(10.00 hodin)

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Ráda bych podpořila jak paní ministryni práce, tak předřečnici kolegyni Válkovou, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Protože není to samozřejmě jenom náhradní výživné, co děláme pro zlepšení situace při neplacení výživného. A chtěla bych, řekněme, z toho portfolia mého a mé předřečnice kolegyně Válkové samozřejmě zvýšenou a účinnější ochranu výživného při exekucích a při insolvenčním řízení, co jsme učinili v posledních měsících a letech. A také za chvíli budeme projednávat chráněný účet, kde máme širokou politickou shodu napříč politickým spektrem, že chceme absolutně a radikálně chránit jako nezabavitelnou částku výživné. To si myslím také, že prospěje k řešení situace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, budeme pokračovat. Dalším vystupujícím je s faktickou poznámkou paní kolegyně Richterová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Já bych jenom chtěla připomenout podstatu té debaty, že jde o vyrovnání šancí dětí. A to, že to není řešení z ideálního světa, to asi všichni víme. Ale je to řešení, které bude prakticky fungovat. A vzhledem k tomu, že právě třeba to Německo taky hodně pracuje s tím, který rodič je schopen to výživné v jaké výši platit, tak je dobré si uvědomit, že jsme v situaci, kdy potom nastávají momenty, kdy rodič přestává být schopen výživné platit. A soudy to ne vždycky zohlední dostatečně rychle. Takže jenom chci upozornit, že to je mnohem složitější, že samozřejmě to procento vymáhání nebude nijak závratné, ale dá to rovnější, o něco lepší šance i dětem z velmi problematického prostředí.

A mimochodem, právě proto, že to je věc, která se ekonomicky vyplatí. Když se počítá, co přinese státu dlouhodobě největší benefit, tak je to větší zacílená podpora na děti z chudých rodin. Protože tam ten stát může několika tisícikorunami měsíčně udělat obrovský rozdíl. A tyhle rodiny typicky dnes jsou na tom tak špatně, že nemají vlastně žádnou energii, sílu a ani peníze děti rozvíjet. Což prostě z dlouhodobého hlediska je ekonomicky negativní pro naši zemi, že nevyužíváme potenciál těchto dětí z chudých rodin.

Takže to je shrnutí. A když už jsem v té faktické poznámce, tak právě proto Německo má to náhradní výživné po celou dobu nezaopatřenosti, není tam žádný důvod limitovat to 24 měsíci, jak to je navrženo u nás. Proto i předkládám za Piráty pozměňovací návrh na celou dobu nezaopatřenosti včetně studia.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce a budeme pokračovat v rozpravě vystoupením paní poslankyně Heleny Válkové. Paní kolegyně. (Nechce vystoupit.) Tak to se omlouvám.

Nyní pan poslanec Václav Klaus, připraví se pan poslanec Jan Bauer. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den, dámy a pánové. Do diskuse se hlásí takřka samé ženy, s výjimkou ještě pana poslance Bauera, který jde po mně. Tak já bych řekl také pár slov a rád bych zde hájil pozici třeba mužů. Třeba mužů, kteří se starají o své děti, platí na ně. Já platím na čtyři děti. A nevidím jediný důvod, proč bych měl jako daňový poplatník platit ještě na další nezodpovědné tatínky.

Já nezpochybňuji ušlechtilý - paní ministryně, laskavě mě nechte hovořit a své rádobyvtipné poznámky si nechte někam do hospody nebo na nějaké vaše aktivy, a nikoli zde do Sněmovny! (K ministryni Maláčovou u stolku zpravodajů.) Já nezpochybňuji ušlechtilý záměr předkladatelů tohoto zákona, ale řekněme si, k čemu to povede. Řada nezodpovědných otců přestane platit už vůbec, protože řekne: No, vždyť to zaplatí stát! Já teď nemám, Jano, stát ti to dá. Já teď platit nebudu.

Čili my se zase snažíme něco, co je lidská přirozenost, co je věc, jak se lidé chovají, někteří vychovají děti výborně, někteří hůře - snažíme se na to napasovat stát, aby to za nás nějakým způsobem řešil. V době, kdy čelíme obrovskému státnímu dluhu, zavádíme další sociální dávku. To je věc, která není systémová. A zase se snažíme říci, tak něco v té společnosti je a stát se postará. Ale stát, to jsou ti daňoví poplatníci v první řadě. Vy jste tady zavřeli drobné provozovny, nechali jen ty velké, těch lidí ubývá a ubývá, co ty daně platí. A nakonec vám dojdou i peníze těch druhých.

Čili tohle je jeden ze zákonů, který jde přímo tímto směrem. Já ho z tohoto principu nemohu podpořit a Trikólora pro něj nebude hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu Václavu Klausovi. Nyní faktická poznámka Terezy Hyťhové, poté pan kolega Bauer, který je připraven. Máte slovo, paní poslankyně, k faktické poznámce.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji. Chtěla bych doplnit svého kolegu Václava Klause. Já už jsem k tomu vystupovala tady minule. A přesně jak jsem říkala, tak je to další sociální dávka. Dneska jsem tady slyšela debatu, která pokračovala od minule, a opět nám bylo potvrzeno to, že stát nijak zásadním způsobem nebude moci vymáhat, nebo zkrátka je nepravděpodobné, že by to vymohl z těch neplatících otců, a zkrátka vznikne další sociální dávka, kterou budeme platit my všichni a stát. Nemyslím si, že to je systémové řešení, a zkrátka pro tento návrh nemůžeme v takovéto podobě hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jan Bauer. Připraví se paní poslankyně Richterová. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já už jsem se tady během prvního i druhého čtení mnohokrát za poslanecký klub Občanské demokratické strany vyjádřil k tomuto návrhu, tak mi dovolte ještě před hlasováním ve třetím čtení opravdu zkráceně za náš poslanecký klub.

Dali jsme návrh na zamítnutí, to je asi všeobecně známo. Občanská demokratická strana nesouhlasí z principu s tímto návrhem. Žádný pozměňovací návrh to dle našeho názoru nevylepší. Stát nemůže a nemá suplovat odpovědnost rodičů. Je to nová dávka, nový mandatorní výdaj, nic jiného. Podle mého názoru se rozjede mašinerie vymáhání dluhů ze strany úřadů práce a návratnost bude mizivá. Ostatně v důvodové zprávě je zmínka okolo deseti procent. Daňoví poplatníci se složí na dluhy neplatičů alimentů, a těch možná dokonce přibude. Je to precedent. Stát se vlamuje do soukromoprávních vztahů a je namístě otázka, do jakých vztahů třeba podnikatelských se bude vlamovat příště.

Občanská demokratická strana chce pro samoživitele v nouzi před covidem i po covidu sociální pomoc, která bude rychlá a efektivní. Na to stačí podle našeho názoru stávající systém dávek. Chtěli jsme proto revizi dávkového systému, aby byl jednoduchý, srozumitelný a uměl rychle pomoci. Zatím ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí nic nepřišlo a nic se nepřipravilo. Stejně tak Ministerstvo spravedlnosti za dlouhá léta, já to opravdu sleduji, nepřipravilo jediný návrh, jediný podnět, který by zlepšil situaci v rámci současných soukromoprávních sporů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Janu Bauerovi. Nyní paní poslankyně Olga Richterová. Připraví se Hana Aulická Jírovcová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Vážené kolegyně a kolegové, za Piráty předkládáme dva pozměňovacími návrhy, vlastně jediné pozměňovacími návrhy k tomu zákonu, kde bych byla velmi ráda, kdybyste zvážili podporu. Jeden vás, a to bych zdůraznila, vážení členové a členky Sněmovny, nemusí stát vůbec žádné přemáhání, protože jde o stejnou částku, jenom vyjádřenou jiným způsobem. Ten pozměňovací návrh číslo 6264 se týká nahrazení pevné částky 3 tisíce korun slovy 0,78násobek životního minima jednotlivce. Jde o návrh navázat náhradní výživné a jeho strop na životní minimum, aby s tím, jak se bude valorizovat v průběhu inflace, se automaticky valorizovalo i toto a nebylo nutné po pár letech, jak se naakumuluje inflace, sahat do tohoto zákona a navyšovat tu částku. Takže to je jednoduchý pozměňovací návrh spočítaný téměř do koruny k tomu, aby to odpovídalo těm 3 tisícům korun, jenom je v tom ten automat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP