním a kolegům připomenout, že jsme v článku 43 Ústavy České republiky, a je tedy nutné, aby usnesení, o kterých budou hlasovat obě komory Parlamentu, jak ta naše, tak Senát, byla identická, protože to je vlastně ústavní náležitost, kdy usnesení musí být shodná. Takže tady nechci nijak zpochybňovat právo kolegů předložit pozměňovací návrhy, ale jenom upozorňuji na to, že v případě, že by prošel některý z pozměňovacích návrhů, tak se celý ten proces zdrží, protože by museli vlastně jak v Senátu, tak, předpokládám, i na vládě prodiskutovat ty změněné parametry, protože to musí být vždy identické.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Pokud se již nikdo další v tuto chvíli do podrobné rozpravy nehlásí, tak podrobnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova ze strany ministra nebo zpravodajky? Není tomu tak. V tom případě bychom nyní měli hlasovat o návrzích, nicméně vzhledem k tomu, jak je ta věc teď trošku zamotaná, bych si požádal o pauzu aspoň tři minuty na pořadu k proceduře, protože tam máme návrhy, které vyžadují stojedničkovou většinu, a návrhy, které potenciálně nevyžadují. Děkuji.

Takže pokračovat budeme v 15.17 hodin. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno od 15.14 do 15.17 hodin. Předsedající prodloužil pauzu do 15.20 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 15.20 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, já vám děkuji za trpělivost. Budeme pokračovat. Prosím o klid v sále a prosím paní zpravodajku, aby nás seznámila s návrhem procedury, tak jak jsme tady k němu dospěli. Prosím, abyste se usadili ve svých lavicích. Jestli už je dostatečný klid, můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Dámy a pánové, my jsme si potřebovali vyjasnit s jedním z navrhovatelů, protože to usnesení vlastně bylo adresováno vládě, takže to usnesení, které tady navrhoval pan předseda SPD Fiala, bychom hlasovali až jako doplňkové usnesení, nikoli jako protinávrh, který by byl k návrhu, kterým vám byl doručen a řádně schválen výborem pro obranu.

Návrh pana poslance Luzara je protinávrhem, takže bych navrhovala, abychom nejprve hlasovali ten protinávrh pana poslance Luzara, který víceméně je stejný jako návrh výboru pro obranu, ale rozšiřuje to usnesení o členské státy OSN. (Hluk v sále.) A jestli tedy správně tady přečtu škrabopis pana kolegy Luzara, tak by to znělo: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s pobytem vojenských zdravotníků členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a - lomeno nebo - Evropské unie a též členských států OSN -" (Předsedající: Paní poslankyně, já mám pocit, že to...) "- v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19, a to na dobu do 90 dnů." Toto je protinávrh poslance Luzara.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan poslanec Luzar to asi upřesní. Já mám pocit, že to znělo trošku jinak. (Poslankyně Černochová mimo mikrofon: Já to čtu z toho.)

 

Poslanec Leo Luzar: Já se omlouvám. Ten návrh je škrabopisně, tak se omlouvám. Mělo být, ten návrh zní - já si dovolím ho ještě jednou přecitovat: ... vyslovuje souhlas s pobytem vojenských zdravotníků členských států OSN v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19 - čárka - a to na dobu do 90 dnů - tečka.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji, to by byl tento návrh. Další bychom hlasovali který návrh?

 

Poslankyně Jana Černochová: Další bychom hlasovali návrh výboru pro obranu, který jsem vám četla v obecné rozpravě, a i jsem se na něj odkázala v rozpravě podrobné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, děkuji. A dále bychom hlasovali jak?

 

Poslankyně Jana Černochová: Dále bychom hlasovali doplňkový návrh výboru pro obranu, který se vztahuje k tomu poděkování příslušníkům Armády České republiky, a následně bychom per partes hlasovali ten návrh doplňkového usnesení, který navrhuje pan předseda SPD Fiala.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, jestli je tedy souhlas na této proceduře, já to zopakuji. Jako první bychom hlasovali ústavní většinou, to znamená, většinou 101 poslanců, a to nejdříve protinávrh pana poslance Luzara, poté původní návrh výboru, tak jak ho máte ve sněmovním tisku - teď ať to nespletu - 1063/3, poté by se v případě, že jeden z těchto návrhů projde, hlasovala doprovodná usnesení, a to nejdříve doprovodné usnesení z výboru, tak jak je ve sněmovním tisku 1063/2, a poté po jednotlivých bodech návrhy z klubu SPD, doprovodná usnesení.

 

Poslankyně Jana Černochová: Pokud pan Fiala chce per partes. Já jsem myslela per partes doplňkové usnesení samostatně moje a pana Fialy. Ale jestli pan Fiala to chce hlasovat en bloc, tak bych navrhovala hlasovat usnesení pana Fialy nikoli per partes, ale -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře. Požaduje někdo hlasování, návrh SPD po bodech? (Hlasy z pléna.) Po bodech? (Hlas z pléna: Ano.) Po bodech. Dobře, tak po bodech.

Takže ještě jednou tu proceduru. Nejdříve návrh o přijetí vojsk všech států OSN, poté původní návrh, jak přišel z výboru, o pobytu vojsk, poté návrh doprovodného usnesení výboru, tedy tisk 1063/2, poté návrhy doprovodných usnesení z dílny klubu SPD po jednotlivých bodech. To je návrh procedury, já už jsem -

 

Poslankyně Jana Černochová: Ještě jednou. Nejprve, pane místopředsedo, návrh, který předkládá poslanec Luzar, pak návrh výboru pro obranu. Toto jsou hlasování, která jsou stojedničková. Pak prostá většina, nejprve usnesení výboru, poděkování vojákům, a pak per partes Fiala.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano. Ano, já myslím, že je to srozumitelné, víme, o čem budeme hlasovat, takže já nechám schválil tuto proceduru.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování číslo 4 je přihlášeno 137 poslanců a poslankyň, pro 135, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Já vám děkuji a prosím tedy paní zpravodajku, by nám postupně představovala jednotlivé návrhy.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Nyní tedy hlasujeme o návrhu, který načetl pan poslanec Luzar a který se týká té změny o OSN.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, já myslím, že je to srozumitelné, a nechám hlasovat.

Takže já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování číslo 5 je přihlášeno 138 poslanců a poslankyň, pro 7, proti 41. Návrh nebyl přijat. Prosím tedy další návrh.

 

Poslankyně Jana Černochová: Ano, to je ten návrh, který je výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu, a to, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu vyslovila souhlas s pobytem vojenských zdravotníků členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a - lomeno nebo - Evropské unie v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19, a to na dobu do 90 dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já zahajuji hlasování číslo 6. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 6 je přihlášeno 138 poslanců a poslankyň, pro 122, proti 2. Návrh byl přijat. Já tedy konstatuji, že Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas.

 

A nyní se přesuneme k těm doprovodným usnesením. Prosím první návrh.

 

Poslankyně Jana Černochová: Ano, děkuji. První doprovodné usnesení, které tedy nebude hlasováno kvorem 101, děkuji, zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky děkuje všem příslušníkům Armády České republiky, kteří se podílejí na řešení pandemie koronaviru, za jejich nasazení."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, děkuji. Já zahajuji hlasování číslo 7. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 7 je přihlášeno 137 poslanců a poslankyň, pro 135, proti nikdo. Návrh byl přijat a já prosím další návrhy.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Nyní před námi jsou čtyři návrhy pana předsedy klubu SPD Fialy, které budu číst postupně, protože jsme si řekli, že o nich budeme hlasovat per partes. První:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky - za prvé - aby v souvislosti s touto nabídkou řešila pomoc vojenských i civilních zdravotníků na našem území výhradně na bilaterální úrovni mezi jednotlivými státy prostřednictvím jednotlivých mezivládních smluv, například tzv. SOFA.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zahajuji hlasování číslo 8. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování číslo 8 je přihlášeno 137 poslanců a poslankyň, pro 10, proti 41. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Další návrh pana poslance Fialy je: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby případný pobyt těchto (nápověda posl. Fialy) cizích vojsk - děkuji - na našem území byl pevně ohraničen termínem a skončil nejpozději s ukončením nouzového stavu podle ústavního zákona číslo 110/ 1998 Sb., o bezpečnosti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zahájil jsem hlasování číslo 9. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 9 je přihlášeno 136 poslanců a poslankyň, pro 16, proti 29. Návrh byl zamítnut. Prosím další.

 

Poslankyně Jana Černochová: Další návrh je: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu ČR, aby jasně smluvně stanovila, že po dobu pobytu cizích vojenských zdravotníků na našem území se musí řídit českými zákony.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zahajuji hlasování číslo 10. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování číslo 10 je přihlášeno 137 poslanců a poslankyň, pro 16, proti 2. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Jana Černochová: Poslední návrh ze série návrhů pana předsedy klubu SPD Fialy zní: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu ČR, aby neprodleně použila všechny možné motivační nástroje k tomu, aby se čeští zdravotníci pracující v zahraničí vrátili do ČR pomoci v boji s koronavirem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zahajuji hlasování číslo 11. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 11 je přihlášeno 137 poslanců a poslankyň, pro 22, proti nikdo. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Já mám za to, že to jsou všechny návrhy. Je to tak?

 

Poslankyně Jana Černochová: Ano, pane místopředsedo. Tímto hlasováním jsme vyčerpali všechny návrhy, které zazněly v obou rozpravách.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já vám děkuji. Ještě se hlásí pan místopředseda Luzar s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Dámy a pánové, hlasování dopadlo předvídatelně. Každá ruka je dobrá. Ale uvědomte si, že tím, jak jsme hlasovali, že jsme třeba odmítli pomoc švýcarských vojáků, kteří nejsou součástí ani Aliance, ani Evropské unie, a těchto států, které nejsou, je jich podstatně více, a jejich pomoc jsme odmítli. Bohužel.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a to je tedy vše. Pan předseda Bartošek ještě s přednostním právem, než budu moci zavřít bod. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Jenom krátce. To, co říká předseda Luzar, není pravda a je to lež. A na rovinu, kdo si vzpomene na pomoc Ruska v Itálii v březnu, kdy tam naskákali rozvědčíci GRU a místo vojenské pomoci bylo 80 % nepoužitelných, což sama Itálie řekla, a vojáci se pohybovali v blízkosti základen NATO, to není lékařská pomoc. To je třeba tady říct pro úplnost. Děkuji. (Potlesk poslanců KDU-ČSL a STAN.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan místopředseda Luzar ještě v bodu s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Dovolte mi říci, že tady občané ČR slyšeli, jestli se jedná opravdu o zdravotní lékařskou pomoc, nebo o politiku a mediální prezentaci! Tady nám KDU-ČSL jasně předvedla, že se jednalo pouze a jedině o mediální prezentaci! A to je to základní. Bohužel, stydím se! Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já bych tímto ukončil bod (tisk) číslo 1063, který jsme vyčerpali, a protože jsme tím vyčerpali i pořad 63. schůze, tak já ji tímto končím. Za deset minut budeme pokračovat v přerušené 62. schůzi, takže se tady sejdeme v 15.45 hodin. Děkuji.

 

(Schůze skončila v 15.35 hodin.)

Aktualizováno 9. 12. 2020 v 10:07.




Přihlásit/registrovat se do ISP