(17.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a prosím paní ministryni o odpověď.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová Vážený pane předsedající, vážený pane poslanče, vy asi nesledujete vůbec média, že se ptáte takto. Tak jednak mně se podařilo tu novelu dokončit a skutečně jsem ji předala vládě v roce 2019 v létě a skutečně prošla i Legislativní radou vlády, která dala doporučující stanovisko, a nakonec skončila na Radě vlády proti korupci 2. 10. 2019, kde se zadrhla. Tam nesouhlasili státní zástupci, pořád opakovali totéž za jejich požadavky, a ty požadavky, některé jsme uznali, některé jsme neuznali.

Pokud jde o další vývoj, tak sami státní zástupci ústy paní Bradáčové a nejvyššího státního zástupce pana Zemana zopakovali, že si vlastně nepřejí, aby nějaká novela byla dělána, a já tady přímo odrecituji slova paní Bradáčové ve speciálu v interview z 30. 6. 2020, který se konal na Právnické fakultě v Praze, kdy paní Witowské odpověděla toto: V době, kdy premiér této země je stíhán, se dál neprojednává a diskutuje se o ní pouze v rámci odborných kruhů. Proto nepovažuji a stále nepovažuji za vhodné, aby za této situace byla přijímána jakákoliv novela, která by posílila vliv ministra spravedlnosti ve vztahu ke státnímu zastupitelství. - A pak dodala, že - osoba premiéra této země je řešena státním zastupitelstvím, a pokud tomu tak bude, tak to nepovažuji za vhodný okamžik.

Jak jistě víte, tak stíhání se táhne a zřejmě táhnout bude až do voleb, jak jsem pochopila, takže státní zástupci si to nepřejí a pan nejvyšší státní zástupce to rovněž několikrát zopakoval v médiích.

No, další kuriozitou vývoje je to, že zítra máme na Ministerstvu spravedlnosti výběrové řízení, do kterého se hlásí pan nejvyšší státní zástupce, který původně považoval pro svoji funkci dalších deset let, a najednou nám utíká na post soudce Evropského soudu pro lidská práva, kam se přihlásil do tohoto výběrového řízení, a vlastně se zbavuje odpovědnosti, jak jsem pochopila. Takže uvidíme, jak uspěje v tomto výběrovém řízení.

Pokud jde o další, tak mohu říct, že požadavky, které si dali státní zástupci, jsou nesplnitelné, protože stále patří pod moc exekutivní, tam se legislativně nic nezměnilo, a nemohou si vybírat své šéfy. Takže v komisi chtěli převahu státních zástupců tedy nad lidmi z Ministerstva spravedlnosti v poměru 3 ku 2. Pak jsme nabídli 2 ku 2, ani to se jim nelíbilo, takže nevím, co by se jim asi líbilo. Takže to je asi k tomu vývoji.

Jinak já nejsem ta, která má prst na spoušti. Já jsem tu novelu předložila do vlády a to, že nejde dál, na to opravdu už vliv nemám, to je věcí pana premiéra a ten za situace, kdy tedy je stíhán, a stíhán zřejmě bude až do konce, no tak samozřejmě ji nepředkládá, protože si to státní zástupci nepřejí. Takže to je asi k tomu vývoji všechno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec má možnost doplňujícího dotazu. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní ministryně, vy jste tady citovala paní Bradáčovou, která mluvila o tom, že nechce, abyste předložili novelu, která posiluje moc exekutivy na úkor státních zástupců. To bylo v tom citátu, který jste přečetla. Já si myslím, že ne každá novela, kterou by měla vláda předložit, by měla tuto charakteristiku. Vy jste se v programovém prohlášení vlády zavázali, že předložíte změny ve státním zastupitelství pro jeho účinnější správu a posílení odpovědnosti státních zástupců. A co se děje ve skutečnosti, je, že za ten rok, kdy se to projednalo na Radě vlády pro boj proti korupci, se to neposunulo vůbec. Takže mě by zajímalo, jestli jste tedy osobně apelovala na premiéra, aby se ta věc dostala na jednání vlády, nebo aspoň na vicepremiéra, třeba pana Hamáčka, aby se to projednalo v nepřítomnosti pana premiéra, anebo jestli budete dál blokovat i ty naše opoziční návrhy, které se týkají státních zástupců.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím paní ministryni o odpověď na doplňující dotaz.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová Tak samozřejmě jsem mluvila s panem premiérem víckrát a s panem Hamáčkem jsem osobně jednala, dokonce i jako ve dvou, kdy tedy jsem mu řekla své představy, on mi řekl své představy. Tam se právě narodila ta myšlenka v komisi dva na dva, ale ani to neakceptovali státní zástupci, takže pan Hamáček už zřejmě taky nevěděl kudy kam.

A pokud jde o to, co jste citoval, tak oni v podstatě státní zástupci tvrdí, že to posiluje moc ministerstva. Není to pravda, neposiluje. A tak to také vyřkla jednoznačně a většinovým názorem Legislativní rada vlády. Takže nevím, co by chtěli, a skutečně mě třeba mrzí, že nám teď vstupují do politiky. I když jsem vyzvala paní Bradáčovou, aby jasně řekla, jestli bude kandidovat na prezidentku, tak se té odpovědi vyhnula a prostě mlží tady kolem tohoto problému. Pokud by kandidovala, což ukáže čas, tak je v podstatě už teď ve střetu zájmů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní prosím pana poslance Kaňkovského, který ovšem není přítomen, takže jeho interpelace propadá, takže paní poslankyni Hyťhovou, která bude interpelovat pana ministra Plagu ve věci znovuotevření prvního stupně základních škol. Prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Dobrý den. Vážený pane nepřítomný ministře Plago, já bych se vás chtěla zeptat na znovuotevření všech tříd prvního stupně a následně samozřejmě i druhého stupně. My jsme vyzývali vládu k otevření základních škol od pondělí 9. listopadu, to se bohužel nestalo. Vítáme však to, že tedy se otevřou alespoň první a druhé třídy 18. listopadu. Ale i přesto bych se ráda zeptala na váš systém, nebo respektive váš pohled či nějaký plán rozvolňování škol a otevírání škol. Jde mi tedy o třetí, čtvrtou, pátou třídu, protože si myslím, že tam žádný - nebo pokud se tedy mýlím a je tam velký a zásadní rozdíl mezi prvňáky a třeťáky, tak byste nám ho měl zřejmě sdělit, pokud je to podložené samozřejmě nějakými daty, analýzami atd. Ale pokud to nemáte k dispozici, tak nevidím důvod, proč by nemohly být otevřeny všechny třídy. Do dnešního dne jsme nedostali žádnou analýzu, zprávu o tom, jestli se prokázalo nějaké velké šíření viru na školách, hlavně na tom prvním stupni. Čekala jsem, jestli taková data vzejdou. Bohužel jsme se nedočkali. Pokud by byla, tak věřím, že Poslanecká sněmovna tato data dostane, a tím, že se tedy uzavřely všechny školy, tak jsem předpokládala, že dostaneme tyto relevantní informace. Bohužel nemáme. Dneska jsme se dozvěděli, že se testovat plošně děti ve školách také nebudou, a proto není důvod k tomu, aby se ty školy vrátily do normálu, a věřím, že tedy budou otevřeny.

Moje otázka tedy zní - kdy se budou otevírat školy a jaký máte na to plán. Bohužel, je mi líto, že tady nejste přítomný, protože ta odpověď bude zřejmě se zpožděním, ale i tak děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní prosím pana poslance Beitla, ale ten není přítomen, takže tahle interpelace propadá. Stejně tak paní poslankyně Majerová Zahradníková není v tuto chvíli přítomna, takže ta interpelace propadá. Stejně tak nevidím pana poslance Jandu.

Tím jsme se vypořádali s první stránkou interpelací a já prosím pana poslance Válka, který bude interpelovat pana ministra Blatného ve věci testů v domovech pro seniory. Prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP