(14.50 hodin)
(pokračuje Martínek)

Ostatní úlevy tvoří zhruba 24 % dané částky. Mezi ně patří osvobození dávek sociální podpory, dávek z nemocenského pojištění, dávek sociální péče, plnění státní politiky zaměstnanosti, stravenek, pomoci v hmotné nouzi, výsluh vojáků a bezpečnostních složek státu, stipendií a sleva na manželku, invaliditu a jiné. Dále sem patří částky snižující základ daně, jako jsou úroky z úvěrů pro financování bydlení, příspěvky na penzijní připojištění a pojištění, darů na veřejně prospěšné činnosti, odběry krve nebo orgánů.

Je patrné, že zhruba 90 % ze sumy téměř 320 mld. korun tvoří úlevy sociálního charakteru. Jako Piráti nechceme rušit systémové úlevy solidárního charakteru, jak navrhuje prezident Miloš Zeman. Slevu na poplatníka opakovaně navrhujeme naopak zvýšit, což by nyní i podle studie VŠE a jiných poměrově více pomohlo podpořit ekonomiku zvýšením spotřeby domácností.

Podle podkladů Ministerstva financí by dále bylo možné přinést do rozpočtu zhruba 13 mld. korun zrušením všech daňových úlev také u daně z příjmů právnických osob. Zde se jedná například o odpočet výdajů na vědu a výzkum, vzdělávání, dary, slevy na dani za zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jiné. V této souvislosti již Piráti předložili návrh na zrušení osvobození příjmů při prodeji společnosti nad 20 milionů korun a další úpravy, které ostatní strany na rozpočtovém výboru bohužel odmítly.

Podle materiálu Ministerstva financí by šlo dalších 53 mld. získat zrušením snížené sazby DPH, a tedy zdražením tohoto zboží, jeho zařazením do vyšší sazby. Další zdroje by šlo dle MF získat, kdyby nebyly žádné, včetně těch nejmenších OSVČ, osvobozeny od plátcovství DPH a kdyby se DPH uplatňovalo i na nájemné.

Osobně podporuji zrušení některých daňových výjimek, jako je náš návrh na zrušení osvobození příjmu při prodeji velkých společností. Podepsán jsem také pod návrhem na omezení daňové uznatelnosti investičního životního pojištění a jiné. Tyto návrhy mohou ovšem přinést zdroje pouze ve výši v řádu jednotek miliard korun. Prezident Miloš Zeman ovšem chce dosáhnout příjmů 250 až 318 mld. Aby bylo dosaženo požadovaného příjmu z daňových úlev, musel by stát zrušit slevu na poplatníka, děti i zdanit důchody. Kromě toho by zdanil i další dávky sociálního charakteru. To si neumím představit a doufám, že to prezident nemyslí vážně. Domníval jsem se, že Miloš Zeman bude prezidentem dolních deseti milionů, a ne horních deseti tisíc. Nyní přitom podporuje každoroční zadlužování o 90 mld. zrušením superhrubé mzdy s nižší sazbou, což pomáhá nejvíce nejbohatším. A místo toho bojuje proti zvýšení slevy na poplatníka, které pomáhá naopak středním a nízkopříjmovým.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní ministryně se hlásí s odpovědí, takže jí dám možnost vystoupit s přednostním právem.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji. Tak já budu jenom stručně reagovat na pana poslance Martínka. No, pane poslanče, částečně souhlasím s tím, že máte pravdu. Nikdo se tady nebaví o těch výjimkách sociálního charakteru. Ale když ještě ta částka - pan prezident, když mluvil loni, tak pokud si dobře vzpomínám, tak mluvil o výjimkách, to musíte taky posuzovat v jakých cenách. Ono to má jakousi hodnotu, to vyjádření. Takže on tehdy mluvil o posouzení, myslím, že roku 2016. Takže já bych tady nehrála, jestli to je 318, nebo 380, nebo 250.

Ale já bych řekla, já jsem se tady za ty tři roky, co jsem ministryní financí, v prosinci to bude tři roky, tak jsem se tady pokusila v několika balíčcích prosadit zrušení, nebo ani ne zrušení, prostě třeba omezení těch daňových výjimek. To bylo tady povyku! Neříkám, že vy. Já teď konkrétně nevím kdo. Mohla bych si úplně... Vy ne, vy ne, pane předsedo, vy ne, vy se do daňových výjimek nepletete. Kdyžtak váš kolega za vámi, vy určitě ne. To víte, to já prostě bych si nedovolila v životě vás z toho osočit. Ano, vy spolupracujete, přesně tak. Přesně tak.

Takže já jenom připomenu některé. To byl boj. Pan prezident tady připomněl ty kotelny. Skutečně měl pravdu. Já jsem to tady tenkrát říkala, 25 korun, dotaci 100 milionů, šlo jenom, abychom to systémově narovnali. Nepodařilo se.

Pak jsem dala do balíčku dvacet (2020?), aby se zrušilo osvobození výher z hazardu. Proč to má být osvobozeno? Vždyť máme lidi, kteří třeba vyhráli dvě miliardy. Máme prostě tyto případy. Proč by z toho neměli platit daň? Nakonec jsem tam dala, myslím, limit 100 tisíc po debatě na vládě a tady jsem musela ustoupit na milion. Já nevím co dalšího. Jo, odečet na hypotéky. Vždyť to je taky prostě distorze.

A úplně největší boj, největší, který jsem tady sehrála, a jsem šťastná, že ten vyšel, protože ten byl ve dvou letech za 20 mld., to byla ta tvorba rezerv pojišťoven. Přes dvacet let vylobbovaná výjimka pro pojišťovny. V podstatě oni si tvořili daňově uznatelné rezervy, jak chtěli. To se podařilo díky tedy Poslanecké sněmovně, ale bojovala jsem o to strašně dlouho. A bylo to skutečně, prostě to dělá v tom jednom a v druhém roce 10 mld., 10 mld. necelých možná. To byla největší zatím.

Takže je to, ty lobbistické zájmy a co teď prostě se děje se stravenkovým paušálem, no to je neuvěřitelné. Neuvěřitelné. A já tedy jsem rozhodnutá to dobojovat, ten stravenkový paušál, tvrdě budu za to bojovat. A to my ani nerušíme ty stravenky. To jsme ani nešli do tak tvrdého boje, o který se pokusil kdysi jeden tady můj předchůdce, a nevyhrál ho. Teď chápu proč. Teď říkám, že chápu proč.

To je neuvěřitelné, jak oni tady chodí, prostě lobbují mezi těmi poslanci. Nebudu to ani popisovat, co se tady děje. Mně to docela, několik našich poslanců, kteří je vyprovodili tedy prostě pryč, tak mi to řeklo. Neuvěřitelné. A když už pochopili, že to nevzdám, já to tedy nevzdám, tak aspoň teď se snaží tady prostě prolobbovat, aby prošla ta účelovost. To znamená, ten chudák zaměstnanec, který dostane těch pár korun toho stravenkového paušálu, tak ještě by měl nosit účtenky, že si za to koupil tamhle někde špagety s kečupem a se sýrem? Takže asi tak. Takový je boj.

Takže ona ta pravda není tak úplná. Takže nenapadejte pana prezidenta, on rozhodně není sociální (?). Já jsem s ním o tom debatovala x-krát, lze s ním debatovat, půjdu, jsme domluveni, já tu tabulku těch výjimek mám, vím, co je politicky reálné a co není. Vždyť tady nejsem první pátek. Ale na druhé straně cokoliv se sem dá, tak to je boj, jako byste si rvali játra z těla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S faktickými poznámkami nejdřív pan poslanec Ferjenčík, poté pan poslanec Martínek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já jsem se chtěl zeptat paní ministryně, když takhle bojuje s daňovými výjimkami - a my ji často podporujeme, my jsme spolu s TOP 09 zatím jediná strana, co drží tu pozici ohledně stravného, díky čemuž snad se podaří tuhle věc prosadit. Každopádně mě zajímá, jestli tedy hnutí ANO podpoří náš návrh na zrušení daňové výjimky, která osvobozuje prodej cenných papírů nad 20 milionů korun od daně. My jsme tedy navrhli nějaký kompromis rovnou, že od 20 milionů výš by to nemělo být osvobozené. Prostě když někdo prodá firmu za x miliard, tak není důvod, aby stát si z toho nic nevzal, když všechny ostatní příjmy se daní. Jestli hnutí ANO to podpoří.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Nerozuměl jsem přesně, kde to bylo řečeno. Ale jinak já beru, souhlasím. Myslím, že Piráti vždycky se snaží jednat v souladu. To asi nebylo řečeno proti nám. (Ministryně: Nebylo.) To jsem rád.

Já jenom chci vysvětlit smysl toho svého příspěvku, který prostě měl reagovat na to, kdy tady pan prezident říká, že lze dosáhnout bez větších problémů de facto, tak jak to vyznělo z toho projevu, zvýšení příjmů státního rozpočtu o 250 mld. z nějakých 380 mld. A to prostě jednoduše nejde, pokud nezrušíme i ty sociální výjimky, nebo respektive ty věci sociálního charakteru, jako je například příspěvek na děti, jako je například sleva na poplatníka, jako je například osvobození důchodu od daně. Tedy já nevím, jestli tedy pan prezident myslí, že chce zdanit důchody, tak to může říct přímo, protože když se baví jenom obecně nebo řekne nějaké minoritní věci, jako je tady těch 100 milionů, jak jste naznačila, což je úplně jiný řád než těch 250 mld. ohledně kotlíkových dotací, tak je to samozřejmě něco jiného. A moc bych do toho netahal zrovna to stravenkovné. My to samozřejmě podpoříme. To asi víte, že i podle našeho hlasování na rozpočtovém, tak se to navrhuje, ale to naopak zvyšuje ty slevy, respektive ty daňové výjimky. Rozpočet přijde až o 20 mld. podle některých studií, pokud to bude zavedeno. Ano, ministerstvo deklaruje 4 mld. , ale i 4 mld. jsou samozřejmě další výpadek. Takže já samozřejmě si nemyslím, že to je úplně něco, co bych jako do toho, co má přinést ty nové příjmy, zrovna zatahoval, protože to naopak ty příjmy sníží.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP