(14.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A na vaše vystoupení bude s faktickou poznámkou reagovat pan poslanec Munzar. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Ano, děkuji, pane předsedající. Já chci zareagovat vaším prostřednictvím na slova paní kolegyně Valachové, která tady opravovala mého kolegu Skopečka, který tady není. Já si ho dovolím zastoupit. No, když paní poslankyně vaším prostřednictvím vyzýváte, aby se říkala pravda, tak si pojďme také říct, jak skončil rozpočet státní za rok 2019, v době, kdy byl ekonomický růst v naší zemi. V době, kdy nebylo ještě o covidu a pandemii ani vidu, ani slechu. V té době za rok 2019 skončil státní rozpočet už s deficitem přes ekonomický růst ve výši 28,5 mld. korun. A skončil s tímto deficitem jenom proto, že jste zapojili rezervy z účtu privatizace ve výši 18 mld. Kdybyste je neutratili, ty rezervy, které dnes tak chybí, tak by ten deficit byl ještě o těch 18 mld. vyšší.

Tak prosím, když už nás opravujete, tak také se podívejte na to, jakým způsobem jste těch šest let hospodařili. Neudělala se žádná reforma, žádná stabilizace veřejných financí státu. Nejvyšší kontrolní úřad dokonce konstatoval za rok 2018 i za rok 2019, že státní finance a státní rozpočet je na případnou krizi připraven daleko hůře než v době té předchozí krize. Takže prosím, jestli chcete nás opravovat, tak se podívejte i na ten výsledek za rok 2019. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou první se přihlásila paní poslankyně Valachová, poté paní ministryně. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Tak já jsem samozřejmě ráda prostřednictvím předsedajícího, že kolega Munzar střeží jako ostříž reakce na předřečníky z Občanské demokratické strany. A potom tedy chci připomenout, že jsem nikoho neopravovala, nicméně parafrázovala jsem řeč kolegy Skopečka, který si, jestli si dobře vzpomínám, vzal do úst vládu Bohuslava Sobotky, a tedy samozřejmě i nás, a líčil, jak tady v této době, v této době se hospodařilo s deficitem. Protože to není pravda, tak jsem pokládala za nutné to uvést a na tom si trvám. Tehdy opravdu byly finance buďto vyrovnané, anebo přebytkové.

Co se týká roku 2019, tak nezpochybňuji to, co kolega Munzar plénu sdělil, je to pravda. Opravdu tomu tak bylo. Ten poslední rok jsme hospodařili s mírným, s mírným schodkem. Nicméně i tady platilo to, co jsem řekla ve své řeči, to znamená, že ten návrh, řekněme, byl skeptičtější, a to hospodaření nakonec dopadlo lépe.

A co se týká zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, já se dlouhodobě zabývám veřejnými systémy a organizaci veřejných služeb ve veřejných systémech. Nebudu v žádném případě závěry Nejvyššího kontrolního úřadu zpochybňovat, nicméně ten závěr koneckonců byl takový, jaký kolega Munzar sdělil. Zkrátka že se nacházíme v uvozovkách v horší kondici, než tedy před krizí 2008, 2010 z hlediska možného zvládnutí takto opakované situace. Ale myslím si prostřednictvím pana předsedajícího, že kolega Munzar jistě potvrdí, že to, čemu čelíme, to, čemu čelíme, je ne hospodářská krize, je to fatální planetární katastrofa, a tudíž si myslím, že na toto úplně ty závěry Nejvyššího kontrolního úřadu nemířily a ani nemohly být připraveny. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní ministryně, poté pan poslanec Munzar opět. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Tak já nebudu reagovat teď na to, co kdy jaké HDP, já si to řeknu až v závěrečné řeči, zatím si dělám poznámky. I na těch 18 miliard. To je pořád dokola, pane poslanče Munzare. Tak já to znova zopakuji, protože to nemohu nechat bez odpovědi.

Zákon o zrušení Fondu národního majetku. Už vaše vlády to byly, nebyli jsme tady ani vy, ani já, ale tak když už tady děláme takový ping-pong, které prostě, bylo to za exministra Kalouska, že se vložilo do tohoto zákona, že... za jakých podmínek se mohou peníze z tohoto privatizačního fondu převádět do státního rozpočtu. Protože předtím, také za vašich vlád, se převáděly naprosto i mimo státní rozpočet, a byly to miliardy. Desítky a stovky miliard. A tam se vložilo, že pokud bude výběr sociálního pojištění, bude nižší, než kolik se vydává na důchody, tak se tyto peníze mohou převést do státního rozpočtu. No a poslední tři roky tento výběr byl vyšší. Takže ty peníze se tam hromadily. A my jsme pouze chtěli, aby se tato podmínka, nesmyslná, kterou jste tam dali v době, kdy jste si mysleli, že nikdy se vybírat z pojištění nebude více, jak vydávat za důchody - teď už tedy zase vybíráme méně, než vydáváme, ale ty tři roky zhruba se vybíralo, aby se to převedlo do státního rozpočtu, a tato Poslanecká sněmovna rozhodovala o tom, jak se s nimi naloží. To bylo celé. A ty peníze nebyly už z privatizačních účtů. Ty peníze byly z dividend státních firem, převážně ČEZ. To je celé. A já jsem tehdy tady říkala, a znova to zopakuji, že mělo se křičet v době, kdy tam leželo 250, 350 miliard. To se nekřičelo!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A pan poslanec Munzar bude reagovat s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji. Jenom krátce na paní kolegyni Valachovou. Jenom připomenu, že i za Sobotkovy vlády byl třeba za rok 2015 deficit rozpočtu ve výši 62 mld. korun minus. Za rok 2014, i když uznávám, že Sobotkova vláda nastoupila v lednu 2014, takže tam ten vliv je částečný, byl skoro 78 mld. korun, ale skoro celý rok vládla Sobotkova vláda, v roce 2014.

Nicméně já chci spíš reagovat na paní ministryni. No, slyšet od ministryně financí, že je nesmyslnou podmínkou, že se využijí rezervy v případě, že na sociální pojištění není dostatečný výběr, aby bylo na důchody, takže radši ty rezervy v době, kdy je příbytek, utratíme, no to vaše vystoupení, paní ministryně, mi jenom potvrdilo ten způsob, jak hospodaříte se svěřenými prostředky. Pro vás je nesmyslná podmínka, že z rezervy se doplňují v případě skutečné potřeby. Vy je chcete utratit rovnou? Já si myslím, že ty rezervy jsme si měli nechat právě třeba na případy, jako přišel teď.

A souhlasím s paní kolegyní Valachovou, že to je bezprecedentní. Ale rozhodně, ať se kolegové snaží ze sociální demokracie to srovnávat s minulou krizí, ta krize dnes je úplně jiná, protože dneska rozhodnutím vlády je vypnutá ekonomika. Nicméně paní ministryně, skutečně podmínka, že je nesmyslná, že se doplňují z rezerv případné výpadky, když je menší výběr a není na důchody a je lepší je radši utratit v době ekonomického růstu, to skutečně jenom deklaruje ten způsob hospodaření, jakým dlouhodobě hospodaříte se státními prostředky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A než se posuneme dál v obecné rozpravě, seznámím sněmovnu s omluvenkou. Ministr vnitra Jan Hamáček se nám omlouvá dnes z odpoledního jednání z pracovních důvodů. Nyní prosím pana poslance Martínka, který vystoupí jako další v obecné rozpravě, připraví se pan poslanec Grospič. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Vážené dámy, vážení pánové, chtěl bych reagovat na slova pana prezidenta Miloše Zemana, který v projevu opět mluvil o získání 250 mld. korun do rozpočtu zrušením daňových výjimek, které údajně celkově stojí až 380 mld. Minulý rok zmiňoval 318 mld.

Jako Piráti bereme slova prezidenta republiky vážně a proto jsme analyzovali zdroje, o kterých prezident Zeman pravděpodobně mluvil. V této souvislosti jsem i písemně interpeloval ministryni financí Alenu Schillerovou. Poskytnuté materiály skutečně značí, že zrušením všech daňových úlev daně z příjmů fyzických osob, lze získat téměř 320 mld. korun. Z této sumy by ovšem největší část - 33 % přineslo zrušení slevy na poplatníka, 19 % by přineslo zdanění důchodů a dávek či služeb z důchodového pojištění, 13 % by přineslo zdanění plnění zdravotního pojištění, a tím i snížení prostředků ve zdravotnictví, 11 % by přineslo zrušení zvýhodnění na děti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP