(15.30 hodin)
(pokračuje Brabec)

Doufejme, že podobná katastrofa se zase hodně dlouho nestane, ale v každém případě tohle je pro mě poučení, stejně jako záležitost možného využití zákonů o ekologické újmě, už jsem o tom hovořil na začátku, stejně jako celá řada dalších věcí, které si teď momentálně s povodími a s dalšími kolegy probíráme.

Takže já se omlouvám, jestli jsem úplně nevysvětlil nebo neodpověděl na všechno, ale budu to dělat rád v rámci možností, co mi teď momentálně jaksi udává ten prostor, to vyšetřování, budu to dělat v průběhu a věřte, a tím bych to ukončil, že nejvíc mě mrzí, že kolem toho jsou nějaké pochybnosti, a je v mém největším zájmu, znova opakuji, aby byly v rámci možností rozptýleny a aby byly rozptýleny co nejdřív. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka, pan poslanec Blaha.

 

Poslanec Stanislav Blaha: Pane ministře, já jenom bych rád uvedl na pravou míru to, co tady zaznělo, že kdyby se jakési pochybnosti neobjevovaly kolem firmy z holdingu Agrofert, tak že bychom to nechali být. To si myslím, že tak to není. Nikdo z nás ani netvrdí, že jistým původcem toho znečištění je Deza. Ale prostě co byste dělal vy na našem místě v případě takto velké ekologické katastrofy, kdyby ze všech těch firem, které mohly potenciálně řeku otrávit, byla hned v úvodu vyloučena pouze jedna z nich? Navíc její tiskový mluvčí by tvrdil, že s kyanidy nepracuje, přestože ze všech veřejně dostupných informací vyplývá, že pracuje.

A to, jestli si o vás myslím, že něco kryjete, nebo nekryjete, já si to můžu a nemusím myslet. Já jsem tu otázku prostě musel položit, protože mě asi logicky musela napadnout, protože někdo nám tady tvrdí, že Agrofert mu nepatří a že ho neovládá, někdo nám tvrdí, že Deza nepracuje s kyanidy, a samozřejmě také se dá dohledat, kde jste byl zaměstnán předtím, než jste se stal ministrem, takže váš jakýsi zájem na tom se také dá dovozovat. A mě velmi těší, že jste mě ujistil, že vy to máte jinak, že vy samozřejmě postupujete v zájmu České republiky a všech jejích občanů.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S faktickou se přihlásil i pan ministr. Ale můžete mít i přednostní právo, nikdo jiný přihlášen nebyl. Jak chcete.

 

Ministr životního prostředí ČR Richard Brabec Děkuji. Teď mi pan poslanec Blaha, děkuji za to, ještě nahrál na jednu věc, ale to bude velmi krátká reakce.

Pane poslanče, vaším prostřednictvím, pane předsedající, to je právě to, kde tam vznikl další zmatek, protože tam ta Česká inspekce, ale nejenom ta, to byla skupina České inspekce, vodoprávního úřadu a Povodí Moravy, a oni na základě místních šetření z těch 21 subjektů na tom začátku jich vyloučili drtivou většinu, ale novináři se ptali jenom na tu Dezu, takže on tam pak vznikl mylný dojem, že byla tzv. vyloučena pouze Deza, ale to vůbec není pravda. Nakonec tam vlastně zbylo jenom několik málo subjektů a bylo to na základě místního šetření, že oni si prostě prošli ty vyústě, dívali se tu vodu, dívali se na stav toho potrubí atd. Ale to vůbec neznamená, a do té další, řekněme, budoucnosti, že se policie nezabývá všemi, protože ona policie má samozřejmě možnost si znovu prověřovat všechny scénáře. Takže tam vznikl mylný dojem, že vlastně tzv. došlo k nějakému vyloučení jednoho subjektu. Vůbec. Tam naopak byla v podstatě vyloučena velká většina z těch 21 na tom začátku a omezilo se to, než to bylo předáno policii, někam. Ale to, znovu říkám, nemá absolutně žádný vliv na to, jak postupuje policie, protože ona si jede dál všechny vyšetřovací scénáře. Tak to jenom na vysvětlenou.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda ještě někdo v obecné rozpravě má právo vystoupit. Nebo chce? Nikoho nevidím, takže končím všeobecnou rozpravu a přistoupíme k rozpravě podrobné. Mám tady písemnou přihlášku pana poslance Blahy a z místa se hlásí pan poslanec Benešík. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Blaha: Děkuji, pane předsedo, já už velmi stručně. Tak jak jsem řekl v obecné rozpravě, hlásím se k těm svým dvěma návrhům usnesení, takže to činím teď.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Benešík.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Já bych, pane předsedo, s dovolením přečetl ta usnesení, tak jak přišla a jak jsme se domluvili s jejich navrhovateli na jejich pořadí, protože mám za to, že ta usnesení se nijak nenegují, nevylučují, jenom jsme stanovovali jejich pořadí, tak jak si myslíme, že by mohla být načtena. Souhlasíte?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, je to výborný nápad.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Částečně se budu opakovat. Doufám, že tady vydržíte.

Takže. Poslanecká sněmovna

I. konstatuje, že ekologická katastrofa na řece Bečvě ze dne 20. září 2020 způsobená únikem nezjištěného množství kyanidů, které v řece způsobily otravu a úhyn všech živých organismů na 38 kilometrech řeky, doposud nebyla uspokojivě vysvětlena. Navíc dne 27. října 2020 došlo k dalšímu úniku neznámé chemikálie. Ani tato událost není dosud vysvětlena;

II. žádá vládu, aby zajistila důkladné vyšetření úniku chemikálií ze dnů 20. září 2020 a 27. října 2020;

dále, dohlédla na udělení exemplárních pokut viníkům včetně povinnosti proplatit finanční náhrady za způsobené škody;

za další, předložila Poslanecké sněmovně konkrétní návrh opatření, kterým dojde k zamezení podobných úniků chemikálií nejen na řece Bečvě, ale na všech vodních tocích v České republice;

III. Poslanecká sněmovna žádá ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby do 30 dnů od dnešního dne předstoupil před Poslaneckou sněmovnu a informoval o průběhu vyšetřování, změnách a postupu v případě otrávené Bečvy.

Za druhé. Poslanecká sněmovna žádá ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby zveřejnil metodiku, podle které jsou v případě takových havárií odebírány vzorky a důkazy.

A za třetí. Poslanecká sněmovna žádá ministra životního prostředí Richarda Brabce - nebo vyzývá, pardon, omlouvám se, měním výrokové sloveso, tak jak mně to předložila Pirátská strana - vyzývá ministra životního prostředí k vypracování a projednání závazného předpisu sloužícího k zajištění jednotného přístupu k šetření havárií v životním prostředí, ze kterého by vyplývaly kompetence jednotlivých orgánů státní správy a dalších zúčastněných subjektů, dále jasné závazné postupy upravující postup šetření a předávání informací mezi všemi zúčastněnými včetně vedení evidence všech úkonů tak, aby mohl být zpětně celý postup vyhodnocen, a tento závazný předpis předložit do dvou měsíců Poslanecké sněmovně.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda ještě někdo chce vystoupit v podrobné rozpravě. Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova za navrhovatele nebo ministerstvo? Není tomu tak. Takže já jsem přivolal kolegy z předsálí. Slyšel jsem požadavek na odhlášení. Poprosím vás, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. (V sále není dostatečný počet poslanců.) Já vyhlašuji přestávku do 15.40 hodin. Ještě dáme šanci případně kolegům, jestli to zvládneme. Až sem je slyšet, že gong pracuje správně. Takže přerušení do 15.40 hodin a uvidíme, jaký bude další postup.

 

(Jednání přerušeno v 15.39 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP